forum.optyczne.pl

Lornetki - Problem z lornetką Nikon Acion 16x50

Henry - Pią 20 Lip, 2012
Temat postu: Problem z lornetką Nikon Acion 16x50
Mam problem, zakupiłem ostatnio tę lornetkę i przy oglądaniu w budynku było ok ale na zewnątrz pojawiają się w "wizjerze" coś w rodzaju ciemnych półksiężycy,, nie wiem czy jest to wina nikona bądź tego że nie umie czegoś w niej ustawić!
Prosze o pomoc może ktoś wie coś na ten temat??
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

kivirovi - Pią 20 Lip, 2012

Takie półksiezyce pojawiaja sie kiedy masz oczy zbyt blisko okularów albo kiedy masz znacznie węższy rozstaw gałek niz daje dana lornetka. Z tego co pamietam Action ma dosc szeroki rozstaw minimalny, wiec jesli masz bardzo szczupłą twarz to moze byc taki objaw. Jesli to przypadlosc twojej anatomii i jesli sie nie da muszli ocznych odsunac lub zwezic rozstawu (sciskajac lornetke na przegubie) to raczej z Actionem ci nie podrodze. No chyba, że spodziewasz sie, że jeszcze urosniesz...
Guliwer - Sob 21 Lip, 2012

Który model Nikona Action? EX, cy VII?
Bo w EX muszle okularów są regulowane i możesz nimi zlikwidować ciemne półksiężyce.
Jeśli masz VII, to gorzej. Dokładnie nastaw rozstaw okularów do rozstawu swoich źrenic, ale nie kieruj się podziałką na lornetce, bo nie zawsze odpowiada prawdzie. Zmierz linijką milimetrową.

goornik - Nie 22 Lip, 2012

Opisana sytuacja to źle dobrany rozstaw okularów do rozstawu gałek ocznych. Jeśli to Action EX, pamiętaj, by odpowiednio wysunąć muszle oczne. Pamiętaj, że lornetki o dużym powiększeniu (16x50 to baaaardzo zły wybór) są bardzo czułe na poprawny dobór rozstwau okularów.
Niczego nie mierz linijką - powoli zmieniaj rozstaw okularów, aż znajdziejsz to właściwe. Poza tym, gdy obserwujesz obiektyw blisko, lornetkę trzeba będzie lekko "dogiąć"