|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Nikon 1 J2
hijax_pl - Czw 09 Sie, 2012 Temat postu: Nikon 1 J2 No i mamy odświeżenie bezlusterkowca dla mass...
Ze zmień doliczyłem się tylko dwóch poprawek:
- ekranik LCD o rozdzielczości 920k,
- więcej kolorków obudowy.
Kolorowe nikonki one dżej tu...
informacyjka prasowa
http://www.nikon.com/news/2012/0809_nikon_01.htm
Chris62 - Czw 09 Sie, 2012
Szkoda, że optyka pod względem jasności i cen nie jest już tak kolorowa...
No ale kto wie może kiedyś...
jaad75 - Czw 09 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Ze zmień doliczyłem się tylko dwóch poprawek:
- ekranik LCD o rozdzielczości 920k,
- więcej kolorków obudowy. | W nomenklaturze Nikona, to powinien być J1s...
Chris62 napisał/a: | Szkoda, że optyka pod względem jasności i cen nie jest już tak kolorowa... | Tak, tak, gdyby nie ta drożyzna, to już byś kupił...
siosio - Pią 10 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | Szkoda, że optyka pod względem jasności i cen nie jest już tak kolorowa...
No ale kto wie może kiedyś... |
A tam. Najważniejsze, że obiektywy są w kolorze body
Chris62 - Pią 10 Sie, 2012
jaad75 napisał/a: | Tak, tak, gdyby nie ta drożyzna, to już byś kupił... |
Prawdę mówiąc taki Nikon V1 + jasny megazoom 24-400 (powiedzmy F2-4) byłby dla mnnie bardzo interesujący powiedzmy że ok. 4-5 tys PLN bym był skłonny dać.
No ale to chyba dla Nikona za trudne...
jaad75 - Pią 10 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | Prawdę mówiąc taki Nikon V1 + jasny megazoom 24-400 (powiedzmy F2-4) byłby dla mnnie bardzo interesujący powiedzmy że ok. 4-5 tys PLN bym był skłonny dać. | Gdybym nie znał na pamięć Twojego wiecznego narzekania na ceny wszystkiego (z wyjątkiem Samsunga), to może bym Ci uwierzył...
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | taki Nikon V1 + jasny megazoom 24-400 (powiedzmy F2-4) | Co to by był za koszmarny ergonomiecznie zestaw?! A fuj...
Chris62 - Pią 10 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Chris62 napisał/a: | taki Nikon V1 + jasny megazoom 24-400 (powiedzmy F2-4) | Co to by był za koszmarny ergonomiecznie zestaw?! A fuj... |
No dobrze więc Nikon V2 z lepszą ergonomią
ghost - Pią 10 Sie, 2012
nikon staje na głowie, żeby nikt nie rozpatrzył alternatywy DSLR Nikona vs. One, a ty im chcesz to zepsuć?
hijax_pl - Pią 10 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | No dobrze więc Nikon V2 z lepszą ergonomią | Ja nie mówię o ergonomii korpusu ale posługiwania się zestawem: obiektyw (lufa armatnia) + korpus (paczka papierosów).
Miałeś kiedyś w rękach coś takiego jak D90 z 500/4VR? Nie na statywie, ale w rękach...
Chris62 - Pon 13 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Chris62 napisał/a: | No dobrze więc Nikon V2 z lepszą ergonomią | Ja nie mówię o ergonomii korpusu ale posługiwania się zestawem: obiektyw (lufa armatnia) + korpus (paczka papierosów).
Miałeś kiedyś w rękach coś takiego jak D90 z 500/4VR? Nie na statywie, ale w rękach... |
Nie nie miałem ale przeciez mała matryca winna umożliwić uzyskanie ekwiwalentu o mniejszych rozmiarach niż ten który podałeś czyż nie?
No dobra jest za to maleńki Panasonic 25-600 / F2,8 póki co a Nikon 1 nawet nie oferuje nawet ekwiwalentu 35/2,8 w stałce....
[ Dodano: Pon 13 Sie, 2012 14:12 ]
jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Prawdę mówiąc taki Nikon V1 + jasny megazoom 24-400 (powiedzmy F2-4) byłby dla mnnie bardzo interesujący powiedzmy że ok. 4-5 tys PLN bym był skłonny dać. | Gdybym nie znał na pamięć Twojego wiecznego narzekania na ceny wszystkiego (z wyjątkiem Samsunga), to może bym Ci uwierzył... |
Skoro za 3 naleśniki do Samsunga płacę mniej niż za 1 do Pentaxa to chyba nie sposób uciec od takich refleksji...
hijax_pl - Pon 13 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | Nie nie miałem ale przeciez mała matryca winna umożliwić uzyskanie ekwiwalentu o mniejszych rozmiarach niż ten który podałeś czyż nie? | OK, rozumiem, że w poście powyżej rozprawiałeś o ekwiwalentach, czyli miałeś na myśli obiektyw 8-148mm. W takim razie - po co taki obiektyw? Chris62 napisał/a: | No dobra jest za to maleńki Panasonic 25-600 / F2,8 | Bo ma maleńką matrycę. Crop 5,5x.
To teraz sobie wyobraź, że przednia soczewka takiego szkiełka ma 8cm a sam obiektyw ok 20cm długości. Tak by wyglądał taki obiektyw dla Nikon 1.
A dla NX/NEX? No cóż.. Soczewka 14cm a długość obiektywu niecałe 40cm Chris62 napisał/a: | póki co a Nikon 1 nawet nie oferuje nawet ekwiwalentu 35/2,8 w stałce.... | No tak. Oferuje ekwiwalent 27mm... Hm...
jaad75 - Pon 13 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | nie sposób uciec od takich refleksji... | Jakoś kompletnie mnie to nie obchodzi, nawet nie chce mi się sprawdzać, czy to prawda...
Chris62 - Pon 13 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Nie nie miałem ale przeciez mała matryca winna umożliwić uzyskanie ekwiwalentu o mniejszych rozmiarach niż ten który podałeś czyż nie? | OK, rozumiem, że w poście powyżej rozprawiałeś o ekwiwalentach, czyli miałeś na myśli obiektyw 8-148mm. ... |
Dokładnie dziwie sie ż epomyślałeś o rzeczywistych...
hijax_pl napisał/a: |
[W takim razie - po co taki obiektyw?... |
Po to, żeby mieć pstrykadło na wakacje z dobrym światłem i użytecznym zakresem ogniskowych co umożliwia fotofgrafowanie w różnych sytuacjach bez przepinania obiektywu.
To teraz sobie wyobraź, że przednia soczewka takiego szkiełka ma 8cm a sam obiektyw ok 20cm długości. Tak by wyglądał taki obiektyw dla Nikon 1. ... |
OK jestem to w stanie zaakceptować z powodó podanych wcześniej.
Oczywiście liczę na to że rzeczony Nikon V2 z matrycą 1" i ytakim obiektywem zaoferuje sporo lepsza jakość niż rzeczony FZ200 crop 5,5....
A dla NX/NEX? No cóż.. Soczewka 14cm a długość obiektywu niecałe 40cm... |
No to do NX tak samo i dlatego właśnie bym na Nikona 1 spojrzał łaskawie a NXa uzywałbym sobie jako kieszonkowy z naleśnikami na wypadek gdybym potrzebował uzyskać mniejszą GO lub gdyby jakość zooma nie byłla wystarczająco dobra w podobnym zakresie ogniskowej.
]No tak. Oferuje ekwiwalent 27mm... Hm... |
To była ironia - liczę, że do cropa 2,7x w końcu wypuszczą jasne i jednocześnie małe stałki albo jeszcze lepiej jasne zoomy np F2 dla ekw 24-70+70-200.
Byłby to dla mnie bardzo interesujący zestaw.
[ Dodano: Pon 13 Sie, 2012 16:05 ]
jaad75 napisał/a: | Chris62 napisał/a: | nie sposób uciec od takich refleksji... | Jakoś kompletnie mnie to nie obchodzi, nawet nie chce mi się sprawdzać, czy to prawda... |
Ja to się nawet dziwię, ze nie kupujesz aparatów po 100tys. $
hijax_pl - Pon 13 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | Dokładnie dziwie sie ż epomyślałeś o rzeczywistych... | Jakoś tak wolę dyskutować o ogniskowych takich jakimi są oznaczone obiektywy. Ekwiwalenty to pochodna.
Chris62 napisał/a: | Po to, żeby mieć pstrykadło na wakacje z dobrym światłem i użytecznym zakresem ogniskowych co umożliwia fotofgrafowanie w różnych sytuacjach bez przepinania obiektywu. | Od tego są mniamuśne megazumy i hybrydy wszelakiej maści. Chris62 napisał/a: | Oczywiście liczę na to że rzeczony Nikon V2 z matrycą 1" i ytakim obiektywem zaoferuje sporo lepsza jakość niż rzeczony FZ200 crop 5,5.... | Jakość obrazu jakością obrazu ale ta ergonomia takiego zestawu... Ech, szkoda klawiatury Chris62 napisał/a: | dlatego właśnie bym na Nikona 1 spojrzał łaskawie |
https://www.facebook.com/...&type=1&theater
Chris62 - Wto 14 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Od tego są mniamuśne megazumy i hybrydy wszelakiej maści. Chris62 napisał/a: | Oczywiście liczę na to że rzeczony Nikon V2 z matrycą 1" i ytakim obiektywem zaoferuje sporo lepsza jakość niż rzeczony FZ200 crop 5,5.... | Jakość obrazu jakością obrazu ale ta ergonomia takiego zestawu... Ech, szkoda klawiatury |
Są np Fuji X-S1 ale nie jest on maleńki do tego ma tylko 2/3" - obiektyw jasnościa nie powala.
FZ200 zoomuje elektrycznie nie każdy to lubi i ma jeszcze mniejszy sensor.
FZ150 podobnie ale ma ciemniejsze szkło od FZ200
Można kupić lustrzankę DX i np Nikkor 18-300 ale będzie to jeszcze większe i ciemniejsze.
Reasumując jest szansa aby ergonomia takiego zestawu w systemie Nikon 1 była na dobrym poziomie.
Wystarczy zrobić większy korpus a szkło w porównaniu do lustrzankowego czy m4/3 jak wykazałeś byłoby akceptowalnej wielkości.
Jak dla mnie byłby ciekawy kompromis do tego o tyle lepszy od rzeczonych hybryd że zawsze jest możliwość zapięcia innego słoiczka czego w hybrydzie nie bardzo.
Po prostu aparat do większości zastosowań amatorskich gdzie większa GO może być nawet mile powitana bo w zakresie tele zwykle jest ona bardzo mała i trudniej zrobić ostre zdjęcie kiedy coś się rusza.
hijax_pl - Wto 14 Sie, 2012
Chris62 napisał/a: | Można kupić lustrzankę DX i np Nikkor 18-300 ale będzie to jeszcze większe i ciemniejsze. | Ciemniejsze od FZ200 - tak. Ale spokojnie można podbić ISO do 3200 a przy umiejętnym odszumianiu do 6400. Dla tych hybryd takie ISO to niespełnialne marzenie. Chris62 napisał/a: | Wystarczy zrobić większy korpus | Ciut większy i jest D3100. Po co powielać? Chris62 napisał/a: | bo w zakresie tele zwykle jest ona bardzo mała i trudniej zrobić ostre zdjęcie kiedy coś się rusza. | Bo tanie kompakciki nie mają procesorów o dużej mocy obliczeniowej co się przekłada na dość kiepskie osiągi CDAF a konstrukcyjnie na PDAF nie są przygotowane.
Chris62 - Wto 14 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | Można kupić lustrzankę DX i np Nikkor 18-300 ale będzie to jeszcze większe i ciemniejsze. | Ciemniejsze od FZ200 - tak. Ale spokojnie można podbić ISO do 3200 a przy umiejętnym odszumianiu do 6400. Dla tych hybryd takie ISO to niespełnialne marzenie..[/quote]
No właśnie ale Nikon 1 ma szansę na uzyskanie dobrej jakości z jaśniejszym szkłem. Do niego odnosiłem "ciemniejsze"
Ciut większy i jest D3100. Po co powielać?. |
Po to, żeby można było mieć jeden zoom w zakresie ekw. np. 24-400 w mniejszym akceptowalnym rozmiarze i z lepszym światłem?
DO D3100 mamy tylko najnowszego Nikkora 18-300 czyli 27-450.
Jest to okrojona lustrzanka z maleńkim wizjerkiem, to juz wolę CSC z dużym elektronicznym wizjerem i pełnym- sprawnym LV.
Biorąc pod uwagą że w zakresie tele z racji potrzeby zamrożenia ruchu ważniejsze jest światło niż mała GO takie kompromisowe rozwiazanie byłoby ciekawe jak dla mnie.
Do tego w tym jednym szkle szybko dostępny bez przepinania jasny szeroki kąt prostu ideał dla turysty.
|
|