forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D800 - test aparatu

sz.starczewski - Pon 13 Sie, 2012
Temat postu: Nikon D800 - test aparatu
Zapraszamy serdecznie do lektury testu lustrzanki Nikon D800 oraz dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/18...Nikon_D800.html

MC - Pon 13 Sie, 2012

Po wyeliminowaniu problemu z AF będzie to sprzęt praktycznie bez wad.
hijax_pl - Pon 13 Sie, 2012

MC napisał/a:
Oj prawda... Z tym błedem kalibracji modulu AF to dali ciała na całej długości.. :zalamany:
broczek - Pon 13 Sie, 2012

Czy takie wady wyeliminuje nowe oprogramowanie czy to raczej kwestia sprzętowa?
Pytam tak z ciekawości gdyby ktoś chciał nabyć, to z nadzieją czeka na nowy soft czy już pupa blada?

Arek - Pon 13 Sie, 2012

BF to może można naprawić firmwarem. Ale kompletnie wadliwy czujnik AF skrajny to nie wiadomo. Pewnie zależy od źródła usterki.

Z tego co wiem to błędna kalibracja modułu AF. Sam nowy soft w puszce nie pomoże (nie pokręci śrubkami w module AF przecież) i potrzebne będzie przekazanie do serwisu w celu ponownej pierwotnej (re)kalibracji.

Głosów na necie od (różnych) osób jest bardzo dużo. Zakładam więc, że problem jest globalny a nie lokalny i niedługo liczba zgłoszeń serwisowych będzie na tyle duża, że Nikon zapewne niedługo ogłosi oficjalną notę serwisową.

Arek - Pon 13 Sie, 2012

Aha. I pozwolę sobie zacytować list jednego z naszych Czytelników:

mam szkła 14-24 24-70 70-200 VR2 200 2.0 i 85 1.4 oraz d3s i d700 i wszsytkie te obiektywy
działąją na moich starych body perfekcyjnie (każdy punkt, każa ogniskowa idelanie w punkt)

po zakupie D800 2 sztuk (podobna seria) aparatów wogóle nie dało się używać (straszny BF rosnący wraz z oddalaniem się obiektu)
d800 z 200 2.0 w domu ostrzył poprawnie (małe odległości), zabrałem go na plener i musiałem fotografować za pomocą LiveView bo był taki BF, że nie dało się go nawet skorywgować w mikroregulacji.

Po serwisie sprawa się trochę poprawiła na skrajnych punktach gdzie problem był największy
natomiast na ogniskowej 24 mm pojawił sie gigantyczny FF (24-70) któego musiałem skorygować ustawiając max korektę w body (na moich pozostałym body wszytkie obiektywy bez korekty działąją)
co śmieszniejsze ten FF na 24-70 jest tylko na środkowym punkcie (skrajne ostrzą już w punkt) - czy to wogóle możliwe ??

Jest jeszcze kilka innych kombinacji (określony punkt AF i określona ogniskowa gdzie pojawia się FF lub BF)

wysłałem ponownie do serwisu
i nie stwiedzili usterk

Swoją drogą ciekawe, że jak na targach pstrykałem D800 to nie miałem żadnych problemów z AF (przynajmniej na centralnej grupie punktów) :roll:
Arek - Pon 13 Sie, 2012

No na targi to ja bym pudłujących modeli nie zabierał :) Te bym dał tylko do sklepów ;)

Oj tak sobie tylko miło wspominam ;)
komor - Pon 13 Sie, 2012

Arek napisał/a:
No na targi to ja bym pudłujących modeli nie zabierał

Ale wysłać do testu – czemu nie. :twisted:

Arek - Pon 13 Sie, 2012

Na targi wysyła się specjalistów, sprzęt do testów wysyła agencja PR. Resztę sobie dopowiedz ;)
broczek - Pon 13 Sie, 2012

Może kurier jest miłośnikiem innego systemu? :mrgreen:
Arek - Pon 13 Sie, 2012

Oooo... To ciekawa hipoteza :)
dcs - Pon 13 Sie, 2012

hijax_pl,

Tu chodzi o umiejscowienie modułu AF w komorze?

Arek - Pon 13 Sie, 2012

Komorowi się to nie spodoba...
komor - Pon 13 Sie, 2012

Ależ spoko, AF z Nikona to nobilitacja byłaby dla mnie, kanonisty. ;) Oczywiście z wyjątkiem wadliwych egzemplarzy omawianego modelu. ;)
mir - Pon 13 Sie, 2012

Chyba po raz pierwszy canon ma więcej punktów za AF niż Nikon. Co za czasy.
007areka - Pon 13 Sie, 2012

...kolejny bubel dzisiejszych czasów !!!

... dawno temu w maju...

"... komor napisał/a:
007areka, albo napisz coś z sensem, albo nie pisz. Bo na razie to przypominasz polityka, który mówi „wiem, ale nie powiem”. Skoro nie tajemnica, to czemu nie napiszesz? A skoro nie napiszesz, to po co o tym wspominasz?...
komor - poczytaj na necie z "sensem" i rusz głową .... nie będę ci cytował bo za wiele tego i nie żadna tajemnica ... a i przeanalizuj bo przypominasz jak czasem człowieka któremu mozg sie przegrzał a fakt bylo ciepło... a wspominam bo tak jakos cicho tu o d800 i d800e.... no chyba ze na tym forum niewolno a ze pewnych faktow z pewnych źródeł nie ujawniam to moja sprawa ..."
ale co tam przecież nikt nie wierzył :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :razz:

dzieki za test... ciekawe czy choc polowa użytkowników ma w pelni sprawne korpusy korpusy, pewnie nawet nie zauważyli co maja ...

komor - Wto 14 Sie, 2012

007areka, ja nie muszę ruszać głową ani szukać w necie, bo mnie ten problem D800 nie dotyczy. A Ty napisałeś coś, ale bez konkretów i nie wiadomo w jakim celu. Przecież na tym forum nie ma zakazu pisania o problemach z aparatami, prawda? Więc albo coś pisz konkretnie, albo nie pisz wcale, a nie zachowujesz się jak dzierlatka, która rzuci słówko i potem ucieka. :)
pan.tadeusz - Wto 14 Sie, 2012

MC napisał/a:

i bez gibanego LCD

MC - Wto 14 Sie, 2012

No więc piszę, że bez wad jak się problemy z AFem usunie. :mrgreen:

to będzie bez gibanego LCD i bez AFu :arrow: full pro :mrgreen:

swoją drogą pamiętam jak chciano mnie tu linczować gdy zasugerowałem, że warto sprawdzić AF w D7000 przed zakupem ;)

hijax_pl - Wto 14 Sie, 2012

pan.tadeusz, a po co gibany ekran w takim aparacie?
007areka - Wto 14 Sie, 2012

...takie jeszcze pytanie czy redkcyjny egzemplarz nie miel problemu z z praca slotow cf,sd?czy przypadkiem sie nie zawieszał, czy obraz na calej powierzchni matrycy byl jednolity ( struktura szumu itp?) czy matryca nie byla zanieczyszcona produkcyjnie ????....a to akurat widac na zdjeciach albo Wam sie zabrudzila albo byla niedoczyszczona....
Arek - Wto 14 Sie, 2012

007areka, a napisaliśmy o tym w teście? Uważasz, że jakby praca slotów była zła, aparat się non stop zawieszał to byśmy o tym nie wspomnieli?
007areka - Wto 14 Sie, 2012

...nie uwazam tylko pytam czy ani razu nie bylo z tym problemu w test. egz.

[ Dodano: Wto 14 Sie, 2012 10:24 ]
komor napisał/a:
007areka, ....., która rzuci słówko i potem ucieka. :)

komor - wolalem uciec bo mnie malo nie zadziobali :grin:

elgreen - Wto 14 Sie, 2012

hijax_pl napisał/a:
Z tego co wiem to błędna kalibracja modułu AF
Z tego co mozna wyczytac w sieci, ponowna kalibracja takiej puszki nie pomaga, wiec moze problem jest bardziej skomplikowany ( http://mansurovs.com/anatomy-of-a-nikon-d800-fix akapit "it's fixed" )
Obstawiam zmiany tolerancji przy montazu modulu AF, poprawki w sofcie serwisowym i dopiero na koncu bledna kalibracje w fabryce :grin:
pan.tadeusz napisał/a:
swoją drogą pamiętam jak chciano mnie tu linczować gdy zasugerowałem, że warto sprawdzić AF w D7000 przed zakupem
Ja tam wrecz przeciwnie, jeszcze bym ci piwo postawil. Dwie D7000 dokladnie sprawdzilem i...zwrocilem do sklepu, ale...rowniez dwie D300s sprawdzilem i obie puszki mialy ff z popularnymi stalkami (35/1.8; 50/1.4G, 50/1.8G), w tym jedna dotarla popsuta.
Ja tam juz w jakas kalibracje fabryczna, czy dobra wspolprace puszek ze szklami firmowymi nie wierze. Wszystko trzeba selekcjonowac samemu lub wysylac do kalibracji. Piec puszek przerzucilem zamin udalo mi sie znalezc w miare sprawną. Zadna nie dzialala poprawnie, ani nie byla idealnie skalibrowana ze szklami "firmowymi" (5D II, D7000, D7000, D300s, D300s). Znajac moje szczescie przebieralbym tak do u...nej smierci, wiec przymknalem chociaz oko na puszke z ff i rozjezdzajacymi sie skrajnie bocznymi punktami AF (nie slyszalem tez by komus skrzypiala klapka pamieci w D300s, a jednak!)

Z takimi doswiadczeniami dziwie sie nielicznym (jeszcze), ktorzy twierdza, ze to Teraz produkuja buble, ze Teraz "swiat sie konczy". Taka sytuacja trwa od dobrych kilku lat (moje "przygody" od 2010), ktos chyba sobie pospal :lol:

rzecz w tym, że z D7000 też mogłeś spodziewać się takiego scenariusza:
Arek napisał/a:

wysłałem ponownie do serwisu
i nie stwiedzili usterk

M.O. - Wto 14 Sie, 2012

Witam

Jako młody, początkujący i niedoświadczony entuzjasta mam do Was takie pytanie, które nasunęło mi się przy porównaniu jakości obrazka i szumów D700 i D800:
Jaki jest sens porównywania wycinków o takim samym rozmiarze wyrażonym w pikselach? Szczególnie w przypadku matryc tak znacząco różniących się pod względem ilości pikseli...
Czy nie powinno porównywać się tego samego wycinka kadru?
Tym bardziej, że przecież na wydruku nikt nie będzie odszukiwał i porównywał obszaru 200x200 px tylko obszar zawierający ten sam fragment obrazu.

Pozdrawiam

PS. Z tym "młodym" to trochę naciągnąłem :wink:

mozer - Wto 14 Sie, 2012

M.O., profesjonalne portale porównują i w taki, i w taki sposób.
M.O. - Wto 14 Sie, 2012

Chętnie sam bym popatrzył na zdjęcia testowej scenki, ale optyczne udostępniają zwykle ze 3 zdjęcia, a porównywanie obrazka zrobionego na ISO 800 z aparatu X z obrazkiem ISO 3200 z aparatu Y jest "nieco" utrudnione.
Z dpreview można ściągnąć wszystkie zdjęcia z ich "porównywarki". Chyba, że na optycznych też, tylko o czymś nie wiem (co w sumie nie zdziwiłoby mnie :lol: )

mozer - Wto 14 Sie, 2012

M.O., optyczne nie udostępniają "z założenia" :P
Jak chcesz konkretnie porównać, to zajrzyj na http://www.dxomark.com/, ale tam są tylko wykresy, a nie próbki obrazkowe.

Arek - Sro 15 Sie, 2012

Kolejny mail od kolejnego Czytelnika. Tym razem po angielsku:

Apologies for writing in English - it comes much easier to me, although I can read and understand Polish very well, indeed.

Your D800 review is spot on. Thank you for your civil courage and integrity in publishing the truth about the AF debacle.

Personally I am on the second D800E body already - because of the AF problems.

The first one which I had since mid-April used to have the left AF point issue. It was usable at first, but rendered totally useless in the center focus point after Nikon Canada attempt at the recalibration.

The second one (the replacement through the dealer) has, sadly, the same issues as the first one...

However: you already know that, and this is not what I wanted to talk about. I wouldn't want to bore you with the details of my tests (very diligent, actually) and all the types of lenses used.

I would like to turn your attention to the operation of D800(/E) cameras with the new Nikon flashguns.

What I've found out is that when the AF-assist light (red LED) is used on SB-900 and SB-700 mounted atop my D800E, all the shots are back focused to the spectacular degree! No amount of lens fine-tuning would ever compensate for that.

However, when I use my older SB-800 with its AF-assist, all the shots are spot on! If you have a chance, please try it yourself and be amazed.

To make it even more comical, all three types of flashguns work just fine on my D700 and D300. Go figure! I can only surmise that the AF sensor on the D800 is very different and not necessarily better.

I don't have the newest SB-910 to try it out and make a meaningful comment; I won't be rushing to get it anytime soon, either.

After having discovered this idiosyncrasy I did some cursory research and found out that many have already had similar experience.

In the closing, I have to say that my D800E is the first piece of Nikon gear acquisition of which I am regretting, at least at this time. Its usefulness is severely limited and precludes carrying it solo as a general-use camera. It's also the last time that I took the delivery of brand new gear on the day of its release.

Thank you for your attention.

I'd be delighted to hear about your experience with the Nikon flashguns on the D800. I'd be really ecstatic if you appended the flashgun test results to your review at some point.

Keep up your good work; it's always a pleasure to read fototips.

Best regards,

Natomiast Nikon Polska uraczył nas taką informacją prasową:
http://biuro-prasowe-niko...-nagrodami-eisa

MC - Sro 15 Sie, 2012

Znak czasu.
hijax_pl - Sro 15 Sie, 2012

Arek napisał/a:
What I've found out is that when the AF-assist light (red LED) is used on SB-900 and SB-700 mounted atop my D800E, all the shots are back focused to the spectacular degree! No amount of lens fine-tuning would ever compensate for that.
Piknie. Porażka na całej linii.
Czyżby to efekt outsourcowania programowania i weryfikacji softu do "Indii"??? :shock:

komor - Sro 15 Sie, 2012

Ten fragment o problemach z AF-Assist z lampy zewnętrznej jest uderzająco podobny do problemów raportowanych niegdyś o współpracy kundelkowych obiektywów z puszkami Canona w połączeniu z AF-Assist lampy zewnętrznej. Też bywało/bywa, że pudłuje z Sigmą, a prawidłowo działa z Canonem.
MM - Sro 15 Sie, 2012

Wy tutaj narzekacie a D800 został Europejskim Aparatem Roku :lol:
http://www.fotopolis.pl/i...12-2013-rozdane

konczako - Sro 15 Sie, 2012

MM napisał/a:

Pewnie sprawny egzemplarz może i na taki tytuł zasługuje, Nikony na papierze nie maja sobie równych. Ale firma powinna chyba dostać nagrodę w kategorii "kaszana roku" a serwis nazwać "idiot serwis". Z D7000 udało się wyciszyć sprawę bo wada AF była bardzo dziwna i nieprzewidywalna, a ten serwis?? W życiu bym nie pomyślał że w tych czasach spotka mnie coś takiego (wielu użytkowników o mało nie dostało nerwicy lękowej w tym i ja).

jaad75 - Sro 15 Sie, 2012

M.O. napisał/a:
Jako młody, początkujący i niedoświadczony entuzjasta mam do Was takie pytanie, które nasunęło mi się przy porównaniu jakości obrazka i szumów D700 i D800:
Jaki jest sens porównywania wycinków o takim samym rozmiarze wyrażonym w pikselach? Szczególnie w przypadku matryc tak znacząco różniących się pod względem ilości pikseli...
Czy nie powinno porównywać się tego samego wycinka kadru?
Tym bardziej, że przecież na wydruku nikt nie będzie odszukiwał i porównywał obszaru 200x200 px tylko obszar zawierający ten sam fragment obrazu.
Czyżby nowe konto Chris62? :lol:
M.O. - Sro 15 Sie, 2012

jaad75, Niestety nie wiem, o co Ci chodzi.
Jednak znając prawa rządzące w forumowych półświatkach, domyślam się, że "Chris62" to jakiś użytkownik,
który nie zgadzając się z jedyną słuszną wykładnią rzeczywistości,
został pozbawiony prawa do zabawy we wspólnej piaskownicy? :wink:

MM napisał/a:

To pewnie ten jedyny egzemplarz ze sprawnym AF :wink:

hijax_pl - Sro 15 Sie, 2012

M.O. napisał/a:
Jaki jest sens porównywania wycinków o takim samym rozmiarze wyrażonym w pikselach?
A jak inaczej porównywać skoro analizujemy szum matrycy?
jaad75 - Sro 15 Sie, 2012

M.O., a co sądzisz o X-Pro1 i Samsungu NX? :razz:
mir - Sro 15 Sie, 2012

Na pewno, nie to, ze są lepsze od Nikona D800 i Canon 5 mkiii.
M.O. - Czw 16 Sie, 2012

hijax_pl napisał/a:
A jak inaczej porównywać skoro analizujemy szum matrycy?

No właśnie liczyłbym na jakąś odpowiedź od bardziej doświadczonych, ale widzę, że jedyne na co mogę liczyć to jakieś dziwne podejrzenia o powiązania z innym kontem :sad: Może poproście admina o sprawdzenie?

A wracając do matrycy: porównując matrycę, dajmy na to, 24 Mpix z matrycą 3 Mpix, też porównujecie piksel z pikselem? Rozumiem, że jest to jakaś metoda i wynik porównania jest dość prosty do określenia (może nie tak prosty jak informacje wypisane na karteczce przypiętej do aparatu na wystawie w Mediamarkt :wink: ). Rozumiem też, że porównanie szumu tego samego kadru jest trudniejsze (czy w ogóle możliwe?). Ale takie porównanie piksel do piksela, choć niewątpliwie niesie częściową informację o matrycy, nie jest IMO wystarczające.

jaad75, A co powinienem myśleć, żeby być lubianym i żeby nikt nie pluł mi do kawy? :razz:

Pozdrawiam

PS. Porównując dwa silniki spalinowe, jeden V8, drugi R4, porównacie moc uzyskiwaną z jednego cylindra? :wink:

lotofag - Czw 16 Sie, 2012

M.O. napisał/a:

PS. Porównując dwa silniki spalinowe, jeden V8, drugi R4, porównacie moc uzyskiwaną z jednego cylindra? :wink:

A jak to się ma do porównywania szumu? ;)

hijax_pl - Czw 16 Sie, 2012

M.O. napisał/a:
No właśnie liczyłbym na jakąś odpowiedź od bardziej doświadczonych
Nie wiem czy do takich się zaliczam, ale odpowiedziałem. Myślałem, że wytłuszczenie słowa "matryca" pomoże w zrozumieniu. To może krok dalej - patrzymy jak pracuje sensel pojedynczy - bo to przecież jego konstrukcja odpowiada za zakres dynamiki a obsługa tego sensela przez przetwornik ADC za szum przetwarzania.
M.O. napisał/a:
porównując matrycę, dajmy na to, 24 Mpix z matrycą 3 Mpix, też porównujecie piksel z pikselem?
Tak, jeśli interesuje nas porównanie zachowania matryc.
M.O. napisał/a:
Ale takie porównanie piksel do piksela, choć niewątpliwie niesie częściową informację o matrycy, nie jest IMO wystarczające.
Jest, jeśli się rozumie wyniki, na które się patrzy.
Jeśli w Twojej opinii jest niewystarczające, co w takim razie Ci przeszkadza? Czego brakuje?
M.O. napisał/a:
A co powinienem myśleć
Nie "co" ale "jak". Jak? Racjonalnie, logicznie, analitycznie.
M.O. napisał/a:
Porównując dwa silniki spalinowe, jeden V8, drugi R4, porównacie moc uzyskiwaną z jednego cylindra? :wink:
Moc (silnika)? Kto mówi o mocy (silnika)? Mówimy o wydzielaniu CO2 i innego badziewia. Lub energii przekazanej do korbowodu a uzyskanej z wybuchu odpowiednio dozowanej i kontrolowanej mieszanki.
Potrzebujemy do tego wszystkich cylindrów? Czy jazdy po torze testowym?

jaad75 - Czw 16 Sie, 2012

hijax_pl, chyba wystarczyłoby zalinkować wątek o Nikon 1 - po cholerę znowu przytaczać te same oczywistości?

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 10:06 ]
Tak od połowy tej strony:
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=135

M.O. - Czw 16 Sie, 2012

Dziękuję za cierpliwość. I za linka.

hijax_pl, za bardzo przejąłeś się żartobliwym porównaniem z silnikiem :wink:

hijax_pl napisał/a:
Nie "co" ale "jak". Jak? Racjonalnie, logicznie, analitycznie.

Jako, że miałem okazję spędzić dzisiaj ze 4 godziny w korkach, to i był czas na racjonalne, logiczne i analityczne myślenie :wink: I muszę (dosłownie nie mam wyboru :wink: ) zgodzić się z Wami :oops:

Jednak pozwolę sobie zadać jeszcze jedno "lamerskie" pytanie:

Czy porównując szumy różnych matryc i posiłkując się testami optycznych nie łatwiej jest patrzyć na szare prostokąty obok legendarnej "dziołchy z obrazka"? One są zawsze takie same i nie ma problemu, czy na wycinku jest tylko oko, głowa, czy też połowa postaci.

Pozdrawiam

PS. Teraz już wiem, skąd macie skojarzenia z panem Chris62 :wink:

MM - Czw 16 Sie, 2012

M.O. napisał/a:
Teraz już wiem, skąd macie skojarzenia z panem Chris62

Choć trochę na tym forum już jestem to takich skojarzeń nie mam. Nie znam chyba gościa. Po prostu przewijam bezsensowne dysputy :cool:

hijax_pl - Czw 30 Sie, 2012

Chipworks potwierdziło w zasadzie to co było dla wszystkich jasne ;)
Matryca w D800 to sonowska IMX94.

muzyk - Sob 01 Wrz, 2012

Cóż, powoli ceny zaczynają opadać.
Dziś w Saturnie d800 kosztował 2600.

Canon 5DIII nadal drogi, mimo 300 euro taniej od ceny wyjściowej 3299.

Chris62 - Pon 10 Wrz, 2012

MM napisał/a:
M.O. napisał/a:
Teraz już wiem, skąd macie skojarzenia z panem Chris62

Choć trochę na tym forum już jestem to takich skojarzeń nie mam. Nie znam chyba gościa. Po prostu przewijam bezsensowne dysputy :cool:

Faktycznie były bezsensowne bo pewne osoby nie roumieją albo nie chcą rozumieć sedna tematu.
Poruszyłem owszem temat cropów bo może i one są do badania szumów komuś potrzebne ale mnie i jak sądzę wielu innych interesuje gotowy crop porównawczy zdjęcia wynikowego w tym samy formacie tj. w tej samej skali fotografowanego obiektu.
Tego w tutejszych testach nie ma a np widywałem na kilku serwisach takie właśnie porównanie np Fuji X-Pro 1 16 MP vs NEX-7 24 MP gdzie obiekty na zdjeciu były tej samej wielkości (interpolowano X-Pro1 do 24 MP). Mogłem zobaczyć jak to sie ma w 100% a jak w 50 % i do jakiego stopmnia zoomu widać różnice w rozdzielczości na korzyść NEXa.

W teście D800 mamy cropy gdzie te z D800 zawierają sporo mniej niz te z Canona aby cokolwiek porównać wypadałloby je ściągnąć wycropować Canonowskie interpolować by zobaczyć czy na tych z nikona widać więcej kresek czy też nie. Z tych cropów trudno cokolwiek sądzić w temacie gotowego zdjęcia.

Za to jest w podsumowaniu tabelka, w której przyrównywany Canon w kwestii właściwości matrycy o mniejszej liczbie MP ma lepszy wynik od tego Nikona.

Wygląda to podobnie jak ten nowy forumowicz napisał moc z jednego cylindra większa w aucie A niż w B ale to auto A auto po wyjechaniu na autostradę jedzie wolniej....

Czy wtedy kierowcę tego auta naprawdę cieszy ten wynik uzyskany z jednego cylindra jak "wącha rurę" temu co niby miał gorszy wynik?
Pewnie by tego nie zrozumiał i pojechał do serwisu z reklamacją he he :cool:

Drugą kwestią były JPGi na "minimalnym" wyostrzeniu.
Producent aparatu A za minmalne wyostrzenie uznaje poziom X a producent aparatu B X+3. Chcąc nie chcąc wizualnie te z B wyglądają na lepsze bo takie mamy złudzenie optyczne.
Potem piszą że B ma dobre jpgi a A do d..y

Takimi metodami to można udowodnić wszystko i nic.
Wszelkie te róznice widać dopiero przy bardzo dużych powiększeniach które jak sie dowiedziałem z tamtego wątku są bez sensu bo zazwyczaj wystarczy max 30x40.
Skoro tak kto pytam się po kiego grzyba się "jarać" MTFami szumami itd których nikt nie zobaczy i przepłacać za sprzęt?

Po to żeby kupić Ferrari i po mieście do pracy jeździć z prędkościami 50-80 km/h?
No można i tak...

jaad75 - Czw 18 Paź, 2012

Trochę wyjaśnień w kwestii problemów z AF:
Cytat:
Nikon has acknowledged, found and understood the root cause of the issue. It has been eliminated in the current production (however, I guess we'll never know when and from which serial numbers on).
The root cause is a misalignment of the AF module when mounted, outside of Nikon's own production tolerances. But be asserted we are still talking micro meters here ...
The issue for affected D800 can be solved in selected Nikon service centers; such as Düsseldorf, Germany.
The procedure is currently rolled out to more Nikon service centers.
The fixing procedure for Nikon is a tedious one. It includes writing individual calibration values into the firmware. For larger deviations, the AF module will first mechanically be re-aligned. This may actually include the AF auxiliary mirror in some cases.
This method is believed to deliver an autofocus precision which is at least as good as of cameras from a fresh batch. I could not clarify if there is a chance for both methods being non-equivalent in some way. However, Nikon Germany does not think so. They rather wholeheartedly believe that the in-service calibration procedure resolves the issue as good as current production does, if not better.
There is some dispute about the eventual success of the service measures from Nikon so far. Not only are there differences between countries and early attempts have faced difficulties and a lack of a clear procedure. But there is additional uncertainty about what to reasonably expect, esp. with the large sensor resolution of the D800. Therefore, the eventual success of the service measures from Nikon must be gauged relative to what is feasible technically. Every AF module from every vendor has finite AF field deviations. Lumolabs determined (depending on the lens too) deviations of up to 40µm between AF fields (cf. www.falklumo.com/lumolabs...nsorArray.html) as being usual in the market and acceptable for good image quality where 20µm would be very good. Such are accuracy values as found in other cameras (e.g., D3). According to Nikon, we shall expect the same (or better) for freshly produced batches of D800 from Nikon, or for D800 now being calibrated in service. LumoLabs intends to verify this claim. Until then, we cannot really know if isolated continued reports about inacceptable AF accuracy after service are due to a failure during calibration or an unreasonable expectation. It is this blog which actually proposed a method to distinguidh between the two. Nikon is supporting our contribution to bring the discussion back to facts.
Nikon does actually not know how many D800 of the early batches have been affected. Despite all oddities, the so-called service-rate of the D800 is unremarkable and only "sligthly increased" (compared to other camera models).
I take it that Nikon will not publish an official statement about this issue. And I take it too that meanwhile this has been internally decided in Japan. So, don't ask for it ... ;)
Independently of corporate information policy, Nikon wants to help all customers with the problem without asking much questions. This includes returned goods from dealers and service calls after expiration of the warranty period. (Note however, that Nikon Germany cannot speak for the rest of the world.)
I do now actually recommend affected D800 photographers, to contact Nikon or their dealer i order to schedule an AF calibration job done on it.
Personally, I do think it is a very good idea to additionally create an A2C2 chart (before and after). This should help your camera's resale value too.

http://falklumo.blogspot....bout-d800s.html

007areka - Czw 18 Paź, 2012

... a ja mam pytanie, czemu d800 w połączeniu z 85f1.8g i lampa 910 ostrzy + 6 działek na tablicy testowej na BF a z lampa wewnętrzna oraz przy złożonej lampie wew 6 działek na minus FF ...ustawienia korpusu i szklana 0. oczywiście metody pomiarowe uznajemy za stale =statyw.
bardzo to utrudnia prace, powiem więcej skalibrowanie nie wchodzi w grę i dla mnie praca na f1.8 jest niemożliwa,!!! dlaczego flagowy sprzet - AF nie dzial tak samo z lampa zew jak bez!!!
cały sprzęt jest nowy d800 +281.8g, 85f1.8g sb910. i nadaje się do zwrotu...po dwunastu latach pracy na Canonie przesiadłem sie na Nikona by mieć min. lepsze naświetlanie, lepszy stały, pewny AF a tu ... okazuje się ze przesiadłem się na WIELKIE GÓ WNO !!!

komor - Pią 19 Paź, 2012

Dyskusja na temat problemu nieprawidłowego działania AF w konkretnym przypadku opisanym przez 007areka znajduje się tutaj: zes. d800+ nikkor 85f1.8g+ 28f1.8g +sb910=brak wspolpracy AF.
dcs - Pią 19 Paź, 2012

007areka,
007areka napisał/a:
Wysłany: Pon 13 Sie, 2012 22:32
...kolejny bubel dzisiejszych czasów !!!
... dawno temu w maju...
"... a wspominam bo tak jakos cicho tu o d800 i d800e.... no chyba ze na tym forum niewolno a ze pewnych faktow z pewnych źródeł nie ujawniam to moja sprawa ..."
[06 Maj, 2012]
ale co tam przecież nikt nie wierzył :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :razz:
dzieki za test... ciekawe czy choc polowa użytkowników ma w pelni sprawne korpusy korpusy, pewnie nawet nie zauważyli co maja ...

Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 21:21
...yhy, o problemach d800 tez niektórzy nie wierzyli :mrgreen: :mrgreen: :?: :?: :wink: ejjj , nara . :!:

Wysłany: Pon 07 Maj, 2012 13:54
http://www.optyczne.pl/48...kami_Nikon.html ...jednak :razz: sie przyznaja ...tylko szkoda ze nie do wszystkiego...

:shock: I po tym co pisałeś przez ostatnie pół roku kupiłeś D800 :?:

nienietaktak - Pią 19 Paź, 2012

dcs, a miał jakąś alternatywę? ;)
007areka - Pią 19 Paź, 2012

...taaa, jak najbardziej d800 tylko sprawny, hmm a ten mial byc, szkoda ze calosc nie jest kompatybilna ...
hijax_pl - Pią 19 Paź, 2012

No ale skoro dokładnie wiedziałeś, że jest duży problem z AF to rozumiem iż założyłeś, że n+1 egzemplarz będzie bezproblemowy.
Zatem nie ma co się denerwować, tylko szukać. Szukać, szukać szukać.. dobrej sztuki ;)

007areka - Pią 19 Paź, 2012

hijax, jak widac nie ma dobrych :wink: ... sprzet byl sprawdzany przed zakupem i wydawal sie ok, jak sie okazalo nie da sie sprawdzic wszystkiego, reszta wychodzi w trakcie uzytkowania, niestety takie dzialanie systemu NIKON nie jest przezemnie do zaakceptowania,
hijax_pl - Pią 19 Paź, 2012

Dla mnie też nie i z tego powodu powstrzymuję się nadal z zakupem tej puszki :)
pan.tadeusz - Sob 20 Paź, 2012

takie tam iso6400

A77

A55

nex5n

A99

D800

5d3

nienietaktak - Sob 20 Paź, 2012

pan.tadeusz, ale dokładnie o co chodzi?
Ciniol - Sob 20 Paź, 2012

Hm... ciekawe, ciekawe. A99 mimo przedprodukcyjnego firmware wypada lepiej niż D800 i porównywalnie z 5D mk 3.
Szkoda tylko, że nie ma danych EXIF, bo licho wie, czy to JPGi czy RAWy i jak poszło z ekspozycją.
W każdym razie - wychodzi na to, że Sony też dołącza do grona korpusów bijących D800 na wysokich czułościach - pogratulować.

dcs - Sob 20 Paź, 2012

Ciniol,

Chyba zdjęcia ci się pomerdały.

dcs, chyba ludzie są ślepi, albo widzą to, co chcą zobaczyć.
dcs - Sob 20 Paź, 2012

nienietaktak,

Jak ktoś jest ślepy, to fotografia nie jest dla niego.
Może muzyka, albo coś...

dcs, stroiciele fortepianów kiedyś często byli niewidomi.
Ciniol - Sob 20 Paź, 2012

Zdjęcia mi się pomerdały :oops: tak się kończy otwieranie w innej kolejności, niż są opisane.... :roll:

Ciniol, no już. nie rycz ;)
pan.tadeusz - Nie 21 Paź, 2012

Ciniol napisał/a:

Szkoda tylko, że nie ma danych EXIF, bo licho wie, czy to JPGi czy RAWy i jak poszło z ekspozycją.

odrawiłem z ciekawości (exify masz w oryginałach na imaging-r.)
dorzucam jeszcze K5II i D600
iso6400 z raw @lightroom

A77
http://postimage.org/image/f3bqvmbph/

A55
http://postimage.org/image/q1n0dt0at/

nex5n
http://postimage.org/image/p4gl4xosl/

A99
http://postimage.org/image/prfhuglol/

D800
http://postimage.org/image/de2nnjw05/

5d3
http://postimage.org/image/rs61fahtx/

D600
http://postimage.org/image/b85toh86x/

K5II
http://postimage.org/image/k5qjlu0mx/

dcs - Nie 21 Paź, 2012

pan.tadeusz,
Jest tam też A900 dla porównania /albo D3x/?

jaad75 - Nie 21 Paź, 2012

pan.tadeusz, do jakiej rozdzielczości skalowałeś?

poczekajcie bo coś spieprzyłem.
zaraz podlinkuję ponownie i wyjaśnię.

dcs - Nie 21 Paź, 2012

pan.tadeusz,

slr lounge, ale skąd?

skalowałem do 4912 ale coś pochrzaniłem i tiffy przeleciały mi przez CaptureOne po eksporcie z Lightrooma ;)
zrobiłem to od nowa bez skalowania i tylko w LR, sorki ;)

[ Dodano: Nie 21 Paź, 2012 19:23 ]
gdyby ktoś szukał to wisi tutaj
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20309

raf7775 - Pią 09 Lis, 2012

Super porównanie, wielkie dzięki.
Już się zamachnąłem na d700 (wylicytowałem w dobrej cenie ale zrezygnowałem z zakupu, jest wystawione od nowa na ebayUK d700 + grip + timer, 1200 klapnięć, jak by ktoś był zainteresowany).
Widzę że dobrze zrobiłem, poczekam na d800 ;-)

muzyk - Sob 10 Lis, 2012

raf7775 napisał/a:
Widzę że dobrze zrobiłem, poczekam na d800

Leci z ceną na łeb na szyję.
Jakby jakiś wybrakowany był.
W tej chwili poniżej 2500 euro w Hamburgu.

007areka - Sob 10 Lis, 2012

...co się dziwicie, bo jest wybrakowany ale nie tylko d800 a większość nowych produktów systemu u nikona ... szkła - na 6 nowych 85gf1.8 żadna nie trafiła, 105 do kalibracji, 35 do kalibracji, zoomy tez loteria jedne z przodu inne z tylu.... lampa nadaje zły pomiar i to co się dało dostroić w body nagle się rozjeżdża ..... to jest system ????? i to wszystko na centralnym aż strach ozywać innych punktów lub zdać się na aparat .... ehhh....a potem słyszę banialuki od samej centrali nikona ze analizują problem - przez tydzień, cale szczęście ze większość sprzętu mogłem bez problemu oddać ... choć trafił się prawdziwek w fOTOJOKERZE a dokładnie Pani która zdalnie analizuje sprzęt - nawet bez serwisu jest pewna ze na pewno jest dobry i nie będzie rozpatrywać reklamacji ;) ) ..... doradzam zakup przez internet dokładnie przetestować co się kopiło jeśli jest ok - super, jeśli nie odesłać i niech się z nim bujają .... a już szczególnie sprawdzać system NIKONA !!!
muzyk - Sob 10 Lis, 2012

007areka napisał/a:
doradzam zakup przez internet dokładnie przetestować

Wolę jednak w sklepie. Gra idzie o zbyt dużą stawkę. W razie kuku - sprzedawca może się bujać z wymianą i co wtedy? Sąd?
A w "realu" jeśli jest kilka puszek, można chyba w jakimś wypaśnym sklepie przetestować?

007areka - Sob 10 Lis, 2012

... trochę masz racje.... ale wiesz - mało czasu, ja nawet po dwóch tygodniach nie dowierzałem sam sobie ze to po prostu nie działa ....
mozer - Sob 10 Lis, 2012

007areka, Ty to musisz mieć chyba jakiegoś niesamowitego pecha. Wszyscy narzekają na Canony, a Ty się z Nikonem nie możesz pozbierać ;) Jakoś jednak ludzie robią profesjonalne zdjęcia tym sprzętem...
Sunders - Sob 10 Lis, 2012

mozer napisał/a:
Wszyscy narzekają na Canony

mozer przesadzasz :smile:

mozer - Sob 10 Lis, 2012

Sunders, nie, narzekam ;)
Sunders - Nie 11 Lis, 2012

mozer napisał/a:
narzekam

mozer, ale Ty i kilka innych osób to przecież jeszcze nie wszyscy :smile:

mozer - Nie 11 Lis, 2012

Sunders, jestem egocentrykiem ;)
007areka - Nie 11 Lis, 2012

mozer,- daj mi jakikolwiek sprawny sprzęt /system a na nic nie będę narzekał....no chyba ze na siebie ze nie zdążyłem z kadrem lub parametrami...
mozer - Nie 11 Lis, 2012

007areka, a Twój Canon też jest niesprawny?
007areka - Nie 11 Lis, 2012

mozer napisał/a:
007areka, a Twój Canon też jest niesprawny?

:evil: czep się kogoś lub czegoś innego ... ok ? ( gdzieś ostatnio widziałem "złośliwców i prowokatorów nie obsługujemy")... pa pa ...

mozer - Nie 11 Lis, 2012

007areka, no cóż... ja się akurat serio pytałem...
muzyk - Pon 12 Lis, 2012

mozer napisał/a:
Wszyscy narzekają na Canony

JA nie narzekam. Do czynienia miałem/mam z 450/30/40D i esoami 20/5000n/300x/33

nienietaktak - Pon 12 Lis, 2012

muzyk, przydałyby się badania: kto narzeka? wtedy stałoby się jasne czy niezadowoleni użytkownicy, czy też teoretycy systemowo - testowi.
jaad75 - Pon 12 Lis, 2012

nienietaktak napisał/a:
wtedy stałoby się jasne czy niezadowoleni użytkownicy, czy też teoretycy systemowo - testowi.
To wrogi element reakcyjny, środowisko byłych obszarników i kułactwo, a także sabotażyści opłacani przez imperialistów... :lol:
nienietaktak - Pon 12 Lis, 2012

jaad75 napisał/a:
To wrogi element reakcyjny, środowisko byłych obszarników i kułactwo, a także sabotażyści opłacani przez imperialistów... :lol:

Oni to raczej pługi i traktory konstrukcji rosyjskiej będą krytykować :mrgreen:

dcs - Sob 17 Lis, 2012

.
Janusz Kamiński / “Beautiful Horror Movie” / Nikon D800

http://nikonrumors.com/20...ikon-d800.aspx/

komor - Sob 17 Lis, 2012

dcs napisał/a:
Beautiful Horror Movie

Czy to jakiś opis walki z serwisem w sprawie oleju i punktów AF? :twisted:

;)

Raideur - Pią 28 Gru, 2012

Orientuje sie ktos czy problem AF w D800 nadal istnieje i czy byla to tylko seria?
007areka - Pią 28 Gru, 2012

... przecież dla N nie było problemu, wszystko było i jest ok.... trzeba dobrze sprawdzić ido tego najlepiej z całością sprzętu który chcesz używać, u mnie był problem po podpięciu lampy AF nie trafiał( inaczej niż bez lampy)
jaad75 - Pią 28 Gru, 2012

007areka napisał/a:
... przecież dla N nie było problemu, wszystko było i jest ok....
Czyżby? Jesteś słabo zorientowany:

007areka - Pią 28 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
007areka napisał/a:
... przecież dla N nie było problemu, wszystko było i jest ok....
Czyżby? Jesteś słabo zorientowany:

tak czytałem, ale to wersja raczej nieoficjalna

promyczek112 - Sro 27 Mar, 2013

Witam,
Posiadam nikona d800 i ostatnio mam wielki problem z AF, nie dość że nie łapie ostrości to jeśli nawet coś ostrzy to nie we wskazanym punkcie. Mam pytanie do osób które miały podobny problem czy po serwisie zniknął i jest Ok czy należy wysyłać do serwisu co jakiś czas na kalibrowanie? :???:
Uh, wcześniej miałam nikona d 100 i nie miałam kompletnie żadnych problemów przez 8 lat, żadnych napraw, żadnych kalibracji nic...

Usjwo - Czw 28 Mar, 2013

promyczek112 napisał/a:
Witam,
Posiadam nikona d800 i ostatnio mam wielki problem z AF, Uh, wcześniej miałam nikona d 100 i nie miałam kompletnie żadnych problemów przez 8 lat, żadnych napraw, żadnych kalibracji nic...

Parafrazując słynne słowa...
W nowych aparatach skutecznie zmagamy sie z problemami, które wcześniej nie istniały. :mrgreen:

007areka - Sro 03 Kwi, 2013

... wgrywał ktoś nowe oprogramowanie ??
JanTarn1 - Pią 05 Kwi, 2013

007areka napisał/a:
... wgrywał ktoś nowe oprogramowanie ??

Owszem. Ale czy coś to zmieniło zobaczę dopiero w niedzielę. Nie mam też gripa (nieoryg.)

dloogiDM - Sro 15 Maj, 2013

Słuchajcie, tak z innej beczki, bo jakoś nie znalazłem wątku o tym.

Ostatnio nareszcie dane mi było pobawić się d800 i pierwsza rzecz jaka mnie "uderzyła" oprócz gabarytów tego potwora to spust migawki.
Dokładnie chodzi o to, że np na moim wysłużonym d90 wciskam do połowy, łapie ostrość i dalej do końca - pach - jest zdjęcie.

W d800 za nic nie mogłem wyczuć tego "schodka" pomiędzy złapaniem AF a zrobieniem zdjęcia...

Ja mam jakieś wypaczone paluchy czy ten typ tak ma?

moronica - Sro 15 Maj, 2013

dloogiDM, mialam dokladnie tak samo po przesiadce na d600, tzn dawno juz zapomnialam ze tak mialam i mi teraz przypomniales ;) szybko sie mozna przyzwyczaic, juz wyrobilam sobie wyczucie jak chodzi ten spust
dloogiDM - Sro 15 Maj, 2013

Czyli z czasem da się "wyczuć" ten moment? Powiem szczerze że troszkę mnie to zmartwiło lekko mówiąc. Cały czas zastanawiam się czy d600 czy d800... :/

Druga sprawa to podpiąłem tamrona 70-200 do d800. Tragedia, albo ustawienia AF w aparacie były jakieś dziwne a ja nie miałem czasu w to wnikać albo to szkło nie nadaje się do tej puchy. Celność AF i szybkość masakra w porównaniu do starego d90

ophiuchus - Sro 15 Maj, 2013

dloogiDM, hymm... jak masz kasę to chyba D800 byłby oczywistym wyborem ;) Do ustawień AF po lekturze instrukcji z całą pewnością się szybko przestawisz :P
hijax_pl - Pią 17 Maj, 2013

Dyskusja na temat "profesjonalności pewnych rozwiązań" jak i kto to jest profesjonalista została wydzielona do niezależnego tematu.
zwirek210 - Nie 13 Paź, 2013

Ostatnio po zabawie d800 bardzo sie zdziwiłem ogromnym przekłamaniem ekranu aparatu. Wszystko cudne wyraźne kontrastowe i kolorki malina a na kompie bladzizna. ten sam problem jest w d600 nawet Pan X z serwisu nikona powiedział no ze one juz tak mają. szumy są na poziomie body d700 albo troche słabiej. Matryca wielka. Pytanie po co mam sie przesiadać z d700 na d800 jest ktos kto zmienił puche i jest zadowolony ?
moronica - Nie 13 Paź, 2013

te szumy to zagladajac w piksele? jesli tak to wiesz, ze po pomniejszeniu z d800 i d700 do tego samego rozmiaru w tym pierwszym one znikna bez zbytniego odszumiania
zwirek210 - Pon 14 Paź, 2013

Ok szumy jeszcze spoko no ale co z tym ekranem ?
007areka - Wto 15 Paź, 2013

... szumow sie nie czepaim a ekranu tym bardziej - mam w du..pie nikonowski ekran, o AF juz pisalem ze niestety nie trafilem na sprawny,...ale zapamietam rowniez ten korpus - d800 jako korpus z najgorszym WB/ balansem bieli jaki kiedykolwiek uzywalem, jpg z puszki bo coraz czesciej ich uzwam a w zasadzie chcial bym uzywac sa w 50% przypadkow nie do zaakceptowania, auto WB bardzo kiepskie, profile sie nie sprawdzaj, sprawe mozna ratowac wolaniem raw'a ale nie zawsze jest potrzeba i chec zmojej strony aby to robic i tracic czas.
kufel - Wto 15 Paź, 2013

007areka, jakaś konkretna dominanta? czy nie?
nienietaktak - Sro 16 Paź, 2013

007areka, "małpką" rób zdjęcia, skoro potrzebujesz jotpegów z WB i całą resztą w automacie. Szkoda kasy na coś lepszego.
007areka - Sro 16 Paź, 2013

... kufel, ogolnie jest marnie z WB... przeklamania klorow, duze zafarby w belach itp...a wszystko nasila sie ze spadkiem swiatla. (preWB definiowanie wzorca bieli nie odnosi pozadanego skutku.)
nienie. -zdziwilbys sie... ale kompakt w auto niestety udaje sie zrobi poprawniejsze jpg pod wzgledem WB,- tyle w temacie.( i owszem czasem potrzebuje dobrych jpg i troche niesmak pozostaje ;( jak widze kolorystyke to tyko jedno zostaje - kur..a mać, i jazda do obrobki raw'a).

jaad75 - Sro 16 Paź, 2013

007areka, ani testy, ani opinie użytkowników nie potwierdzają tego, co mówisz.

... jaad75 to straszne :grin: ale wiem co widze :razz: a co do testow to chyba nie analizowales dokladnie. wybacz ale podtrzymuje swoja wersje ze d800 generuje chyba najgorszy WB w jpg z puszek jakich uzywalem,(chyba ze uzywasz go tylko w studio to jest ok) tyle z mojej strony.

007areka napisał/a:
ale wiem co widze :razz:
Jakieś przykłady?

jaad75 napisał/a:
007areka napisał/a:
ale wiem co widze
Jakieś przykłady?

hmm, o nawet wczorajsze, pierwsze z brzegu... nie byl w stanie rozroznic niebieskiej bluzy od jasno szarych spodni ...

007areka, cień, wiec nieco za chłodno, a las to generalnie dość wymagające środowisko dla AWB. Ale tragedii tu nie widzę. Bardziej przejmowałbym się fatalnym bokeh.

... no mnie nie zdowla takie WB...smartfon lepiej sobie poradzil :evil:
a bokech oryginalny z oryginalnego systemowego nikkora 50 f1.4... mie on z kolei nie wadzi :wink:

007areka napisał/a:
Bo miał nieco inny kadr i z założenia musi sobie radzić jak najlepiej w różnych warunkach? To trochę tak, jakbyś byl zawiedziony, że smartfon na Auto dobrał odpowiedniejszą ekspozycję niż D800 na Auto. Może, tylko co z tego? Trzeba było użyć predefiniowanego WB, albo ustalić temperaturę ręcznie, ba nawet na WhiBalu, skoro bardzo zależało Ci na JPG-ach. Poza tym, możesz to sobie zrobić post factum wołając RAW-y w puszce, jeśli nie chcesz tego robić na komputerze.
nienietaktak - Sro 16 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Bardziej przejmowałbym się fatalnym bokeh

Co kto lubi.
007areka, a picture control na co masz ustawiony? bo tu może być problem.

jaad75 napisał/a:
007areka napisał/a:
Bo miał nieco inny kadr i z założenia musi sobie radzić jak najlepiej w różnych warunkach? To trochę tak, jakbyś byl zawiedziony, że smartfon na Auto dobrał odpowiedniejszą ekspozycję niż D800 na Auto. Może, tylko co z tego? Trzeba było użyć predefiniowanego WB, albo ustalić temperaturę ręcznie, ba nawet na WhiBalu, skoro bardzo zależało Ci na JPG-ach. Poza tym, możesz to sobie zrobić post factum wołając RAW-y w puszce, jeśli nie chcesz tego robić na komputerze.

to prawda .. wiec dlaczego d800 tego odrazu nie zrobil... sa takie szczegoliki, co do predef juz pisalem codow taz nie ma a wymaga chwiwli czasu ktory wole poswiecic na cos innego, w scena sie zmieni i co znow predef WB?? czasem nie chce mi sie.....i nie chce mi sie najnormalniej w swiecie obrabiac, bo nie ma takiej potrzeby.... ot takie moje narzekanie... no bo po co dostac od korporacji cos co pozadnie dziala nie :?: ...dobra koniec tematu, zmykam , pozdrA.

ps. nienie. - na monochromatyczne :mrgreen:

dragossani - Czw 17 Paź, 2013

Ten bokeh faktycznie wygląda niemal jak z obiektywu lustrzanego - aż oczy bolą. Co do WB to dla mnie zawsze był to element wynikający z decyzji fotografa, jak GO czy czas naświetlania. Wołając fotkę podejmuję decyzję odnośnie WB i tyle. Nie bardzo rozumiem dyskusje o skuteczności AWB bo takie spory odbywają się przy milczącym założeniu, że dobry WB to tylko ten zgodny ze wzornikiem. To nieprawda. Dobry WB to zgodny z intencją fotografującego.
MM - Nie 15 Gru, 2013

Tiaaa.... Chyba komuś natura czegoś poskąpiła :razz:
Monastor - Nie 15 Gru, 2013

mazura6n napisał/a:
uważam że nikon d 800 to najlepsza rzecz jaka posiadam :)

Można i tak na to spojrzeć :zalamany:

manolo - Nie 15 Gru, 2013

007areka, trzeba było brać Canona, ale Canon ma za ciepło, Nikon ma za zimno,
Pentax jest najbardziej neutralny :lol:
Widać to szczególnie na pniach, które powinny być szare.. ale właśnie po to jest możliwość selekcji, można sobie ustawić temperaturę, szczególnie w pochmurny dzień, temp. się nie zmienia

[ Dodano: Nie 15 Gru, 2013 19:54 ]
Monastor napisał/a:
Można i tak na to spojrzeć

człowiek jest dumny z tego co posiada, nie psuj mu tego :wink:

007areka - Pon 16 Gru, 2013

... tia, można ustawić , poprawić, pomierzyć, wyselekcjonować, obrobić, wywołać...można to można tamto ...można stracić mnóstwo czasu... a po co ? czemu nie można od razu dostać czegoś przyzwoitego .... a canona podbieram cały czas - ma teść on na szczęście nie zgłupiał żeby zmienić system i tak stara 30d jak 5dIII spisują sie bdb. i na nim bazuje ... złom nikona używa w większości żona.
muzyk - Pon 16 Gru, 2013

007areka napisał/a:
złom nikona

Myślę, że z systemów, nie może być uznany za złom.
Owszem, są detaliczne różnice, czasem nawet dość znaczne np. w jakości oprogramowania matrycy, czy samej matrycy, ale do licha, jakość zdjęć z wielu współczesnych lustrzanek, mimo czy SLT cyfrowych daje UŻYWALNY obrazek.

...muzyk- jak najbardziej sie zgadzam :wink:

...moja definicja - złom'u - sprzęt wadliwy który mimo kontroli jakości lub wady technicznej/projektowej znalazł sie na rynku a producent mimo ewidentnych oznak wadliwosci w stos do innych egzemplarzy tego samego modelu nie zauważa problemu - wypisz wymaluj nikon i jego podejście do klienta :!:
oczywiście to jednostkowy przypadek( choć moze i nie) ale nie należy tego ukrywać,
również dodam ze jest to dobry system jak każdy inny jeśli jest poprawnie skalibrowany body/ szkla /lampa i jesli nie zawiera wady produkcyjnych. i szczerze mawdupie którego systemu używam bylem sie nie musiał dodatkowo ozapierniczac, po to technika idzie do przodu i po to co dwa lata wymieniam sprzęt by mieć lżej i wygodniej a klient byl bardziej zadowolony - tyle w temacie.

manolo - Pon 16 Gru, 2013

007areka napisał/a:
... tia, można ustawić , poprawić, pomierzyć, wyselekcjonować, obrobić, wywołać...można to można tamto ...można stracić mnóstwo czasu... a po co ? czemu nie można od razu dostać czegoś przyzwoitego .... a canona podbieram cały czas - ma teść on na szczęście nie zgłupiał żeby zmienić system i tak stara 30d jak 5dIII spisują sie bdb. i na nim bazuje ... złom nikona używa w większości żona.

wszystko jasne, przyzwyczaiłeś się do przecieplonego Canona, obiektywnie, WB Nikona nawet to za zimne, jest bliżej prawidłowego, większość auto WB z Canona które miewam okazję widzieć jest po prostu żółte jak diabli..

muzyk - Pon 16 Gru, 2013

Gdybym dziś kupował pierwszą lustrzankę, to miałbym jednak spory dylemat...

bo z jednej strony d800, z drugiej Pentax k5IIs z trzeciej np. Sony A7R i brak lustra,
dalej Panasonic GX7 i Olympus OM1.

manolo napisał/a:
007areka napisał/a:

wszystko jasne, przyzwyczaiłeś się do przecieplonego Canona, obiektywnie, WB Nikona nawet to za zimne, jest bliżej prawidłowego, większość auto WB z Canona które miewam okazję widzieć jest po prostu żółte jak diabli..

... nie, nie przyzwyczaiłem sie, i tak wołam raw... i raczej staram sie nie przyzwyczajać, to zły nawyk.

na tym zdjęciu które pokazałeś nienaturalnie wyglądały mocne kolory, aż tak mocna jest saturacja jpg z d800 ? to może mieć wpływ na odiór jako zdjęcia z nieprawidłowym wb,
warto też zwrócić uwagę na fakt że jesienią kiedy liście są wściekle kolorowe wb nie ma łatwej sprawy.
Jestem również pewny że ustawianie na wzorzec bieli w postaci naprawdę białego kartonu (niekonieczne papier do drukowania zdjęć, a jeśli już to matowy) rozwiąże Twój problem.

... :mrgreen: juz wiem od dziś będę robił czarno-białe zdjęcia :mrgreen: i ostrzył manualnie co by nie narażać sie ze af nie trafi :mrgreen: ... ( choc dobre BW jest sztuka i poprzeczka by sie jeszcze zwiększyła), dzieki za "porady". :razz:

007areka, prawie każdy urąga na WB jesienią w pochmurne dni kiedy jest po prostu o wiele ciemniej niż latem, zmienia się również temperatura barwowa
Jasper - Pon 16 Gru, 2013

manolo napisał/a:

No proszę! Każdy jednak ma spojrzenie subiektywne ( a może zależne od kalibracji monitora ?)
Dla mnie obrazek z Nikona ( auto WB) był żółty jak diabli.... i wolałem bardziej "chłodnego" Canona...

Usjwo - Wto 17 Gru, 2013

Z Caona obrazek jest pomaranczowy, z Nikona zolty, inne systemy niszowe nie sa uwzgledniane w plotkarskim rankingu :razz: :wink:
nienietaktak - Wto 17 Gru, 2013

Usjwo napisał/a:
Z Caona obrazek jest pomaranczowy, z Nikona zolty

O święte obrazki! :P :mrgreen:

komor - Wto 17 Gru, 2013

Panowie, wystarczy już tego. Święta blisko, porządki trzeba będzie robić w wątkach…
kozidron - Wto 17 Gru, 2013

komor napisał/a:
Panowie, wystarczy już tego. Święta blisko, porządki trzeba będzie robić w wątkach…

komor a mozna w kwestii formalnej :wink: ?

007areka, abstrahując od twoich wcześniejszych dokonań, powiedz mi jak można narzekać na jotpegi z puszki jak przyzwyczaiłeś się robić RAWy ?
Jak można narzekać na WB jotpega z puszki, skoro mozesz to sobie ustawić?
W końcu jak mozesz narzekać na jotpega z puszki (pomijając już to jak łatwo sobie to ustawić w puszce) skoro w szopie poprawienie tego zdjęcia zajmuje w przedziale 5 do 10 sekund?

Reasumują, nie chce ci odpowiadać jak Kozacy w liscie do wielkiego Hetmana ale co z Ciebie za fotograf jak nie potrafisz ustawić WB, czy to w puszce czy w szopie.

dcs - Wto 17 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
Gdybym dziś kupował pierwszą lustrzankę, to miałbym jednak spory dylemat...

Olympus OM1.

Tylko ja widzę to mydło na wyższych czułościach w Olkach?

cybertoman - Wto 17 Gru, 2013

Nie.
007areka - Wto 17 Gru, 2013

[ Dodano: Wto 17 Gru, 2013 22:38 ]
kozidron napisał/a:
komor napisał/a:

komor a mozna w kwestii formalnej :wink: ?

007areka, abstrahując od twoich wcześniejszych dokonań, powiedz mi jak można narzekać na jotpegi z puszki jak przyzwyczaiłeś się robić RAWy ?
Jak można narzekać na WB jotpega z puszki, skoro mozesz to sobie ustawić?
W końcu jak mozesz narzekać na jotpega z puszki (pomijając już to jak łatwo sobie to ustawić w puszce) skoro w szopie poprawienie tego zdjęcia zajmuje w przedziale 5 do 10 sekund?

Reasumują, nie chce ci odpowiadać jak Kozacy w liscie do wielkiego Hetmana ale co z Ciebie za fotograf jak nie potrafisz ustawić WB, czy to w puszce czy w szopie.

... no bo po co komu jpg jesli trzeba go obrabiac/poprawiac - teoretycznie powinien byc gotowy, jesli mam przetwarzać to wole rawa ale czemu mam tracic czas jesli ma do wyboru jpg itd itd... moj ty "pieciosekundowy" kolego, czemu to ja marny fotograf mam ustawiac majac tak wspanialy wedle twojego mniemania sprzet d800... a fotaograf ze mnie taki jak z "kozidronatraba" pa pa pa :wink: i nie pisz wiecej na sile/ilosc madrych postow i nie prowokuj rowniez innych uzytkownikow forum bo ci napiszą w.y.p.i.e.r.d.a......itd itd.

hijax_pl - Wto 17 Gru, 2013

007areka, a ustawiłeś profil przetwarzania kolorów pod siebie i "mikrokalibrację" WB by mieć tak jak się podoba w JPEGu?
007areka - Wto 17 Gru, 2013

...pewnie... inaczej juz dawno bym go nie dotknął tylko pracował cały czas na teścia 5dIII co i tak w większości robię :mrgreen: nie przejmuj sie daje rady :wink: a kozidron maniak nikona niech sie poci na forum, widać lubi......
ps. miałeś podesłać parę fot z nikkora 16mm.. czy załatwię temat zenitarem 16mm, używałeś cos takiego ??.

kozidron - Sro 18 Gru, 2013

007areka napisał/a:
...pewnie...

007areka, ośmieszasz się albo ustawiłeś to źle albo wcale albo sam nie wiesz jak ustawiłeś, może ustawienie WB to w twoim wypadku to kwestia gustu.

007areka napisał/a:
czemu mam tracic czas jesli ma do wyboru jpg itd itd... moj ty "pieciosekundowy" kolego

czas powinieneś tracić, dlatego bo:
1. nie umiesz ustawić tego w puszce jednorazowo (dobór w [K])
2. nie umiesz oprofilować sobie puszki pod siebie
3. byłeś niezadowolony z fotki

Niestety 007areka, wciśnięcie shiht+Ctrl+B lub nawet dopieszczenie przy mieszaniu kanałów trwa w przedziale 5 do 10 sekund, szczególnie na twoim zdjeciu i to razem z zapisem. W tak krótkim czasie mozesz tak wykwasić to zdjęcie, że będzie wyglądało jak z najgorszego canona.

Cytat:
a fotaograf ze mnie taki jak z "kozidronatraba" pa pa pa :wink: i nie pisz wiecej na sile/ilosc madrych postow i nie prowokuj rowniez innych uzytkownikow forum bo ci napiszą w.y.p.i.e.r.d.a......itd itd.

nikt cię nie prowokuje poza twoją chorą wyobraźnią, pisanie co mi ktoś "może napisać" jest dzienną formą obrony- szczególnie jak na końcu umieściłeś coś czego moderator musi udawać, że nie widzi, oprofiluj sobie następnym razem puszkę albo ustaw WB, bo szkoda to czytać.
Zwalanie winy na puszkę, której nie umie się obsługiwać jest słabe.

007areka napisał/a:
kozidron maniak nikona niech sie poci na forum, widać lubi......

mam canona :razz:

muzyk - Sro 18 Gru, 2013

dcs napisał/a:
Tylko ja widzę to mydło na wyższych czułościach w Olkach?

Nie. Wczoraj w OM1 - zapis bez karty.
ISO 6400 - o święta masakro :mrgreen:
007areka napisał/a:
a kozidron maniak nikona

hehe :mrgreen:
kozidron napisał/a:
Zwalanie winy na puszkę, której nie umie się obsługiwać jest słabe.

Hmm, ale zawsze można RAW zrobić.

O co halo z tymi jotpegami? :roll:
Jakiś bdb sprzęt kupić i dla siebie jpg trzaskać? :razz:

Do reporterki, jak to już kiedyś ktoś argumentował, gdzie trzeba szybko zdjęcie wysłać, to tak, ale dla siebie? :roll:

manolo - Sro 18 Gru, 2013

007areka napisał/a:
...pewnie... inaczej juz dawno bym go nie dotknął tylko pracował cały czas na teścia 5dIII co i tak w większości robię :mrgreen: nie przejmuj sie daje rady :wink: a kozidron maniak nikona niech sie poci na forum, widać lubi......
ps. miałeś podesłać parę fot z nikkora 16mm.. czy załatwię temat zenitarem 16mm, używałeś cos takiego ??.

więc w czym problem ?
to WB które pasuje Tobie może nie odpowiadać wielu u innym, właśnie za to płacisz kupując lustrzankę, wszystko możesz ustawić, inaczej jak w kompakcie.

kozidron - Sro 18 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
Jakiś bdb sprzęt kupić i dla siebie jpg trzaskać? :razz:

muzyk, każdą puszką da się robić jotpegi, tak samo jak da się jeździć sportowym samochodem 50km/h -- nie ma w tym nic złego a przynajmniej ja nie widze w tym nic złego :wink:

111lisu - Pią 10 Sty, 2014

kozidron napisał/a:
muzyk, każdą puszką da się robić jotpegi, tak samo jak da się jeździć sportowym samochodem 50km/h -- nie ma w tym nic złego a przynajmniej ja nie widze w tym nic złego :wink:

Myślę, że go nie zrozumiałeś. Jeśli pstrykasz mecz i gazeciarze wiszą na d Tobą to pstrykasz JPG bo nie ma czasu na zabawy,
ale jak małżonce, dziecku, babci czy kochance to po kiego w JPG?

Co do auta to zły przykład próbuj nim jechać szybciej ;) próbowałem kilka razy nawet nie sportowym :mrgreen:

kozidron - Sob 11 Sty, 2014

111lisu napisał/a:
Myślę, że go nie zrozumiałeś. Jeśli pstrykasz mecz i gazeciarze wiszą na d Tobą to pstrykasz JPG bo nie ma czasu na zabawy,
ale jak małżonce, dziecku, babci czy kochance to po kiego w JPG?

111lisu, kto nad tobą wisi :shock: ? Jak pstrykałem mecze to robiłem sobie rawy ewentualnie jpg+raw

Myślę, że go zrozumiałem doskonale, Tomek(muzyk) generalnie podważa sens robienia jotpegów bezwzględu na okoliczności :razz:

111lisu napisał/a:
Co do auta to zły przykład próbuj nim jechać szybciej ;) próbowałem kilka razy nawet nie sportowym :mrgreen:

to ile mam na budziku nie zobowiązuje mnie do sprawdzania tego przy każdej okazji, tam gdzie można sobie pozwolić na szybka jazdę to czemu nie ale wszystko w ramach przepisów. Przez taką lekkomyślność naoglądałem się już w życiu na kilka nie fajnych rzeczy.
Szczerze, to takie lekkomyślne podejście tępiłbym tak samo jak to robią w Norwegii.

nienietaktak - Sob 11 Sty, 2014

kozidron napisał/a:
to ile mam na budziku nie zobowiązuje mnie do sprawdzania tego przy każdej okazji

Wystarczy sama świadomość, że mogę, ale nie muszę ;)

MM - Sob 11 Sty, 2014

Mogę jak mogę, ale czy POTRAFIĘ? Bo jak się patrzę na tych miszczów prostej lecących na drzewa przy pierwszym lepszym bardziej technicznym zakręcie...
nienietaktak - Sob 11 Sty, 2014

MM napisał/a:
Mogę jak mogę, ale czy POTRAFIĘ?
Mistrzowie prostej to temat przynajmniej na pracę magisterską. No i przedstawiciele handlowi ;)
muzyk - Sob 11 Sty, 2014

kozidron napisał/a:
Tomek(muzyk) generalnie podważa sens robienia jotpegów bezwzględu na okoliczności :razz:

Tak. Zdecydowanie. Nawet jako dziennikarz. :mrgreen:

Ej, Krzychu... nie rób legendy z tego.
Rozumiem, że czasem dobry jpg musi być, bo czasu nie ma.
Czasem ba, nawet to co jest pod ręką ... nawet smarkfon, jak puszki nie ma.
:mrgreen:
kozidron napisał/a:
Szczerze, to takie lekkomyślne podejście tępiłbym tak samo jak to robią w Norwegii.

No wiesz... :mrgreen:
Nie spinaj się :mrgreen:

Lisu nie jest lekkomyślnym Gościem.

kozidron napisał/a:
to ile mam na budziku nie zobowiązuje mnie do sprawdzania tego przy każdej okazji

I tak nie sprawdzisz, bo budzik jest na wyrost skalowany - dla tunerów :twisted:
kozidron napisał/a:
tam gdzie można sobie pozwolić na szybka jazdę to czemu nie ale wszystko w ramach przepisów.

:cool:

MM - Nie 12 Sty, 2014

muzyk napisał/a:
, bo budzik jest na wyrost skalowany

Zgodnie z normą nie może zaniżyć nawet o promil. Może za to zawyżać (i niemal zawsze tak robi) do bodaj 7%. Dlatego ja patrzę na to co pokazuje GPS a nie prędkościomierz. Tzn. w sensie "ile wyciąga" bo generalnie interesuje mnie tylko obrotomierz :mrgreen:

muzyk - Nie 12 Sty, 2014

Eeee tzn. mnie chodziło o to, ile max jest na budziku, a ile "blaszka" jest w stanie "wyciągnąć". :razz:
kojut - Nie 12 Sty, 2014

MM napisał/a:
Zgodnie z normą nie może zaniżyć nawet o promil. Może za to zawyżać (i niemal zawsze tak robi) do bodaj 7%.

I dlatego podoba mi się podejście do tematu przekraczania prędkości w Irlandii- wszystko powyżej dozwolonej jest karane mandatem. Za jazdę 51km/h przy ograniczeniu do 50 dostaje się co najmniej €80 i dwa punkty. W takiej sytuacji nie opłaca się jeździć powyżej tego co pokazuje "budzik" ;-)

hijax_pl - Nie 12 Sty, 2014

MM napisał/a:
Może za to zawyżać (i niemal zawsze tak robi) do bodaj 7%
Zawyża logarytmicznie. Im większa prędkość tym większy błąd wskazania. Jakkolwiek by nie było przy 140km/h na desce w jednym samochodzie GPS pokazuje 124 a w drugim 132 km/h.
lexus - Nie 12 Sty, 2014

hijax_pl napisał/a:
przy 140km/h na desce w jednym samochodzie GPS pokazuje 124 a w drugim 132 km/h.

Zwłaszcza, że często mają nieodpowiednie "laczki" :wink:

Werwik - Wto 11 Lut, 2014

Ktoś się orientuje jakie numery seryjne to już nowsze partie bez początkowych problemów?

[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 09:14 ]
Z tego co wyszperałem puszki z numerami 606xxxx nie mają już problemu z AF. Może jak posiadacze podadzą swoje nr puchy z którymi mieli lub nie mieli problemu pomoże to innym przy zakupie :)
Moja 614XXXX brak problemów.

dcs - Pon 27 Paź, 2014

Nikon D800 i D800E -discontinued https://translate.google....p%2F&edit-text=

http://www.bhphotovideo.c...205295&Ntt=d800

grall - Sro 26 Lis, 2014

i po cichutku wycofali bubla z rynku, (a szkoda ze nie zorganizowali roadshow z tej okazji)
kozidron - Czw 27 Lis, 2014

grall napisał/a:
i po cichutku wycofali bubla z rynku, (a szkoda ze nie zorganizowali roadshow z tej okazji)

wycofali, bo jest nowy model, to jakby :P naturalna kolej rzeczy. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, za dużo czytasz macierewicza co wszędzie wietrzy teorie spiskowe :P

Andrzej.M. - Czw 27 Lis, 2014

kozidron napisał/a:
za dużo czytasz macierewicza

Kozi , fantazjujesz! On umie? :lol:

[ Dodano: Czw 27 Lis, 2014 17:23 ]
kozidron napisał/a:
wycofali, bo jest nowy model

Mówisz? Jaki? Bo w tym bałaganie nikonowskim nie ogarniam...

kozidron - Czw 27 Lis, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Kozi , fantazjujesz! On umie? :lol:

eh te wąsate poczucie humoru :P

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Mówisz? Jaki? Bo w tym bałaganie nikonowskim nie ogarniam...

ktoś kto nadmiernie czyta z przejęciem DxO chyba doskonale zna pierwszą pozycję w rankingu sensorów :P Niestety w związku z tym twój kochany pentax spadł 2 oczka niżej, bo jest jeszcze kolejny nikon który go położył :razz: :mrgreen: