forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Doświadczeni "szerokokąciarze"

studioP - Wto 24 Lip, 2012
Temat postu: Doświadczeni "szerokokąciarze"
Dzień dobry.
Na co dzień używam tele. Najkrótsza ogniskowa jaką posiadam to 70mm.
Potrzebę szerokiego kąta odczuwam raptem kilka razy w roku, najczęściej do fotografowania burz. Czy bazując na Waszym doświadczeniu możecie polecić jakiś obiektyw dający się założyć do Canona (bagnet EF lub przez przejściówkę), który jest tani a dobry? Może być stary model. AF do niczego mi nie jest potrzebny. Jeśli jest coś takiego, podzielcie się doświadczeniem. Bardzo dziękuje.
Piotrek

mozer - Wto 24 Lip, 2012

studioP, ale jaki to jest dla Ciebie szeroki kąt i jaka to jest niska cena? :)

Jedno z tańszych rozwiązań to rybie oko Samyanga.

Szeroki to dla mnie już 40 mm :) Myślałem o czymś w zakresie 20 - 40mm. Co do ceny... 1000 będzie już bolał. Gdybym używał szerokich to gotów byłbym wydać dużo i kupić jasną elkę. Mam tyle pomysłów co zrobić z tysiącem i tak rzadko odczuwam potrzebę szerokiego, że trudno mi się zdobyć na taki wydatek. Stąd myśl, że może ktoś poleci stare a dobre szkło. Manual, bez AF. Im taniej, tym lepiej.

Pozdrawiam
Piotrek

dcs - Wto 24 Lip, 2012

studioP,

Pełno klatkowy Canon?

MM - Wto 24 Lip, 2012

Kiedyś miałem Sigmę 17-35/2.8-4 HSM. Już tego nie robią, nie lubiła mocnego światła w kadrze i generalnie nie była to jakość optyczna L-ki, ale np. na kliszy dość dobrze dawała sobie radę. Jeżeli będzie domykana o 1EV to już będzie nieźle. Dobrą używkę mogę polecić. Sporo wadą była loteria z AF, ale skoro jest to zbędne...

Przepraszam. Zabrakło tej informacji. Tak, potrzebuję obiektywu pod pełną klatkę.
Pozdrawiam
Piotrek

MM - Wto 24 Lip, 2012

Ta Sigma jest na FF.
darekk - Sro 25 Lip, 2012

Polecam też Tamrona 17-35/2.8-4.
esemes - Wto 31 Lip, 2012

Witam !
Prosze o cierpliwosc mam kolejne pytanie , mianowicie Nikon 1 10mm brak testu i opinii na optyczni.pl co o tym Myslicie?

[ Dodano: Wto 31 Lip, 2012 21:55 ]
esemes napisał/a:
Witam !
Prosze o cierpliwosc mam kolejne pytanie , mianowicie Nikon 1 10mm brak testu i opinii na optyczni.pl co o tym Myslicie?

ups... sorki kumam to seria aparatow i obiektywow 1 ... usless ...