forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 40 mm f/2.8 STM

Arek - Wto 31 Lip, 2012
Temat postu: Test obiektywu Canon EF 40 mm f/2.8 STM
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=265

Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek

MM - Wto 31 Lip, 2012

Fajny obiektywik. Winieta OK, szkoda tylko słabej (tutaj nie musimy owijać w bawełnę) rozdzielczości brzegu na FF.
Muszę sobie sprawdzić na swoich korpusach, bo drogi nie jest. Może to być taki ubogi zastępczy krewny 35L :razz:
Jak już pisałem pod testem masz babola w tekście. To nie jest pierwsze szkło Canona, gdzie musisz podpiąć i włączyć body by ruszyć soczewkami. Pierwsze było 85L.

007areka - Wto 31 Lip, 2012

MM napisał/a:
. Może to być taki ubogi zastępczy krewny 35L :razz:
.

...raczej zaskakujące porównanie...nie odważył bym się porównać do 35 1.4...

bacruk - Wto 31 Lip, 2012

2,8.... nie :)
B o g d a n - Wto 31 Lip, 2012

Winieta to nie problem, przynajmniej nie trzeba dodawać w kompie :smile: , a zawsze jednym ruchem można ją skorygować o dowolny ułamek.

Czuję, że ten naleśnik dołączy do mego zestawu i to dość szybko.

jaad75 - Pią 03 Sie, 2012

Wspomniany DA40 Limited nie jest obiektywem niepełnoklatkowym. DA40XS, jest (widoczne rozmycie w rogach na FF) i Pentax oficjalnie pisze o mniejszym (od Limiteda) polu obrazowym, ale wersja Ltd kryje FF bezproblemowo.
Arek - Pią 03 Sie, 2012

Wiedziałem, że któryś pentaksiarz z tym wyskoczy... Dla mnie DA i DA* to obiektywy pod APS-C. A to co on w rzeczywistości kryje, to już zupełnie inna sprawa. Nikoniarze używają na pełnej klatce 1.8/35 ale żaden z nich nie nazywa go obiektywem pełnoklatkowym.
jaad75 - Pią 03 Sie, 2012

Arek napisał/a:
Dla mnie DA i DA* to obiektywy pod APS-C.
To przede wszystkim obiektywy optymalizowane pod cyfrowe body - o polu obrazowym ta nazwa nic nie mówi.
Arek napisał/a:
Nikoniarze używają na pełnej klatce 1.8/35 ale żaden z nich nie nazywa go obiektywem pełnoklatkowym.
Ale 35/1.8 nie jest obiektywem pełnoklatkowym, podobnie jak DA40XS (wprawdzie kryje pełną klatkę, ale rogi są nieużywalne). DA40Ltd ma nieco większe używalne pole obrazowe i działa normalnie, zarówno na filmie, jak i 5D. Podobnie jak DA35/2.4, DA*200, DA70Ltd i kilka innych.
MM - Pią 10 Sie, 2012

Wiecie jak wygląda super zestaw?
Tak jak poniżej :lol:

MC - Pią 10 Sie, 2012

Śliczności...
komor - Pią 10 Sie, 2012

To jeszcze lepsze zestawienie niż 1D + plasticzak 50/1.8, które kiedyś widziałem.
jaad75 - Pią 10 Sie, 2012

Mnie się podoba. Wygląda znacznie lepiej niż z jakimś długim białym badziewiem... :razz:
lotofag - Sob 11 Sie, 2012

Jest git. Chyba, że ktoś koniecznie musi mieć długiego... :mrgreen:
MM - Sob 11 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
Mnie się podoba. Wygląda znacznie lepiej niż z jakimś długim białym badziewiem... :razz:

Są gusta męskie i damskie :razz:

Arek - Nie 12 Sie, 2012

Cięta riposta :)
oxygenium79 - Nie 12 Sie, 2012

Jak ktoś ma kompleksy, to sobie przypnie dłuższe, jak ktoś chce po prostu robić zdjęcia a mało dźwigać, to się z tej czterdziestki będzie cieszył. Bardzo udane szkło Canona. Także w parze z nowym 1D X. Pomarzyć można, może kiedyś nabędę :-)
jaad75 - Pon 13 Sie, 2012

MM napisał/a:
Są gusta męskie i damskie :razz:
Tylko które są które... :lol:
Sunders - Wto 14 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
MM napisał/a:
Są gusta męskie i damskie
Tylko które są które...

To ja może pospekuluję:

jaad75 napisał/a:
Mnie się podoba. Wygląda znacznie lepiej niż z jakimś długim białym badziewiem...

To raczej nie damskie gusta, a męskie podnoszenie samooceny :razz:

B o g d a n - Nie 21 Kwi, 2013

Jeśli ktoś chce z kompaktowego korpusu 6D zrobić kompaktowy wymiarowo aparat to polecam.
Ostrość od 2.8 zupełnie dobra, a cena śmieszna. Rozmycie tła jest takie, jak chyba każdy lubi. :smile:

Poniżej mały przykład na f/2.8 oczywiście.

I tu fragment 800x533, wycięty 1:1

muzyk - Pon 22 Kwi, 2013

Nieźle!

2.8 ...

No cena faktycznie śmieszna, a i słoiczek maluni.
Pewnie warto :roll:
ale jeśli się ma 24 i 50? :roll:

jaad75 - Pon 22 Kwi, 2013

muzyk napisał/a:
ale jeśli się ma 24 i 50? :roll:
40, to przecież kompletnie inna ogniskowa...
kufel - Pon 22 Kwi, 2013

muzyk napisał/a:
Nieźle!
no niezłe niezłe, ale chciałbym zobaczyć ten sam obrazek wywołany w Lr. co jak co ale odszumianie w dpp jest dość mocne i zmiękcza obraz. no chyba ze tu było wyłączone. B o g d a n :?:

[ Dodano: Pon 22 Kwi, 2013 20:17 ]
jaad75 napisał/a:
duża będzie różnica miedzy 40 a 50? bo pomiedzy 24 a 40 to oczywistość...
B o g d a n - Pon 22 Kwi, 2013

kufel napisał/a:
no niezłe niezłe, ale chciałbym zobaczyć ten sam obrazek wywołany w Lr. co jak co ale odszumianie w dpp jest dość mocne i zmiękcza obraz. no chyba ze tu było wyłączone. B o g d a n
Uważasz, że przy ISO 125 jest co odszumiać?
:smile:

muzyk napisał/a:
Pewnie warto
ale jeśli się ma 24 i 50?
A mają tylko 25 mm grubości i ważą tyle, co nic?
kufel - Pon 22 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
Uważasz, że przy ISO 125 jest co odszumiać?
:smile:
nie :) ale dpp robi to z automatu jeśli tego nie wyłączy ;)

[ Dodano: Pon 22 Kwi, 2013 21:54 ]
zakladka NR/ALO , luminance noise reduction defaultowo ustawiona na 2 co nawet przy niskich iso kopie obraz.

kufel napisał/a:
nie ale dpp robi to z automatu jeśli tego nie wyłączy
NIE - robi z automatu tylko to, co masz ustawione w aparacie i zgodnie z algorytmem aparatu.

Nawet przy ustawieniu [High ISO speed noise reduction] na [standard], przy tak małym ISO redukcję szumu ustawia na 0 w 20-to stopniowej skali.
Przykładowo dla ISO 2000 ustawia redukcję na ok. 5, a dla ISO 8000 na ok. 10. Przy czym redukcja dla 6D jest dosć inteligentnie robiona z dobrym zachowaniem szczegółów.

kufel - Pon 22 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
NIE - robi z automatu tylko to, co masz ustawione w aparacie i zgodnie z algorytmem aparatu.
byc moze jest tak w wyższych modelach Canona, u mnie w 40D zawsze jak odpale rawa to odszumianie ma na poziomie 2. I nie za bardzo nawet wiem czy da sie to z poziomu aparatu zmienić. chyba nie.

kufel napisał/a:
byc moze jest tak w wyższych modelach Canona, u mnie w 40D zawsze jak odpale rawa to odszumianie ma na poziomie 2. I nie za bardzo nawet wiem czy da sie to z poziomu aparatu zmienić. chyba nie.

Rozumiem, że w C.Fn. II-2 masz ustawione na 0 ?
Jeśli tak, to dziwne, spróbuj zainstalować najnowszą wersję DPP, może coś pomoże.

W każdym razie jest to sprawka samego aparatu, on taką informację wysyła wraz ze zdjęciem do DPP.

kufel - Pon 22 Kwi, 2013

B o g d a n napisał/a:
Rozumiem, że w C.Fn. II-2 masz ustawione na 0 ?
tak jest, pozostałe funkcje z tej zakładki tez na 0.

zeby juz sie nie rozdrabniać i nie ciągnąc pobocznego watku: B o g d a n, rozumiem ze w Twoim zdjęciu przykładowym wartość odszumiania ustawiona byla na 0 ?

kufel napisał/a:
rozumiem ze w Twoim zdjęciu przykładowym wartość odszumiania ustawiona byla na 0 ?
Tak.
muzyk - Wto 23 Kwi, 2013

jaad75 napisał/a:

Jaad.
Dzięki za uświadomienie...

Dzięki Tobie dowiedziałem się, że 40 TO INNA ogniskowa. :zalamany: