|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do nikona
losangelos - Pią 27 Lip, 2012 Temat postu: obiektyw do nikona Witam! Posiadam obecnie Nikona D3000 z kitowym obiektywem 18-55 mm, lecz chciałabym zakupić nowy. Głównie fotografuję krajobarazy, ludzi (portrety), czasem zdarza się też reportaż. Myślałam o teleobiektywie (Tamron, Sigma), ale może Wy coś mi ciekawego zaproponujecie do ok. 1500 zł.
Pozdrawiam
hijax_pl - Pią 27 Lip, 2012
losangelos napisał/a: | ecz chciałabym zakupić now | Rozumiem, że zadowolona jesteś z tego obiektywu a jedyne zastrzeżenia masz do jego postępującego zużycia w czasie użytkowania?
losangelos - Pią 27 Lip, 2012
Nie nie, po prostu poszukuję lepszego obiektywu niż ten kitowy w rozsądnej cenie. Chciałabym, żeby miał napewno większy zoom tak wiem, że często przez teleobiektywy zdjęcia są gorszej jakości, ale może jednak warto?
mozer - Pią 27 Lip, 2012
losangelos, to w końcu teleobiektyw, czy krajobrazy, portrety, reportaż? To nie są typowe zastosowania teleobiektywu...
Przede wszystkim chodzi mi jednak o większy zoom, czyli teleobiektyw.
moronica - Pią 27 Lip, 2012
losangelos, zoom nie jest rownoznaczny z ogniskowa. obiektyw moze byc bardzo dlugi i miec zoom 1x. rowniez nie rozumiem po co ci ciemny teleobiektyw do portretow i reportazu. lepiej bys kupila jakas jasna 50tke lub nawet 85mm jesli chcesz cos dluzszego
mozer - Pią 27 Lip, 2012
losangelos, zoom oznacza, że możesz _zmieniać_ ogniskową. Długa ogniskowa oznacza duże przybliżenie.
no dobra, to w takim razie, czy mozna dostać jasny dobry obiektyw w takich cenach?
losangelos, mozna - 50/1.8G, 50/1.4G, 85/1.8D (AF nie bedzie dzialal, mozesz dolozyc do wersji G)
jestem raczej zielona, jeśli chodzi o obiektywy, dlatego też się pytam: czy taki obiektyw jak ta 80 czy 85 nadaje się do zdjęć portretowych i pejzazow? bo,że do reportazow tak to o tym wiem. i który z tych dwóch bardziej polecacie 80 czy 85?
losangelos, jaki 80?
do portretow (ciasnych) jak najbardziej 85mm sie nada. a czy do pejzazy - to juz zalezy, jakie pejzaze lubisz. dla sporej liczby osob obiektyw do pejzazy powinien byc szerokokatny, szerszy niz 18mm
miało być 50. ale to są obiektywy staloogniskowe prawda? i wtedy jakość jest lepsza niż w obiektywach o dużej rozpiętości?
mozer - Pią 27 Lip, 2012
losangelos, z reguły tak, choć zdarzają się wybitne zoomy. Plus stałek do przede wszystkim dużo lepsze światło.
no i takowe pewnie sie juz nieźle cenią?
losangelos, masz mase porownywarek cenowych a na optycznych masz baze obiektywow. jesli jestes ciekawa, ile kosztuje obiektyw o danym zakresie ogniskowych i dobrym swietle, to latwo poszukac sobie ceny
sigmiarz - Sob 28 Lip, 2012
idź do sklepu i sprawdż czy 18-105 Ci pasuje, czy potrzebujesz większej ogniskowej.
Jaki to reportaż ? Podstawowe oniskowe do reportażu już masz. Do pejzażu również.
Możliwe że w czymś innym jest problem.
komor - Sob 28 Lip, 2012
Słuchajcie, nie uważacie, że mieszacie pytającemu w głowie, polecając 50 czy 85 mm, skoro widać wyraźnie, że pytający raczej nie zdaje sobie sprawy, że to jest obiektyw bez zooma? Czemu nie polecicie czegoś, co zastępuje kita 18-55, albo nie skierujecie do odpowiedniego wątku?
losangelos, zajrzyj do wątku Co zamiast KITA do Nikona. A może po prostu pójdź za propozycją sigmiarza, tuż powyżej? Jeśli jednak jesteś świadoma tego, że 50 czy 85 mm nie zastąpi ale uzupełni posiadany przez Ciebie 18-55, to pozostaje decyzja jaka ogniskowa (kąt widzenia) będzie dla Ciebie najbardziej przydatna. W systemie Nikona jest jeszcze bardzo fajne 35 mm w dobrej cenie, poza wymienionymi już 50 i 85.
moronica - Sob 28 Lip, 2012
komor, skoro juz jakis sprzet posiada to nie uwazam, ze az tak trzeba sie cackac. no ale jesli uwazasz, ze autorka watku nie rozumie ze 85mm nie zastapi jej obiektywu kitowego, to tym bardziej nie zrozumie przydatnosci takiego obiektywu jak 35mm
losangelos - Nie 29 Lip, 2012
Przede wszystkim dziękuję wszystkim za dobre rady i podpowiedzi. Sprawę zakupu nowego obiektywu jeszcze przemyślę i rzeczywiście może pójdę za radą Sigmiarza. Ja bym wcale nie chciala pozbyć się tego obiektywu kitowego, który obecnie posiadam, chcę tylko mieć jakiś lepszy inny obok niego. Na razie najbardziej myślę o nikkor 85mm, bądź 18-105mm.
moronica - Nie 29 Lip, 2012
losangelos, skoro nie chcesz pozbywac sie 18-55 to 18-105 bez sensu kupowac. to bardzo fajne szklo, zwlaszcza jak sie je kupuje w zestawie fabrycznym gdzie kosztuje duzo mniej niz osobno, ale tak go dokupywac tylko dla zakresu 55-105 mija sie z celem
Ok dzięki. Ja sama jeszcze nie wiem, czy tak szybko chciałabym zacząć w takim razie ze stałkami. A tak trochę z innej beczki, co myślicie o Sigmie 70-300mm? Albo Tamronie 70-300mm? Który z nich według Was jest lepszy?
moronica - Nie 29 Lip, 2012
losangelos, obu jest na rynku kilka wersji, o ktorych piszesz? na optycznych sa testy wielu szkiel, zwlaszcza tych amatorskich, mozna poczytac, porownac, przejrzec opinie uzytkownikow
Dobra dziękuję Tobie bardzo
igorrro10 - Sob 11 Sie, 2012
jak chcesz miec zoom to tylko nikon 70-300 VRII
lotofag - Sob 11 Sie, 2012
igorrro10 napisał/a: | jak chcesz miec zoom to tylko nikon 70-300 VRII |
A czemu nie Sigma 8-16? Też ma "zóm"
Bobby - Sob 11 Sie, 2012
lotofag napisał/a: | A czemu nie Sigma 8-16? Też ma "zóm" | Po co wysilac sie na zlosliwosc? przeciez autorka post'u napisala: losangelos napisał/a: | Ok dzięki. Ja sama jeszcze nie wiem, czy tak szybko chciałabym zacząć w takim razie ze stałkami. A tak trochę z innej beczki, co myślicie o Sigmie 70-300mm? Albo Tamronie 70-300mm? Który z nich według Was jest lepszy? | Przeciez ona nawet nie uzyla slowa "zom" (z kreska nad o)...
lotofag - Nie 12 Sie, 2012
No to teraz quiz: czy moja "złośliwa" wypowiedź dotyczy:
a) autorki wątku
b) zacytowanego w poście osobnika
Do wygrania wełniana świnka i dyplom "Czytam ze zrozumieniem"
|
|