|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Format zapisu zdjęcia a wytrzymałość baterii
grack - Wto 24 Lip, 2012 Temat postu: Format zapisu zdjęcia a wytrzymałość baterii Witam. Mam ostatnio problem z moim D3100. Drastycznie spadła ilość zdjęć które mogę wykonać na naładowanej baterii. W tym samym czasie przestałem robić zdjęcia w JPG a zacząłem w RAW.Dodatkowo po każdej serii zdjęć poprawiam balans i kompensuję ekspozycję po czym zapisuje takie zdjęcie w JPG. Czy to może być przyczyna? Rozumiem że bateria szybciej się wtedy wyczerpie, ale bez przesady. W opisany sposób mogę zrobić ok 100 zdjęć i siada, to stanowczo za mało Czy ktoś z forumowiczów miał podobne "akcje"?
hijax_pl - Wto 24 Lip, 2012
grack napisał/a: | Czy to może być przyczyna? | Tak - przecież dłużej działa aparat, a w szczególności wyświetlacz LCD...
To jest tak jak z telefonem: jak rozmawiasz tylko bateria wytrzymuje parę dni. Jak się telefonem "bawisz" (szczególni gdy to jest smartfon) bateria wytrzymuje tylko do wieczora...
grack napisał/a: | W opisany sposób mogę zrobić ok 100 zdjęć i siada, to stanowczo za mało | Moja rada - zacznij wywoływać RAWy w komputerze. Znacząco więcej będziesz miał możliwości edycji a i aparat będziesz mógł dłużej wykorzystać.
|
|