forum.optyczne.pl

Lornetki - poszukuje porady!!!

space shuttle atlantis - Sro 12 Gru, 2007
Temat postu: poszukuje porady!!!
szukam mocnej lornetki do obserwacji przelatujacych na niebie samolotow.Powinna miec dobry zoom nie wiem moze16x(aby moc zobaczyc jak najwiecej szczegolow) dobra optyke.Chcialbym takze zeby dawala ostry i jasny obraz.Szukam wsrod firm nikon i olympus wydaje mi sie ze robia dobry sprzet. Nie znam sie za bardzo na lornetkach i nie wiem tez jakie parametry maja znaczenie przy lornetce do moich potrzeb,slyszalem ze spore pole widzenia sie przydaje, pisze po prostu tak jak mi sie wydaje. Jesli chodzi o fundusze to mam do 900 zl . Bardzo prosze o porade.Z gory dziekuje :-)
Arek - Sro 12 Gru, 2007

Zanim się zada pytanie warto się najpierw rozejrzeć. Tuż pod Twoim jest wątek pt.
Lornetka do obserwacji samolotów:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1925

To samo zastosowanie, ten sam budżet. Nie będę się więc powtarzał.

Arek

maziek - Sro 12 Gru, 2007

Zarówno obserwacje samolotów jak i ptaków, wymagają odpowiedniego sprzętu.

Lornetka dobra na samoloty:

nie zawsze jest najlepsza na ptaki:

Bardzo przepraszam, ale jestem tak przepracowany, że chyba mi odwala ;) . I nie mogłem sie powstrzymać.

space shuttle atlantis - Czw 13 Gru, 2007
Temat postu: ma Pan racje trzeba sie rozejrzec
ja czytalem tamta Panska porade, ale czytalem takze na Panskiej stronie ze nie mozna sie zaopatrzyc w dobrej klasy lornetke za kilkaset zlotych wiec troche mnie to przyznam zniechecilo bo nie mam na nia 1500 czy 2000 zl :( a uwielbiam patrzec na smoloty zwlaszcza teraz w zime przy przejrzysytym niebie .Ma Pan moze jeszcze jakies ciekawe modele ktore beda spelniac moje oczekiwania ? bo na razie mam hame 10-30x60 kupiona w media markt za 90 zl ale nie jest to czego szukam i tak sie zastanawiem ,bo nie mialem okazji porownac jak duza bedzie roznica jesli chodzi o jakosc obrazu miedzy nia a np nikonem 12x50 action ex cf lub olympusem exps I 12x50 ? z gory dziekuje
Arek - Czw 13 Gru, 2007

12x50 Action EX będzie dobrym wyborem. Olympus też jest OK, ale ma trochę mniejsze pole widzenia, więc trudniej będzie złapać samolot. Ja bym brał Actiona EX. W tej cenie jest to dobry wybór.