|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5d mark II + wybór obiektywu/ów
m3ntor - Sob 28 Lip, 2012 Temat postu: Canon 5d mark II + wybór obiektywu/ów Witam!
Potrzebuje pomocy przy wyborze obiektywu do aparatu Canon 5D Mark II. Aparat ma służyć do kręcenia teledysków i filmów promocyjnych. Do wydania na cały zestaw mam 11.000zł - co daje 3500zł na obiektyw.
Ujęcia to zazwyczaj postać na pierwszym planie, jednak będą kręcone także przypadkowe osoby, tłum, i tak dalej. Dlatego potrzebuje coś "uniwersalnego".
Co i dlaczego powinienem wybrać, biorąc pod uwagę fakt że jestem amatorem?
Pozdrawiam,
m3ntor.
lotofag - Sob 28 Lip, 2012 Temat postu: Re: Canon 5d mark II + wybór obiektywu/ów
m3ntor napisał/a: |
Co i dlaczego powinienem wybrać, biorąc pod uwagę fakt że jestem amatorem?
|
Firmę, która Ci te teledyski nakręci.
To nieco bardziej skomplikowane, niż zakup dobrego korpusu i szkła za pozostałą kwotę...
m3ntor - Sob 28 Lip, 2012
Firma którą wybrałem ostatnio nie spełniła moich wymagań za kwotę którą wzięła. Kupuję także steadycam merlin, statyw kulowy i wizjer. Myślę także że po zakupie zapiszę się na jakiś kurs. Szybko się uczę. Ewentualnie zatrudnię operatora.
To może teraz podpowiesz coś do obiektywu?
Pozdrawiam,
m3ntor.
mozer - Sob 28 Lip, 2012
m3ntor, kiedyś chyba pisałem, żebyś zainteresował się obiektywami z płynną regulacją przysłony. To podstawa przy poważnym filmowaniu. Takie obiektywy robi np. Samyang - przejrzyj ich ofertę obiektywów dedykowanych do filmowania lustrzankami.
m3ntor - Sob 28 Lip, 2012
mozer dzięki za przypomnienie! obiektyw Samyang 85mm f/1.4 IF MC Aspherical prezentuje się bardzo dobrze przy bliskich ujęciach, w dodatku jest tani. Myślę że będzie to dobry wybór.
Dodatkowo, jaki obiektyw sprawdzi się zarówno przy bliskich jak i dalekich ujęciach? Jeżeli to za wiele, to jaki powinienem posiadać obiektyw do nagrywania krajobrazów/panoram/ujęć z daleka? Po zakupie w/w 85mm na drugi obiektyw mogę przeznaczyć ok. 2400zł.
Pozdrawiam,
m3ntor.
mozer - Nie 29 Lip, 2012
m3ntor, nie bardzo rozumiem.. Każdym obiektywem można robić ujęcia bliskie i dalekie. Chodzi Ci o szeroki kąt? Jest wersja 24/1.4 z płynną regulacją i rybie oko 8 mm.
m3ntor - Nie 29 Lip, 2012
tak, miałem na myśli szeroki kąt, 85mm nie ma takiego kąta jak 24mm więc ten drugi będzie lepszym i bardziej uniwersalnym wyborem. Myślę, że ten jeden obiektyw wystarczy na początek. Fish-eye nie będzie mi potrzebny, przynajmniej na razie. Teraz zastanawiam się nad innymi akcesoriami przydatnymi do filmowania.
moronica - Nie 29 Lip, 2012
m3ntor, a 24mm nie ma takiego kata jak 85mm
mozer - Nie 29 Lip, 2012
Toście sobie podyskutowali
mozer jak uważasz, lepiej zaopatrzyć się w steadycam merlin, czy w rig+follow focus+monitor podgladowy?
poszukuje też taniego statywu z głowicą kulową do filmów, mieliście do czynienia z jakimiś tanimi zamiennikami? jeśli tak, to jakie polecacie?
edit: jest sens kupować tani zestaw "Rig RL-02 ( Rig + Matte Box + Follow Focus ) " z allegro za 1150zł?
mozer - Nie 29 Lip, 2012
m3ntor, a co ma wspólnego follow focus ze steadicamem? Przecież te sprzęty do czego innego służą. Tak samo nie rozumiem dylematu monitor vs steadicam...
Ja steadicamów nie używałem, więc lepiej niech wypowie się jakiś praktyk, czy warto
Miałem na myśli to w co będzie lepiej zainwestować
dcs - Nie 29 Lip, 2012
m3ntor,
W to co jest ci potrzebne.
m3ntor - Pon 30 Lip, 2012
Ma ktoś może jakieś filmy gdzie użyty był Canon 5dmII + Samyang 24mm 1.4f ? Nie mogę znaleźć nic konkretnego.
B o g d a n - Pon 30 Lip, 2012
mozer napisał/a: | m3ntor, kiedyś chyba pisałem, żebyś zainteresował się obiektywami z płynną regulacją przysłony. To podstawa przy poważnym filmowaniu. Takie obiektywy robi np. Samyang - przejrzyj ich ofertę obiektywów dedykowanych do filmowania lustrzankami. | Nie wiedziałem, że Samyang robi takie obiektywy. Możesz napisać, które to modele z ich oferty?
http://www.samyang.pl/index.php/pl/produkty
m3ntor napisał/a: | Potrzebuje pomocy przy wyborze obiektywu do aparatu Canon 5D Mark II. Aparat ma służyć do kręcenia teledysków i filmów promocyjnych. Do wydania na cały zestaw mam 11.000zł - co daje 3500zł na obiektyw. | A nie lepiej kupić tańszy aparat i kilka różnych obiektywów? Proponuje też tym aparatem wpierw nauczyć się robić zdjęcia, a potem przejść do filmów. Sam po czasie będziesz wiedział jakie kąty widzenia są Ci potrzebne i ewentualnie kupisz dedykowane obiektywy, urzadzania stabilizujące na ramię i wszystkie inne potrzebne elementy.
Myślę, że na początek wystarczy Ci obiektyw z przysłoną f/2.8 może jakiś uniwersalny zoom typu 17-55/2.8 zwłaszcza jak piszesz jesteś amatorem wydaje się bez specjalnego doświadczenia w zdjęciach.
mozer - Pon 30 Lip, 2012
B o g d a n, wpisz w google "samyang vdslr". Swego czasu na optycznych były newsy o tych obiektywach. Nie wiem jaka jest kompletna ich lista - czytałem o 8, 14, 24, 35 i 85. Nie wiem jednak czy wszystkie są na wszystkie mocowania.
Nie wiem czy jest sens polecać komuś naukę fotografii, jeśli zamierza lustrzanką tylko filmować. Może sensowniejsze byłoby zaproponowanie korpusu klasy APS-C, który może być 2 razy trańszy niż FF...
B o g d a n - Pon 30 Lip, 2012
mozer napisał/a: | Nie wiem czy jest sens polecać komuś naukę fotografii, jeśli zamierza lustrzanką tylko filmować. | Sam niedawno koledze polecałeś aby poczytał "o ogniskowych, głębi ostrości, przysłonie, odwzorowaniach i takich tam ...". Czy to nie wiedza zmierzająca do wykonania dobrego zdjęcia? Film składa się ze zdjęć, prawda? Aktorzy idą na zdjęcia, a nie na kręcenie filmu, czy przedstawienia teatralnego. Film to zdjęcia i od tego trzeba zacząć. Ktoś, kto nie ma pojęcia o fotografii, kompozycji, kadrze, perspektywie, głębi ostrości nie zrobi dobrego filmu. Wyjdzie tylko taki badziew, jak tego gostka na dachu gdzie "operator" tylko się zbliża i oddala od twarzy na tle miasta. Do takich "dzieł" wystarczy kompakt i nawet lustrzanka nie jest potrzebna bo po co?
mozer napisał/a: | Może sensowniejsze byłoby zaproponowanie korpusu klasy APS-C, który może być 2 razy trańszy niż FF... | Jeśli pisałem o tym aby kupić tańszy aparat od 5DII, to jak myślisz które modele miałem na myśli?
m3ntor - Pon 30 Lip, 2012
Rzecz w tym, że muszę kupić wszystko we wrześniu więc będę miał miesiąc czasu na zakup wszystkiego (dofinansowanie na rozwój działalności). Stąd pośpiech w wyborze całego asortymentu.
Chce kupić body które posłuży mi przez długi czas. Tak jak mówiłem planuję podjąć się jakiegoś kursu/szkolenia po zakupie sprzętu. Poza tym w ciągu kilku miesięcy mimo wszystko chciałbym rozwinąć sprzęt o dodatkowe obiektywy/obiektyw (w miarę możliwości).
Zastanawiałem się także nad canonem 24-70, wydawał się w miarę uniwersalny. Zapoznam się z poleconym przez Ciebie obiektywem (17-55). Warto wspomnieć że zależy mi na ujęciach typowo filmowych
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
m3ntor.
mozer - Pon 30 Lip, 2012
B o g d a n napisał/a: | Wyjdzie tylko taki badziew, jak tego gostka na dachu |
O Jezusicku, to na serio zrobione?
Ogólnie to się z Tobą zgadzam, jednak film operuje dość odmiennymi elementami niż fotografia. Oczywiście podstawy nt. światła, kompozycji i perspektywy mieć trzeba, ale operatorzy niekoniecznie tego uczą się robiąc fotografie. Wydaje mi się, że dobry fotograf niekoniecznie musi być dobrym kamerzystą i odwrotnie. Ale mogę się mylić
B o g d a n napisał/a: | Jeśli pisałem o tym aby kupić tańszy aparat od 5DII, to jak myślisz które modele miałem na myśli? |
W sumie nie wiem o czym myślałem pisząc to zdanie - coś mi chyba umknęło
B o g d a n - Wto 31 Lip, 2012
m3ntor napisał/a: | Zastanawiałem się także nad canonem 24-70, wydawał się w miarę uniwersalny. | Zestaw 5D Mk II + EF 24-70/2.8L to niezły wybór ale przekracza podaną przez Ciebie kwotę. W sieci możesz znaleźć sporo filmików nim kręconych, pokazujący możliwości nawet w trudnych warunkach oświetleniowych - tu np. pierwszy z brzegu: http://www.youtube.com/watch?v=m_vyqOwXrkk , a tutaj drugi z brzegu: http://www.youtube.com/wa...&feature=fvwrel pokazujące zabawę z głębią ostrości i światłem.
Zakres 24-70mm na matrycy 24x36mm daje już podstawowy i uniwersalny przedział kątów widzenia, myślę, że śmiało odpowiadający Twoim potrzebom fimlowym. Wadą zestawu jest jego waga i sądzę, że bez "trzymadła" ciężko będzie dłużej filmować. Być może na początek wystarczy Ci obiektyw EF 24-105/4L IS. Troche ciemniejszy (f/4) ale za to dłuższa jest maksymalna ogniskowa (105mm) co też można kreatywnie wykorzystać.
m3ntor napisał/a: | Zapoznam się z poleconym przez Ciebie obiektywem (17-55). | Pamiętaj tylko, że ten obiektym z oznaczeniem bagnetu EF-S nadaje się tylko do lustrzanek z mniejszą matrycą, czyli APS-C, np. do 600D, 650D, 60D, czy 7D. Nie podłączysz go do aparatu 5D Mk II.
Wszystkie powyższe 3 obiektywy mają tzw. stałe światło (otwór względny), które nie zmienia się wraz ze zmianą ogniskowej. Przy filmowaniu może to mieć znaczenie dla utrzymania stałych parametrów ekspozycji przy zoomawaniu.
m3ntor - Czw 02 Sie, 2012
Dzięki za obszerną odpowiedź oraz podane przykłady. Myślę że 24-70 to będzie dobry i ostateczny wybór.
Co do "trzymadła"... planuję zakupić steadycam merlin 2. Zastanawiam się nad odpowiednim Rig'iem wraz z follow focusem. Czy mógłbyś mi polecić jakiś tani zestaw do tego sprzętu?
Pozdrawiam,
m3ntor.
dcs - Czw 02 Sie, 2012
m3ntor, m3ntor napisał/a: | planuję zakupić steadycam merlin 2. Zastanawiam się nad odpowiednim Rig'iem wraz z follow focusem |
tego się nie łączy
m3ntor - Pią 03 Sie, 2012
dcs wiem wiem, źle sformułowałem pytanie.
chodzi mi w ogóle o jakiś w miarę tani rig z follow focusem który możecie mi polecić do canona z obiektywem 24-70
Pozdrawiam,
m3ntor.
|
|