|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Nikon'a D3100?
masiek - Sob 11 Sie, 2012 Temat postu: Jaki obiektyw do Nikon'a D3100? Witam.
Posiadam od jakiegoś czasu aparat Nikon D3100 z kitowym obiektywem 18-105 f/3.5-5.6, dodam, że jestem kompletnym amatorem.
Planuje zakup drugiego, ale nie mogę się zdecydować co wybrać, bo mam okrojony budżet.
Po poszukiwaniach zastanawiam się nad takimi szkiełkami:
- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G
- Nikon Nikkor AF-S DX 50 mm f/1.8G
- Nikkor AF-S 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR DX
- Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG
Co będzie najlepszym wyborem dla amatora?
dcs - Sob 11 Sie, 2012
masiek,
Może Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR lub jeden ze stałoogniskowych.
mozer - Sob 11 Sie, 2012
masiek, rozważasz obiektywy do zupełnie różnych zastosowań. Do czego Ci on potrzebny?
masiek - Sob 11 Sie, 2012
dcs,
no to narobiłeś mi smaku... opinie o tym obiektywie, który mi poleciłeś są w większości dobre, ludzie go chwalą. w porównaniu z opiniami na temat sigmy to można powiedzieć "niebo a ziemia", sigmie ludzie zarzucają mydlenie przy ogniskowej 300mm - dzięki
mozer.
w zasadzie myślałem o większym zoomie, ale na alternatywę jeszcze szukałem w stałoogniskowych
lotofag - Sob 11 Sie, 2012
masiek napisał/a: |
w zasadzie myślałem o większym zoomie, |
Toż "wienkszy zóm" ma przecież Twój 18-105, bo 5.8x a taki 55-200 tylko 3.6x
A teraz jak już wiemy jak to nieprecyzyjne i bezużyteczne wyrażenie możemy zacząć używać pojęcia "ogniskowa"
masiek - Sob 11 Sie, 2012
lotofag, swoją wypowiedzią niewiele wniosłeś do tematu. Moje pytanie brzmiało: Co będzie najlepszym wyborem dla amatora? a nie jaka jest różnica między obiektywami. Po za tym kolega dcs polecił 55-300, a nie 55-200...
a co do słownictwa - sorry
dragossani - Sob 11 Sie, 2012
Dla amatora najlepszym wyborem będzie się zastanowić co konkretnie chce osiągnąć dzięki zakupowi nowego obiektywu, opisać to na forum i wtedy rzeczywiście można coś doradzić.
lotofag - Sob 11 Sie, 2012
masiek, niestety kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem
Co do reszty - dragossani ma rację, bo póki co to jest mydło i powidło: kilka tele, "większy zóm", a może 35ka albo 50ka...
masiek - Nie 12 Sie, 2012
Dlatego podałem te obiektywy nad którymi się zastanawiam i nie wiem, który z nich będzie najlepszy dla mnie patrząc na to, że jestem amatorem.
Czasami potrzebuje zrobić zdjęcie obiektu, który jest ode mnie daleko, a czasem uchwycić kogoś, coś z np. ładnym bokeh'em.
Bobby - Nie 12 Sie, 2012
masiek napisał/a: | Po poszukiwaniach zastanawiam się nad takimi szkiełkami:
- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G
- Nikon Nikkor AF-S DX 50 mm f/1.8G
- Nikkor AF-S 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR DX
- Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG | Po co tak sie miotasz? Zastanow sie najpierw czy potrzebna Ci jasna "stalka", czy zoom o dluzszych ogniskowych.
Poza tym piszesz: "że jestem kompletnym amatorem." Kompletnym to mozna byc ignorantem.
lotofag - Nie 12 Sie, 2012
masiek napisał/a: | Dlatego podałem te obiektywy nad którymi się zastanawiam i nie wiem, który z nich będzie najlepszy dla mnie patrząc na to, że jestem amatorem.
Czasami potrzebuje zrobić zdjęcie obiektu, który jest ode mnie daleko, a czasem uchwycić kogoś, coś z np. ładnym bokeh'em. |
Każdy z nich będzie "najlepszy" do czegoś innego - i o to się ta cała sprawa rozbija...
Po to mamy sprzęt z wymienną optyką.
Jeśli budżet nie pozwala na zakup kilku szkieł do różnych dziedzin, to zdecyduj co chcesz osiągnąć najpierw a co może poczekać.
komor - Pon 13 Sie, 2012
masiek, koledzy mają rację. Zarówno 35/1,8 czy 50/1.8, czy teleobiektyw 55-200 to są obiektywy dla amatorów. Tylko każdy z nich może służyć do czego innego. Zastanów się, na czym Ci bardziej zależy: na portretowej 50-tce, teleobiektywie, czy może „reporterskiej” 35-tce.
FotoTomek - Wto 14 Sie, 2012
masiek, masz już 18-105 i to powinno wystarczyć w większości sytuacji. Ja bym na Twoim miejscu uzupełnił na razie zestaw o 55-200 albo 70-300, a ze stałkami poczekał, aż przestaniesz być kompletnym amatorem i trochę okrzepniesz w fotografii, a przez to zorientujesz się, jakie są Twoje potrzeby. Może się okazać np., że 18 mm to jednak trochę za wąsko.
masiek - Wto 14 Sie, 2012
FotoTomek, dziękuje za poradę, ale nie rozumiem dlaczego mówisz o 18mm
komor - Wto 14 Sie, 2012
masiek, 18 mm to jest dolny zakres kita, czyli najszerszy kąt, jaki masz do dyspozycji.
masiek - Wto 14 Sie, 2012
Aaaaaaa! Rozumiem
FotoTomek - Wto 14 Sie, 2012
No i chodzi o to, że te 18 mm to jednak nie jest zbyt szeroki kąt. Zwłaszcza że na krótkich ogniskowych każdy milimetr ma znaczenie. Np. między 200 a 201 mm różnicy prawie nie zauważysz, a między 17 a 18 mm ta różnica będzie całkiem spora. Szerokie kąty mają znaczenie, jeśli fotografujesz coś z bliska, np. w niezbyt dużych pomieszczeniach. Czyli, jeśli będziesz robił fotki na rodzinnej imprezie w domu, to może się okazać, że nie dasz rady zbić zdjęcia wszystkim uczestnikom imprezy na raz, bo nie możesz odsunąć się na odpowiednią odległość, bo pokój jest za mały. I tu przydaje się szeroki kąt.
dragossani - Sro 15 Sie, 2012
Przykład bardzo wymowny, choć sam pomysł robienia obiektywem ultraszerokokątnym (UWA) zdjęć u cioci na imieninach po to, żeby w rogach kadru wcisnąć tych którzy nie zmieścili się przy 18mm, wydaje się niezbyt trafiony. Oczywiście UWA to świetna rzecz - jednak w pierwszej kolejności do krajobrazów, a po nabraniu wprawy również do architektury. Inne zastosowania to raczej przypadki szczególne.
mozer - Sro 15 Sie, 2012
dragossani, myślę że tak do 14 mm jeszcze da się ludzi od biedy zrobić bez wprowadzania deformacji, tak bezpieczniej od 16 mm Chociaż ja mam Canona, więc w N może i od 15 mm;)
masiek - Sro 15 Sie, 2012
Dzięki, jakiś czas temu myślałem o Samyangu 8mm, bo był w Saturnie za 999zł pod Nikona, ale się rozmyśliłem, a wczoraj na strychu znalazłem Zenitara Heliosa 44m-4. Ja, osobiście częściej filmuje niż robię zdjęcia, ale orientuje się w obiektywach, bo jako że to jest "rodzinny" aparat to inna osoba go używająca robi zdjęcia.
To co słyszałem to Helios 44m-4 (starsze i nowsze modele zresztą, też) jest niemal idealny do nagrywania wideo.
lotofag - Sro 15 Sie, 2012
masiek napisał/a: | jakiś czas temu myślałem o Samyangu 8mm, bo był w Saturnie za 999zł pod Nikona, ale się rozmyśliłem |
A jakbyś go chciał znowu nabyć bo gdzieś będzie tanio, to czy zdajesz sobie sprawę, że to nie jest "zwykły" szeroki kąt tylko fisheye?
masiek - Sro 15 Sie, 2012
lotofag, jestem tego w pełni świadomy
hajhet - Nie 26 Sie, 2012
masiek, fiszaj ma zdecydowanie ograniczoną użyteczność, na co dzień raczej rzadko używany
hijax_pl - Nie 26 Sie, 2012
hajhet, Zależy co kto lubi. Znam takich co rybę używają na co dzień
|
|