|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Ktory z 2 obiektywow Canona z nizszej polki?
sirmike1 - Wto 07 Sie, 2012 Temat postu: Ktory z 2 obiektywow Canona z nizszej polki? Muszę kupić tani zoom do lustrzanki CANON EOS 500D. Chciałbym aby ten zoom był ze stabilizacją. Zakupiony obiektyw ma byc w jakimś sensie uzupełnieniem obiektywu kitowego 18-135mm.Oczywiście wchodzi w gre niższa półka obiektywów CANONA. Znalazłem takie 2 modele: EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS i EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II . Który z nich jest lepszy albo który z tej dwójki bardziej warto kupic? No chyba że jesteście w stanie doradzic mi jakiś z innej firmy pod 500D ze stabilizacją i w podobnej cenie z lepszymi parametrami.
hijax_pl - Wto 07 Sie, 2012
Tani zóm canona to jest np 70-200/4
Po co Ci takie uzupełnienie do 18-135? Te co wymieniłeś jako przykładowe to uzupełnienie, ale 18-55.
Po co Ci "tani zoom"?
sirmike1 - Wto 07 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Tani zóm canona to jest np 70-200/4
Po co Ci takie uzupełnienie do 18-135? Te co wymieniłeś jako przykładowe to uzupełnienie, ale 18-55.
Po co Ci "tani zoom"? |
Wiem że to dziwnie wygląda....ale to nie dla mnie. Ktoś mnie poprosił o to abym zajął sie zakupem jednego z powyższych obiektywów podobno jako właśnie uzupelnienie 18-135 "bo chodzi o moliwośc robienia zdjęc z dalszej odległości żeby móc bardzo przybliżyc jakiś obiekt". Stąd moje pytanie który wybrac...
W szczegóły nie chcę wchodzić...sam tez mam 500D z kitem i mnie zupełnie wystarcza.
hijax_pl - Wto 07 Sie, 2012
Niech w takim razie ten "ktoś" zerknie na np: Lens simulator by naocznie się przekonać, czy różnica od 135 do 250mm jest odpowiednio duża.
Inna sprawa, że akurat taką zmianę (z 135 do 250) bez problemu zrobimy przycinając zdjęcie...
moronica - Wto 07 Sie, 2012
sirmike1, powiedz temu komus by sie sam(a) pofatygowal(a) skoro lepiej wie, do czego ma byc ten obiektyw
sirmike1 - Wto 07 Sie, 2012
moronica napisał/a: | sirmike1, powiedz temu komus by sie sam(a) pofatygowal(a) skoro lepiej wie, do czego ma byc ten obiektyw |
Tak tez juz zrobiłem. Bo mimo iz to są jedne z tańszych obiektywów to mimo wszystko szkoda będzie kasy gdy to niespełni dziwnych oczekiwań.
Dzieki za pomoc
broczek - Wto 07 Sie, 2012
A mając na uwadze:
sirmike1 napisał/a: | "bo chodzi o moliwośc robienia zdjęc z dalszej odległości żeby móc bardzo przybliżyc jakiś obiekt" |
jest wielce prawdopodobne, że nie spełni oczekiwań.
Tylko dlaczego zaraz dziwnych? No chyba, że chodzi o podglądanie, to faktycznie "dziwnych"
pawkon - Czw 09 Sie, 2012
Ja mam obiektyw Canon 18-135 w EOS 50D i wcale nie narzekam.
Fakt przy dalszych odległościach długi koniec trochę jest mały, ale są to sporadyczne przypadki.
Jeśli o czymś Ty lub ten ktoś myśli to lepiej dokupienie teleobiektywu:
Canon 70-300
http://fotozakupy.pl/obie...-6-is-usm,4046s
Chyba, że może szarpnąć się na "eLkę" też np. 70-300.
|
|