|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Którą kupić
bodek26 - Czw 16 Sie, 2012 Temat postu: Którą kupić Witam serdecznie wszystkich forumowiczów , myślę o zakupie lornetki Baygish BPC 15x50 KOMZ albo YUKON 16x50 Proszę o pomoc w wyborze lornetki , która lepsza i czy warto .
Pozdrawiam BODEK26
Abs - Czw 16 Sie, 2012
Ja bym wybrał Nikona Ex 12x50 lub Skyguide 15x70. Nikon bardziej uniwersalny a Sky bardziej astronomiczny. Parametry typu 16x50 nie są tak użyteczne jak to może się wydawać. Ale jeśli...Yukon produkowany jest na pryzmatach Bk7 więc wolałbym Nikona VII w podobnej cenie. BPC - mam pewien sentyment do tej marki ale nieco odstaje optycznie nawet od przytaczanej VII-ki.
kivirovi - Czw 16 Sie, 2012
bodek, to nie są dobre lornetki. Posłuchaj ABSa. Napisz do czego potrzebujesz tej lornetki, pogadamy, a na koncu i tak zostaniesz z Nikonem EX
bodek26 - Czw 16 Sie, 2012
O Nikonie ale, EX 16X50 CF też myślałem , do chwili gdy porównywałem Nikona EX 10x50CF z Bushnell Legend 10x50 .Bushnell po prostu okazał się lepszy , byłem b.zaskoczony czystym wyrazistym obrazem, szerokim polem widzenia i super wyważeniem .
kivirovi - Czw 16 Sie, 2012
Pod jakim względem optyka Bushnell wydała ci sie lepsza od EX?
Co do mechaniki, to zrozumiałem. Jesli jednak EX ma niewystarczająco dobrą, to ja nie wiem czym cie ten Yukon lub Baygish chwyciły za serce. Z klasyków bardzo fajne są lornetki z osobnym ogniskowaniem, wchodza w gre? Poza tym Vixen czy Swift wciąż robia klasyczne Porro o lepszej niz Nikon mechanice ale trudno to dostac. Również Pentax jest mechanicznie od EX lepszy.
septimanus79 - Pią 17 Sie, 2012
bodek, przyglądam się wynikom testów i trudno zrozumieć czemu Bushnell Legend 10x50 wydał ci się zauważalnie lepszą lornetką od Nikona Action Ex 10x50 ...
Andrzej_X - Pią 17 Sie, 2012
Testy Nikona Action EX były przeprowadzane przeszło 6 lat temu, od tego czasu cena tej lornetki spadła o połowę, ciekawe czy bez żadnych strat jakości optycznej i mechanicznej. Ja nic nie sugeruję tylko głośno myślę i z chęcią poczytałbym test współczesnego EXa na tle tego z 2006 roku.
|
|