forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Nikon'a D3100?

masiek - Sob 11 Sie, 2012
Temat postu: Jaki obiektyw do Nikon'a D3100?
Witam.
Posiadam od jakiegoś czasu aparat Nikon D3100 z kitowym obiektywem 18-105 f/3.5-5.6, dodam, że jestem kompletnym amatorem.
Planuje zakup drugiego, ale nie mogę się zdecydować co wybrać, bo mam okrojony budżet.

Po poszukiwaniach zastanawiam się nad takimi szkiełkami:

- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G
- Nikon Nikkor AF-S DX 50 mm f/1.8G
- Nikkor AF-S 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR DX
- Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG

Co będzie najlepszym wyborem dla amatora?

dcs - Sob 11 Sie, 2012

masiek,

Może Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR lub jeden ze stałoogniskowych.

mozer - Sob 11 Sie, 2012

masiek, rozważasz obiektywy do zupełnie różnych zastosowań. Do czego Ci on potrzebny?

dcs,
no to narobiłeś mi smaku... opinie o tym obiektywie, który mi poleciłeś są w większości dobre, ludzie go chwalą. w porównaniu z opiniami na temat sigmy to można powiedzieć "niebo a ziemia", sigmie ludzie zarzucają mydlenie przy ogniskowej 300mm - dzięki ;)

mozer.
w zasadzie myślałem o większym zoomie, ale na alternatywę jeszcze szukałem w stałoogniskowych

lotofag - Sob 11 Sie, 2012

masiek napisał/a:

w zasadzie myślałem o większym zoomie,

Toż "wienkszy zóm" ma przecież Twój 18-105, bo 5.8x a taki 55-200 tylko 3.6x :lol:

A teraz jak już wiemy jak to nieprecyzyjne i bezużyteczne wyrażenie możemy zacząć używać pojęcia "ogniskowa" ;)

lotofag, swoją wypowiedzią niewiele wniosłeś do tematu. Moje pytanie brzmiało: Co będzie najlepszym wyborem dla amatora? a nie jaka jest różnica między obiektywami. Po za tym kolega dcs polecił 55-300, a nie 55-200...

a co do słownictwa - sorry

dragossani - Sob 11 Sie, 2012

Dla amatora najlepszym wyborem będzie się zastanowić co konkretnie chce osiągnąć dzięki zakupowi nowego obiektywu, opisać to na forum i wtedy rzeczywiście można coś doradzić.
lotofag - Sob 11 Sie, 2012

masiek, niestety kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem ;)
Co do reszty - dragossani ma rację, bo póki co to jest mydło i powidło: kilka tele, "większy zóm", a może 35ka albo 50ka...

masiek - Nie 12 Sie, 2012

Dlatego podałem te obiektywy nad którymi się zastanawiam i nie wiem, który z nich będzie najlepszy dla mnie patrząc na to, że jestem amatorem.
Czasami potrzebuje zrobić zdjęcie obiektu, który jest ode mnie daleko, a czasem uchwycić kogoś, coś z np. ładnym bokeh'em.

Bobby - Nie 12 Sie, 2012

masiek napisał/a:
Po poszukiwaniach zastanawiam się nad takimi szkiełkami:

- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 G
- Nikon Nikkor AF-S DX 50 mm f/1.8G
- Nikkor AF-S 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR DX
- Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG
Po co tak sie miotasz? Zastanow sie najpierw czy potrzebna Ci jasna "stalka", czy zoom o dluzszych ogniskowych.
Poza tym piszesz: "że jestem kompletnym amatorem." Kompletnym to mozna byc ignorantem.

lotofag - Nie 12 Sie, 2012

masiek napisał/a:
Dlatego podałem te obiektywy nad którymi się zastanawiam i nie wiem, który z nich będzie najlepszy dla mnie patrząc na to, że jestem amatorem.
Czasami potrzebuje zrobić zdjęcie obiektu, który jest ode mnie daleko, a czasem uchwycić kogoś, coś z np. ładnym bokeh'em.

Każdy z nich będzie "najlepszy" do czegoś innego - i o to się ta cała sprawa rozbija...
Po to mamy sprzęt z wymienną optyką.
Jeśli budżet nie pozwala na zakup kilku szkieł do różnych dziedzin, to zdecyduj co chcesz osiągnąć najpierw a co może poczekać.

komor - Pon 13 Sie, 2012

masiek, koledzy mają rację. Zarówno 35/1,8 czy 50/1.8, czy teleobiektyw 55-200 to są obiektywy dla amatorów. Tylko każdy z nich może służyć do czego innego. Zastanów się, na czym Ci bardziej zależy: na portretowej 50-tce, teleobiektywie, czy może „reporterskiej” 35-tce.
FotoTomek - Wto 14 Sie, 2012

masiek, masz już 18-105 i to powinno wystarczyć w większości sytuacji. Ja bym na Twoim miejscu uzupełnił na razie zestaw o 55-200 albo 70-300, a ze stałkami poczekał, aż przestaniesz być kompletnym amatorem i trochę okrzepniesz w fotografii, a przez to zorientujesz się, jakie są Twoje potrzeby. Może się okazać np., że 18 mm to jednak trochę za wąsko.
masiek - Wto 14 Sie, 2012

FotoTomek, dziękuje za poradę, ale nie rozumiem dlaczego mówisz o 18mm :neutral:
komor - Wto 14 Sie, 2012

masiek, 18 mm to jest dolny zakres kita, czyli najszerszy kąt, jaki masz do dyspozycji.
masiek - Wto 14 Sie, 2012

Aaaaaaa! Rozumiem ;)
FotoTomek - Wto 14 Sie, 2012

No i chodzi o to, że te 18 mm to jednak nie jest zbyt szeroki kąt. Zwłaszcza że na krótkich ogniskowych każdy milimetr ma znaczenie. Np. między 200 a 201 mm różnicy prawie nie zauważysz, a między 17 a 18 mm ta różnica będzie całkiem spora. Szerokie kąty mają znaczenie, jeśli fotografujesz coś z bliska, np. w niezbyt dużych pomieszczeniach. Czyli, jeśli będziesz robił fotki na rodzinnej imprezie w domu, to może się okazać, że nie dasz rady zbić zdjęcia wszystkim uczestnikom imprezy na raz, bo nie możesz odsunąć się na odpowiednią odległość, bo pokój jest za mały. I tu przydaje się szeroki kąt.
dragossani - Sro 15 Sie, 2012

Przykład bardzo wymowny, choć sam pomysł robienia obiektywem ultraszerokokątnym (UWA) zdjęć u cioci na imieninach po to, żeby w rogach kadru wcisnąć tych którzy nie zmieścili się przy 18mm, wydaje się niezbyt trafiony. Oczywiście UWA to świetna rzecz - jednak w pierwszej kolejności do krajobrazów, a po nabraniu wprawy również do architektury. Inne zastosowania to raczej przypadki szczególne.
mozer - Sro 15 Sie, 2012

dragossani, myślę że tak do 14 mm jeszcze da się ludzi od biedy zrobić bez wprowadzania deformacji, tak bezpieczniej od 16 mm ;) Chociaż ja mam Canona, więc w N może i od 15 mm;)
masiek - Sro 15 Sie, 2012

Dzięki, jakiś czas temu myślałem o Samyangu 8mm, bo był w Saturnie za 999zł pod Nikona, ale się rozmyśliłem, a wczoraj na strychu znalazłem Zenitara Heliosa 44m-4. Ja, osobiście częściej filmuje niż robię zdjęcia, ale orientuje się w obiektywach, bo jako że to jest "rodzinny" aparat to inna osoba go używająca robi zdjęcia.

To co słyszałem to Helios 44m-4 (starsze i nowsze modele zresztą, też) jest niemal idealny do nagrywania wideo.

lotofag - Sro 15 Sie, 2012

masiek napisał/a:
jakiś czas temu myślałem o Samyangu 8mm, bo był w Saturnie za 999zł pod Nikona, ale się rozmyśliłem

A jakbyś go chciał znowu nabyć bo gdzieś będzie tanio, to czy zdajesz sobie sprawę, że to nie jest "zwykły" szeroki kąt tylko fisheye? ;)

masiek - Sro 15 Sie, 2012

lotofag, jestem tego w pełni świadomy :)
hajhet - Nie 26 Sie, 2012

masiek, fiszaj ma zdecydowanie ograniczoną użyteczność, na co dzień raczej rzadko używany :)
hijax_pl - Nie 26 Sie, 2012

hajhet, Zależy co kto lubi. Znam takich co rybę używają na co dzień ;-)