|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Techniki używania lampy błyskowej
paul80 - Nie 22 Lip, 2012 Temat postu: Techniki używania lampy błyskowej Witam, chciałbym ugruntować pewną wiedzą robienia zdjęć z lampą, bo jak na razie to się naczytałem w wielu miejscach i dalej nie wiem jakie ustawienia w razie potrzeby zastosować a więc:
1. Robiąc zdjęcia na dworze w celu rozjaśnienia cieni, ustawiam poprawną ekspozycję do zastanego a lampę błyskową zazwyczaj na -1,7 do - 3 ?
2. Zdjęcia wewnątrz ze sztucznym oświetleniem, zakładam filtr na lampę i focę do światła zastanego o ile jest taka możliwość, ekspozycja aparatu do - 2EV a lampa na zero w ttl i palnik na wprost ?
3. Temperatura lampy błyskowej wynosi ok.5500 Kelvinów, ale to w wypadku czystej dominacji tegoż światła w innym przypadku ona spada, mowa tutaj o świetle mieszanym żarówka plus lampa?
jaad75 - Nie 22 Lip, 2012
paul80 napisał/a: | 1. Robiąc zdjęcia na dworze w celu rozjaśnienia cieni, ustawiam poprawną ekspozycję do zastanego a lampę błyskową zazwyczaj na -1,7 do - 3 ? | Może być.
paul80 napisał/a: | 2. Zdjęcia wewnątrz ze sztucznym oświetleniem, zakładam filtr na lampę i focę do światła zastanego o ile jest taka możliwość, ekspozycja aparatu do - 2EV a lampa na zero w ttl i palnik na wprost ? | Dlaczego na wprost? Możesz odbijać, musisz tylko uważać na ewentualne zafarby od ścian.
paul80 napisał/a: | 3. Temperatura lampy błyskowej wynosi ok.5500 Kelvinów, ale to w wypadku czystej dominacji tegoż światła w innym przypadku ona spada, mowa tutaj o świetle mieszanym żarówka plus lampa? | Temperatura lampy nie spada, co najwyżej zwiększa się udział zastanego w ekspozycji. Lampa daje światło o mniej więcej stałej temperaturze barwowej.
paul80 - Nie 22 Lip, 2012
paul80 napisał/a: | 2. Zdjęcia wewnątrz ze sztucznym oświetleniem, zakładam filtr na lampę i focę do światła zastanego o ile jest taka możliwość, ekspozycja aparatu do - 2EV a lampa na zero w ttl i palnik na wprost ? |
jaad75 napisał/a: |
Dlaczego na wprost? Możesz odbijać, musisz tylko uważać na ewentualne zafarby od ścian.
|
Super, czyli odbijając od sufitu powinny być lepsze rezultaty?
4. Jeszcze chciałbym się doradzić w kwestii ustawienia minimalnego czasu ekspozycji do zastanego z dopaleniem lampy, jakie zasady tutaj panują, załóżmy mamy takie warunki:
- jakaś tam sala ślubna i czas do zastanego po korekcji powiedzmy ekspozycji aparatu -2EV - wychodzi czas 1/30s, na ile lampa jest zdolna ten ruch zamrozić, tu zapewne chodzi o zasięg błysku do obiektu?
paul80 napisał/a: | wychodzi czas 1/30s, na ile lampa jest zdolna ten ruch zamrozić, tu zapewne chodzi o zasięg błysku do obiektu? | Lampa reporterska ma zdolność mrożenia ruchu od ~1/250s (maksymalna energia błysku), do ~1/40000s (minimalna energia błysku). Oczywiście zamrozi go tam, gdzie dosięgnie swoim zasięgiem i będzie miała znaczącą przewagę nad zastanym.
Czy da się zrobić nieporuszone zdjęcia z lampą przy 1/30, konkretnie ślubne z zakładaniem obrączek itp.?
paul80, Ty zdaje się cały czas nie rozumiesz jak to działa... Masz kombinację dwóch ekspozycji na jednym zdjęciu - jedna ekspozycja, to niedoświetlone o x EV światło zastane (ze wszystkimi konsekwencjami dla naświetlania przes 1/30s), a druga, to ekspozycja dla błysku, która mrozi ruch. Im wyżej naświetlisz zastane tym bardziej ewentualne poruszenie będzie "wystawać" spod obrazu naświetlonego fleszem.
Na szczęście jesteś Ty i ładnie mi to wytłumaczyłeś , teraz muszę to wykorzystać w praktyce.
hijax_pl - Nie 22 Lip, 2012
paul80, a tę stronkę foto.jasiu.pl znasz?
hijax_pl napisał/a: | paul80, a tę stronkę foto.jasiu.pl znasz? |
Znam i będę tam zaglądał
Skoro znasz to.. skąd te pytania powyżej?
Dobrze jest sprawdzić jeszcze pytając, ktoś mi do głowy nakład, żeby nie robić zdjęć do zastanego i wolę się upewnić czy miał rację. Po drugie, jestem po szkole gastronomicznej , więc wielu rzeczy nie rozumie a polubiłem fotografię i nie ma z nią łatwo w gąszczu ekspertów internetowych itp. i nie tylko.
paul80, w czasach fotografii cyfrowej masz cudowną możliwość sprawdzenia wszystkiego od razu.. jak zmiana danego parametru wpływa na to i tamto.. Od razu oceniając wynik końcowy. Bez czekania dwóch tyg aż kliszę wywołają...
Baw się, sprawdzaj, testuj różne ustawienia. To da zdecydowanie lepsze rezultaty niż ślepe prowadzenie się komuś za rękę...
rafisko - Sob 06 Paź, 2012
paul80 napisał/a: | Czy da się zrobić nieporuszone zdjęcia z lampą przy 1/30, konkretnie ślubne z zakładaniem obrączek itp.? |
Da się ale po co?
50 albo 85 mm f/1.4 i nie potrzeba żadnego błysku już wtedy. Spokojnie większość aparatów sobie poradzi w takich warunkach.
paul80 - Sob 06 Paź, 2012
rafisko napisał/a: | paul80 napisał/a: | Czy da się zrobić nieporuszone zdjęcia z lampą przy 1/30, konkretnie ślubne z zakładaniem obrączek itp.? |
Da się ale po co?
50 albo 85 mm f/1.4 i nie potrzeba żadnego błysku już wtedy. Spokojnie większość aparatów sobie poradzi w takich warunkach. |
Widać że nie masz pojęcia o czym piszesz i nie znasz pojęcia płytka GO!
nienietaktak - Sob 06 Paź, 2012
paul80, a co złego jest w płytkiej GO, jeśli motyw główny jest w GO? chcesz mieć ostre zdjęcie od początku do końca, to jest sposób: aparat typu kompakt z małą matrycą za 3 - 4 stówki i po sprawie. Myślisz, że na zdjęciu z zakładania obrączek ktoś będzie zwracał uwage na to, że rękaw garnituru jest rozmyty?
jaad75 - Sob 06 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | a co złego jest w płytkiej GO, jeśli motyw główny jest w GO? | Problem w tym, że nie zawsze cały jest w GO, a czasem o to chodzi by był. Bardzo często zbyt płytka GO jest niepożądana - przynajmniej równie często, jak jest pożądana.
nienietaktak
Następny teoretyk, czy może praktyk? byłeś i robiłeś zdjęcia na ślubie w kościele, gdzie nawet światło jest ok, a jednak używa się lampy w celu rozjaśnienia cieni na twarzach. A płytka go to duże ryzyko w zdjęciach które musza wyjść i pewnie jesteś tak dobry, że żonglujesz w manualu przysłoną podczas zakładania obrączek raz f1.4 raz 2.8 itd.
Przysłoną przesłoną a jednak przysłoną:-D, dzięki jaad75 za poprawkę.
paul80, yyyy... bywam od prawie pięciu lat? jakoś tak
wszystkie robię w manualu, a zdarzało się, że robiłem ze światłem 1.2 i też nikt nie narzekał.
paul80 napisał/a: | i pewnie jesteś tak dobry że żonglujesz w manualu przesłoną podczas zakładania obrączek raz f1.4 raz 2.8 itd. | A to taka sztuka?
BTW, przYsłoną.
jaad75, to trzeba kombinować tak, żeby był. Fakt, że niskich wartości używam rzadko i okazjonalnie, ale jednak.
[ Dodano: Sob 06 Paź, 2012 22:45 ]
jaad75, z tego, co mi wiadomo, obydwie formy są pełnoprawne, ale kotów o to drzeć nie będę.
jaad75 napisał/a: | paul80 napisał/a: | i pewnie jesteś tak dobry że żonglujesz w manualu przesłoną podczas zakładania obrączek raz f1.4 raz 2.8 itd. | A to taka sztuka?
BTW, przYsłoną. |
Zależy jakie masz priorytety, ale zapewne trzeba wprawy aby w manualu naświetlać prawidłowo i żonglować przysłoną, co innego jak zapodasz tryb AV z koretką EV.
paul80, no to trzeba ćwiczyć. nikt nie mówił, że będzie łatwo. moge Cie pocieszyć, że po odpowiednim czasie nawet nie będziesz musiał sprawdzać wskazań światłomierza, aby trafić z ekspozycją w większości przypadków. przunajmniej w takim stopni, aby ewentualne poprawki w PS czy innym programie nie masakrowały jakości.
nienietaktak napisał/a: | jaad75, z tego, co mi wiadomo, obydwie formy są pełnoprawne, ale kotów o to drzeć nie będę. | Wg. SJP tak, ale tylko jedna jest logicznie uzasadniona.
paul80 napisał/a: | ale zapewne trzeba wprawy aby w manualu naświetlać prawidłowo i żonglować przesłoną, co innego jak zapodasz tryb AV z koretką EV. | Zależy od aparatu. Można używać AutoISO w kombinacji z M (TAv), albo HyperM (czyli bokady ekspozycji w M) i sprowadza się to wtedy do jednego ruchu rolką. W typowym M będzie to kwestia sprawnego operowania obiema rolkami na raz, co też jakąś niesamowitą sztuką nie jest.
A najlepiej obadać teren wcześniej, wiedzieć, co będzie się robiło i zaprogramować wstępnie C1, C2, i ewentualnie C3. wtedy manipulowanie ograniczasz do minimum
[ Dodano: Sob 06 Paź, 2012 23:05 ]
jaad75, dobra. co do przYsłony nie będziemy się kłócili, bo to świata nie uratuje:) w każdym razie na jednym z forów zostałem zjechany za używanie terminu pzrYsłona
jaad75 - Nie 07 Paź, 2012
nienietaktak napisał/a: | w każdym razie na jednym z forów zostałem zjechany za używanie terminu pzrYsłona | Na którymż to?
nienietaktak - Nie 07 Paź, 2012
Nieważne... tam już mało się dzieje i nie można było się spierać, ponieważ właściciel zażyczył sobie, aby wszyscy byli zgodni, jednomyślni i lizali sobie nawzajem cztery litery
rafisko - Nie 07 Paź, 2012
paul80 napisał/a: | rafisko napisał/a: | paul80 napisał/a: | Czy da się zrobić nieporuszone zdjęcia z lampą przy 1/30, konkretnie ślubne z zakładaniem obrączek itp.? |
Da się ale po co?
50 albo 85 mm f/1.4 i nie potrzeba żadnego błysku już wtedy. Spokojnie większość aparatów sobie poradzi w takich warunkach. |
Widać że nie masz pojęcia o czym piszesz i nie znasz pojęcia płytka GO! |
Wyobraź sobie, że wiem co to płytka GO i jak się robi zdjęcia w kościele;] teoretyku!
Widać masz nikłe pojęcie o błyskaniu i kościołach. Dodatkowo jest taki kurs, który kuria prowadzi a tam twierdzą (wcale nie bez powodu), że prezbiterium jest zawsze lepiej oświetlone od kościoła. Mało tego. Na ołtarzach są często 3-4 rodzaje światła, więc po co wprowadzać kolejny z flesza?
Problem zmiany GO rozwiązujesz 2 puszkami z 2 szkłami. Wszystko na ten temat. I nie wymandrzaj;) się jak nie wiesz jak temat wygląda. Prosisz o pomoc a potem udajesz mądrzejszego...:P
komor - Nie 07 Paź, 2012
Panowie, proszę mniej przytyków osobistych a więcej merytorycznych porad. Widać, że jesień idzie, bo wszyscy jacyś nerwowi.
Sunders - Nie 07 Paź, 2012
komor napisał/a: | Widać, że jesień idzie, bo wszyscy jacyś nerwowi. |
Jesień jak jesień, ale pogoda kiepska Panie, to i meteopatia daje znać o sobie.
paul80 - Nie 07 Paź, 2012
rafisko
No tak, niby dużo wiesz a nie potrafisz tego sensownie przekazać. Wszystko zależy od warunków oświetleniowych, ogniskowej, przesłony itp. także nie zapieraj się lampy błyskowej, bo i ona umiejętnie użyta działa cuda a nie później mroczne oczka rozjaśniane do bólu.
I się tak nie http://www.sjp.pl/wym%C4%85drzaj
edmun - Sro 14 Lis, 2012
paul a ja mam wrażenie jakby swoim postem chciałbyś pokazać jak to Ty super duzo wiesz, tym bardziej ze akurat jasny obiektyw zazwyczaj sprawdzi sie lepiej niż lampa podczas kościelnej ceremonii
|
|