|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do portretów Canon 50D
quaff - Pon 06 Sie, 2012 Temat postu: Obiektyw do portretów Canon 50D Witam!
Szukam w miarę dobrego i jasnego obiektywu do portretów.Cena około 500 zl.
i czy waszym zdaniem np to (http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-50mm-f-1-8-ii-bcm-i2534373185.html) sie nada?
Pozdrawiam.
hijax_pl - Pon 06 Sie, 2012
quaff, tak. Nada się (o ile jakość tej używki jest OK)
jurand - Pon 06 Sie, 2012
Na początek to żal go nie mieć Szczególnie w takich pieniądzach.
Ale trzeba ci wiedzieć, że to plastik-fantastik więc jakość/wytrzymałość bez zachwytu. Osobiście jestem zadowolony z posiadania mimo początkowych wątpliwości.
Usjwo - Sro 08 Sie, 2012
Za 500PLN nic lepszego nie znajdziesz. Obiektyw jest dobry optycznie, ale slaby mechanicznie. Przy spokojnym uzytkowaniu wytrzyma dlugo. Bardzo ciezko ostrzyc nim w manualu.
quaff - Sro 08 Sie, 2012
A lepiej kupić tańsza 50 1.8 czy dozbierać kase na 50 1.4 ?
mozer - Sro 08 Sie, 2012
quaff, lepiej dozbierać.
quaff - Sro 08 Sie, 2012
ok, dziękuje za szybko odpowiedź.
Pozdrawiam!
komor - Sro 08 Sie, 2012
quaff, to pytanie z cyklu tych egzystencjalnych. Nikt za Ciebie nie odpowie, czy dozbieranie tej kwoty to jest szczyt Twoich możliwości, czy mały pikuś. Czy warto? Dla jednego warto, dla drugiego nie. Niewątpliwie 50/1.4 jest lepszym obiektywem, z lepszym AF, lepiej zbudowanym itd. Ale znowu nie ma też opinii nie wiadomo jakiego cymesu, też się zepsuć potrafi, a jego napęd USM jest uproszczonym wariantem.
mozer - Sro 08 Sie, 2012
Swoją drogą ciekawe, czy Canon planuje w końcu odświeżyć swoje budżetowe 50/1.4, 35/1.8, 28/1.8...
quaff - Sro 08 Sie, 2012
Jako nieletnia bez stałej pensji trudno szybko nazbierać, chodź może za miesiąc już mnie będzie stać ; ) Jeśli coś będzie nie tak, to trudno sprzedam i kupie coś innego. Bo za tysiąc zł juz można wybierać.
lotofag - Sro 08 Sie, 2012
To tym bardziej fajnie, że ktoś anonimowy z forum zadecydował o Twoich finansach - wystarczyło napisać "Warto, bierz!"
quaff - Sro 08 Sie, 2012
Ja jako czysty amator który w wyborze obiektywów czuje się ciemny wolę polegać na zdaniu innych
mozer - Sro 08 Sie, 2012
lotofag,
Wydaje mi się, że kupno 50/1.8 jest i tak rozwiązaniem tymczasowym. Prędzej, czy później chce się go zmienić na coś lepszego.
hijax_pl - Sro 08 Sie, 2012
quaff napisał/a: | wolę polegać na zdaniu innych | W młodym wieku naiwność jest bardzo silnym czynnikiem decyzjogennym.
Na szczęście człowiek nabiera rozumu z wiekiem. Szkoda tylko, że nierzadko to wieko od... trumny.
quaff - Sro 08 Sie, 2012
hijax_pl,
nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć..czy nie polecasz obiektywu czy mam tak nie polegać na zdaniu innych(moim zdaniem bardziej doświadczonych)?
Polegać powinno się na swojej wiedzy i zdaniu znanych i życzliwych osób.
lotofag - Sro 08 Sie, 2012
quaff napisał/a: | mam tak nie polegać na zdaniu innych(moim zdaniem bardziej doświadczonych)? |
Na pewno nie zaszkodzi duża doza krytycyzmu do porad nawet największych autorytetów
Tym bardziej pierwszej lepszej osoby z internetowego forum.
Skąd wiesz czy każdy doradza Ci bezinteresownie? Przecież mamy tu taki sam przekrój społeczeństwa jak gdziekolwiek indziej...
PS. Żeby nie było wątpliwości - absolutnie nie podejrzewam mozera o jakieś nieczyste intencje Tyle, że poleca to co On by zrobił, co nie musi być równie opłacalne dla każdego.
hijax_pl napisał/a: | zdaniu znanych | By nie było wątpliwości nie jest to synonim słowa "rozpoznawalny" w sensie ogółu populacji
quaff - Sro 08 Sie, 2012
Moją wiedzę też posiadam i oglądam na co dzień zdjęcia tym obiektywem z połączeniu z canonem i jestem pod wrażeniem, ale chciałam spytać czy opłaca się wybierać miedzy 1.8 a 1.4, i uzyskałam odpowiedź.
[ Dodano: Sro 08 Sie, 2012 20:54 ]
hijax_pl,
rozpisujesz się tu na te tematy, a nie powiedziałeś nic o obiektywie.. a mnie bardzo interesuje co myślisz.
mozer - Sro 08 Sie, 2012
quaff, osobiście posiadam obiektyw 50/1.8 i jego AF doprowadza mnie do szału, a nie fotografuję dżokejów Oczywiście da się nim robić naprawdę fajne zdjęcia, ale ja bym wolał żeby mnie ktoś wcześniej uprzedził o jego cechach
lotofag, no musiałbym pracować w Canonie, ale pytanie czy marża na 1.4 jest rzeczywiście większa?
quaff napisał/a: | rozpisujesz się tu na te tematy, a nie powiedziałeś nic o obiektywie.. a mnie bardzo interesuje co myślisz. | Myślę to co napisałem w swoim pierwszym poście w tym wątku, który to też jest pierwszą odpowiedzią Twojego postu.
50/1.8 warto mieć. Nawet pomimo jego znanych wad. Tym bardziej warto by doskonalić warsztat fotograficzny...
quaff - Sro 08 Sie, 2012
hmmm ja jednak chyba poczekam, używki 1.4 chodzą już po 900 zł. wiec na razie pomęczę sie z kitem.
cybertoman - Sro 08 Sie, 2012
quaff napisał/a: | czy mam tak nie polegać na zdaniu innych(moim zdaniem bardziej doświadczonych)? | Doswiadczenia kazdy ma inne. 50 1.8 latwy w obyciu nie jest. 50D ma mikrokalibracje a to duze ulatwienie. Ale jak juz nauczysz sie trafiac, to obrazki sa cudne.
mozer - Czw 09 Sie, 2012
cybertoman, tam się nie da nauczyć trafiać, bo element losowości jest znaczący.
Usjwo - Czw 09 Sie, 2012
Jak nie musisz czekac pol roku na "dozbieranie" to warto dozbierac. Ja mialem 1.8, teraz mam 1.4. Jakosc zdjec sie niepoprawila, ale komfort uzywania bardzo. Dodatkowo mam swiatlo 1.4 (ktorego i tak nie uzywam ).
Z drugiej strony jakbym zaczynal kompletowac obiektywy z ograniczonymi finansami to kupilbym 1.8, a "dozbieral" do czegos innego.
cybertoman - Czw 09 Sie, 2012
Usjwo napisał/a: | to kupilbym 1.8, a "dozbieral" do czegos innego. | Dokladnie.
mozer, mikrokalibracja do sceny i dystansu to jedno, co poprawia celnosc. Powtarzalnosc zapewnia tez ostrzenie zawsze "z tej samej strony", np. najpierw na obiekt przed modelem, a nastepnia na model. Metoda upierdliwa, ale za to skuteczna.
|
|