forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - Fotografia Architektury "Zapomnianej - Umierającej"

degol - Pią 03 Sie, 2012
Temat postu: Fotografia Architektury "Zapomnianej - Umierającej"
Witam.

Fotografia Architektury "Umierającej - Płynącej W Zapomnienie"

Pomyślałem żeby założyć taki oto temat, temat fotografii architektury, która żyje w objęciach obojętności, otulonej kurzem zapomnienia lub która już odeszła i spoczywa na kliszach lub kartach pamięci obywateli ;)

Myślę, że wielu z was ma fotografie zabytkowych budynków architektonicznych, które powoli lecz nieuchronnie przemieszczają się niekoniecznie "z własnej woli" w kierunku zniknięcia z powierzchni ziemi, którą jeszcze na dziś dzień daną kwaterę na powierzchni okupuje ? Warto takie obiekty utrwalać za sprawą migawki tak dla pamięci ?

Również w tym temacie można pokusić się o zestawienie np. dwóch fotografii. Takiej gdy jeszcze budowla istniała z tą fotografią co przedstawia to samo miejsce ale już w innej, "nowoczesnej" zabudowie :) Lub takie zestawienie, które przedstawia ruinę architektoniczną obiektu oraz jej stan po kosmetycznym, kompleksowym remoncie :)

Nie wiem czy pomysł się przyjmie, czy takowy pomysł już był testowany ?
Jeśli właścicielowi forum taka forma fotografii jak również temat nie odpowiada, to ...

Jakie jest wasze, forumowiczów zdanie na powyższe ?
Może coś od siebie chcielibyście tu wnieść ?

Pozdrawiam
degol - Andrzej Nowak

By nie być gołosłownym:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 13:53 ]
Zapomniałem dodać informacji o obiekcie, sorki;
Już wyjaśniam.
Jest to Gazowania na Woli warszawskiej.
Tutaj coś o niej więcej :

Gazownia Na Woli - Opuszczone.net

Daniel*1977 - Pią 03 Sie, 2012

Zdjęcia Zajebiście mi się podobają.
Jeżeli to "gazownia" to zawsze chciałem się tam dostać, ale do tej pory nie spróbowałem :(

90s - Pią 03 Sie, 2012

Kapitalne miejsce, nieograniczony potencjał
komor - Pią 03 Sie, 2012

degol, pomysł fajny ale zapomniałeś o numeracji. :P
Zdjęcia już na forum były, ale obiekt i foty na tyle fajne, że niech zostanie na dobry początek.

degol napisał/a:
Zapomniałem dodać informacji o obiekcie

No właśnie, dobrym zwyczajem tego wątku powinno być podawanie lokalizacji obiektu, inaczej trudno mówić o chronieniu czegoś przed zapomnieniem.

degol - Pią 03 Sie, 2012

Daniel*1977, obiekt jeszcze stoi, więc nie widzę problemu byś się tam zjawił, ze swoją kreatywnością i pomysłowością na ciekawy kadr ;)
Wspomnę, że jest to obiekt zamknięty. Trzeba by może na spokojnie podejść do ochrony i zapytać o zgodę na wejście lecz wydaje mi się, że ochrona nie wyrazi na to zgody, gdyż obiekty są naprawdę niebezpieczne do zwiedzania !
Wspomnę, że są dwa obiekty, jeden suchy, którego nie sfociłem tak jak tego bym chciałem, bałem się zejść na dół, na tą suchutką arenę. Typowych zejścia brak, a kombinacje z opuszczeniem się na dół są ogromnie ryzykowne, moim zdaniem byłoby to b. ryzykowne dla zdrowia i życia :)

Drugi obiekt, ten zalany wodą prezentuje się tak jak na zamieszczonych zdjęciach.

90s, jest klimatyczne, podczas jego focenia jak już wcześniej wspominałem zaczynają rządzić emocje, ogromne emocje !

komor, faktycznie zapomniałem wpierw o informacji dotyczącej obiektu, choć pierwotnie taki zamiar miałem, ale, że podczas wystawiania tematu robiłem wile innych rzeczy, to niestety zapomniałem porządnie przyszykować treść. Później tylko dodałem info ;)
Oj i do tego zapomniałem ponumerować foto ! Ale to wynik tego, że dawno nie wstawiałem na forum fotek, wstyd się przyznać, ale to prawda :(

Foty powyższe prezentowałem, ale chyba nie wszystkie z tych co tu zamieściłem ?

A tak przy okazji na przyszłość. Przydałoby się jeszcze wstawić kilka fot z pleneru WFM - Atomowa Kwatera Dowodzenia ?

Mam jeszcze serię zebranych fot z byłego już, opuszczonego ośrodka RiTV w Jachrance !
taki troszkę klimat z czasów również PRL-u. Mam tu na myśli rozwiązanie, akcesoria z czasów gdy spotykało się takie na koloniach letnich :)

Ale, ale jeśli ktoś z Was ma tego typu foto, to przeszukajcie szufladę foto i wstawcie !
Albo po prostu wyjdźcie w teren zebrać materiał !

foxx1973 - Pią 03 Sie, 2012

Ja ostatnio wrzuciłem kilka fotek z zakładów Ursus i opuszczonego szpitala psychiatrycznego "Zofiówka" w Otwocku do działu Fotografia architektury, może ewentualnie przerzucić je tutaj.
degol - Pią 03 Sie, 2012

foxx1973, myślę, że takie foto lepiej odnajdzie się wł. tu, ale to nie moja decyzja.

Co do Ursusa, to kilka razy był pomysł aby wybrać się tam większą grupą, kilka razy Lupo proponował wyjazd w to miejsce, ale nigdy nie doszło to do skutku ze strony WMF-a.

hajhet - Pią 03 Sie, 2012

13.

14.

15.

16.

17.

18.

Pierwsze trzy przedstawiają opuszczoną, dawną (choć niezbyt starą) betoniarnię (miejscowość Zabajka k. Głogowa Młp. k. Rzeszowa), następne trzy to fort XIII San Rideau, Twierdza Przemyśl - przepraszam za szumy - ISO 12800

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 23:39 ]
Fort I Salis Soglio - Twierdza Przemyśl

19.

20.

21.

22.

23.

[ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 11:23 ]
Podobno nie widać obrazków? Zadjęcia są na moim SkyDrive, może to dlatego, wrzucam zatem na inny serwer.

13-23

fatman - Nie 05 Sie, 2012

Proponuję aby autor przy zamieszczaniu zdjęć z miejscówki pogrzebał w sieci i...
zamieścił w swojej serii jakieś zdjęcie, starą widokówkę przedstawiające dany obiekt w latach jego świetności.
Będzie można porównać jak się"zestarzał".
W przeciwnym razie będziemy tylko oglądali ruiny, gruz, znowu ruiny, jakieś zawalone gruzem schody itp.

foxx1973 - Nie 05 Sie, 2012

fatman bardzo dobra propozycja, jak coś znajdę, to zaraz wrzucę.
baracuda - Pon 06 Sie, 2012

Psychiatryk w Katowicach, Zespół budynków Szpitala Psychiatrycznego to przedwojenny kompleks, obejmujący budynek opuszczonego szpitala psychiatrycznego, portiernię, park, pozostałości jego ogrodzenia oraz zachowane w jego obrębie drzewa - pomniki przyrody.Całość jest pozostałością po dawnym szpitalu koncernu Georg von Giesches Erben. Szpital, zaprojektowany w stylu historyzmu ceglanego, wybudowany z użyciem elementów modernizmu, dysponował na początku XX wieku ponad setką łóżek. Stary budynek pozostał opuszczony, nie które osoby twierdzą że straszy...
(opis szkieletek)

24.

strona nie widoczna dla ochrony, więc tylko takie zdjęcie.

25.

jedna z sal
autor graffiti Delicious13 i jego opis:
tytuł:Trójca Nienajświętsza!
Opis:
Z dedykacja dla wszystkich, którzy uwidzieli i uwierzyli! Kaplica Opuszczonego Szpitala Psychiatrycznego

26.

recepcja
27.

sala nr7

28.

izolatka

29.

hajhet - Pon 06 Sie, 2012

jak dla mnie - 26.
degol - Pią 10 Sie, 2012

hajhet, po ponownym wstawieniu zdjęć nie przyporządkowałeś numeru foty.
Ale spróbuję się odnieść do fotografii.
Nr. jak mniemam 20-ty i 22-gi ( licząc tylko Twoje fotografie, to mam na myśli nr. 8 i 10 ) bardzo fajnie przedstawiono obiekt, a szczególnie na 22-gim ( 10-tym ) te drzewa dają fajną wymowę fotografii.

fatman, dobry pomysł.
Ja ze swej strony żałuję, że nie zrobiłem fotografii z zewnątrz, a jedynie wewnątrz obiektów. Ale z czasem może uzupełnię .

A tak delikatnie uzupełniając temat "Gazowni", to znalazłem taka stronkę, może ktoś z Was sobie zerknie ?

KLIK

foxx1973 - Pią 17 Sie, 2012

Spichlerz zbożowy u ujścia Narwi do Wisły.
Widok z "Białej wierzy" Twierdzy Modlin.

30.

31.

Pozostałości Wierzy Michałowskiej z 1870r
32.

33.

kasiakaaz - Sob 18 Sie, 2012

foxx1973, strasznie masakrujesz zdjęcia obróbką. 30 i 31 mają potencjał.

baracuda, bardzo fajna seria. Najlepsze 26, ale i 27 - 29 niezgorsze. :smile:

baracuda - Sob 18 Sie, 2012

kasiakaaz, dzięki :) , bardzo klimatyczne miejsce, trzy godziny powolnego, samotnego
spaceru, wrócę tam z pewnością.

autor graffiti przed swoim dziełem

http://plfoto.com/zdjecia_new2/2166474.jpg

Autor:
Delicious13

Tytuł:
Trójca Nienajświętsza!

Opis:
Z dedykacja dla wszystkich, którzy uwidzieli i uwierzyli! Kaplica Opuszczonego Szpitala Psychiatrycznego

degol - Nie 19 Sie, 2012

foxx1973, wybieram się tam od dłuższego już czasu, do dziś dn. nie dodarłem :)
foxx1973 - Nie 19 Sie, 2012

degol, szczerze polecam, miejsce super.
Widzę że nie tylko tam masz problemy z dotarciem :) , do Ursusa też się podobno wybierałeś :)

degol - Pon 20 Sie, 2012

foxx1973 napisał/a:
degol, szczerze polecam, miejsce super.
Widzę że nie tylko tam masz problemy z dotarciem :) , do Ursusa też się podobno wybierałeś :)

he he, nie tylko Ja tam nie dotarłem, choć Ursus był w planach kilkukrotnie ;)

[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 16:49 ]
Opuszczony dom w lesie nad Narwią w okolicy Jadwisin-a.
Na razie nic więcej o tym budynku nie wiem.

34

[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 23:57 ]
Dodaję jeszcze kilka fotek dla uzupełnienia.
Wnętrza nie fociłem.

35

36

37

38

39

mozer - Sro 10 Paź, 2012

degol, nie dało się bliżej jeszcze podejść? Mogłoby być ciekawe przerysowane ujęcie od dołu.
degol - Sro 10 Paź, 2012

Robiłem na 16mm, teren wygląda na czysty, ale w rzeczywistości walczy się z gałęziami, które cisną się na plecy, lub w kadr włażą niepożądane, tu gdzieś zaraz mocny spadek, do tego miękki, grząski dla statywu nów teren.
Zdjęcia prawie nie kadrowane po ich wykonaniu.
Hmm jeszcze na domiar tego zmrok mnie ponaglał, zacząłem gubić się w kłębowisku myśli i wyobrażeń o zbliżających się nocnych wilkach :)
Przydałoby się tam jeszcze wrócić, może właśnie o świcie, jak pierwotnie planowałem ?

Marx76 - Pią 19 Paź, 2012

40.
Natknąłem się na ten grób w pobliskim lesie.

marians - Pią 19 Paź, 2012

Ruiny klasztoru Karmelitów Bosych w Zagórzu

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

arietiss - Pią 19 Paź, 2012

Fajnie te ruiny korespondują z tym posągiem na monumencie - "nówka funkiel"... :wink: :grin:
muzyk - Pią 19 Paź, 2012

Znam te ruiny. Pono wywalili ojczulków, bo się burdel zaczął tam robić.
degol - Sob 20 Paź, 2012

To ja wrzucę tutaj moje ostatnio wymęczone pstryki :)

Fortyfikacje - Bunkry Zegrze Północne.
Teren jest naprawdę obszerny, do niektórych miejsc nie ma wstępu.
Na teren gdzie wykonałem zdjęcia wszedłem wpierw od strony wody, znaczy się rzeki Narew.
Obiekt ten mieści się w bezpośrednim sąsiedztwie z rzeką Narwią, która nieopodal przekształca się w Zalew Zegrzyński.
Zwiedziłem tylko część pokazanego obiektu.
Jak się nie mylę, to są tam dwa bunkry.
Jeden z nich niedostępny, podobno zasypany jest w całości piachem, a pod piachem spoczywa niezdemontowana broń automatyczna sterowana z pobliskiej jednostki wojskowej, ale to już historia.
Obiekt o którym piszę powyżej, to ten pokazany m.in. w panoramie.
Drugi obiekt jest schowany za pierwszym, dzieli ich otwarta przestrzeń, zadrzewiona, zarośnięta trawiasto.
Do tego drugiego obiektu można wejść.
Nie zbadałem go dobrze, ale wygląda na to, że jest on dwupoziomowy.
Moje zdjęcie przedstawiają, pomieszczenia, korytarze z dolnej części, do górnej już nie starczyło czasu, noc mnie zastała.
Górna cz. pokazana jest na zdjęciu - brama jakby garażowa na wpółotwarta w nocnej scenerii.
Wracając do dolnej części, jest tam jakby korytarz z możliwością wjazdu do wnętrza pojazdem mechanicznym typy np samochód, można tam zjechać na niższy poziom , kilka metrów w dół, a następnie dojechać do pomieszczenia które pokazałem na foci tam gdzie wystają pręty zardzewiałe z sufitu. Dalej jest korytarz i ostatnie pomieszczenie, to z taboretem.
Korytarze są usłane okienkami, jedno z nich pokazałem na fotkach. Okna mają coś około, a może i nawet ponad dwa metry grubości, na zdjęciu tego nie widać !

A tak przy okazji wspomnę, że nieopodal tych bunkrów, po drugiej stronie drogi nr. 61 w kierunku na Serock są kolejne takie obiekty.
Niedawno były one sprzedane, miały być tam prawdopodobnie "pomieszczenia bankowe", ale podobnież ktoś nie zwrócił uwagi, że pojazdy się nie mieszczą w zabudowie.
Teraz nie wiem co z obiektem się dzieje, ale spróbuję uzyskać wiarygodne informacje.

Troszkę przy długi wstęp.
Zapewne lepiej by było gdybym podpisał zdjęcia, a nie w kupie je opisał, sorki, za bałagan, za natłok informacji.

49

50

51

52
tutaj widać dobrze ślady po kulach.

53
te włazy wejściowe nie do ruszenia.

54
jedno z okien pierwszego bunkra. Próbowałem w a'hdr wziąć, ale dupiasto wyszło :) sorki za niską jakość.

55
tutaj wspomniane ślady po kulach. Wykonałem je na pierścieniu makro z tamronem 90mm

56
tutaj jedno z wejść drugiego obiektu.
Po lewej stronie widzianego nasypu jest takie samo wejście.
Mam na myśli to foto z płytkami chodnikowymi na składzie :)

57
Ogrodzenie z drutu kolczastego, jest to ogrodzenie, które miało uniemożliwiać wejście na górę, nasyp bunkra pierwszego.

58
tutaj drugie wejście do bunkra drugiego, o którym to wejściu pisałem powyżej.

59
i samo wejście

60
teraz będzie seria pomieszczeń, korytarzy dolnej części bunkra drugiego.

61

62

63

64

65

66

67

68
tutaj chciałem pokazać jak wąskie i jak wysokie są korytarze, ale da się przejść, jak ktoś nie ma klaustrofobii :)

69

70

71

72

73
Tutaj właśnie starałem się pokazać ten wjazd do podziemi. Wjechać spokojnie mógłby niewielki samochód.

74
Tutaj korytarz jak już najazd się skończył. Korytarz ten prowadzi do pomieszczenia, które pokażę jako następne.

75
Wspomniane pomieszczenie.

76
jedno z okien

77
I jego wnętrze wychodzące na zewnętrzną polanę, chyba tyły bunkra, tam jeszcze nie byłem.

78
I pomieszczenie ostatnie, dalej nic nie było, tu się zatrzymałem i powrotna droga.

79

80
tu jeszcze raz I bunkier, chciałem pokazać komin wentylacyjny :)

81
A tu tyły I bunkra, byłem tam o zmierzchu, było juz bardzo ciemno, foto ze statywu, kilka naświetleń i próba ...

82
tutaj wejście jakby na drugi, wyższy poziom drugiego bunkra

83
Tutaj wejście do górnego poziomu drugiego bunkra.
Do tych pomieszczeń już nie wszedłem.
Jak widać była już noc.
I brak czasu ! :)
Była to już moja trzecie wizyta na tym terenie.
Zdjęcia są zebrane z naświetleń trzy dniowych.

Przepraszam za ilość fot, ale szkoda mi było tego nie pokazać.
Jak już wspomniałem ogromny teren.
Tutaj chciałem zaprosić chętnych do focenia, zamieściłem odpowiednie info w WMF
KLIK DO WMF
Na razie zdecydowanych chętnych bark, lub czas krzyżuje ew. chęci :)

Tutejszyn - Sob 20 Paź, 2012

degol, pewnie gdybym tam był, zrobiłbym to w podobny sposób, jednak potem, kiedy się na to patrzy to w głowie trochę się kręci. Chodzi o zbyt ciasne pomieszczenia i zbyt szeroki obiektyw. Mózg ma problem z poukładaniem sobie tego na odpowiednich półeczkach.
78 EKSTRA! :) Fajnie pomyślane i zrobione i w ogóle fajne. Super.

adf1985 - Sob 20 Paź, 2012

Coś ode mnie w tym temacie:

84.

85.

degol - Sob 20 Paź, 2012

Tutejszyn, jak już wspomniałem, byłem tam trzy raz.
Pierwszy raz jako rekonesans, dość przypadkowy.
Drugi raz sam, ale byłem za późno, do tego nie chciałem wchodzić w pomieszczenia, po pierwsze samemu, po drugie bez lampy :D
Trzeci raz pojechałem ze znajomym, by mi pomógł z doświetlaniem ( było sporo kombinowania z jedną lampą systemową. I tym razem też było krótko czasowo, byłem na sprężu, a nie lubię tego typu gonitwy.
Robiłem zdjęcia głównie 16-35, a i tak by pokazać pomieszczenie musiałem dosłownie słaniać się po ścianach. Uwalony wyszedłem co nieco :)

W takich pomieszczeniach sprawdza się statyw, do tego doświetlanie np. latarką, znaczy się punktowo.
Długi czas naświetlania z światłem punktowym, zmiennym można fajnie pomalować światłem w kadrze :)
Mieliśmy jeszcze ledową lampę, ale ona miała światło rozproszone, do tego słabo oświetlała.

marians,
sorki, że pominąłem Twoje foto, ale wstawiając swoje prace chciałem by wyświetliło mojego posta jako nowo dodanego. Ja się pisze w historii swojej wypowiedzi, to nie widać, że cokolwiek zostało dopisane.

Twoje seria jest b. fajna, taka klimatyczna. Niekiedy jednak wydaje mi się, że mogłeś więcej przestrzeni zostawić na bokach. Chyba za blisko obiekt jest krawędzi kadru ?
Bardzo mi się podoba klimat zdjęcia 48

[ Dodano: Sob 20 Paź, 2012 12:47 ]
adf1985, napisz co to za miejsce.
Może masz foto z większą ilością przestrzeni pokazanego obiektu ?

[ Dodano: Sob 20 Paź, 2012 12:51 ]
Marx76, nie wiesz czyj to grób, może masz info o miejscu ?
Moze warto podpytać starszyzny ?

adf1985 - Sob 20 Paź, 2012

Miejsce znajduje się w Szczecinie. To ruiny jakichś budynków niedaleko hali widowiskowo-sportowej. Nie mam więcej zdjęć, ponieważ te zaprezentowane zrobiłem tam jedynie przy okazji rajdów BAJA.
Marx76 - Sob 20 Paź, 2012

degol W moim mieście w Bielsku-Białej, dokładniej to w "Cygańskim lesie" ostatni przystanek autobusu nr.1, dalej musisz iść pieszo w stronę błoni, przez las, tylko, że ja trochę zboczyłem i znalazłem go nieco od ścieżki. Muszę jeszcze raz tam podejść i sprawdzić czy jest tabliczka.
degol - Sob 20 Paź, 2012

Marx76 napisał/a:
degol W moim mieście w Bielsku-Białej, dokładniej to w "Cygańskim lesie" ostatni przystanek autobusu nr.1, dalej musisz iść pieszo w stronę błoni, przez las, tylko, że ja trochę zboczyłem i znalazłem go nieco od ścieżki. Muszę jeszcze raz tam podejść i sprawdzić czy jest tabliczka.

Tabliczki chyba tam nie zastaniesz ?
Ale może popytaj starszych mieszkańców z bezpośredniej okolicy ?

koimas - Wto 23 Paź, 2012

degol: zajebista miejscówka. Nieźle się wyżyłeś :razz: Dużo świetnych kadrów, choć od niektórych boli głowa :wink: Moim faworytem jest 66. Chyba, bo nie mogę się zdecydować.
degol - Wto 23 Paź, 2012

koimas, miejscówka jest naprawdę ciekawa.
Jeśli kogoś choć troszkę ciekawią takie miejsca, to tu jest co zobaczyć.
Będąc tu kilka razy w dalszym ciągu nie ogarnąłem tego co można zobaczyć.

sklsk - Sro 24 Paź, 2012

ten temat podoba mi się, w wolnym czasie najczęściej właśnie po takich miejscach się kręcę.

Linia Mołotowa, Rawsko Ruski Rejon Umocniony, Punkt oporu Mosty Małe.
85. sklejka z 2 sztuk

http://fotoroztocze.wordp...linia-molotowa/

[ Dodano: Sro 24 Paź, 2012 21:35 ]
nie zdążyłem dołożyć do poprzedniego, też składak z kilku sztuk i kilkadziesiąt ton wsparte za plecami na półmetrowym kawałku ściany.
86, wiem że foto dość dużo ma wad, daję w formie zobrazowania tych obiektów

baracuda - Sro 24 Paź, 2012

Dyrekcja fabryki obrabiarek.

87.

88.

89

90.

degol - Sro 24 Paź, 2012

baracuda, na zdjęciu 90-tym, niezły zestaw, ciekawe, że do tej pory uchowało się to w stanie nie naruszonym ?! Ktoś zostawił, szklanka czeka na zalanie, tylko ogórki wyjedzone do końca :)

uchowało się o wiele więcej, wrzuciłem pierwsze cztery jak leciało :)
koimas - Sro 24 Paź, 2012

degol: szkoda, że w mojej okolicy nie ma takich spektakularnych miejsc. A może po prostu nie rozejrzałem się dokładnie.

baracuda: 89 - fajne :!:

koimas, poszukaj sobie ;)

http://forgotten.pl/index.php

koimas - Czw 25 Paź, 2012

Chytre :razz: A jasne, że poszukam. Dzięki :!:
marians - Pon 12 Lis, 2012

Trochę fotek wykonanych na terenie Portu Północnego w Gdańsku.

91.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

degol - Pon 12 Lis, 2012

marians, foto 93, co to za bunkier ? Masz coś na temat jego historii ?

degol - niestety nie znam historii ani tego bunkra, ani tego z 96. Znam tylko ich położenie - znajdują się przy płytowej drodze (91) po wschodniej stronie silosu widocznego na 92. Bunkier z 96 widać na 91, bunkier z 93 znajdował się po mojej lewej stronie w czasie robienia zdjęcia 91).
Bunkier jest bardzo mały - w środku 3 niewielkie pomieszczenia (na 94 jedno z nich, 95 to wejście do bunkra - z zenątrz zasłonięte zewnętrznymi betonowymi schodami prowadzącymi na "dach"). Bardziej rozbudowany jest ten z 96 - więcej pomieszczeń i przejść, ale tylko jeden poziom (97 i kolejne).

degol - Pon 12 Lis, 2012

marians, dzięki za info :)

ja w ostatnią sobotę byłem ponownie w bunkrze/kompleksie bunkrów, który już tutaj prezentowałem.
Nie wiele zrobiłem, bo wypad był raczej zorganizowany dla innych kolegów, Ja tylko zaproponowałem miejsce i co nieco zorganizowałem wypad :)
Miał być na miejscu jeszcze Pan który zna historię i losy całego obiektu, ale się nie dogadałem, mając potwierdzić spot zupełnie zapomniałem, choć tez miałem pewne przeszkody natury technicznej i ludzkiej ;)

współrzędne bunkra z 93: Szerokość - 54st.23min.10sek. N, długość - 18st.42min.9sek. E.
hajhet - Sob 01 Gru, 2012

Mały budyneczek na terenie niekoniecznie starej, ale już kilkanaście lat opuszczonej betoniarni w miejscowości Zabajka k. Rzeszowa - czas próby nowej lampy ;)

106.

Zbk (29).jpg by hajhet, on Flickr

107.

Zbk (25).jpg by hajhet, on Flickr

108.

Zbk (26).jpg by hajhet, on Flickr

109.

Zbk (27).jpg by hajhet, on Flickr

degol - Nie 02 Gru, 2012

No coś się ruszyło wreszcie w temacie ! ;)

To i ja coś dodam od siebie.

Fotografie wykonałem na miejscu opuszczonego cmentarza w miejscu pomiędzy Zegrzem płn, a Legionowem na trasie nr. 61.

Pozostałości nagrobkowe są rozsiane po leśnej okolicy, rzekłbym w bezpośrednim sąsiedztwie drogi krajowej nr. 61.
Na nagrobki można się natknąć wchodząc już n obrzeża lasu na wysokości wiaduktu kolejowego, który to mieści się nad wspomnianą drogą nr. 61

Poniżej cytuję opis mojego kolegi odnoszący się do wydarzeń w miejscu naszego fotografowania.

Cytuję:
"Jesienią 1944 r. cmentarz znajdował się na linii frontu. Niezwykle ciężkie walki w tej okolicy przyczyniły się do uszkodzenia większości nagrobków. Droga do Zegrza w okolicach cmentarza była szturmowana przez Rosjan kilkanaście razy, a w okolicach cmentarza zginęło około 400 żołnierzy z IV korpusu SS"
Koniec cytatu.

A teraz zdjęcia.

Na poniższym nagrobku wykuto informacje cyrylicą o losie pochowanego:

CYTUJĘ tłumaczenie kolegi:
" 9marca 1915 roku porucznik 8 Turkiestańskiego Pułku Strzelców im.gen.adiutanta Von Kaufmana, Sergiej Iwanowicz Stasjuk zmarł od ran poniesionych 11 lutego w bitwie z Niemcami we wsi Wola Wierzbowska powiatu Przasnyskiego guberni płockiej "
KONIEC CYTATU.

110

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122

baracuda - Pon 10 Gru, 2012

KWK Kleofas w stanie likwidacji.

123.

124.

125.

zabytkowa rzeźnia
126.

127.

128.

129.

pioroon - Pon 10 Gru, 2012

Świetna seria, a 125 piękne...
mozer - Pon 10 Gru, 2012

baracuda, nono, ładnie dałeś :)
baracuda - Pon 10 Gru, 2012

Dziękuję, z kopalni pogoniła na policja, rzeźnia można powiedzieć, była,
zabytek doprowadzony do ruiny, teren w środku miasta (Chorzów), wszystko
jasne, ładny teren pod inwestycję...

125 jest zrobione z taśmociągu, ładnie je widać na pierwszej focie :)

Tutejszyn - Pon 10 Gru, 2012

baracuda, Naprawdę świetna seria. Fotografowanie brzydoty jest pewnym wyzwaniem. Wyrazy uznania. A 126 to taka perełka w tym zestawieniu.
baracuda - Wto 11 Gru, 2012

dziękuję Tutejszyn, na Kleofasie zanim się
człowiek rozkręcił trzeba było dać nogę, rzeźnia była
pięknym obiektem, ale jak to u nas, zniszczyć, sprzedać,
postawić kolejną "Biedronkę" czy inny blaszak :???:

http://fotopolska.eu/1307,foto.html

https://www.google.pl/sea...iw=1467&bih=655

fatman - Wto 11 Gru, 2012

baracuda, Gratuluję pięknej serii kadrów.
Naprawdę świetne ujęcia i przedstawienie światła.

baracuda - Sro 12 Gru, 2012

Dziękuję :smile:

130. wracam do tego miejsca, kaplica w opuszczonym
szpitalu psychiatrycznym. (lekkie zboczenie :wink: )

moronica - Pon 31 Gru, 2012

ping
baracuda - Pon 31 Gru, 2012

131. Opuszczony dom, świętokrzyskie, jest tego więcej lecz nie dziś bo zdjęcia z dziś ;)

marians - Nie 06 Sty, 2013

Stare bunkry na brzegu Zatoki Gdańskiej w parku w Gdańsku Brzeźnie

132.

133.

134.

135.

136.

137.

138.

sklsk - Nie 06 Sty, 2013

30 XII 2012 rawsko - ruski rejon umocniony, punkt oporu Goraje.
troszkę więcej słów o miejscu i zdjęć tutaj http://fotoroztocze.wordp...-goraje-cz-iii/
139. Schron do ognia bocznego – półkaponiera (OPPK), uzbrojenie 1 armata 45mm (DOT-4) i 1 ckm (NPS-3).

140. Schron do ognia bocznego – półkaponiera (OPPK) uzbrojona w 1 armatę 45mm (DOT-4) i 1 ckm (NPS-3).

141. Schron do ognia bocznego – półkaponiera (PPK), uzbrojona w 2 ckm (NPS-3)

142. Schron obserwacyjny (NP)

143. Schron dwukondygnacyjny do ognia czołowego (OPDOT), uzbrojony w 1 armatę 45mm (DOT-4) i 2 ckm (NPS-3)

144. Schron dwukondygnacyjny do ognia bocznego – półkaponiera artyleryjska (APK), uzbrojona w 2 armaty 76mm (Ł-17), 1 x RKM obrony bliskiej.

145. Schron do ognia bocznego – półkaponiera (PPK), uzbrojona w 2 ckm (NPS-3).

mozer - Nie 06 Sty, 2013

To mimo wszystko jest portal o fotografii - moglibyście się trochę postarać w tej materii...
pes - Nie 06 Sty, 2013

mozer, niestety widzę, że w kilku dzialach nie jest ostatnio dobrze w materii "fotografia"
mozer - Nie 06 Sty, 2013

pes, w paru działach niestety zawsze tak było, ale akurat ten widzę zaczął się staczać z przyzwoitego poziomu.
pes - Nie 06 Sty, 2013

Oby 2013 to zmienił ;)
sklsk - Nie 06 Sty, 2013

to specyficzny dział, nie tylko o foto ale i o miejscu, jeśli próba dokumentacji jest nie na miejscu to szkoda, szkoda też że brak konkretnej krytyki
mozer - Nie 06 Sty, 2013

sklsk napisał/a:
szkoda też że brak konkretnej krytyki

Ale co można konstruktywnego powiedzieć o zdjęciach, które są bez pomysłu, bardziej zwykłymi pstrykami dokumentacyjnymi niż ciekawymi zdjęciami? Co tu rozważać?
Koledzy na wcześniejszych stronach pokazali, że da się przedstawiać takie miejsca w interesujący sposób.

sklsk napisał/a:
to specyficzny dział, nie tylko o foto ale i o miejscu

W nazwie działu jest "fotografia architektury" - jakby tego nie było, to bym się nie czepiał ;)

sklsk - Nie 06 Sty, 2013

fakt bardziej miejsca niż architektury.
bo to ma być dokumentacja, dokumentacja miejsca, która może zachęci kogoś do poświecenia czasu by pospacerować po krzakach, nie artystyczny reportaż,
w każdym bądź razie dzięki ;)

baracuda - Sob 12 Sty, 2013

146. opuszczony dom

147.

148.

149.Ostatni dzień życia...

150.

Zdjęcie chałupy nie potrzebne ;)

mozer - Nie 13 Sty, 2013

baracuda, no, wreszcie solidna seria! :) Dobry klimat.
fatman - Nie 13 Sty, 2013

baracuda, kapitalny reportaż i poziom zdjęć.
Ciekawe, czy ludzie z monidł jeszcze żyją?

baracuda - Nie 13 Sty, 2013

Według mnie mieszkańcy są już po drugiej stronie,
ostatnia zerwana kartka jest z datą 23 grudzień 2007 rok,
ubrania w szafach, lekarstwa mnóstwo świętych obrazów
to wszystko wskazuję na wiek domowników.
Dom opustoszał gwałtownie, nagle, węgiel w kuchni, talerze...
bardzo przygnębiający widok, złodzieje zrobili swoje, przerzucili
wszystko do góry nogami, domek stoi na uboczu, kłódka zerwana,
wokół cisza i pustka, zostawiliśmy z kolegą dom tak jak go
zastaliśmy.

151. Zdjęcie domku.

Dziękuję za opinię, wrzucę coś jeszcze jak obrobię.

sklsk - Nie 20 Sty, 2013

mozer napisał/a:
...
W nazwie działu jest "fotografia architektury" - jakby tego nie było, to bym się nie czepiał ;)

mozer napisał/a:

baracuda, no, wreszcie solidna seria! :) Dobry klimat.

Mozer - tylko gdzie tu architektura. ( nie ujmując nic z klimatu fot Baracudy)

muzyk - Nie 20 Sty, 2013

Baracuda.

Znakomicie!!!

Dawno czegoś tak przejmującego nie było tu.

Dzięki!

P.S. Do tego czarno białe.

mozer - Nie 20 Sty, 2013

sklsk napisał/a:
Mozer - tylko gdzie tu architektura. ( nie ujmując nic z klimatu fot Baracudy)

Ja przede wszystkim oceniam, czy zdjęcie mi się podoba, a nie do jakiej kategorii je zaszufladkować, ale pewnie w ogólności masz rację ;)

Wydaje mi się, że pojęcie "architektura" było przez autora wątku trochę szerzej rozumiane niż zazwyczaj się je stosuje, ale może się mylę.

PS. Sam ostatnio wrzuciłem krowiaste do krajobrazu ;)

baracuda - Nie 20 Sty, 2013

Dziękuję za opinię, żeby nie było :mrgreen:

152.

drugi w europie elewator, zamknięty, Kozłów Świętokrzyskie.

sklsk - Nie 20 Sty, 2013

mozer napisał/a:

...
Wydaje mi się, że pojęcie "architektura" było przez autora wątku trochę szerzej rozumiane niż zazwyczaj się je stosuje, ale może się mylę.
...

tylko jaku sugestia i szczegół, może warto zmienić na "architekturę" na "miejsca"

degol - Pon 21 Sty, 2013

mozer napisał/a:
pes, w paru działach niestety zawsze tak było, ale akurat ten widzę zaczął się staczać z przyzwoitego poziomu.

Za miast tylko pisać, daj przykład !
Bez urazy, wiem, że Twoje foto jest na wysokim poziomie, wiec wątek zyska nowy blask ;)

mozer - Pon 21 Sty, 2013

degol, rozumiem złośliwość, ale nie mam fot o takiej tematyce ;)
degol - Pon 21 Sty, 2013

mozer napisał/a:
degol, rozumiem złośliwość, ale nie mam fot o takiej tematyce ;)

sory, nie taki miała mieć wydźwięk moja uwaga !
To nie złośliwość, a chęć by inni również wnosili coś pozytywnego od siebie do tematu.
Pes, ma auto-foty, ale jak widać drugi plan często pokrywa się w tutejszym klimacie, do niego m.in. ta uwaga ;)

mozer - Pon 21 Sty, 2013

Dobra, coś znalazłem (Stara Praga), poznęcajcie się ;)

153.

154.

155.

degol - Pon 21 Sty, 2013

Dopiero teraz załapałem, że już ponad 150 foto tu zarzucono !

mozer, jakiej ul./budynku dotyczą te kadry ?

Od str. Wisły w kierunku do Targowej, jadąc Okrzei, po jej prawej stronie jest ciekawa opuszczona kamienica, ale nigdy do niej nie dotarłem z aparatem.
Oczywiście mam na myśli Warszawę.

154, kadrowo nawet, nawet ;)

mozer - Pon 21 Sty, 2013

degol, ul. Brzeska, dokładnie chyba tu: http://goo.gl/maps/5VaGu.
degol - Pon 21 Sty, 2013

Ok, dzięki za obraz :)

Nosiłem się z zamiarem wejścia na teren Polleny Aromy przy Szwedzkiej, nawet już się ustawiałem wstępnie m.in. z Garretem, jednak do spotu nie doszło.
Pamiętam ten zakład działający pełną para w talach 80-tych.
Pracownicy przez kraty okienne na moje i kolegów prośby dawali nam prościutko z taśmy opakowania do kosmetyków, prawie jak świeże bułeczki prosto z pieca :)

mozer - Pon 21 Sty, 2013

156. Czuwaj! ;)

muzyk - Pon 21 Sty, 2013

156. Z perspektywy żaby, symetrycznie w górę ustrzeliłbym te ruiny. :roll:
degol - Pon 21 Sty, 2013

Czuj Czuj ... gdzie, skąd to ?
mozer - Wto 22 Sty, 2013

degol, tzw. Łosiowe Błota w Starych Babicach.

Sprowokowaliście mnie, to jeszcze 2 ujęcia z elektrowni na Powiślu. Niestety nie wpuścili mnie do środka :(

157.

158.

muzyk - Wto 22 Sty, 2013

158. Ewentualnie kadrowałbym też na wprost, np. te troje drzwi.
Ciągle pod kątem? hmmm :roll:
Kadrowałbym bez nieba, albo inaczej: nie każdorazowo z niebem i może jakieś detale? :roll:

mozer - Wto 22 Sty, 2013

muzyk napisał/a:
iągle pod kątem?

Kurka, przeca napisałem, że mnie tam nie wpuścili ;)

muzyk - Wto 22 Sty, 2013

mozer napisał/a:
Kurka, przeca napisałem,

Oj tam oj tam. Pardon. :wink:

degol - Wto 22 Sty, 2013

mozer napisał/a:
muzyk napisał/a:
iągle pod kątem?

Kurka, przeca napisałem, że mnie tam nie wpuścili ;)

Mozer, do gazowni również nie wpuszczają ;)

mozer - Wto 22 Sty, 2013

degol, nie mam takiego parcia, żeby ganiać się z ochroną ;)
marians - Nie 24 Lut, 2013

Kilka fotek ruin zamku Kmitów na górze Sobień

159.

160.

161.

162.

i nowe ujęcia ruin klasztoru karmelitów bosych w Zagórzu
163.

164.

165.

166.

167.

168.

degol - Pon 25 Lut, 2013

marians, 159 fajny kadr.
163 - fajnie wykombinowane, ale czy jakbyś mocniej przyciął brzegi, może bliżej tej chatki ?

Co się stało z tym klasztorem, że w takim stanie jest ?

marians - Pon 25 Lut, 2013

degol - klasztor spłonął w 1822 roku, a kilka lat później karmelitów z Zagórza przeniesiono do Lwowa. Reszty zniszczeń dokonał czas. Prace przy zabezpieczaniu ruin i częściowej odbudowie były prowadzone od 2000 roku, ale je przerwano (brak kasy).
degol - Sro 27 Lut, 2013

zapytałem, gdyż na 166 zauważyłem datę " 26.05.99 !
dość niedawno jak na taką ruinę, dla tego zatrzymałem " się myślowo " i powstało we mnie pewne zdziwienie, przecież działań wojennych na naszych terytoriach ostatnio nie było !
Choć gierki nieprzerwanie trwają.

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2013 23:07 ]
marians, fajne miejsce, ma wielki potencjał.
Czy umiesz robić zdjęcia " droga gwiazd" ?

O coś takiego mi się rozchodzi :

Moim zdaniem kapitalne miejsce na taką twórczość !

marians - Czw 28 Lut, 2013

degol - niestety do tego miejsca mam ograniczony dostęp w czasie odpowiednim do fotografowania gwiazd - jest ono oddalone o 40km od mojego domu, a ja nie mam własnego środka transportu (komunikacja publiczna w nocy nie jeździ).
degol - Czw 28 Lut, 2013

marians, rower !
Bierz rower i wal w nocy na miejsce.
Świetny foto można wyciągnąć z tego miejsca !

marians - Czw 28 Lut, 2013

Trzeba by mieć własny sprzęt oświetleniowy, bo ruiny są nie podświetlone, a poza tym są daleko od zabudowań miejskich i oświetlenia.
degol - Czw 28 Lut, 2013

marians, o to chodzi, że nie potrzebujesz światła !
To, że ruiny są oddddalone od cywilizacji, to jest atut tego miejsca !

Na poniższym zdjeciu nie miałem w ogóle światła !

Weźmiesz ze sobą jakąś latarkę by na dw óch, trzech fotach oświetlić fotografowany obiekt.
Resztę zdjeć robisz bez oświetlenia. Resztę znaczy ze 100 wyzwoleń migawki, a możesz i 150-200 wykonać.
Każde naświetlenie np. po 30s, przy ISO 200.
Niektórzy naświetlają np. po pięć minut , wiec mniej wyzwolę migawki ( duża oszczędność ;) )
Nie zapomnij wyłączyć opcji " odszumiania długiego czasu naświetlania" - bo będziesz miał przerwy w gwiazdozbiorze !
Wszystko sklejasz programem i wyciągasz w obróbce.
Nie przejmuj się jeśli na zdjęciu nic nie widać początkowo.
Trzeba zrobić kilka darków, ze dwa trzy i skleić je ze wszystkimi zdjęciami już w procesie składania.
Ja robiłem ostatnio bez darków.
Chyba hijax_pl fajnie to gdzieś przedstawiał. Co to jest dark, jak składać foty etc.

hajhet - Nie 03 Mar, 2013

marians, podobają mi się te zdjęcia z Zagórza - byłem tam w sierpniu :)
marians - Nie 03 Mar, 2013

hajhet - ja mieszkam jakieś 50km od tego miejsca, a byłem tam pierwszy raz (i pierwszy raz zobaczyłem na żywo) w październiku ubiegłego roku :) Jak powiadają: "cudze chwalicie, swego nie znacie".
degol - Nie 14 Kwi, 2013

Zapodam coś z zimowego spaceru po Twierdzy Modlin

169 - "start"

170 - zaadoptowane na obiekt restauracyjny

171 - komin, ale nie wiem jakiemu obiektowi służył, chodziłem na końcu peletonu, wiec prawie nic nie skorzystałem z informacji przewodnika.

172

173

174 stare drzewo, ciekawie się prezentuje jego pień.

175 drzewo pokazane w poziomie

176 to jest koszarowiec, jego długość to ponad 2 km !

177 koszarowiec z boku

178 okno koszarowca

179 kolejne okno koszarowca

180 poniżej dwa symbole "Układu Warszawskiego"

181 II symbol Układu Warszawskiego

182 "A tu nie do pokonania mur Układu Warszawskiego, choć wybudowany sporo przed

183

184

185

186

187

188 Tutaj podobno była grana końcowa scena filmu C.K. Dezerterzy, jak żołnierze wybiegają na wolną przestrzeń, choć w około takiej wolnej przestzreni nie ma, ale wiadomo, musiała być dograna w innym miejscu :)

189 A tu jeden obiekt to łaźnia, a drugi szalet. Podobno szalet miał tylko kilka stanowisk, a niekiedy stacjonowało tam kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy !

190

191 ten obiekt z pierwszego planu, to atrapa ! Ale trudna do odróżnienia nawet z dość bliskiej odległości. Dobudowana na potrzeby scenerii filmowej, sporo tutaj grano scen.

192 schody na wieżę obecnie widokową :)

193 widok z wieży, ale nie z najwyższego jej poziomu, gdyż nie zdążyłem na wyższy poziom, po prostu idąc ostatnim nie zostałem już na nią wpuszczony :D

194 ten kadr też robiony na bardzo szybko, bo mnie poganiano bym złaził ! :D
Idąc w grupie nie za bardzo da się zrobić coś z sensem ;)

195 tu jeszcze spichlerz, podobno grano w nim sceny do Pana Tadeusza

196

197

198

199

200

201 no i koniec mojego spaceru, już bez grupy, bo grupa rozjechała się do domów, ale ja z dwoma znajomymi poszliśmy dale penetrować teren. Teren jest ogromny, sporo nie widzieliśmy !

Tu była Prochownia. Zdjęcie kombinowane z oświetleniem, użyto lampy SB900 z samowyzwalaczem, oraz kilka źródeł światła latarek :)

Mam nadzieję, że nie zamęczyłem oczu oglądających ?!

muzyk - Pon 15 Kwi, 2013

marians napisał/a:
klasztor spłonął w 1822 roku, a kilka lat później karmelitów z Zagórza przeniesiono do Lwowa.
Czy to prawda, że tam niezły burdel był w tym klasztorze?
sklsk - Czw 02 Maj, 2013

202
Pozycja Tyłowa, Punkt Oporu Dziewięcierz, Moczary

kufel - Sro 13 Lis, 2013

"fotografii industrialnej" na forum nie ma , zatem tu zdjęcia byłej huty i walcowni ,ze względu na jej agonalny stan, pasują chyba najbardziej.
no to jedziemy: Katowice Szopienice- walcownia:

203

*** by kufel1985, on Flickr

204

205

206

207

208

209

210

211

212

90s - Sob 23 Lis, 2013

kufel, super set
najbardziej podobają mi się prace 212 208 i 209

lexus - Sob 23 Lis, 2013

kufel, głęboki ukłon, 212 powala
nowy706 - Sob 23 Lis, 2013

212 best
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013

kufel napisał/a:
212
było by lepsze gdyby koniec haka nie ginął w cieniu. Oczywiście mogę się mylić - bo u mnie internet różne cudeńka wycina - itak samo brakuje mi jeszcze odrobinki łańcuchów u góry - to tak do pełni szczęścia. :smile:
lexus - Sob 23 Lis, 2013

mam coś z oczami albo Andrzej nie wie gdzie jest koniec :mrgreen:
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013

No włąśnie nie widzę końca haka - bo mi się w czarnych zębach kompresji chowa.
Więc nie wiem czy te szczegóły są czy nie... No nie mam stacjonarnego internetu - więc muszę wierzyć temu co widzą inni. :roll:

kufel - Nie 24 Lis, 2013

Dzięki wszystkim za opinie!

[ Dodano: Nie 24 Lis, 2013 08:11 ]
a.animus@wp.pl, nie wiem jak reszta, ale ja nie widzę Twojego zdjęcia.

witkot - Nie 24 Lis, 2013

kufel- Rzadko zaglądam do tego działu i widzę że popełniam duży błąd.
Fajna seria ze wskazaniem na 205,2012

kufel - Pon 25 Lis, 2013

witkot, racja, sporo w tym wątku dobrych zdjęć. Fajnie jeśli i jakieś moje sie podobają. Dzięki za opinie.
kozidron - Wto 26 Lis, 2013

jak napisałem ci wcześniej 212 ma wyraz (znaczy, że gratuluje) :smile:
kufel - Wto 26 Lis, 2013

kozidron, dzięki.
BTW, 212 to akurat nie był mój faworyt z całej serii, ale widze ze najbardziej przypadł do gustu.

Fotograf1234 - Sro 27 Lis, 2013

kufel - fajne zdjęcia, swego czasu miałem miejscówkę, nawet fajną ale już kończą wyburzać. Coraz trudniej o industrial nawet na Śląsku.
kufel - Sro 27 Lis, 2013

Fotograf1234 napisał/a:
kufel - fajne zdjęcia
dzieki

Fotograf1234 napisał/a:
swego czasu miałem miejscówkę, nawet fajną ale już kończą wyburzać.
kwk Kleofas? do końca roku to co zostało ma być wyburzone.

Fotograf1234 napisał/a:
Coraz trudniej o industrial nawet na Śląsku.
fakt...