forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Szukam dobrej UV-ki

studioP - Wto 24 Lip, 2012
Temat postu: Szukam dobrej UV-ki
Dzień dobry.
Podpowiedzcie proszę, jaki filtr UV kupić, żeby mieć pewność, że nie zepsuje rozdzielczości zdjęć. Mam Canona 400mm f5.6 i 70-200 f2.8 w wersji drugiej. Dotychczas robiłem bez filtrów, i wręcz byłem ich przeciwnikiem, ale w ostatnich dniach trochę padało i nie mam ochoty więcej czyścić soczewek z pozostałości po kroplach wody. Są jakieś UV-ki, które nie spowodują spadku rozdzielczości, ani nie wprowadzą innych niepożądanych zmian (odblaski, winietowanie itp).

Pozdrawiam
Piotrek

hijax_pl - Wto 24 Lip, 2012

studioP napisał/a:
i nie mam ochoty więcej czyścić soczewek z pozostałości po kroplach wody
Gdyż?
MC - Wto 24 Lip, 2012

Ryzyko odblasków zawsze wzrośnie. Co do reszty, to przeczytaj test filtrów UV na tym portalu.
Uwzględnij tylko łatwość czyszczenia tego filtra.

A nie lepiej się zaopatrzyć w porządny zestaw do czyszczenia obiektywu?

Ale nie mówię tu o tych dziadowskich zestawach sklepowych, ale po prostu porządna szmatka do optyki i alkohol izopropylowy albo płyn Chemax 3 ??

studioP - Wto 24 Lip, 2012

Być może lepiej. Właśnie dlatego zadałem pytanie. Czytałem test. Wynika z niego, że można kupić filtr jednorodny i nie powodujący odblasków, ale czy te dwa parametry wystarczają, aby wybrać filtr?
Kupiłem jakiś płyn Rotin. Jeszcze nie doszedł. Spróbuję go użyć najpierw na tanim obiektywie. Czytałem, że ponoć dobry... Zaglądnę dzisiaj do jakiegoś optyka za Chemaxem. Rozumiem, że powinienem się trzymać dotychczasowych zasad i uważać na soczewki. Ech, całe życie w stresie :) Miałem kiedyś tanią elkę 100-300 f5.6. Któregoś dnia odkryłem ryskę na powłoce długości może 3 mm. Uważam na szkła, nie mam pojęcia jak to się stało. Wiem, że na zdjęcia wpływ będzie niezauważalny, ale na psychikę już tak i nie mam ochoty tego ponownie przerabiać.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

MM - Wto 24 Lip, 2012

Ja robiąc w warunkach "bojowych" i bojąc się właśnie wody, smarów lub wtedy gdy szkło wala się gdzieś pod nogami w samochodzie używam filtra Hoya UV HMC. Spokojnie mogę polecić. Zresztą używam do dość podobnych szkieł i w rozmiarze 77mm :wink:

MM, tu racja - warunki bojowe są bardziej wymagające. ;)

Ale też nie każdemu wala się po podłodze obiektyw gotów do zdjęć w każdej chwili, czy też nie stoi na wirażu jakiegoś motocrossa i dlatego uważam, że UV tak - ale tylko w przypadku gdy mamy kiepski obiektywu i chcemy uszczelnić jego mordkę by nie brała kurzu. A do ochrony przedniej soczewki polecam dekielek ;)