|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??
igorrro10 - Czw 02 Sie, 2012 Temat postu: NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90?? witam
stoje przed dylematem wyboru lampy do mojej D90tki
szklo na jakim bede pracowal Sigma 17-70 2,8-4
brac systemowe np MB700 czy moze MB800
czy
Nissin Di 866 Mark II TTL?
suso - Czw 02 Sie, 2012
to zależy od budżetu Nissin to dobra lampa ( wiem bo mam) ale systemowa jest chyba lepsza ( w canonie na pewno , nie wiem jak to jest w nikonie )
cybertoman - Czw 02 Sie, 2012
Brac systemowe.
radek_z - Czw 02 Sie, 2012
Ja do swojego D60 mam Nissina Di622 i sprawuje się bardzo dobrze. Nie przepala, TTL działa dobrze, własciwie nie moge jej nic zarzucić. Wiadomo że brakuje jej kilku funkcji wzgledem systemówek (np. wyzwalanie radiem), ale z tego akurat bym nie korzystał bo i moje D60 tego nie umożliwia. Jeśli potrzebujesz poprostu mocniejszego błysku lub w pomieszczeniach odbijać światło od sufitu/sciany dla ładniejszego oświetlenia, to Nissin sprawdzi się znakomicie.
igorrro10 - Czw 02 Sie, 2012
generalnie chodzi mi o zdjecia portetretowe, fotografie rodzinna,
czesto poprostu przydalby sie ta lampa
na horyzoncie pojawil sie rowniez
Metz 58 AF2
mb 700 odpada slaba moc
mb 800 stara
wiec ostatecznie
Metz 58 AF2 vs MB 910
cybertoman - Czw 02 Sie, 2012
Lampy systemowe sa bardziej "przyjazne" - zaprojektowane przez producenta systemu. Stad tez sa zakupem obarczonym najmniejszym ryzykiem, za to najdrozszym. Lampy producentow niezaleznych sa tansze, ale czasem okazuje sie, ze jakas drobnostka zostala pominieta i zachowuja sie inaczej od lamp systemowych (czasem gorzej, czasem lepiej), z czym trzeba sie liczyc kupujac lampe niesystemowa. Roznice te sa dla jednych nieistotne, dla innych kladace, jak np. brak HSSa w trybie slave. Ale jesli jestes gotowy podjac wyzwanie, to Metz jest bardzo dobra lampa.
A YONGNUO Digital SPEEDLITE YN565EXN bylo juz na horyzoncie? Wersja C sprawdza sie doskonale.
igorrro10 - Pią 03 Sie, 2012
czyli ta Metz 58 AF2 ma jakies niedociagniecia?
radek_z - Pią 03 Sie, 2012
No nie wiem, ja w swoim Nissinie nie zauważyłem jakiś niedociągnięc jesli chodzi o pracę (np. złe oświetlenie). Owszem nie ma tylu funkcji co SB-600 czy SB-900, ale nie sądze żeby komuś kto kupuje swoją pierwszą zewnętrzna lampę do "zdjęć portretowych i rodzinnych" były one potrzebne. W końcu moja lampa była 3 razy teńsza od MB-900. Wspomniany przez Ciebie "brak HSSa w trybie slave"...a gdzie igorrro10 napisał że chce kupic dwie lampy błyskowe?
luke130 - Pią 03 Sie, 2012
Nie wiem jak jest w wersji II ale jedynka Nissina ma generalnie dwie irytujące wady (aczkolwiek nie mające jakiegokolwiek wpływu na zdjęcia):
1. Głośny napęd palnika,
2. Irytująco-wk...jący pisk cewek wysokiego napięcia w ekranie kiedy świeci (ja jeszcze te częstotliwości słyszę i dla mnie to koszmar).
poza tym daje radę.
radek_z - Pią 03 Sie, 2012
To fakt, Nissin Di622 jest trochę głośny. No i plastikowa stopka, która teoretycznie może byc mniej wytrzymała od metalowej z systemówek.
igorrro10 - Pią 03 Sie, 2012
ja sie pytalem o model:
NISSIN Di866 Mark II TTL
te wszytskie wady ktore zostaly przez was napisane faktycznie byly w modelu 886
ale zostal on wycofany z rynku i wprowadzili ulepszona 866 mark II
cybertoman - Pią 03 Sie, 2012
radek_z napisał/a: | a gdzie igorrro10 napisał że chce kupic dwie lampy błyskowe? | Jedna juz ma.
igorrro10 napisał/a: | te wszytskie wady ktore zostaly przez was napisane faktycznie byly w modelu 886
ale zostal on wycofany z rynku i wprowadzili ulepszona 866 mark II | Mam 866 II i powiem szczerze, funkcji ktorych nie uzywam nie chcialo mi sie testowac.
igorrro10 napisał/a: | czyli ta Metz 58 AF2 ma jakies niedociagniecia? | Nikoniarzy sie popytaj bo jesli ma jakies, to sa dosc specyficzne dla konkretnego systemu. Z niesystemowych Metz jest dobrym odpowiednikiem (niektorzy wola od systemowych).
chawison.pl - Nie 05 Sie, 2012 Temat postu: Re: NISSIN Di866 Mark II TTL/dobry wybór do D90??
igorrro10 napisał/a: | witam
stoje przed dylematem wyboru lampy do mojej D90tki
Nissin Di 866 Mark II TTL? |
do dylematów dołóż sobie jeszcze yongnuo yn-565 ktore ma wspomaganie AF lepsze od systemowek...
pozdrowienia
chawsion
luke130 - Wto 07 Sie, 2012
igorrro10 napisał/a: | ja sie pytalem o model:
NISSIN Di866 Mark II TTL
te wszytskie wady ktore zostaly przez was napisane faktycznie byly w modelu 886
ale zostal on wycofany z rynku i wprowadzili ulepszona 866 mark II |
Jeśli tak jest to oczywiście wady należy uznać za niebyłe.
A co do plastikowej stopki, to jest ona bardzo łatwo wymienialna i osobiście wolę wymienić samą stopkę niż połowę bebechów w lampie przy metalowej i w dodatku przykręconej solidnie do obudowy/szkieletu.
cybertoman - Wto 07 Sie, 2012
To jak na zlosc w 866 II jest juz metalowa.
kelvinpiotr - Pią 07 Wrz, 2012
igorrro10 napisał/a: | ja sie pytalem o model:
NISSIN Di866 Mark II TTL |
Trochę późno, możliwe że podjąłeś już jakieś decyzje , ale napisze tak na przyszłość , i dla kolejnych "wahających się " I mam nadziję, że do Nikona jest równie dobra .
Używałem dwu systemowych Canona 430 EXII i 580 EXII . ostatnio dołaczył do tego Nissin 866 mkII . Długo zastanawiałem się nad jego zakupem , czytałem opinie , testy , zdania były podzielone , ale .... nie żałuję . Wszystkie trzy moje lampy wyzwalane są radiowo przez Pixel King . Pracują z 7D i.... wszystko jest jak należy , a nawet więcej . Nissin ma dużo lepiej widoczny wyświetlacz i bardzo dobrze widoczne zmiany nastawień z aparatu , natychmiastowe potwierdzenie na lampie że zostały wprowadzone . Z 430 niekiedy są problemy , "wiesza się " , trzeba ja właczyć ponownie i dopiero wtedy jest skora do współpracy . Z Nissinem nie miałem ani razu tego problemu . Plusem jest mozliwość zmiany zoomu ręcznie z lampy , pomimo informacji przekazywanej z aparatu . 580 nie realizuje takiej możliwości i uparcie wraca do danych aparatu pomimo zmiany ręcznej . ( po naciśnięciu spusty migawki do połowy) Nissin w tym, przypadku wykazuje dużo większą elastyczność i po ustawieniu ręcznym realizuje błysk ustawionym kątem, zmienia go automatycznie dopiero po zmianie fizycznej z aparatu . Bardzo chwalę tez kolorowy wyświetlacz , widoczne menu niebieskie dla TTL i po przejściu na manual z daleka widoczne brązowe. ( nie będzie to zaleta dla daltonistów ) , I jest czytelny !! W Canonach trzeba się przyglądać wnikliwie . Poza dźwiękiem cichego piszczenie- skrzeczenia w czasie pracy naprawdę nie odbiega od lamp systemowych . Zoom chodzi nie głośniej niz w 580.
Na razie nie dostrzegam innych wad. Zobaczymy jak dalej w użytkowaniu.
komor - Sob 08 Wrz, 2012
kelvinpiotr napisał/a: | Z 430 niekiedy są problemy , "wiesza się " , trzeba ja właczyć ponownie i dopiero wtedy jest skora do współpracy . |
Założona na aparat też, czy tylko z Pixel Kingiem? Moja 430EX II nie sprawia takich problemów, ale nie używam Pixel Kingów, używam z Phottix Strato II bez problemów. Ale to wyzwalacze manualne, nie TTL, więc nie powinny sprawiać kłopotów.
kelvinpiotr napisał/a: | Plusem jest mozliwość zmiany zoomu ręcznie z lampy , pomimo informacji przekazywanej z aparatu . 580 nie realizuje takiej możliwości i uparcie wraca do danych aparatu pomimo zmiany ręcznej . ( po naciśnięciu spusty migawki do połowy) |
Oj, oj… To też chyba musi być sprawka Pixel Kinga!
kelvinpiotr - Sob 08 Wrz, 2012
komor napisał/a: | Oj, oj… To też chyba musi być sprawka Pixel Kinga! |
Tego nie jestem do końca pewien . miałem tez pożyczoną 580 EX i tu można było bez problemu zmienić ogniskową ręcznie na lampie , pomimo informacji z aparatu. Przy EXII już nie . Oprogramowanie do Kingów wgrane aktualne.
komor napisał/a: | Założona na aparat też, czy tylko z Pixel Kingiem? |
Z Pixel Kingiem , Zestaw wszystkich trzech pracuje bardzo " zgodnie " , sterowanie z aparatu działa i w TTL i manualu. Poza drobnymi wpadkami małej 430 w TTL .Ale po zresetowaniu jest ok. Może to się zdażyć tak co 100 zdjęcie . I to bez względu który z odbiorników podepnę do danej lampy . Zresztą za każdym razem może być podpięty inny , nie mam ponumerowanych i przypisanych do danej lampy. W manualu jest wszystko w porządku.
|
|