forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Canon 60D ustawienia

Arkowal - Nie 22 Lip, 2012
Temat postu: Canon 60D ustawienia
Ciciałbym dowiedzieć się jak mniej wiecej powinienem ustawić w menu w STYLACH OBRAZU poszczegulne: OSTROŚC,KONTRAST,NASYCENIE,TON KOLORU? dla poszczególnych obrazów jak STANDARD,PORTRET,KRAJOBRAZ itp.Jest to moja pierwsza lustrzanka od dwóch dni a pierwsze próbne foty którę robię jakoś nie bardzo zachwycają.W ustawieniach fabrycznych dla poszczególnych obrazów tj.STANDARD,PORTRET,KRAJOBRAZ poszczególne ustawienia były ustawione na 0.Wydaje mi się że jesli dobrze ustawię i zapisze ustawienia w STYLACH OBRAZU zdiecia powinny znacznie się poprawić.
hijax_pl - Nie 22 Lip, 2012

A co Ci przeszkadza w nich ?
Jak np za duży kontrast to go zmniejsz jak za słaby kolor to go podbij. Itd itp...

To się nazywa personalizacja utawień.

Tyle to wiem :smile: Problem jest w tym,że nie wiem kontrast,nasycenie,ton koloru?Może śmieszne :smile: Powoli dojdę,ale troche czasu niestety to wymaga.
jaad75 - Nie 22 Lip, 2012

Arkowal napisał/a:
Problem jest w tym,że nie wiem kontrast,nasycenie,ton koloru?
A telewizor jak ustawiasz? :roll:
baracuda - Nie 22 Lip, 2012

Jeżeli nie robisz to zacznij robić w RAW,ach, chyba że robisz,
ale raczej nie robisz :mrgreen:

Nie robię w RAW.Jeszcze do tego nie doszedłem.Z tego co zdązyłem zauważyć to w RAW zajmują dużo miejsca na karcie,a jaka jes róznica pomiedzy zapisem w RAW a JPEG?Ustawiam największą rozdzielczość w JPEG
baracuda - Nie 22 Lip, 2012

RAW to taki cyfrowy odpowiednik negatywu, masz
bardzo duży zakres ustawień w camera raw co
jpeg tego nie daje , ale do rozwinięcia tego tematu
są lepsi niż ja, ja tu tylko pstrykam :mrgreen:

jaad75 - Nie 22 Lip, 2012

Arkowal napisał/a:
a jaka jes róznica pomiedzy zapisem w RAW a JPEG?
Widzę, że rad o poczytaniu dowolnej książki o podstawach fotografii cyfrowej nadal nie wziąłeś sobie do serca... :roll:
mozer - Nie 22 Lip, 2012

Arkowal, czy jest sens tak o wszystko po kolei pytać zamiast się trochę porozglądać w temacie? Najpierw przysłona, teraz RAW - lepiej sobie przyswoić wiedzę w sposób uporządkowany. Poczytaj jakieś szkoły internetowe - nawet te z Nikona ;P
candy - Nie 22 Lip, 2012

No a jaka kombinacja wszystkich wyżej wymienionych funkcji żeby zrobić dobre zdjęcie?
Pewnie niedługo padnie to pytanie też :)

Ja się tu tylko uczę :evil: Do wszystiego powolutku,małymi kroczkami :mrgreen:
komor - Pon 23 Lip, 2012

Arkowal, ale nie możesz pytać na forum o każdy drobiazg, który jest w podstawach. Tracisz nasz czas. Poza tym nie ma takiego czegoś jak „jak należy ustawić, żeby dobre zdjęcia były”, bo odpowiedź na takie pytanie brzmi: „to zależy”.

http://www.szerokikadr.pl/