forum.optyczne.pl

Lornetki - Pierwsza lornetka do 1000zl

Grzegorz82 - Nie 29 Lip, 2012
Temat postu: Pierwsza lornetka do 1000zl
Witam,

Chcialbym sobie kupic jedna porzadna lornetke ktora bedzie mi sluzyc przez kilka dobrych lat , wiec tak jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i wogole nie mam pojecia na temat parametrow lornetek i dlatego zwracam sie z prosba o pomoc do was.
Lornetka ma mi sluzyc do podgladania dalekich obiektow , wiec zalezy mi jak najlepszym zasiegu , obserwacje beda prowadzone z reki wiec wielkosc tez ma znaczenie cena 1000+ - zl, co moglibyscie mi polecic ??

http://www.youtube.com/wa...2-dXSndSUc&NR=1 ta ma piekne zblizenie ale znowu ta wielkosc :(

Bede bardzo wdzieczny za kazda odpowiedz .
Pozdrawiam
Grzegorz.

Dale - Nie 29 Lip, 2012

Cześć :wink:
zastanów się nad tymi lornetkami:

Nikon ACTION EX 16x50 http://fotozakupy.pl/lorn...-ex-16x50,4563s

Delta Optical SkyGuide 15x70 http://fotozakupy.pl/lorn...de-15x70,14030s

Pentax 20x60 PCF WP II http://fotozakupy.pl/lorn...pcf-wp-ii,9471s

Delta Optical 20x80 http://fotozakupy.pl/lorn...al-20x80,16601s (lornetka kosztuje 800 zł a za resztę kupisz statyw)

kivirovi - Nie 29 Lip, 2012

A chodzic bedziesz z nią dużo czy raczej balkonowa? Ostrość centralna? Do czego i czy do używania dzień?

Moim zdaniem coś od 12x50 do 15x60.
Niestety bardzo mały wybór takich parametrów za tą cenę. Albo tańszy Nikon EX 12x50, albo używana a potem długo nic i dopiero ok. 1500-2000zł dość dobre i dobre dachówki.
Pentax 12x50 bardzo ładny obraz, gorzej z polem widzenia, tylko 50 stopni.
Nikon Monarch 12x56, aberracyjny ale ładne pole i dość jasny.
Vortex Diamondback, nie widziałem.

dziekuje za kilka propozycji , lornetka bedzie mi wiekszosci sluzyc tylko w dzien i w jakis tam wypadach w teren ale nie codziennych , dlatego szukam czego dobrego co moglbym oko nacieszyc w odleglosciach ale za duzo tego jest na rynku i ciezko cos wybrac.

Dale, czy Pentax 20x60 PCF WP II przebije w odleglosci nikona 16x50 ,bo ony wszystkie maja w parametrach odleglosci do 1000m

kivirovi , moglbym troszke dolozyc do 1500zl to co by bylo dobrego w tej granicy??

to daj liste tych co wchodza w gre

[ Dodano: Nie 29 Lip, 2012 23:04 ]
te odleglosci 1000m opisuje pole widzenia, tj. jaka ma szerokość na odległości 1000m, dotyczy to wszystkich lornetek.

Pentax 20x60 ma większy zasięg i jest o wiele lepiej wykonany, jego wadą jest bardzo słabe pole widzenia, jakbyś patrzył w tunel. Nadaje sie wciąż na lornetkę do ręki. 12x50 jest tu troche lepszy.

właśnie prawie nic nie ma o takich parametrach. Nikon Monarch 15x56... Dokładasz do dachówki, czyli poręczności sam obraz nie będzie zauważalnie lepszy niz w EX 12/16x50.

ja naprawde nie bardzo sie znam na tych lornetkach dlatego pomyslalem ze mi cos dobierzecie w miare dobrego do jakiej tam ceny , np. jeden konkretny model jade kupuje i po klopocie :smile:
Dale - Nie 29 Lip, 2012

kivirovi napisał/a:

te odleglosci 1000m opisuje pole widzenia, tj. jaka ma szerokość na odległości 1000m, dotyczy to wszystkich lornetek.

Kivi wszystko się zgadza, ja dodam tylko że szerokość i wysokość bo to przecież koło :lol: :wink:

No trzymałęś jakąś dachówkę i jakieś porro w rękach? Lornetka ma być kompromisowa i nie wiadomo do czego więc musisz zdecydować na czym przyoszczędzić a na czym nie.
Nasze typy znasz, wiec gdzie tu kłopot?

Edit:
Jakie koło Dale, co ty kryminałów nie oglądasz ;)

do tej pory nie mialem zadnej okazji trzymac lornetki w rekach i dlatego to byla by pierwsza , no wiec bede musial cos wybrac z waszych propozycji.
septimanus79 - Nie 29 Lip, 2012

Grzegorz82 napisał/a:
moglbym troszke dolozyc do 1500zl to co by bylo dobrego w tej granicy??

w tej cenie masz lornetkę UA BA8 15x70, którą na rynku znajdziesz pod różnymi nazwami np.
TS Marine, Oberwerk Ultra lub Orion Resolux. Jednak to sprzęt na statyw.

[ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 07:47 ]
korekta: UO BA8 15x70

Grzegorz82 - Pon 30 Lip, 2012

No wlasnie fajna lornetka tylko ze na statyw , jednak decyzja zapadla i kupie nikona 16x50 mam nadzieje ze bedzie fajnie zblizac a moze z czasem dokupie cos na statyw :)
Dziekuje Bardzo wszystkim za propozycje , mam jeszcze jedno pytanko najlepiej kupic taka lornetke ze strony internetowej czy lepiej jechac do sklepu kupic zeby nie wyslali zadneg bubla ??

kivirovi - Pon 30 Lip, 2012

Myślę, że skoro nie masz zadnego doświadczenia to lepiej idz do sklepu. Zwróć uwagę cz nie ma lekkiego zeza. Przy okazji zobaczysz tez inne lornetki, w tym dachowki sprawdzisz czy rozstaw oczu ci pasuje, czy muszle oczne dobrze leza przy twarzoczaszce.

Dokladnie dobrze myslisz , lepiej podskiczyc do sklepu po przymierzac i wtedy zadecydowac bo tak to czasem mozna sie rozczarowac . Jeszcze raz Wielkie Dzieki
Abs - Pon 30 Lip, 2012

Grzegorzu rzeczywiście dobrze będzie jeśli zrobisz "przymiarkę" w sklepie choć to jedynie pierwszy krok, który nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie lornetka o parametrach zbliżonych do 12x50 jednak praktyka zweryfikuje twoje rzeczywiste potrzeby. Dobrze mieć jedną lornetkę "do kieszeni" (np. 8x25) a drugą "stacjonarną" (np. 12x56).

Abs napisał/a:
Grzegorzu rzeczywiście dobrze będzie jeśli zrobisz "przymiarkę" w sklepie choć to jedynie pierwszy krok, który nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie lornetka o parametrach zbliżonych do 12x50 jednak praktyka zweryfikuje twoje rzeczywiste potrzeby. Dobrze mieć jedną lornetkę "do kieszeni" (np. 8x25) a drugą "stacjonarną" (np. 12x56).

Abs - masz racje kieszonkowa lornetka tez by nie zaszkodzila , a ta duza to by byla na konkretne juz obserwacje . W przyszlym tygodniu bede w PL to podskocze do Astrokraka bo widze ze maja tam dosyc spory wybor , wiec napewno sie cos znajdzie dla moich potrzeb :smile:

septimanus79 - Pon 30 Lip, 2012

jeśli idzie o bogatą ofertę lornetek to w Krakowie oprócz Astrokraka masz jeszcze Foto-Plus na ul. Studenckiej i Teleskopy.pl na Siemiradzkiego. A w każdym sklepie inny zestaw ...

bardzo dobry pomysł. Janusz Płeszka ci bardzo dobrze doradzi, poza tym popatrzysz przez smoki 15x70 i DO 20x80. Na wszelki wypadek popatrz tez przez jakąś małą lunete.

Na pewno wyjdziesz z dobra lornetka, bo na Fujinony jest teraz promocja :)

kivirovi napisał/a:
bardzo dobry pomysł. Janusz Płeszka ci bardzo dobrze doradzi, poza tym popatrzysz przez smoki 15x70 i DO 20x80. Na wszelki wypadek popatrz tez przez jakąś małą lunete.

Na pewno wyjdziesz z dobra lornetka, bo na Fujinony jest teraz promocja :)

Bardzo przydatna wiadomosc , a ten Pan Janusz Pleszka to na ktorej z ulic ma ten sklep na studenckiej czy Siemiradzkiego??

JP=Astrokrak

Acha Astrokrak ul. Mogilska to juz wiem , wiec jako pierwszy sklep bedzie odwiedzony,
heheh na FUJINON jest promocja tylko 3 kola :grin:

ojtam, ojtam...
ryyyiu - Nie 08 Wrz, 2013

Witam, jest taka sytuacja :) , z 15 lat temu zgubiłem(tzn. raczej została skradziona ode mnie przez kogoś ) krewnemu lornetkę i chciałbym ją odkupić, ponoć to była bardzo dobra lornetka jak sam mówił, ale nie sądzę, że jakaś z najwyższej półki, z tego co pamiętam miała duże przybliżenie, wykonanie miała takie bardziej gumowe, pole widzenia przy tym zbliżeniu raczej małe, no i fajnie się z niej obserwowało księżyc, to tyle co pamiętam :D , czy mogliby Koledzy coś zaproponować najlepiej używanego :) .
kivirovi - Nie 08 Wrz, 2013

Pamiętliwa rodzina... widocznie musiałeś czymś podpaść - nadmiernie się wzbogacić.
Z opisu wynika, że był to stary Zeiss lub Steiner albo ich podróbki z Japonii. Do czego ma być ta lornetka używana obecnie, pytam żeby wiedzieć czy mała czy duża.

Zeiss Jena 10x50 byłby dobrą rekompensatą. Ładny kosztuje ok. 700zł:
http://allegro.pl/carl-ze...3532442693.html
to raczej nie jest okazyjna cena, raczej typowa, a ta jest tania ale w znacznie gorszym stanie:
http://allegro.pl/lornetk...3529094299.html

te Zeissy są lepsze bo z Niemiec Zachodnich i tansze ale nie mają śruby centralnej ostrości i nadwyrężony stan:
http://allegro.pl/lornetk...3526936083.html
lub ta, o której właściciel nawet nie wie, że to nie szmelc tylko porządna firma:
http://allegro.pl/lornetk...3530774880.html

Alternatywą z nowych byłaby William Optics 10x50 wyglądająca podobnie i tez bez centralnoj ostrości ale to ciężka lornetka. Ja bym raczej kupił dobrą nowoczesną lornetkę Vixen New Foresta albo renomowaną Steiner Wildlife pro 8x30. Starsze Steinery bez centralnej ostrości są na allego za poniżej 500zł.

ryyyiu - Nie 15 Wrz, 2013

Witam, właśnie pytałem co to za lornetka była i okazuje się, że stara radziecka lornetka(może i tento ale nie jestem pewny) , która była długa i ledwo co można ją było utrzymać w dłoniach, trzeba ją było na czymś wspierać, ale napisy samolotów bez problemu było przez nią widać.
kivirovi - Wto 17 Wrz, 2013

jeszcze powiedz na co przyszli użytkownicy będą patrzyć.
ryyyiu - Wto 17 Wrz, 2013

kivirovi napisał/a:
jeszcze powiedz na co przyszli użytkownicy będą patrzyć.

Samoloty i Księżyc :) (tylko i wyłącznie). Widziałem na allegro kilka ruskich lornetek 20x60 Tento, Kronos, tylko nie wiem czy warto je brać, są w cenach 400 zł., a ta lornetka to była właśnie ruska, a więcej nie chciałbym przepłacić za lornetkę.

Santre - Wto 17 Wrz, 2013

Nikon Action EX 10x50 CF lub 8x40 najlepszy wybór w tej cenie potem kompaktowa ale to już inna bajka jak napisał Kivirovi Steiner pro 8x30 lub WO 10x50
kivirovi - Wto 17 Wrz, 2013

Na samoloty i Ksiezyc Kronos bedzie w sam raz. Ja jednak wzialbym jakas stara Japonke a nie Rosjanke. 10-12x50-60. Cena ta sama, a najczesciej wykonanie lepsze i mniej zazolcony obraz.