forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sigma i kalibracja AF - KOSZTY

komar_kzy - Wto 11 Gru, 2007
Temat postu: Sigma i kalibracja AF - KOSZTY
Witam

Dzisiaj sie dowiedzialem ile dokladnie kosztuje kalibracja AF w Sigmie.
Najpierw sie naczytalem, ze takie zabiegi sa za darmo ale wolalem sie sam upewnic. Jak widac dobrze, lepiej teraz niz stojac "przy ladzie".

Dziele sie ta wiadomośćią na forum, może takich jak ja jest więcej....

Cytat:

Witam,

Koszt kalibracji tego obiektywu to 256,20zł + koszta transportu do i z serwisu. Do kalibracji potrzebujemy także body, celem ściągnięcia z niego pomiarów.

Pozdrawiam,

Jarosław Babraj

Dział Obsługi Klienta

PS. Moje pytanie dotyczyło kalibracji Sigma 50mm f/2.8 MACRO

Arek - Wto 11 Gru, 2007

Kalibracja jest za darmo jeśli masz obiektyw na gwarancji kupiony legalnie.
komar_kzy - Sro 12 Gru, 2007

Rozumiem kwestie gwarki. Mozesz mi objaśnić kwestie "kupiony legalnie"? :) - bez złośliwości poprostu jak cos kupujesz to zazwyczaj legalnie.
MC - Sro 12 Gru, 2007

komar_kzy napisał/a:
Rozumiem kwestie gwarki. Mozesz mi objaśnić kwestie "kupiony legalnie"? :) - bez złośliwości poprostu jak cos kupujesz to zazwyczaj legalnie.

Arkowi chyba chodzilo o to, ze obiektyw byl kupiony w normalnym sklepie (faktura lub paragon), dolaczyli gwarancje. Ewentualnie, ze nie byl sprowadzany z USA czy innych HK ;-)

Karipu - Sro 12 Gru, 2007

Czy obiektyw do kalibracji można oddać już w momencie kupowania i to w sklepie w którym się nabywa? Czy tylko w uzasadnionych przypadkach, że szkło nie łapie ostrości tam, gdzie powinno?
MC - Sro 12 Gru, 2007

Karipu napisał/a:
Czy obiektyw do kalibracji można oddać już w momencie kupowania i to w sklepie w którym się nabywa? Czy tylko w uzasadnionych przypadkach, że szkło nie łapie ostrości tam, gdzie powinno?

Szczerze mowiac to nie wiem, ale gdyby mi w sklepie wyszlo, ze obiektyw ma problemy z ostrzeniem to najzwyczajniej bym go nie kupil. Tak jest najprosciej.

Arek - Sro 12 Gru, 2007

Dzwoniłem w tej sprawie do Sigmy i wiem, że kalibrują bezpłatnie nawet szkło kupione w USA, ale pod warunkiem posiadania dowodu zapłacenia cła i VATu.

W sklepie się szkła nie oddaje. Trzeba kupić, sprawdzić jak działa w Twoim body, i dopiero po stwierdzeniu ewentualnego FF/BF wysłać razem z body do serwisu. Oczywiście na ich
koszt.

MC - Sro 12 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Dzwoniłem w tej sprawie do Sigmy i wiem, że kalibrują bezpłatnie nawet szkło kupione w USA, ale pod warunkiem posiadania dowodu zapłacenia cła i VATu.

Cos mi sie wydaje, ze ta informacja niektorych nie ucieszy...

komar_kzy - Sro 12 Gru, 2007

Arek napisał/a:

A mnie taka informacja bardzo cieszy. Kamien z serca. Kupilem Sigme 50mm MACRO za 388zl wiec z VATem wyjdzie mnie troszke ponad 400zł.

Udany zakup :o

Smola - Sro 12 Gru, 2007

A jak w takiej sytucaji postępuje się z Tamronem? Ja mam zamiar zamówić z np. cyfrowe.pl. Przyjdzie mi do domu, będzie FF lub BF to odsyłam i proszę o wymiane, a nie kalibracje. I tak do skutku. Mam prawo przecież oddać produkt.

Czy sklep przyjmie czy może odda do kalibracji do serwisu i zacznie sie krucjata?

maziek - Sro 12 Gru, 2007

Tylko, że jeśli dokonujesz zwrotu "bez powodu" to na swój koszt. A jak z powodu to no to może się to skończyć jak piszesz. Oczywiście najwięcej zależy od dobrej woli sklepu.
Loghan - Sro 12 Gru, 2007
Temat postu: Problem z AF
Witam,

ja sobie sprawiłem sigme 17-70 (+400d) i niestety ale też mam problem z AF tyle że polega on na tym że obiektyw ma problemy ze złapaniem ostrości w słabych warunkach oświetleniowych (nawet ze wsparciem lampy) natomiast przy dobrym świetle nie jest źle i zastanawiam się czy kalibracja w serwisie coś da i czy odbędzie się ona w ramach gwarancji na obiektyw? Jeśli ktoś miał
podobny problem i zna odpowiedź będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

goltar - Sro 12 Gru, 2007

Smola napisał/a:
Czy sklep przyjmie czy może odda do kalibracji do serwisu i zacznie sie krucjata?
Do kalibracji trzeba oddać razem z body więc sklep raczej tego nie zrobi... Kupowałem Sigmę 17-70 razem z 400D w cyfrowe.pl i pytałem się czy istnieje możliwość aby wysłali cały zestaw do kalibracji przed zakupem - otrzymałem odpowiedź że nie ma takiej możliwości...
Smola - Sro 12 Gru, 2007

goltar napisał/a:
Smola napisał/a:
Do kalibracji trzeba oddać razem z body więc sklep raczej tego nie zrobi... Kupowałem Sigmę 17-70 razem z 400D w cyfrowe.pl i pytałem się czy istnieje możliwość aby wysłali cały zestaw do kalibracji przed zakupem - otrzymałem odpowiedź że nie ma takiej możliwości...

Czyli jest zle. Jak problem to sklep odcina sie od temtu i niech klient sam z serwisem walczy. Kurde.

Monastor - Sro 12 Gru, 2007

Czemu niby walczy?
Umawia się mailowo na dostarczenie obiektywu i aparatu, a potem przesyła, a po tygodniu ma sprzęt z powrotem, działający jak należy.
Tak to przynajmniej wygląda w teorii.

Smola - Czw 13 Gru, 2007

Monastor napisał/a:
Czemu niby walczy?
Umawia się mailowo na dostarczenie obiektywu i aparatu, a potem przesyła, a po tygodniu ma sprzęt z powrotem, działający jak należy.
Tak to przynajmniej wygląda w teorii.

Monastor ja pytałem o serwis Tamrona ( patrz moj pierwszy post ). I z tego co nam wszystkim ogólnie wiadomo to klient powalczy. A powinno byc tak wg mnie, że albo sklep wymienia nam szkło na sprawne, a wadliwe odsyła producentowi albo zajmuje się wszystkim odnosnie serwisu w imieniu klienta.

Jak place "tyke kasy - (bo optyka to nie otręby zbożowe)" tzn. że w tej kwocie mam w pelni sprawny sprzet, obsluge klienta i serwis. Przynajmniej tak powinno być... :?

goltar - Czw 13 Gru, 2007

Dobrze napisałeś "powinno być" :twisted:
komor - Czw 13 Gru, 2007

Smola, ale chodzi o to, że do kalibracji jest potrzebne konkretne twoje body, a ono jest u Ciebie, a nie w sklepie, z którego brałeś obiektyw. Co do tego, że płacisz kupę kasy, to wszystko jest względne. Ciekaw jestem jakie marże mają sklepy foto, może któryś z forumowiczów puści farbę na ten temat. Bo jeśli marże są podobne do tych z rynku komputerowego to nie liczyłbym na hostessy i czerwone dywany, o których jakiś czas temu pisał kolega Maziek :)
maziek - Czw 13 Gru, 2007

Tak, tak, nie to nawet że hostessa (nawet jakaś starsza i bardziej szpetna) ale pies z kulawą nogą nie przyszedł i sie nie zainteresował, jak już kasę wpłaciłem. Wyobraźcie sobie, że po tym jak sam sie skontaktowałem w sprawie wymiany tego filtra i karty, umówiłem sie też, że wymienię plecak, który kupiłem łącznie z aparatem na slingshota. Ze względu na to, że to ja miałem interes (z tym plecakiem) to odesłałem im to 3 grudnia na mój koszt. Od tamtej pory zero kontaktu. Stan meczu jest taki: do momentu wpłacenia kasy 6 maili z godziny na godzine pytanie-odpowiedź. Po wpłaceniu kasy i odesłaniu plecaka i filtra: ja napisałem 4 maile i 3 razy dzwoniłem. Oni już ani razu. Nie mam filtra, nie mam brakującej karty, nie mam plecaka. Mam przepłacone 4stówy z okładem. Fajnie nie?
Arek - Czw 13 Gru, 2007

Bo za miętki dla nich byłeś. Ja bym na swój koszt nie wysyłał. Możesz im teraz obrobić d...
na opineo itp. Załóż nawet wątek u nas.

maziek - Czw 13 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Bo za miętki dla nich byłeś.
Ta, jestem niedostosowany...
Arek - Czw 13 Gru, 2007

Ja lubię nazywać rzeczy po imieniu. Przede wszystkim nie dotrzymali umowy. Poza tym zanosi na to, że Cię po prostu okradli.
MC - Czw 13 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Ja lubię nazywać rzeczy po imieniu. Przede wszystkim nie dotrzymali umowy. Poza tym zanosi na to, że Cię po prostu okradli.

Tez mi sie tak wydaje. Dlatego postulowalem sprowadzenie dzialu o sklepach foto, zeby takie "przygody" nie ginely w tlumie innych postow. Pomysl niestety "utknal".

Smola - Czw 13 Gru, 2007

komor napisał/a:
Smola, ale chodzi o to, że do kalibracji jest potrzebne konkretne twoje body, a ono jest u Ciebie, a nie w sklepie, z którego brałeś obiektyw. Co do tego, że płacisz kupę kasy, to wszystko jest względne. Ciekaw jestem jakie marże mają sklepy foto, może któryś z forumowiczów puści farbę na ten temat. Bo jeśli marże są podobne do tych z rynku komputerowego to nie liczyłbym na hostessy i czerwone dywany, o których jakiś czas temu pisał kolega Maziek :)

A co mnie obchodzą marże. Jak to mało opłacalny interes to niech zakonczą działalność. Komor każdy zakup szkła to kupa kasy - porównaj do mediany krajowej pensji. O tym, że body jest potrzebne wiem. Ale mimo wszystko utrzymuje, że sklep powinien zajmować się formalnościami. Naciskać serwis w imieniu klienta. Albo niech dają dobre szkło do skutku, wadliwe odsyłają. Sytuacja z Tamronem i Sigma nie może trwać wieczność....to sie musi zmienić.

Zresztą u mnie wszystko sie okaże za 10 dni - czy przyjdzie FF/BF czy dobre szkło. Ale mnie to troche stresuje. Wczoraj do 03:30 w nocy czytałem o sigmach ( taka 17-35 - testy bdb, a opinie i sample do bani :) ). Niby jestem zdecydowany na Tamrona 17-50/2.8 ale mam obawy, że jak będzie coś do d... to na serwis nie będę mógł liczyć. Co do Sigm ( jest nowa 17-70/DC MACRO HSM - gorsza optycznie no ale.... ) to na 70% będzie BF/FF ale za to mam pewnośc po waszych postach, że mnie serwis w konia nie zrobi. I wlasnie taki dylemat musza przezywac amatorzy, ktorych nie stac na szkla Canona.

Arek - Czw 13 Gru, 2007

Smola napisał/a:
Albo niech dają dobre szkło do skutku, wadliwe odsyłają. Sytuacja z Tamronem i Sigma nie może trwać wieczność....to sie musi zmienić.

Nierealne. Bo jedno i to samo szkło może z jednym korpusem pracować dobrze, a z innym pokazywać FF, a z jeszcze innym BF.

Smola - Czw 13 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Smola napisał/a:
Albo niech dają dobre szkło do skutku, wadliwe odsyłają. Sytuacja z Tamronem i Sigma nie może trwać wieczność....to sie musi zmienić.

Nierealne. Bo jedno i to samo szkło może z jednym korpusem pracować dobrze, a z innym pokazywać FF, a z jeszcze innym BF.

Rozumiem że tak jest z relacja body - szkło. Ale Arek dlaczego cholera przy takiej technice ( 14 MPX, stabilzacje i inne cuda, wianki...) Canon nie może zrobić identycznie działających body danego modelu, a Sigma i Tamron robić szkła pod konkretne body. Zdaje sobie sprawe, że problem jest w strategii Canona, któremu to nie na ręke. Dla mnie to jest realne gdyby tylko chcieli. Nie wierze, że nie potrafia.

Arek - Czw 13 Gru, 2007

Ja myślę, że Canon specjalnie rzuca kłody pod nogi. Jemu to na rękę. Bo potem ludzie wychodzą z założenia, że trzeba kupić szkło Canona aby nie mieć problemów.
vdr - Czw 13 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Ja myślę, że Canon specjalnie rzuca kłody pod nogi. Jemu to na rękę. Bo potem ludzie wychodzą z założenia, że trzeba kupić szkło Canona aby nie mieć problemów.

też tak to widzę

vdr - Czw 13 Gru, 2007

Smola napisał/a:
Co do Sigm ( jest nowa 17-70/DC MACRO HSM - gorsza optycznie no ale.... )

dlaczego gorsza optycznie? ktoś już miał to w ręku?

Smola - Czw 13 Gru, 2007

vdr napisał/a:
Smola napisał/a:
Co do Sigm ( jest nowa 17-70/DC MACRO HSM - gorsza optycznie no ale.... )

dlaczego gorsza optycznie? ktoś już miał to w ręku?

Zakladam, ze od swojej starszej siostry różni się tylko HSM. Tak więc jest gorsza optycznie od Tamka 17-50/2.8

Monastor - Czw 13 Gru, 2007

Zależy jak na to spojrzeć. Dla 70 mm jest zdecydowanie lepsza optycznie :twisted:
Choć to prowadziłoby do wniosku, że najlepsze są obiektywy 18-200 czy 28-300... Niemniej w przypadku tego, konkretnego Tamrona i Sigmy różnice nie są bardzo wyraźne.

Smola - Czw 13 Gru, 2007

Dokladnie. Równie dobrze można stwierdzić, że Mit. Pajero jest szybszy od Ferrari Modena w "trudnym" terenie.
komor - Czw 13 Gru, 2007

Mnie pociąga równa praca na wysokim poziomie Tamrona 17-50 czy Canona 17-55 IS (chodzi mi o rozdzielczość). Ale nawet gdybym teraz wygrał w totolotka i zdecydował się na kupno któregoś z tych szkieł, to mimo wszystko nie pozbywałbym się Sigmy 17-70. A to dlatego, że to szkło ma wszystkiego po trochu, co pozwala początkującemu amatorowi popróbować i portretu na 70 mm, i makro/prawie makro, i mieć duże światło na szerokim kącie. A to wszystko przy solidnym wykonaniu, wewnętrznym ogniskowaniu i cenie najniższej z całej trójki.
Tamron i Canon mają lepsze własności optyczne (no, Canon do tego ma USM, IS i dwukrotnie wyższą cenę), ale żaden nie ma 70 mm, żaden nie pozwoli zrobić dobrego zdjęcia małemu ślimakowi albo ujęcia z perspektywy pchły :) Mnie się to podoba, choć oczywiście wszystko zależy od priorytetów.

pablo2002 - Pią 15 Maj, 2009
Temat postu: kalibracja sigmy 50mm
Jakiś czas temu kupiłem Sigme 50mm f/1.4 Po przetestowaniu w sklepie paru sztuk z moim body C 400D na wszystkich występował Front Focus.
Zdecydowałem się jednak na gwarancyjną wysyłkę obiektywu i body do serwisu w Gdyni. Wszystko odbyło się za pośrednictwem kuriera DHL oczywiście za darmo. Po 5 dniach roboczych mój zestaw wrócił w szczelnie i bardzo dokładnie zabezpieczonej paczce.
Po szybkim przetestowaniu na tablicy testowej jak i z małymi przedmiotami... AF trafia tam gdzie trzeba. Tendencja która była najbardziej widoczna na f/1.4 (FF) zniknęła :)
Długo sie zastanawiałem czy wysyłać ale teraz nie żałuje. :))) Pozdrawiam