forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Olympus TG-320 podróżniczy kompakt a prześwietla zdjęcia

muv168 - Czw 09 Sie, 2012
Temat postu: Olympus TG-320 podróżniczy kompakt a prześwietla zdjęcia
Cześć,

Kupiłem sobie niedawno kompakta do robienia zdjęć z podróży. Zdjęcia są często robione szybko i bez ciągłego ustawiania.

Kupiłem Olympusa TG-320. Niestety zdjęcia często robi prześwietlone. Miałem niedawno Sony W-630 i ten robił je super. W Olympusie na ustawieniach AUTO robi zawsze zdjęcia strasznie prześwietlone, przykłady:

W momencie gdy skieruje obiektyw na jasne niebo i zablokuję spust i przesunę obiektw na ciemniejsze tło, to zdjęcie wyjdzie w miarę, przykład:

Co mogę zrobić, aby jednak na auto w tym kompakcie robić normalne zdjęcia? Nie potrzebuję super, po prostu normalne.

Opis aparatu: http://www.olympus.pl/con...g-320_25293.htm

Z góry dzięki za pomoc. Wyjeżdżam znów za 5 dni i nie wiem co robić. Czy wyrzucić go czy coś...

Pawel

jaad75 - Czw 09 Sie, 2012

muv168, proponuję nauczyć się jak działa światłomierz aparatu i co to jest zakres dynamiczny... :roll:
muv168 - Czw 09 Sie, 2012

jaad75 napisał/a:
muv168, proponuję nauczyć się jak działa światłomierz aparatu i co to jest zakres dynamiczny... :roll:

No ale na auto nic nie można ustawić oprócz tego, aby wymóc lampę. A czasem przy szybkiej konieczności robienia zdjęć nie ma czasu na ustawienia, dlatego ten tryb auto..

komor - Pią 10 Sie, 2012

muv168 napisał/a:
Miałem niedawno Sony W-630 i ten robił je super.

To czemu zmieniłeś go na inny?

muv168 - Pią 10 Sie, 2012

komor napisał/a:
muv168 napisał/a:
Miałem niedawno Sony W-630 i ten robił je super.

To czemu zmieniłeś go na inny?

Zgubiłem, a miał on też swoje wady - długo się uruchamiał..

lotofag - Sob 11 Sie, 2012

Co na tych pierwszych 2 przykładach jest prześwietlone i jakim cudem automat ma "wiedzieć" co jest dla Ciebie istotne na zdjęciu? ;)

[ Dodano: Sob 11 Sie, 2012 09:25 ]
muv168 napisał/a:

W momencie gdy skieruje obiektyw na jasne niebo i zablokuję spust i przesunę obiektw na ciemniejsze tło, to zdjęcie wyjdzie w miarę,

To drugie zdjęcie jest niby "w miarę"? :shock:
Co z tego, że nieba nie prześwietliłeś, jeśli reszta jest koszmarnie niedoświetlona?
Żeby pogodzić jedno z drugim kombinuje się z filtrami połówkowymi, wyciąganiem w postprocesie czy wreszcie HDRami, a Ty chciałbyś to z automatu w kompakcie z jego marnym DR?

hijax_pl - Sob 11 Sie, 2012

lotofag napisał/a:
Co na tych pierwszych 2 przykładach jest prześwietlone
lotofag napisał/a:
jeśli reszta jest koszmarnie niedoświetlona?

Hm.. Zakładam, że muv168 ma monitor ustawiony na maksymalną jasność. Zapewne pod gry ;)