|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Rybie oko manual pod FX: Zenitar 16 mm czy samyang 16 mm
zwirek210 - Czw 02 Sie, 2012 Temat postu: Rybie oko manual pod FX: Zenitar 16 mm czy samyang 16 mm Chce sobie dokupić do mojej skromnej szklarni jakieś rybie oczko i zastanawiam sie nad tymi dwoma. Wybieram tańsza półkę gdyż nie sadze abym często potrzebował tego szkła. Czy możecie któryś z tych dwóch zarekomendować ?
forrest - Czw 02 Sie, 2012
Zenitar mam i polecam, jest mały ale solidny, optycznie bdb
Samyang nie robi fisza pod FX, 8mm jest pod DX (chyba że nad nim "popracujesz" i co nieco przerobisz to wtedy da radę. Od Samyanga masz 14mm, ale to nie fisz
dragossani - Sob 04 Sie, 2012
Samyang 8mm nawet ogolony winietuje na pełnej klatce. Przed i po goleniu:
Z niedrogich pod pełną klatkę jest chyba tylko Zenitar 16/2.8. Ewentualnie jeśli bieżesz pod uwagę kołowy fish-eye, to jest jeszcze Peleng 8mm f/3.5. Ja mam Zenitara i polecam go - świetne szkło.
hijax_pl - Nie 05 Sie, 2012
dragossani, jak bardzo domykasz Zenka by mieć przyzwoitą ostrość w całym kadrze?
dragossani - Nie 05 Sie, 2012
W centrum nawet na pełnej dziurze jest nieźle. Brzegi wymagają przymknięcia do około f/5.6. Wtedy lekko miękkie jest dosłownie parę milimetrów w skrajnych narożnikach. Zenitar ma dość niewielką minimalną odległość ostrzenia i wbrew pozorom, używany z bliska, wymaga całkiem precyzyjnego operowania pierścieniem ostrości. Przymknięcie do f/5.6 zwykle jest rozsądnym posunięciem bo oprócz doprowadzenia brzegów do perfekcji, ułatwiamy sobie pracę z ustawianiem ostrości. W moim egzemplarzu właśnie wyczepiła się jedna z lamelek przysłony (zwisa swobodnie) więc chwilowo go nie używam - muszę go poskładać do kupy
dcs - Nie 05 Sie, 2012
dragossani,
listki, nie lamelki
Powodzenia.
hijax_pl - Nie 05 Sie, 2012
dragossani napisał/a: | Brzegi wymagają przymknięcia do około f/5.6. | Czyli zgodnie z przewidywaniami losowość egzemplarzy dość duża. W egzemplarz, którym się kiedyś bawiłem musiałem do f/8 przymykać. A ostrzenie na przymkniętym jest dość.. upierdliwe
zwirek210 - Pon 06 Sie, 2012
No właśnie ta rozbieznośc w egzemplarzach zenitara mnie blokuje bo cenowo jest super juz za 800 zł nówka a samyang za 1300 zł
moronica - Pon 06 Sie, 2012
zwirek210, ale jaki samyang? nie istnieje samyang 16mm
pan.tadeusz - Pon 06 Sie, 2012
a Samyang 14 mm jest cacy
moronica - Pon 06 Sie, 2012
pan.tadeusz, ale to nie jest rybie oko
pan.tadeusz - Wto 07 Sie, 2012
nie twierdzę, że to ryba
moronica - Wto 07 Sie, 2012
pan.tadeusz, to jaki cel miala twoja wypowiedz? zwirek210 chce pomarancze a ty mu proponujesz kartofla bo podobny
pan.tadeusz - Wto 07 Sie, 2012
pisząc o Sammym 16 mm miał zapewne na myśli wspomniane 14.
o różnicach między fiszką, a uwa pewnie wie albo się dowie jeśli rozpatruje Sama.
jeśli ma być szeroko i ostro na fx to ta 14tka jest prawdziwą wisienką, tyle
dragossani - Wto 07 Sie, 2012
Faktycznie zakręciłem z tymi lamelkami (przecie to nie migawka).
@hijax_pl: Przecież nie ostrzysz na przymkniętym. Regulacja przysłony jest co prawda realizowana pierścieniem ale popychacz przysłony przymykany jest dopiero przy strzelaniu. Przy czym informacja o przysłonie przenoszona jest na bieżąco do korpusu (widać na wyświetlaczu).
komor - Sro 08 Sie, 2012
dragossani napisał/a: | Regulacja przysłony jest co prawda realizowana pierścieniem ale popychacz przysłony przymykany jest dopiero przy strzelaniu. |
dragossani, piszesz o Zenitarze podpiętym do Nikona?
hijax_pl - Sro 08 Sie, 2012
Wersja N ma kontrole przysłony lewarkiem z korpusu. Czyli jak każdy obiektyw Ai.
G woli wyjaśnienia ja bawilem sie na Canonie...
maput - Pią 10 Sie, 2012
Rozrzut Zenitara jest spory. Jak kupowałem swój egzemplarz to miałem 5 różnych do przetestowania. Wybrałem ten, który przy f4 jest już dla mnie w pełni akceptowalny, ale był i taki, który mydlił na każdej przysłonie. Trzy pozostałe na f5.6 były bez zarzutu.
|
|