|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS D600 do nagrywania filmów w full HD
iwan900 - Pią 03 Sie, 2012 Temat postu: Canon EOS D600 do nagrywania filmów w full HD Witam
tak jak w temacie, będzie to moja pierwsza lustrzanka.
Miałem kupić kamerę full HD ale widzę że coraz więcej ludzi w opisach na różnych aukcjach podaje jako powód sprzedaży że kupili lustrzanki i nagrywają filmy w full HD, więc też doszedłem do wniosku że wole mieć 2w1 nie chcę kręcić nie wiadomo jakich filmów, głównie wyjazdy wakacyjne itd, posiadam aparat kompaktowy zakupiony parę lat temu lumix TZ3 bardzo go sobie chwalę ale teraz chciał bym zakupić coś bardziej profesjonalnego, nie ukrywam że interesuje mnie zakup Canona EOS D600, z tego co widziałem w opisach ten model canona oraz EOS D550 też nagrywa filmy w full HD, czy może jeszcze coś innego w tym temacie ktoś mógł by polecić??
mozer - Pią 03 Sie, 2012
iwan900, wg mnie lustrzanka w zastępstwie kamery to kiepski pomysł. Niewygodnie się filmuje, często tylko 25-30 klatek na sekundę, musisz ręcznie ustawiać ostrość. Dodatkowo mała głębia ostrości może przeszkadzać przy zwykłych "filmikach".
lotofag - Pią 03 Sie, 2012
mozer napisał/a: | iwan900, wg mnie lustrzanka w zastępstwie kamery to kiepski pomysł. |
W zastępstwie kamery, gdy się wie co robi, to bardzo dobry pomysł.
W zastępstwie pierwszej lepszej "kamerki fól hade" do filmików "mydło i powidło", to kiepski pomysł i tu wypada się zgodzić
To nie będzie żadne 2w1...
mozer - Pią 03 Sie, 2012
lotofag,
iwan900 napisał/a: | głównie wyjazdy wakacyjne |
A o czym ja niby napisałem?
mozer - Pią 03 Sie, 2012
lotofag, no bo nie wiem czemu polemizujesz - ja nie generalizowałem tylko dobrałem odpowiedź do pytania
A ja tylko oddzieliłem kamerę od "kamerki", choć pewnie ogólnie chodziło nam o to samo
To na wypadek jak się pytający naczyta, że takimi lustrzankami to "doktorhałsy kręco" i inne cuda na kiju i wyobraża sobie, że to równie proste co wcisnąć "rec" w pierwszym lepszym kompakcie...
mozer - Pią 03 Sie, 2012
lotofag, no tak, masz rację. Jeśli lustrzankę wyposażymy w odpowiedni statyw/steadicam, LCDVF, obiektyw z płynną przysłoną, zewnętrzny mikrofon itp., to mamy świetny zestaw do świadomego filmowania.
mark74 - Pią 03 Sie, 2012
Sony alfa 37,ostrosc automatyczna,jakosc filmow AVCHD a cena odpowiednia.
mozer - Pią 03 Sie, 2012
mark74 napisał/a: | ostrosc automatyczna |
zapomniałeś dopisać: "według specyfikacji"
mark74 napisał/a: | jakosc filmow AVCHD |
AVCHD to format a nie jakość
Nie ma jak dawać profesjonalne rady poparte doświadczeniem...
B o g d a n - Pią 03 Sie, 2012
mozer napisał/a: | AVCHD to format a nie jakość
Nie ma jak dawać profesjonalne rady poparte doświadczeniem... |
Chyba jednak jaad75 miał rację.
mozer - Pią 03 Sie, 2012
B o g d a n, z czym?
iwan900 - Nie 05 Sie, 2012
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, może faktycznie nie jest to dobry pomysł, szczerze to dużo nie kameruję i nie kamerowałem więc kamera pewnie by się kurzyła a aparat jeszcze się przyda do fotek. Ale wezmę pod uwagę to o czym napisaliście, a tak odbiegając to EOS D600 to dobra zabawka za te pieniążki?? głownie fotografował będę postacie, żadna natura czy krajobrazy, chyba że jakiś wypad poza nasz kraj to wtedy ale w większości normalne zdjęcia, bo dużo osób chwali sobie nikona D90....
lotofag - Nie 05 Sie, 2012
iwan900 napisał/a: | EOS D600 to dobra zabawka za te pieniążki?? głownie fotografował będę postacie, żadna natura czy krajobrazy, chyba że jakiś wypad poza nasz kraj to wtedy ale w większości normalne zdjęcia, bo dużo osób chwali sobie nikona D90.... |
Ale chyba samym korpusem nie będziesz fotografował, a do tych postaci i krajobrazów to się przydadzą jakieś obiektywy, nie? Może byś o tym pomyślał?
Jakby nie było chcesz kupić aparat systemowy z wymienną optyką - tu nie ma jedynie słusznej opcji zamocowanej na stałę do korpusu... Obecnie korpusy entry-level różnią się naprawdę niuansami.
mozer - Nie 05 Sie, 2012
Ale jeśli chodzi o filmowanie to D90 nie jest dobrym rozwiązaniem.
hijax_pl - Nie 05 Sie, 2012
mozer napisał/a: | Ale jeśli chodzi o filmowanie to D90 nie jest dobrym rozwiązaniem. | Nie jest beznadziejnym bo są lepsze
mark74 napisał/a: | Sony alfa 37,ostrosc automatyczna,jakosc filmow AVCHD a cena odpowiednia. | Ta "ostrość automatyczna" - fakt jest, jak w większości aktualnnie produkowanych aparatów fotograficznych. Ale trzeba wiedzieć do czego i po co ją używać. Bo może zaskoczyć użytkownika
mozer - Nie 05 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Nie jest beznadziejnym bo są lepsze |
Nie rozumiem tego zdania
cybertoman - Nie 05 Sie, 2012
mozer, upoprawnienie Twojej niepoprawnej politycznie wypowiedzi.
mozer - Nie 05 Sie, 2012
Ale z tego, że są lepsze nie wynika, że nie jest beznadziejnym
mozer, beznadziejnym byłby np D80 czy 50D
mozer - Nie 05 Sie, 2012
hijax_pl, ale ja nie napisałem, że jest beznadziejnym, tylko że nie jest dobrym
mozer, tak, ale z Twojej wypowiedzi można by było odnieść wrażenie, że się nie da za wiele podziałać
Słowem "beznadziejne" chciałem odnotować ów fakt właśnie
Dooobra.. Nieważne.
to ja sprecyzuję teraz do jednego konkretnego modelu, bo jakoś intuicyjnie nie wiem czemu skłonił bym się ku canonowi D600. Czy jak na 1 lustrzankę to będzie dobry wybór? oczywiście z obiektywem który jest dołączony do zestawu.
mozer - Nie 05 Sie, 2012
iwan900, tak, ale ja bym wolał Nikona D5100. Chyba, że masz jakieś plany związane z systemem Canona.
Nie mam żadnych planów związanych z systemem canona, tylko myślałem że canon robi lepsze foty niż nikon 5100
moronica - Nie 05 Sie, 2012
iwan900, jesli chodzi stricte o to, ktora matryca lepiej sie sprawuje, to d5100 jest lepszy. jak sie przy zdjeciach nie grzebie to pewnie na jedno wyjdzie ale jak sie grzebie to mozna wygrzebac duzo wiecej. a jesli chodzi o dobre zdjecia to robi je czlowiek, nie aparat
Czyli Nikon D5100 i podobno obiektyw lepszy jest do niego w zestawie ta 105tka i ostatnie pytanie czy filmiki będą równie dobrej jakości co w canonie D600? bo podobno z tych aparatów to jeżeli chodzi o filmy to D600 ma dobre opinie
moronica - Nie 05 Sie, 2012
iwan900, jakie filmy w D600 beda to jeszcze nie wiadomo bo go na rynku nie ma
cybertoman - Pon 06 Sie, 2012
moronica - Pon 06 Sie, 2012
cybertoman, mial byc tego lata ale widac trzeba bedzie jeszcze troche poczekac na Nikona D600 znaczy sie
cybertoman - Pon 06 Sie, 2012
Kto umie czytac zdecydowanie ma fory...
iwan900 - Pon 06 Sie, 2012
Pisząc który nagrywa lepsze filmiki miałem na myśli canona D600 lub nikona D5100 ?
lotofag - Pon 06 Sie, 2012
iwan900 napisał/a: | Pisząc który nagrywa lepsze filmiki miałem na myśli canona D600 |
Nie ma Canona D600, jest za to 600D. Stąd te parę ostatnich postów
iwan900 - Pon 06 Sie, 2012
jeszcze jedno, który z tych 2ch aparatów ma lepszy zoom podczas nagrywania filmików? Mianowicie czy oba posiadają funkcję zoom podczas nagrywania jeżeli tak to jaki jest max zoom podczas nagrywania? Mowa o nikon d5100 oraz canon 600D
hijax_pl - Pon 06 Sie, 2012
iwan900, wiesz co to zoom w... świecie lustrzanek?
iwan900 - Wto 07 Sie, 2012
nie nie wiem, dlatego korzystam z tego forum żeby się dowiedzieć najlepiej od użytkowników obu aparatów.
moronica - Wto 07 Sie, 2012
iwan900, zoom jest w obiektywie, nie w korpusie. krecisz pierscieniem i ci sie obraz przybliza lub oddala. przejdz sie do najblizszego MM czy podobnego sklepu, gdzie bedziesz mogl potrzymac aparat
mozer - Wto 07 Sie, 2012
iwan900, pewnie się powtarzam po raz wielokrotny, ale dlaczego w ogóle chcesz lustrzankę a nie zaawansowany kompakt?
lotofag - Wto 07 Sie, 2012
iwan900 napisał/a: | nie nie wiem, dlatego korzystam z tego forum żeby się dowiedzieć najlepiej od użytkowników obu aparatów. |
Proponuję krótkie ogarnięcie podstaw fotografii zanim zadasz kolejne pytanie
Naprawdę znajdź (polecam samodzielnie) i przyswój sobie podstawową terminologię (wtedy powinny skończyć się pytania tej "klasy" co o "lepsze zómy") i pojęcia takie jak ekspozycja, ogniskowa, itp.
Zaraz potem weź też do ręki tego typu aparat z podstawowym obiektywem i spróbuj sprawdzić to czego się dowiedziałeś.
To jest szybsze i więcej Cię nauczy niż wypisywanie kolejnych pytań na forum i czekanie aż się ktoś łaskawie zlituje i nie odeśle do wszystkich diabłów
iwan900 - Wto 07 Sie, 2012
dokładnie tak właśnie zrobię i pewnie w sklepie się jeszcze czegoś więcej dowiem, śledziłem wiele opinii na temat obydwu modeli ale żadna nie jest w 100% trafna. Jest dużo filmików na znanym portalu na y:) nie wiem czy można wklejać. Porównywane są te 2 modele i jakoś wybór pozostawiają samym zainteresowanym, ale bardziej bym był skłonny ku Nikonowi D5100, ale obadam na żywo i się przekonam, dziękuję Wszystkim!
pawkon - Czw 09 Sie, 2012
iwan900
Kup sobie lepiej aparat kompaktowy np. Canon SX240HS i chyba lepiej na tym wyjdziesz.
Ma większy zoom (20x) a i taniej Cię to wyjdzie.
Moim zdaniem kupowanie lustrzanki do kręcenia filmów mija się z celem.
Opcja kręcenia jest tylko dodatkiem a nie funkcją główną.
Po za tym na "lustrze" przy filmach szybciej zajedziesz migawkę.
mozer - Czw 09 Sie, 2012
pawkon napisał/a: | Po za tym na "lustrze" przy filmach szybciej zajedziesz migawkę. |
Migawkę??? Niby czemu?
jaad75 - Czw 09 Sie, 2012
pawkon napisał/a: | Moim zdaniem kupowanie lustrzanki do kręcenia filmów mija się z celem. | Czyżby? Powiedz to adeptom szkół filmowych, którzy masowo zaczęli kupować lustrzanki (i niektore bezlusterkowce), gdy tylko zaczęły oferować tryb video...
pawkon napisał/a: | Opcja kręcenia jest tylko dodatkiem a nie funkcją główną. | To zupelnie inaczej, niż w SX240HS...
pawkon napisał/a: | Po za tym na "lustrze" przy filmach szybciej zajedziesz migawkę. | Jak ktoś nie ma o czymś pojęcia, to nie powinien udzielać "rad"...
mozer - Czw 09 Sie, 2012
jaad75 napisał/a: | Czyżby? Powiedz to adeptom szkół filmowych, którzy masowo zaczęli kupować lustrzanki (i niektore bezlusterkowce), gdy tylko zaczęły oferować tryb video... |
Jakbyś przeczytał temat, to byś wiedział o jakie to filmowanie chodzi
jaad75 - Czw 09 Sie, 2012
mozer, to nieznaczy, że takie ogólnikowe, generalizująco brzmiące stwierdzenia są w jakikolwiek sposób usprawiedliwione...
komor - Pią 10 Sie, 2012
jaad75, ale Twoja reakcja była równie ogólnikowa, co teza kolegi pawkon.
Uściślając: lustrzanka do świadomego filmowania jest OK. Natomiast do kręcenia filmików z wakacji (zwanego kamerowaniem, cóż za okropne słowo) jest taka sobie, z przyczyn ergonomicznych.
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
kamerowanie - muszę to sobie zapisać. Do kompletu będzie z pstrykaniem :)
komor - Pią 10 Sie, 2012
hijax_pl, nie znałeś tego??? Nie byłeś nigdy na wiejskim weselu?
jaad75 - Pią 10 Sie, 2012
komor napisał/a: | Nie byłeś nigdy na wiejskim weselu? | Nigdy.
komor - Pią 10 Sie, 2012
Nie wiesz co tracisz.
komor, wiem, mam kolegów muzyków zmuszonych grać takie imprezy - ich opowieści to gotowe scenariusze do absurdalnych komedii... Np. dowiedziałem się niedawno o zwyczaju grania marszy podczas wejść i wyjść danego delikwenta z rodziną...
cybertoman - Pią 10 Sie, 2012
Dla mnie to tez nowe pojęcie. Ale ja to z natury wszystko przegapiam
pawkon - Pią 10 Sie, 2012
pawkon napisał/a: | Po za tym na "lustrze" przy filmach szybciej zajedziesz migawkę. | Jak ktoś nie ma o czymś pojęcia, to nie powinien udzielać "rad"... [/quote]
jaad75
Uzasadnij swoją decyzję.
Znam przypadek jednego z czołowych dostawców lustrzanek, że nie uznali reklamacji właśnie z uszkodzeniem migawki bo użytkownik nakręcił sobie w sumie 400 godzin filmów.
To co robią w szkołach filmowych? Nie obchodzi mnie to wcale. Nie taki był temat postu. Poczekajmy na absolwentów takiego "kamerowania" lustrzanką.
Porządny fotograf używa lustrzanki do fotografowania a nie kręcenia filmów w FullHD.
mozer - Pią 10 Sie, 2012
pawkon, a jakąż to decyzję jaad podjął?
pawkon napisał/a: | nie uznali reklamacji właśnie z uszkodzeniem migawki bo użytkownik nakręcił sobie w sumie 400 godzin filmów |
Widać klientowi można każdą bzdurę wcisnąć Ten argument nic nie dowodzi w tym temacie. Poza tym jak sprawdzili ile godzin filmów nakręcił?
pawkon napisał/a: | Porządny fotograf używa lustrzanki do fotografowania a nie kręcenia filmów w FullHD. |
Kolejny argument na zasadzie "a bo tak". Po pierwsze skoro rozmawiamy o kwestii filmowania, to dlaczego zakładać, że użytkownikiem będzie "porządny fotograf"?
A po drugie jeśli "porządny fotograf" kręci sobie filmiki fullHD, przestaje przez to być "porządnym fotografem"?
Bez sensu są takie kategoryczne stwierdzenia. Aparat to tylko narzędzie a nie magiczna różdżka - niech każdy sobie go używa wedle uznania...
pawkon - Pią 10 Sie, 2012
mozer
Owszem. Niech każdy używa aparat jak chce.
Tylko jaki jest sens kupowania lustrzanki do kręcenia filmów w FullHD
Nie lepiej kupić kamerę, która do tych celów oferuje znacznie większe możliwości
Nie sprzęt świadczy o tym, że jest się dobrym fotografem tylko jego wiedza i umiejętności
mozer - Pią 10 Sie, 2012
pawkon, a jesteś świadomy ile kosztuje kamera dająca taką jakość obrazu? To się głównie o to rozbija.
Cytat: | Nie sprzęt świadczy o tym, że jest się dobrym fotografem tylko jego wiedza i umiejętności |
A to a propos czego niby?
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
komor napisał/a: | Nie byłeś nigdy na wiejskim weselu? | Nope
pawkon napisał/a: | Znam przypadek jednego z czołowych dostawców lustrzanek, że nie uznali reklamacji właśnie z uszkodzeniem migawki bo użytkownik nakręcił sobie w sumie 400 godzin filmów. | Taaa...
Hint: Migawka mechaniczna nie pracuje w czasie filmowania.
pawkon napisał/a: | To co robią w szkołach filmowych? Nie obchodzi mnie to wcale. Nie taki był temat postu. Poczekajmy na absolwentów takiego "kamerowania" lustrzanką. | Nie trzeba czekać na absolwentów, bo efekty pracy filmującymi lustrzankami można zobaczyć niemal w każdym zakątku sieci.
pawkon napisał/a: | Porządny fotograf używa lustrzanki do fotografowania a nie kręcenia filmów w FullHD. | Taa, zwłaszcza jak ma 50D...
pawkon napisał/a: | Tylko jaki jest sens kupowania lustrzanki do kręcenia filmów w FullHD
Nie lepiej kupić kamerę, która do tych celów oferuje znacznie większe możliwości | Czy aby na pewno? Naprawdę proponuję nie pisać na tematy o których nie masz pojęcia...
komor - Pią 10 Sie, 2012
pawkon napisał/a: | Nie lepiej kupić kamerę, która do tych celów oferuje znacznie większe możliwości? |
Sprawdź sobie to, pojawiło się po premierze 5D II: https://vimeo.com/7151244
komor, są już w sieci setki przykładów lepszego wykorzystania DSLR-ów niż ładne, ale nieco efekciarskie Reverie... Teledyski, filmy przyrodnicze, wszelkiego rodzaju impresje, reportaże, a nawet ujęcia w serialach i filmach fabularnych, tudzież całe filmy krótkometrażowe.
lotofag - Sob 11 Sie, 2012
komor napisał/a: | hijax_pl, nie znałeś tego??? Nie byłeś nigdy na wiejskim weselu? |
To pojęcia "kamerun" też pewnie nie zna
[ Dodano: Sob 11 Sie, 2012 08:49 ]
pawkon napisał/a: |
Tylko jaki jest sens kupowania lustrzanki do kręcenia filmów w FullHD
Nie lepiej kupić kamerę, która do tych celów oferuje znacznie większe możliwości |
A patrzył ile kosztuje taka co zaoferuje podobną jakość obrazu?
4motion - Pon 13 Sie, 2012
iwan900,
Jeżeli chcesz od czasu do czasu coś nagrać a głównie robić zdjęcia to 600d czy któryś z nikonów czy też Sony się nada. Trzeba iść do sklepu pomacać i zobaczyć na co Cię stać i co Tobie pasuje. Ja mam 60D dopiero ogarniam nagrywanie filmów ale jak już sie tego nauczysz to jakość filmów jak dla mnie i mojej rodziny jest zaje....fajna.
Pozdro
A może jakaś hybryda z HD?
vulkanwawa - Czw 23 Sie, 2012
...oczywiście zapomnieliście dodać że dla zaawansowanych "filmowców" jest świetny soft dla Canona - Magic Lantern
|
|