|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - SIGMA 50-500
FALCON300 - Pią 14 Gru, 2007 Temat postu: SIGMA 50-500 Witam mam pytanie do kolegó fachowców chce kupic obiektyw Sigma 50-500 do spottingu co wy na to lub co polecacie do nikona
MM - Pią 14 Gru, 2007
No to kolega spotter ma problem. W Nikonie jest tanie rewelacyjne szkiełko w postaci 70-300 VR. Zapewne to koledze na eF-y za mało
Sigma 50-500 zła nie jest i się nada, ale dla niewprawnej ręki będzie problem z ciężarem, ciemnicą i brakiem stabilizacji. Ja polecam 70-200/2.8 VR plus TC 2.
Zresztą z takimi pytaniami zapraszam na http://www.forum.spotter.pl/
Tam jest dział foto i odpowiemy Ci na każde pytanie. Zapraszam
P_M_ - Pią 14 Gru, 2007
MM napisał/a: | No to kolega spotter ma problem. W Nikonie jest tanie rewelacyjne szkiełko w postaci 70-300 VR. Zapewne to koledze na eF-y za mało
Sigma 50-500 zła nie jest i się nada, ale dla niewprawnej ręki będzie problem z ciężarem, ciemnicą i brakiem stabilizacji. Ja polecam 70-200/2.8 VR plus TC 2.
Zresztą z takimi pytaniami zapraszam na http://www.forum.spotter.pl/
Tam jest dział foto i odpowiemy Ci na każde pytanie. Zapraszam |
Na forum pewnie i ja zajrze z ciekawosci.
A odnosnie zestawu 70-200 + x2 - nie uwazasz, ze lepsza bylaby 100-300 + 1.4x? Swiatelko wychodzi 5.6 w obydwu przypadkach, a 1.4x chyba mniej degraduje obraz niz x2. Wiem, ze jest stabilizacja, ale cos za cos.
Wole nie sprawdzac, jak wychodzi cenowo tamten nikkor.
MM - Pią 14 Gru, 2007
Opcji jest kilka. Można to różnie szacować. Także pod kątem fotografa, jego umiejętności, wymagań, majętności czy... lotniska. Tak, na duże samoloty takie 200mm często wystarcza. Kolega ma zestaw Nikkor 70-200/2.8 VR i TC 2 ... źle nie jest, dla spottera z pewnością wystarczy. Choć do kompletu TC 1.4 też by się przydał. Sigma 100-300/4 plus TC 1.4 to także bardzo dobry zestawik. Niestety... stabilizacji tam brak a przy takich ogniskowych czasami się przydaje. No i te wymiary... nie każdy tak lubi duże szkła jak ja
P_M_ - Pią 14 Gru, 2007
To jest nas dwoch
Co o upodoban kolegi. On chyba tez lubi duze, bo bigma do wypierdkow nie nalezy. Chcialem tylko zasygnalizowac, ze sa inne opcje. Ta sigma poprostu chodzi mi po glowie od jakiegos czasu i zauwazylem, ze cena zrobila sie bardziej atrakkcyjna ostatnio.
PS. Fajne jest tamto forum, ale ja nie podzielam tamtych upodoban. Heathrow niedaleko i samolotow oraz innych maszyn latajacych mnostwo. Ja jednak wole ptaszyska. Sporo ich smiga w okolicy Richmont Parku. Najlepsze jest to, ze z domu nie musze sie ruszac, bo przylatuja na ogrodki. Tylko nikkor 70-300VR zrobil sie zbyt ciemny na ta pore roku.
FALCON300 - Pon 17 Gru, 2007
czyli stanowczo odradzacie 50-500 ?
FALCON300 - Pon 17 Gru, 2007
mam mozliwośc ściągnięcia za 2500zł nowiteńki
P_M_ - Pon 17 Gru, 2007
FALCON300 napisał/a: | mam mozliwośc ściągnięcia za 2500zł nowiteńki |
Nie odradzamy. Szacowalismy jedynie, co w danej cenie moglbys kupic. Mowy nie bylo przeciez o tej sigmie w takiej cenie. Zastanawia mnie jednak cena. Ta zabawka ma byc z USA? Jesli problem z ewentualna gwarancja cie nie dotyczy, bo (tu wstawic konkretne opcje, np. rodzina, znajomi, czeste podroze), to wybor jest ciekawy. Naszych propozycji tez nie lekcewaz. Lepsze swiatelko w spottingu jest nie do pogardzenia.
|
|