|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do d5100
krzysztofkubis - Sro 08 Sie, 2012 Temat postu: jaki obiektyw do d5100 Witam. Kupiłem Nikona D5100 z 18-55. Poprzednio pstrykałem kompaktem Fuji z 10-cio krotnym zoomem. Jakim obiektywem z tym Nikonem uzyskam to samo lub więcej?
moronica - Sro 08 Sie, 2012
zoom obliczasz dzielac gorny zakres ogniskowych przez dolny. obiektyw 18-55mm ma zoom 3x. przykladowo obiektyw 200-400mm ma zoom 2x a to duzo dluzszy obiektyw. nie patrz na zoom tylko na ogniskowe
mozer - Sro 08 Sie, 2012
krzysztofkubis, podaj model tego Fuji. Skąd mamy wiedzieć o jakim mówisz?
hijax_pl - Sro 08 Sie, 2012
mozer napisał/a: | Skąd mamy wiedzieć o jakim mówisz? | Można po cichu założyć, że zaczynał się od ekwiwalentu 28/35mm. Zatem ok 10x zoom zapewni zakres ogniskowych 18-200
mozer - Sro 08 Sie, 2012
hijax_pl, jeżeli to było 35, to bliżej będzie do 250 mm, tym bardziej, że kolega chciał "lub więcej".
krzysztofkubis - Sro 08 Sie, 2012
Witam. Dziękuję za odpowiedzi.
Fuji to FinePix s5600. To że dzielimy wyższą ogniskową przez niższą i dostajemy krotność powiększenia to wyczytałem na forach, ale chodziło mi o podanie jaka końcowa ogniskowa pozwoli uzyskać mi obraz ( przybliżony) o tej samej wielkości co z Fuji.
lotofag - Sro 08 Sie, 2012 Temat postu: Re: jaki obiektyw do d5100 Proponuję przyswoić sobie pojęcie ogniskowej, a dlaczego to już moronica wyjaśniła.
"Zóm razy ileś-tam" to nic nie znaczący marketingowy parametr do sklepowych tabelek i "porównywarek" internetowych. Możesz mieć równie dobrze szeroki kąt "zóm ileś-tam" i stałoogniskowy teleobiektyw
Może trzeba było do tego "pstrykania" nabyć od razu zestaw z Nikkorem 18-105VR albo czymś "klasy" 18-200(250-300...)
krzysztofkubis napisał/a: | Fuji to FinePix s5600. To że dzielimy wyższą ogniskową przez niższą i dostajemy krotność powiększenia to wyczytałem na forach, ale chodziło mi o podanie jaka końcowa ogniskowa pozwoli uzyskać mi obraz ( przybliżony) o tej samej wielkości co z Fuji. | A wystarczy spojrzeć w specyfikację aparatu i zobaczyć jaki ekwiwalent ogniskowych ma zastosowany obiektyw. I dobrać do lustrzanki obiektyw(y) o odpowiadającym ekwiwalencie (pamiętaj, że w D5100 ekwiwalent jest o 1,5x większy od tego co jest napisane na obiektywie) lotofag napisał/a: | Może trzeba było do tego "pstrykania" nabyć od razu zestaw z Nikkorem 18-105VR albo czymś "klasy" 18-200(250-300...) | Dobry pomysł. Taki np nowy Nikkor 18-300 to ma zóma 17x
lotofag - Sro 08 Sie, 2012
Tak BTW - kolejny w tym tygodniu temat o "hiperzómach" Jeszcze tylko do kompletu brakuje w nim stwierdzenia o bezsensowności zmiany obiektywów bo za ciężko/za wolno/zbyt profesjonalnie/żona nie poczeka/itp. - niepotrzebne skreślić, i będzie pełne deja vu...
mozer - Sro 08 Sie, 2012
krzysztofkubis, z danych technicznych tego aparatu: "ekwiwalent 38 - 380 mm".
Czyli na matrycy nikonowskiej powinieneś mieć obiektyw o zakresie ok.: 25-253 mm.
No - czyli 18-300 i będzie i większy zóm i większe przybliżenie
mozer - Sro 08 Sie, 2012
hijax_pl, czy myślisz, że należy się jeszcze silić na odradzanie takiego pomysłu? Taki dylemat moralny po 5 wątku tego typu z rzędu
mozer, to taki syndrom sprzedawcy...
Skoro 10 osób pyta o sprzęt firmy X (czy też O albo S albo dowolna inna litera ) to zaczyna się doradzać produkty X wbrew swojej wiedzy i doświadczeniu
komor - Sro 08 Sie, 2012
mozer, moim zdaniem nie ma co odradzać, tylko ostrzegać, czym to grozi. Jak już nie raz ktoś napisał, są tacy, którzy łażą z wynalazkami typu 18-xx0 i są zadowoleni.
mozer - Sro 08 Sie, 2012
komor, jakby kupili kompakt byliby pewnie tak samo zadowoleni, a nie musieliby tachać cegły Ale w sumie niewiedza...
komor - Sro 08 Sie, 2012
mozer napisał/a: | jakby kupili kompakt byliby pewnie tak samo zadowoleni |
No co Ty, bez luszczanki nie ma lansu!
mozer - Sro 08 Sie, 2012
komor, może kiedyś ktoś wypuści na rynek obudowę do kompaktu symulującą lustrzankę
moronica - Sro 08 Sie, 2012
tia http://www.worldcarfans.c...ri-f430-sort-of
cybertoman - Sro 08 Sie, 2012
Tak troche z przekory pozwole sobie zcytowac : (jesli nie wolno to prosze moda o skasowanie)
"... Sam posiadam jeden z obiektywow 18-200 i jestem z niego bardzo zadowolony. Uniwersalne obiektywy zmiennoogniskowe doskonale sprawdzaja sie podczas wyjazdow turystycznych {...} Owszem, na wielu forach internetowych mozna spotkac opinie o niezbyt dobrej ostrosci obrazu uzyskiwanego przy uzyciu takiego obiektywu czy tez o kompromisach , jesli chodzi o jakosc konstrukcji. Nie zrazaj sie jednak takimi recenzjami - w zasadzie nie znam zadnego milosnika fotografii, ktory posiada tego typu obiektyw i nie jest z niego zadowolony. Taki obiektyw to polisa ubezpieczeniowa chroniaca przed utrata jedynego w swoim rodzaju ujecia, ktore przeszlo Ci kolo nosa, gdyz nie miales akurat pod reka wlasciwego obiektywu - ten jeden potrafi zastapic je wszystkie! Jesli chodzi o jakosc, to powiem tylko tyle, ze mam w domu oprawiona odbitke o wymiarach 75 x 100cm wydrukowana na podstawie zdjecia zrobionego na wakacjach wlasnie tym obiektywem. Jest ostra, wyrazna i zwaraca na siebie uwage wszystki gosci"
(SC - Sekrety mistrza... s. 90)
krzysztofkubis - Czw 09 Sie, 2012
Dziękuję za wyjaśnienia w tym temacie. Osobom, które mi pomogły wystawiłem punkty.
Co do innych wypowiedzi -" bez luszczanki nie ma lansu" było to nie na miejscu. Zabawę z lustrzankami zaczynałem trzydzieści parę lat temu ZENITEM TTL. Później moje drogi z fotografią się rozeszły. Teraz znowu mogę się tym zająć i nie chodzi mi o "lans". Mimo to jeszcze raz dziękuję
mozer - Czw 09 Sie, 2012
krzysztofkubis, nie masz co się obrażać. To raczej była taka ogólna refleksja odnośnie trendu "pstrykaczowego". Szczególnie, że ostatnio sporo się pojawia wątków założonych przez osoby, które przesiadły się na lustrzankę właśnie po to by... mieć lustrzankę
cybertoman, sądzę, że to miał być żart z Twojej strony, ale na wszelki wypadek napiszę, że wg mnie to bzdura. Zarówno odnośnie tej jakości do odbitek metr na metr, jak i tego, że nie ma niezadowolonych użytkowników takich szkieł...
Skąd wiemy, że ta przykładowa odbitka nie była na 50 mm i przysłonie f/10?
cybertoman - Czw 09 Sie, 2012
mozer, to raczej proba dywersyfikacji pogladow.
komor - Czw 09 Sie, 2012
krzysztofkubis napisał/a: | Co do innych wypowiedzi -" bez luszczanki nie ma lansu" było to nie na miejscu. |
Wywołany do tablicy spieszę donieść, że jak najbardziej:
mozer napisał/a: | To raczej była taka ogólna refleksja odnośnie trendu "pstrykaczowego". |
krzysztofkubis, sporo na forum pojawia się takich zapytań, po których widać, że ludzie w zasadzie nie wiedzą czemu chcą kupić lustrzankę. Nie traktuj więc mojego żartu personalnie.
mozer - Czw 09 Sie, 2012
cybertoman, ok. Tylko żeby ocenić to sprawiedliwie, trzeba byłoby zapytać ile zdjęć nie zostanie wykonanych przez ciemnicę tego obiektywu, w dodatku wymagającą przymknięcia. No chyba, że rozmawiamy rzeczywiście wyłącznie o pstrykach wakacyjnych wykonywanych o najgorszych fotograficznie porach
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
mozer, to są obiektywy dla pstrykajacych wlasnie w południe podczas zorganizowanej wycieczki
mozer - Pią 10 Sie, 2012
hijax_pl, no ja to wiem, dlatego te teksty o ujęciu życia i obrazku w ramce wzbudzającym zachwyt gości to dla mnie istne banialuki...
Powiem więcej - wykonałbym takie "ujęcie życia" i potem resztę życia żałował, że jest podłej jakości
krzysztofkubis - Pią 10 Sie, 2012
"Komor" nie mam urazy. Rozumiem w czym problem.
cybertoman - Pią 10 Sie, 2012
mozer, napisz maila do Scott'a, na pewno sie ucieszy.
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
Albo do Jacka Boneckiego
Bobby - Nie 12 Sie, 2012
Koledzy,
jesli ktos zadaje proste pytanie to dlaczego nie odpowidziec prosto, zamiast probowac udowadniac mu ze jest glupi. Nie ma nic zlego w tym ze ktos chce miec "lustrzankie" bo po prostu ma taki kaprys. Z drugiej zas strony:
krzysztofkubis napisał/a: | Co do innych wypowiedzi -" bez luszczanki nie ma lansu" było to nie na miejscu. Zabawę z lustrzankami zaczynałem trzydzieści parę lat temu ZENITEM TTL. | Wiec skad nagle takie zapytanie:
krzysztofkubis napisał/a: | Witam. Kupiłem Nikona D5100 z 18-55. Poprzednio pstrykałem kompaktem Fuji z 10-cio krotnym zoomem. Jakim obiektywem z tym Nikonem uzyskam to samo lub więcej? | ?
|
|