forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do 1200 zł

madamax4 - Czw 15 Gru, 2011
Temat postu: Aparat do 1200 zł
Witam,
od dłuższego czasu zastanawiam się nad nowym kompaktem ( obecnie wysłużony ale niezawodny Canon A510 ). Bardzo prosze was o pomoc ponieważ komentarze i recenzje są tak rozbieżne że mam juz w głowie kompletny mętlik. Najpierw moim typem był Fujifilm FinePix HS20 EXR ale odpadł z powodu bardzo duzej krytyki potem Fujifilm FinePix S200EXR ale niestety juz nie ma go w sprzedaży. No więc teraz skupiłem się na DMC-FZ48 choć nie jestem do konca przekonany czy to dobry wybór.
Ogólnie zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć i mozliwości nauczenia sie fotografii więc dobrze żeby tez był pełny manual .
jak pewnie zauważyliscie wszystkie wymineione modele to tzw. mega-zoomy - w taki celuje choć jeśli wyjdzie na to że w takim aparacie nie dostanę dobrej jakoći zdjęc to jestem w stanie zrezygnowac z dużego zooma.
Prosze o poradę co byście kupili na moim miejscu.

Aszex - Czw 15 Gru, 2011

Proponuję na początek zoomy kieszonkowe (w okolicach 10-15x), mają przewagę nad fz48 i mu podobnymi, że są mniejsze i mieszczą się w kieszeni. Fz48 i spółka mają wizjery elektroniczne, czasami szynę na lampę i zoomy w okolicach 25-35x.

Wejdź do działu testy na optycznych i poczytaj testy wakacyjnych kompaktów 2010, 2011. Brakuje tam chwalonego sony hx9v:

http://www.dpreview.com/r...lzoomgrouptest/

Chyba żeby coś z wymienną optyką do tej kwoty - jak myślicie warto ???
Aszex - Czw 15 Gru, 2011

Nowa-nie da rady. Bezlusterkowce (kompakty z wymienną optyką)-tak. Lepsze wyjście ze względu na ogólną jakość obrazu, ale zoom to x3 :)

Nx5 ma duży wątek na optycznych. Zobacz jeszcze wątek o lustrzankach do 1500. ;)

wiem że ciąge coś dorzucam ale...
moze coś takiego
http://allegro.pl/sony-al...1996822550.html
??????

dcs - Czw 15 Gru, 2011

madamax4,
Canon PowerShot G11 /ok.1500zł/ lub G12 /ok.1800zł/.
-najlepsze matryce w kompaktach.
-łatwa zmiana trybów - dobry do wyjścia z trybów automatycznych
lub z dłuższym zoomem Nikony Coolpix P7000 / P7100

Niestety ale 1200 to juz jest naprawdę górna granica jaką mogwe wydac na sprzęt.
Sunders - Czw 15 Gru, 2011

madamax4 napisał/a:
1200 to juz jest naprawdę górna granica jaką mogwe wydac na sprzęt

http://allegro.pl/canon-g...1998857714.html

Zostaloby Ci 200pln na dodatki :smile:

Aszex - Czw 15 Gru, 2011

Jeśli lustrzanka, to popytaj w odpowiedni dziale. Tutaj mało osób zagląda. ;)

Sunders, EX1 jest na gwarancji, jakość zdjęć podobna. No może gorsze wysokie iso i prędkość...

Aszex napisał/a:
EX1 jest na gwarancji, jakość zdjęć podobna. No może gorsze wysokie iso i prędkość...

madamax4 napisał/a:
zależy mi na jak najlepszej jakości zdjęć i mozliwości nauczenia sie fotografii więc dobrze żeby tez był pełny manual

Aszex, przy deklaracji takiej jak wyzej, bezpieczniej wyadaje mi sie, jest kupic G11 - w razie problemow z nauka, programy ustawiajace atomatycznie parametry ekspozycji dzialaja na nim pewniej :smile:

Aszex - Czw 15 Gru, 2011

To już lepiej wydać na książki... :)

Aszex napisał/a:
To już lepiej wydać na książki...

Na ksiazki warto wydac kase bez wzgledu na to, ktory aparat sie wybierze :smile:

Panowie co powiecie na Samsunga WB5500
Cena super a i chyba z jakością nieźle ....

madamax4 napisał/a:
WB5500
Cena super a i chyba z jakością nieźle ....

Za te pieniadze i tej marki wolalbym WB2000. Po co Ci zoom x26?

madamax4 - Sob 17 Gru, 2011

powtórzę pytanie : co sądzicie o wb5500 ???
Sunders - Sob 17 Gru, 2011

madamax4 napisał/a:
co sądzicie o wb5500 ???

O wiele atrakcyjniejsza cena, przy parametrach zblizonych do DMC-FZ48. Jeśli celujesz w megazooma z możliwością manualnego ustawiania parametrów ekpozycji i nie dajesz sie odwieść od takich preferencji, to jest to IMO dobry wybór.

madamax4 - Nie 18 Gru, 2011

wielkie dzięki Sunders. Zalezy mi na dużym zoomie i jak najmniejszej utracie jakości więc to chyba będzie mój typ. Teraz tylko upolowac w dobrej cenie :cool:

[ Dodano: Pią 23 Gru, 2011 09:46 ]
WB 5500 - obecny w mojej dłoni - jak potestję to oczywiscie dam znać co i jak :grin:

apsikus - Pon 06 Sie, 2012
Temat postu: Aparat do 1200 pln (byl bridge camera, a teraz?)
Witam,

Wiem okres wakacyjny, mniej ludzi podpowiada wiecej pyta.
Ale mam dylemat...

Aktualnie focilem Nikon Coolpix P1. Uzywam go od kilku lat, jak na moje potrzeby wystarczajacy. Ale ma juz swoje lata, ceny spadly, wiec rozgladam sie za czym innym.

Najpierw zainteresowalem sie aparatami tzw "bridge camera".
Na liscie byly:
    Panasonic Lumix DMC-FZ48
    Fujifilm FinePix SL300
    Fujifilm FinePix S2980
    Nikon CoolPix L810

Tylko ze niezbyt sie na tym znajac, nie umialem dostrzec roznic. Ani nie wiedzialem na co patrzec.
Niestety nie znalazlem sklepu gdzie moglbym wszystkie wziac do reki, albo dowiedziec sie rzetelnie czy jest jakas powazniejsza roznica, ktora moze wplywac na jakosc zdjec.
Np w jednym powiedziano ze znaczenie ma jasnosc obiektywu i Panasonic byl stawiany wyzej niz Nikon.

Wczoraj bylem w innym sklepie, i padla propozycja wybrania Sony DSC-H90. To inny aparat niz tamte, bardziej przypominajacy tego Nikona aktualnego.
Ale czy naprawde najlepszy na swej polce?

Na co patrzec przy wyborze? Prawda jest taka ze nic powyzej tych nie jest mi potrzebne. Pstrykam okazjonalnie, rodzinne spotkania, wakacje, wyjscia na miasto. Jakosc tez nie musi byc oszlamiajaca bo przeciez nie wysylam tych fotek na konkursy, byle by sie dalo je obejrzec na 22" monitorze.

Bede wdzieczny za wszelkie porady i podpowiedzi.

komor - Pon 06 Sie, 2012

apsikus, na portalu masz parę interesujących testów, z którymi możesz się zapoznać, najbliższe Twojemu budżetowi i wymaganiom to:
Test tanich megazoomów 2012
Test wakacyjnych kompaktów 2012

apsikus - Pon 06 Sie, 2012

Wielkie dzieki. Szukalem tylko na forum.

Jesli ktos ma cos do dodania, to smialo prosze.

h.s. - Czw 09 Sie, 2012

Moje zdanie - panas
karol8023 - Sro 30 Sty, 2013
Temat postu: Hybryda lub kompakt do 1200 zł
Witam ! Mam zamiar kupić aparat cyfrowy do ok. 1200 zł. O lustrzankach raczej nie myślałem, z resztą troszkę mało za mało funduszy. Będzie używany zazwyczaj do robienia zdjęć na różnych imprezach, wycieczkach itp. Wymiar nie jest ważny, ważne aby dawał sobie radę w słabych warunkach oświetleniowych (imprezy, uroczystości rodzinne). Czytając różne opinie w internecie od razu pomyślałem o :
-Sony Sony Cyber-shot HX200V
-Nikon Coolpix P510
-Sony Cyber-shot DSC-HX20V
Co myślicie o nich ?
Z góry dziękuję za wszystkie oceny właśnie tych aparatów, jak i za nowe propozycje. :mrgreen:

TomPL2 - Pią 01 Lut, 2013
Temat postu: Re: Hybryda lub kompakt do 1200 zł
karol8023 napisał/a:
... Wymiar nie jest ważny, ważne aby dawał sobie radę w słabych warunkach oświetleniowych (imprezy, uroczystości rodzinne).

To po jaką ch... ci potrzebny superzoom?
Superzoomy mają zazwyczaj zbyt ciemne obiektywy do twoich celów, celujesz w niewłaściwy segment kompaktów. Poczytaj może tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21060

Aszex - Pią 01 Lut, 2013

Highendowe kompakty. w tej cenie. mają szum na iso 400 taki jak najtańsze bezlusterkowce lub lustrzanki na 1600, plus minus. :P
hijax_pl - Pią 01 Lut, 2013

Hightendowe kompakty maja tez jasne szkiełka dzięki czemu w nocy robią na iso 400 czy 800 podczas gdy najtańsze lustrzanki z kitowymi szklami muszą używać iso 3200 :-D
Aszex - Sob 02 Lut, 2013

hijax_pl, w cenie do 1200? Jeden ma chyba 1.8 i jasny koniec-ex-1. :P Reszta jasny początek i ciemnica na końcu. Różnica wynosi 1, góra 2 ev, a i to nie zawsze. Prócz tego mówimy o kompaktach z większą matrycą niż te z tytułowego postu.

Skoro już tutaj napisałeś, to wierzę, że jako specjalista, poprowadzisz ten wątek i zaproponujesz autorowi dobre rozwiązania. :cool:

Sunders - Sob 02 Lut, 2013

karol8023 napisał/a:
-Sony Sony Cyber-shot HX200V
-Nikon Coolpix P510
-Sony Cyber-shot DSC-HX20V
Co myślicie o nich ?

Z wymienionych IMO najlepszy Nikon P510.

karol8023 napisał/a:
nowe propozycje

Canon PowerShot SX40 HS :smile:

hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013

A jakie nowe lustrzanki do 1200zł? :razz:
Do 1200 to tylko używki. I znajdzie się parę takich lepsiejszych kompaktów...
Aszex napisał/a:
i zaproponujesz autorowi dobre rozwiązania.
Aha - to uważasz, że wystarczy rzucić "highendowe kompakty" i uciec? To po co taka propozycja? :razz:

karol8023, częściej będą wycieczki czy imprezy w domu/klubie?

karol8023 - Wto 05 Lut, 2013

Z reguły będą zdjęcia robione w domu, na zewnątrz ale też czasem trzeba będzie zrobić dobre zdjęcia w nocy albo na jakiejś imprezie. Nie znam się zbytnio na takim sprzęcie :) hmm Daliście mi do myślenia :( a może jeszcze jakieś propozycje ? na przykład tych Hightendowych kompaktów ?:) Na lustrzankę się raczej nie szykuje, chce kupić nowy aparat ale też mile widziane opcje wygodnego ustawiania iso, czasu naświetlania itp :)
hijax_pl - Wto 05 Lut, 2013

Dozbieraj do np EX2.
Jackiller - Wto 05 Lut, 2013

Dokładnie. W chałupie to i jasny i przede wszystkim szeroki musi być. Nie będziesz musiał robić panoramy z gości przy stole.
karol8023 - Sro 06 Lut, 2013

A co polecacie z jasnym obiektywem rozmiarami coś w stylu HX200v ? :)
TomPL2 - Czw 07 Lut, 2013

Nie ma superzoomów z jasnymi (F<=2.0) obiektywami.
Jackiller - Czw 07 Lut, 2013

@karol
Superzoom w domu jest zbędny. Na wyjazdach też przy 10x musisz już nauczyć się podpierać aparat albo nosić statyw.
Tym HX200v, wychodzisz ponad budżet 200zł
Panasonic FZ200 (25-600, 24x) ma 2.8 w całym zakresie ogniskowych - ale jakość jego zdjęć jest oceniana w całej rozciągłości jakiejkolwiek skali (mały sensor/niskie użyteczne ISO/szumy), On jest jednak za 1800zł.
W tej samej cenie 1800zł kupisz Nikona p7700, który jest swego rodzaju superzoomem (24-200, 7x) wśród najnowszych HiEndowych kompaktów. No ale to kilka stów trzeba dołożyć i IMO warto. Masz na dole f/2 a na końcu f/4 w tym nikonie.
Musisz postawić sztywną kreskę finansową i jeszcze raz sprecyzować do czego ten aparat będzie Tobie potrzebny. Inne właściwości są potrzebne w domu (jasny obiektyw, mały zoom) a inne na wyjazdach, w plenerze, gdzie zwykle światła nie brakuje i zwykła małpka Sony HX20v z 20xzoomem i f/3.2-5.8 daje sobie spokojnie radę, mieszcząc się przy tym w kieszeni spodni i w budżecie.

bergercs - Czw 07 Lut, 2013

Jackiller napisał/a:
@karol
Na wyjazdach też przy 10x musisz już nauczyć się podpierać aparat albo nosić statyw.

Nie wiem jak jest w nowych konstrukcjach ale nie sądzę aby technika się cofała w rozwoju, a mój ponad 3-letni FZ-38 jakoś nie potrzebuje statywu przy 18sto-krotnym zoomie. Więc albo jesteś użytkownikiem Fuji (z tego co pamiętam to HSy miały tragiczną stabilizację) albo masz "trzęsące" się ręce albo nie wiesz o czym piszesz.

karol8023 - Czw 07 Lut, 2013

Jackiller napisał/a:
@karol
Musisz postawić sztywną kreskę finansową i jeszcze raz sprecyzować do czego ten aparat będzie Tobie potrzebny. Inne właściwości są potrzebne w domu (jasny obiektyw, mały zoom) a inne na wyjazdach, w plenerze, gdzie zwykle światła nie brakuje i zwykła małpka Sony HX20v z 20xzoomem i f/3.2-5.8 daje sobie spokojnie radę, mieszcząc się przy tym w kieszeni spodni i w budżecie.

Budżet max 1400 zł. To ma być aparat do codziennego rodzinnego użytku, a więc wszystkiego po trochu :) Czasem jakieś wakacje, imprezy(np. wesele), i czasem do zrobienia jakiś zdjęć w domu. Do tej pory miałem Olympusa c-765 UZ. Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji , zdjęcia bardzo często rozmazane. Fajnie jakby też posiadał łatwe sterowanie iso itp jak jest to w HX200v.

Sunders - Czw 07 Lut, 2013

karol8023 napisał/a:
Budżet max 1400 zł. To ma być aparat do codziennego rodzinnego użytku, a więc wszystkiego po trochu/.../ Do tej pory miałem Olympusa c-765 UZ. Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji

karol8023, to może zostań przy olympusie i kup Olympusa XZ-1 lub kit E-PL2.

komor - Czw 07 Lut, 2013

karol8023 napisał/a:
Sprawdzał by się nawet ok, gdyby nie brak stabilizacji , zdjęcia bardzo często rozmazane.

karol8023, rozmazanie zdjęć nie zawsze wynika z braku stabilizacji. Jeśli były gorsze warunki oświetleniowe to wynikało to z długiego czasu naświetlania.

Jackiller - Pią 08 Lut, 2013

bergercs napisał/a:
albo masz "trzęsące" się ręce albo nie wiesz o czym piszesz.

Wiem co piszę. 7 letni Sony DSC-H2 2.8-3.7/6-72 (12x) mimo stabilizacji, i w miarę jasnego długiego końca nie daje pewności na max ogniskowej, co jest najbardziej widoczne przy nagrywaniu filmów.

@karol
Ale porównujesz mimo wszystko różne aparaty.
Wszystkie mają podobną jasność obiektywu. Zakres ogniskowych w Nikonie P510, jest największy. W HX20V najmniejszy - ale tego za to, wsadzisz do kieszeni. HX20v i P510 mają szeroki krótki koniec 24, 25mm, co CI się przyda w pomieszczeniach.
Tak na prawdę poza nieco większym zoomem, to nie widzę żadnej przewagi HX200v nad HX20v i dlatego ten HX200v bym wyrzucił z rozważań (chyba, że istotny dla ciebie będzie wizjer i odchylany ekran).
A porównując HX20V i P510
P510 - ma niewątpliwie zalety
nieco jaśniejszy obiektyw
ZOOM dużo większy
Gabaryty też dużo większe
Ruchomy wyświetlacz
HX20v -
poza gabarytami ma jedną zdecydowaną przewagę. Kręci na prawdę fantastyczne Video
Zobacz przykład z Placu zamkowego który nakręcili optyczni. Śmiem postawić tezę, że sony w kompaktach ma najlepszą stabilizację. I moim zdaniem ta opcja będzie fantastycznym uzupełnieniem właściwości foto (sample typu "click" picasa).
JA bym brał kieszonkowy
A jak masz zamiar wybrać megazoom, to masz jeszcze kilku konkurentów dla 2 podanych przez Ciebie megazoomów np: Panasonic FZ150 czy inne modele testowane na optycznych tj: Canon PowerShot SX40 HS, Fujifilm FinePix HS30 EXR, Olympus SZ-31MR.

Nie da się wiarygodnie porównać HX20v i HX200V. Nie da się porównać skody Fabia i Octavia z tym samym silnikiem. Każdy z nich ma wady i zalety.

karol8023 - Sob 16 Lut, 2013

oo :) dziękuję bardzo za podpowiedzi :)
Na filmach jakoś szczególnie mi nie zależy :) Zależy mi na jakości zdjęć przede wszystkim. A w tej cenie zmieściłbym się z jakąś lustrzanką? Już sam nie wiem co by było dla mnie lepsze. Jeśli by była znacznie lepsza jakość zdjęć może i bym przebolał parę kilo więcej na ramieniu. :) Może nikon D3100? Na razie raczej nie chcę inwestować więcej w obiektywy, więc czy ten kitowy obiektyw dołączany z aparatem byłby wystarczający ? :)

Wojmistrz - Sob 16 Lut, 2013

Jeśli nie masz na dobry obiektyw to sobie odpuść. W standardowym zestawie, obiektywy są dość słabe optycznie i mają kiepską swiatłosiłę = słabe przy złym oświetleniu, fakt zawsze możesz się wspomagać mocną i tanią lampą błyskową.
karol8023 - Sro 20 Lut, 2013

A co sądzicie o Sony NEX-F3 czarny + 18-55 mm ? Po teście na optyczne.pl widzę, że jest chyba lepiej niż na pozostałych aparatach wymienionych w tym wątku:)
Sunders - Sro 20 Lut, 2013

karol8023 napisał/a:
co sądzicie o Sony NEX-F3

Fajny, ale przekracza budżet.Wg skąpca od 1599pln.

karol8023 - Sro 20 Lut, 2013

Niekoniecznie :D W media expert teraz jest za 1399 jeszcze może bym przebolał cenę, oczywiście jeżeli na prawdę warto :P Jakość zdjęć w porównaniu np z hx200v będzie chyba lepsza ? dobrze przypuszczam ? :) Tylko zastanawiam się czy ten obiektyw znowu da sobie jakoś radę w gorszych warunkach.

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 21:10 ]
Jak myślicie Sony Nex F3 + 18-55mm to dobry wybór ? W internecie widzę, że ma bardzo dobre opinie.

Mariusz7908 - Pią 24 Maj, 2013
Temat postu: Jaki mega zoom do 1200 zł
Witam wszystkich użytkowników forum ponieważ jestem tu nowy . Moja przesiadka z canona powershot sx 10 z 10 krotnym optykiem . Nie chce zmienić na gorszą jakość zdjęć kosztem zoom dlatego proszę o poradę żeby nie było takiej sytuacji ze nowy kompakt będzie robił gorsze jakościowo zdjęcia jak stary canon .
1 Nikon L 820
2 Fuji S4500
3Olimpus sp-610 UZ
i troche drozsze
Nikon P520
Sony HX 200

nie wiem czy warto dołożyć do tych z droższej półki aparat ma służyć do robienia zdjęć na wczasach i wyjazdach . Dodam ze nie interesuje mnie lustrzanka . Jak ktoś ma inna propozycje chętnie przemyślę. Z góry dziękuję za pomoc .

Sunders - Pią 24 Maj, 2013

Mariusz7908 napisał/a:
nie wiem czy warto dołożyć do tych z droższej półki

IMO warto dołożyć do Nikona Coolpix P510.

Mariusz7908 - Pią 24 Maj, 2013

W miarę jedzenia apetyt rośnie . SX30 HS SX50 HS to już chyba górna połka jakoś kreci mnie canon zresztą miałem canona co sądzicie ?
Sunders - Pią 24 Maj, 2013

Mariusz7908 napisał/a:
SX30 HS SX50 HS to już chyba górna połka jakoś kreci mnie canon zresztą miałem canona co sądzicie ?

Że z tych dwóch lepiej wziąć PowerShot SX50 HS, a jeśli zoom x50 nie jest niezbędny, to lepiej i taniej PowerShot SX40 HS :smile:

KOZA - Wto 04 Cze, 2013

Również mam ten sam dylemat co kupić w kwocie do 1200 zł ?

Mam na rozkładzie :

Panasonic FZ62
Nikon P7100

priorytet to bardzo dobre zdjęcia!!!

Który warty swojej ceny?
Co polecacie?