forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Filmy Full HD Canon 650d vs. Sony Alfa A57

Kamien - Wto 07 Sie, 2012
Temat postu: Filmy Full HD Canon 650d vs. Sony Alfa A57
Witam,
od pewnego czasu próbuje zdecydować się na lustrzankę która pozwoliłaby mi kręcić sensowne filmiki w HD.
Sęk w tym iż gdzie nie zajrzę to inna opinia, podobnie we wszelakich sklepach.
Przejrzałem już tyle sporów i kłótni co do wyższości jednego nad drugim że witki opadają - mam nadzieje że tym razem obędzie się bez wycieczek osobistych tylko krótko i rzeczowo.
W dużym skrócie Canon'a chwalą za jakoś zdjęć, Sony za szybkość.
W sieci krąży filmik porównawczy, z dzielonym obrazem tych dwóch aparatów -> http://www.youtube.com/watch?v=IpdnFtM44rs
Na tym oraz na innych filmikach widać że Canon sobie zdecydowanie nie radzi z szybkością ostrzenia, choć ponoć jakość Full HD można porównać dopiero na odpowiednim sprzęcie.
Czy znajdzie się ktoś mądry, kto rzetelnie i sensownie odpowie mi na pytanie :
Czym w praktyce robienia zdjęć i filmów różnią się te dwa aparaty?
W których punktach jest przewaga Canona a w czym lepszy jest Sony?
Byłbym wdzięczny za konkrety, a nie wpisy typu "Canon lepszy bo wszyscy nim kręcą filmy" i tego typu powtarzane ogólniki.
Z góry dziękuję za pomoc.

mozer - Wto 07 Sie, 2012

Kamien, zasadniczo do filmowania służą kamery. Dlaczego chcesz do tego kupić lustrzankę?

Podstawowa różnica to taka, że Canon jest tradycyjną lustrzanką, natomiast Sony posiada wizjer elektroniczny. I od tego należałoby zacząć wybierając między tymi sprzętami.

lotofag - Wto 07 Sie, 2012

I po raz kolejny warto odróżnić "kręcenie" do świadomego filmowania. Do tego pierwszego IMHO lepiej nabyć typową kamerkę "fól hade", do tego drugiego jak najbardziej lustrzanka + odpowiedni osprzęt.

Kamien, może uwierzysz albo nie, ale AF podczas filmowania to "ficzer" w rodzaju "programów tematycznych" - coś co ma niby pomóc amatorowi, ale w praktyce lepsze efekty uzyskuje się bez tego... Sprawdź sobie jak to działa, nie spodziewaj się super płynnych przejść między planami, korpus nie bedzie też "zgadywał" co operator miał na myśli. Do pamiątkowych filmików typu "żona na plaży bawi się z dzieckiem" powinno być ok.

Kamien - Wto 07 Sie, 2012

Wydaje mi się że kupując cyfrową lustrzankę filmy i zdjęcia robię już świadomie. :wink:
Jak kto woli w sposób przemyślany.
Zwyczajnie interesuje mnie zestawienie zalet i wad tych dwóch aparatów.
Jakbym rozważał kupienie kamery wówczas nie było by tego tematu.
Rozumiem że mimo AF / lustra - w obu egzemplarzach wyostrzać można także manualnie?
Dla mnie, laika, widoczna jest różnica w nasyceniu bawr i szybkości ostrzenia na korzyść Sony.
Zastanawia mnie tylko ta różnica w jakości zdjęć między tymi aparatami - czy rzeczywiście jest to tak zauważalne?

mozer - Wto 07 Sie, 2012

Kamien, nie wyostrzać tylko ustawiac ostrosc ew. ostrzyc - mozna oczywiscie w obu systemach. Nasycenie to kwestia ustawien.
lotofag - Wto 07 Sie, 2012

Kamien napisał/a:
Wydaje mi się że kupując cyfrową lustrzankę filmy i zdjęcia robię już świadomie. :wink:

Tak , a jak kupujesz samochód od razu stajesz się kierowcą i to dobrym :mrgreen:
Kamien napisał/a:

Dla mnie, laika, widoczna jest różnica w nasyceniu bawr i szybkości ostrzenia na korzyść Sony.
Zastanawia mnie tylko ta różnica w jakości zdjęć między tymi aparatami - czy rzeczywiście jest to tak zauważalne?

To zależy od tego, czy zrobienie zdjęcia kończy się dla Ciebie po naciśnięciu spustu i zapisie na karcie jpga czy jednak nieco później ;)
Zresztą nawet w puszce można sporo skonfigurować, ale to nie to samo...