forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Porządny uchwyt na parasolkę oraz lampę z wyzwalaczem

AuThoR - Pią 27 Lip, 2012
Temat postu: Porządny uchwyt na parasolkę oraz lampę z wyzwalaczem
Potrzebne mi ze trzy takie uchwyty co to się nie rozlecą za chwilę i mają mocne skręcanie...

Będzie na tym spoczywał standardowy lekki zestaw plenerowy czyli parasolka 150cm z radiówką + lampa systemowa. Aktualnie posiadam jakieś szmelce z FOMEI i po prostu drże ze strachu jak z tego korzystam.

Uchwyt ma mieć mocowanie śrubowe na pockety - nie są mi potrzebne sanki na uchwycie. No i tak jak wyżej - ma być mocowanie parasolki w uchwycie.

Proszę o konkretne przykłady wynikające z doświadczenia.

PRZEDZIAŁ CENOWY 80-150zł / 1szt

ooo....mam to - http://fotozakupy.pl/elem...i-uh-400,10563s - DRAMAT :(

hijax_pl - Pią 27 Lip, 2012

Co prawda nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tym temacie ale mysle ze uchwyt frotki jest dość stabilny i porządny (Na pewno o klasę lepszy od tego co mam)
Na zlocie na nim właśnie wisiały te nowe, radiowe lampki Canona z Ezyboxem.

Mówię o takim uchwycie:
http://fotozakupy.pl/elem...parasola,10630s

Też na to patrzyłem....w sumie to najważniejsze jest pokrętło do regulacji pochyłu...bo w tych co mam nie jest zbyt mocno wykonane, a w tym fomei powiedziałbym, że jakoś wogóle tragicznie.
On jest wykonany z plastiku czy to jakiś rodzaj metalu?

AuThoR napisał/a:
On jest wykonany z plastiku czy to jakiś rodzaj metalu?
Kurczę, aż tak mu się na zlocie nie przypatrywałem, drapałem etc.. Ale wydaje mi się, że to metal był.
komor - Pią 27 Lip, 2012

Uchwyty Phottixa są metalowe. Mam wersję wersję XS, czyli wersję najlżejszą i najmniejszą, jest porządnie wykonana i do małego statywu W-803 bardzo fajnie mi pasuje. Choć moim zdaniem tanie chińskie adaptery, które kupiłem kiedyś do dużych statywów W-806, choć mają plastikową obudowę (z metalowymi wstawkami) to są nie do zajechania, wytrzymałe i wygodne w regulacji.
Podobne dość mocno do tych moich są 3117 z Funsports, o ile po zamówieniu dostaje się rzeczywiście to, a nie co innego. :)

komor napisał/a:
Podobne dość mocno do tych moich są 3117 z Funsports
No to właśnie taki mam i do niego porównywałem w/w frotkowy uchwyt.
komor - Pią 27 Lip, 2012

Frotkowego nie macałem to nie wiem. A co z:
AuThoR napisał/a:
Uchwyt ma mieć mocowanie śrubowe na pockety

W ogóle którykolwiek z tych strobistowych adapterów ma takiego cusia?

No dlatego właśnie podałem frotkę. Ona może mieć gwinta ;)
komor - Pią 27 Lip, 2012

Do tej frotkowej to nawet zimne sanki chyba trzeba dokupić osobno. :)

komor napisał/a:
Uchwyty Phottixa są metalowe.
no to te photixy mogą być niezłe.

komor napisał/a:
AuThoR napisał/a:
Uchwyt ma mieć mocowanie śrubowe na pockety

W ogóle którykolwiek z tych strobistowych adapterów ma takiego cusia?

Mam w domu dwa uchwyty, które mają tylko sanki i musiałem przerabiać żeby można było założyć wyzwalacz.

komor - Pią 27 Lip, 2012

AuThoR napisał/a:
i musiałem przerabiać żeby można było założyć wyzwalacz.

A tak po strobistowemu, dyndające na smyczy nie mogą być? :) Ty masz te starsze, nie-TTL-owe Pockety? Strobist wiesza na smyczy.

Na smyczy lub ściągnięte gumą ;-)

komor napisał/a:
AuThoR napisał/a:
i musiałem przerabiać żeby można było założyć wyzwalacz.

A tak po strobistowemu, dyndające na smyczy nie mogą być? :) Ty masz te starsze, nie-TTL-owe Pockety? Strobist wiesza na smyczy.

Mam te najnowsze pockety. Wiesz...można kombinowac zapewne, ale ja mówię o lampach systemowych więc cała lampa wraz z pocketem musiała by być przypięta smyczą.

No chyba, że pocketa się jakoś kablem do lampy podpina to wtedy lampę na sanki, a pocketa można sobie jakoś gumą łapać...prawdę mówiąc chyba wolę wpiąć pocketa w lampę i to przykręcić do gwintu na uchwycie.

Uchwyty muszę koniecznie zakupić i to w miarę szybko bo wczoraj mi to klapło i lampę złapałem na wysokości kolena ;/ o mały włos 2500zł w plecy ;/

[ Dodano: Pią 27 Lip, 2012 20:19 ]
komor napisał/a:
Choć moim zdaniem tanie chińskie adaptery, które kupiłem kiedyś do dużych statywów W-806, choć mają plastikową obudowę (z metalowymi wstawkami) to są nie do zajechania, wytrzymałe i wygodne w regulacji.

jakbym ci dał te z fomei to po pierwszej próbie dokręcenia nie podobałby ci się dźwięk jaki wydają...jakaś żenada...to gorsze niż te, które mam o połowę tańsze.

komor - Sob 28 Lip, 2012

AuThoR napisał/a:
Mam te najnowsze pockety.

Nie znasz nazwy? :) Masz na myśli Plus III?

AuThoR napisał/a:
ja mówię o lampach systemowych więc cała lampa wraz z pocketem musiała by być przypięta smyczą

Plus III przecież nie mają sanek dla lampy, z tego co widzę, więc z lampą łączą się kablem, tak? Z kolei Pockety TTL mają sanki do mocowania lampy i nie potrzeba żadnych śrub ani gumek, ani kabli. Chyba musisz doprecyzować o co chodzi.

AuThoR - Sob 28 Lip, 2012

Ups....w takim razie nie najnowsze...ostatnio nie śledziłem rynku...ja mam mini tt1 + flex tt5 czyli te co testowało optyczne.

Racja...doprecyzować - po prostu nie chcę tt5 na którym jest jeszcze lampa wpinać w sanki. wolę mieć pewność, że to się nie wysunie i śruba mnie jakoś bardziej przekonuje.
Natomiast to uważam jakby za drugorzędny problem...główną wadą obecnych uchwytów jest strasznie ciulate mocowanie głównego przegubu. Mam wrażenie, że jak jeszcze delikatnie nacisnę to będzie tylko strzał huk i po mocowaniu...

Pomijając to wszystko muszę sprawdzić te, które pokazałeś...wyglądają ok.

Dlaczego wybrałeś XS a nie BG?

komor - Nie 29 Lip, 2012

AuThoR napisał/a:
po prostu nie chcę tt5 na którym jest jeszcze lampa wpinać w sanki. wolę mieć pewność, że to się nie wysunie i śruba mnie jakoś bardziej przekonuje.

Przy dobrych adapterach nie powinieneś się obawiać, chyba, że PW TT5 mają plastikowe słabe sanki jakieś? No chyba, że warunki użytkowania mocno „dynamiczne” i boisz się wyłamania przy ostrych ruchach.

AuThoR napisał/a:
Dlaczego wybrałeś XS a nie BG?

Nie wybierałem, przyszły w komplecie z tym.