forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - czy 17-85 czy tamron 17-50 2,8

irglab - Sro 12 Gru, 2007
Temat postu: czy 17-85 czy tamron 17-50 2,8
mam prośbę planuję kupić do 300d albo canon 17-85 is albo tamron 17-50 2,8 czytałem testy ale proszę o radę użytkowników ciągłych z góry dzięki
komor - Sro 12 Gru, 2007
Temat postu: Re: czy 17-85 czy tamron 17-50 2,8
irglab napisał/a:
proszę o radę użytkowników ciągłych z góry dzięki

Co to są użytkownicy ciągli z góry? Chyba mi trochę kropek i dużych liter brakuje w tym potoku słów.

MSPANC

Monastor - Sro 12 Gru, 2007

Na Twoim miejscu brałbym tamrona. Lepsze światło, tego żadna stabilizacja nie zastąpi. Jest też ogólnie lepszy optycznie.
Nie masz za to dodatkowych milimetrów, a ponadto mogą być problemy z serwisem jeśli coś się zepsuje.

Mimo to, dla mnie Tamron.

007areka - Sro 12 Gru, 2007

...za tamronem
P_M_ - Sro 12 Gru, 2007

007areka napisał/a:
...za tamronem

Od tamtego canona nawet sigma 17-70 bedzie lepsza.

P_M_ napisał/a:
007areka napisał/a:
...za tamronem

Nawet? :)
Śmiem twierdzić, że w niektórych przypadkach może się okazać lepsza i od Tamrona ;)
Zależy co kto sobie ceni.

P_M_ - Sro 12 Gru, 2007

Monastor napisał/a:
P_M_ napisał/a:
007areka napisał/a:
...za tamronem

Nawet? :)
Śmiem twierdzić, że w niektórych przypadkach może się okazać lepsza i od Tamrona ;)
Zależy co kto sobie ceni.

Wlasnie.
Tylko ze podobno sigmy nie lubia sie z canonami ;)
Dziwi mnie tez nieco zestawienie tych dwoch szkiel w temacie. Bo jedno jest jasne i ostre, a drugie ciemne i przecietne, ale za to zooooom wiekszy.

P_M_ no niestety nie lubią się. Od dłuższego czasu zabieram się za wysłanie nowego szkła do kalibracji i ciągle nie mam czasu, żeby się umówić z kurierem. Trochę to kłopotliwe.
Ale za to jak już przeboleję rozstanie to zdjęcia powinny zacząć wychodzić naprawdę dobrze :)

Słyszałem też, że serwis Tamrona nie lubi się z klientami :)

vdr - Sro 12 Gru, 2007

Monastor napisał/a:
P_M_ no niestety nie lubią się. Od dłuższego czasu zabieram się za wysłanie nowego szkła do kalibracji i ciągle nie mam czasu, żeby się umówić z kurierem. Trochę to kłopotliwe.
Ale za to jak już przeboleję rozstanie to zdjęcia powinny zacząć wychodzić naprawdę dobrze :)

Słyszałem też, że serwis Tamrona nie lubi się z klientami :)

nie słyszałem jeszcze o nieudanej kalibracji u sigmy - po prostu trzeba się przemóc i wysłać, a będzie żyleta ;-) kumpel ostatnio wysłał i jest zadowolony

irglab - Pią 14 Gru, 2007

Dzięki panowie!!
Chyba wezmę tamrona.
pozdro
P.S. Pozdrowienia dla KOMORA!!!!!! :lol:

Paweł_G - Pią 14 Gru, 2007

Bierz Tamrona a będziesz zadowolony.
komor - Pią 14 Gru, 2007

irglab napisał/a:
Dzięki panowie!!
Chyba wezmę tamrona.
pozdro
P.S. Pozdrowienia dla KOMORA!!!!!! :lol:

I pozdrawiam w drugą stronę :) Od razu lepiej: duże litery, kropki, polskie znaki... Wypas! Życzę trafnych decyzji zakupowych i radochy z focenia.

irglab - Pią 14 Gru, 2007

Dzięki jeszcze raz, wziąłem tamrona ale miałem c 17-85 przez 1 dzień i powiem szczerze, że tamron bije tego canona na głowę. Ma fajną optykę i zdjęcia żyleta a do wiertarki da się przyzwyczaić. BRAWO ZA TEST. WSZYSTKO SIĘ ZGADZA. ( z tego co zauważyłem po 1 dniu). oby nie trzeba było dawać do serwisu.
Jeszcze jedno, jak jest z przedłużeniem gwarancji bo nie mogę tego znaleźć i jaki to jest koszt.
pozdro i dzięki z góry