|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Macro - co i jak ?
Nikolai - Pią 17 Sie, 2012 Temat postu: Macro - co i jak ? Witam! Ostatnio wpadłem na pomysł makrofotografii, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Posiadam Nikona D80 + N24-120, N50 1,8D, Sigma 70-300 Macro. CO daje najlepsze efekty, jakieś tuleje i mieszki czy może pierścień odwrotnego mocowania i Jakiś Hellios czy coś ?
mozer - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai, na początek najlepiej kup pierścienie pośrednie (z reguły zestaw 3 sztuk o różnej grubości) z przeniesieniem automatyki i podłącz do swojego 50/1.8. Pozwoli to uzyskać skalę odwzorowania większą niż 1:1. Jak już dojdziesz do wprawy to możesz pomyśleć o odwrotnym mocowaniu.
Nikolai - Pią 17 Sie, 2012
a soczewki ?
mozer - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai, soczewki pogarszają jakość obrazu, ale można również o nich pomyśleć. Popularny jest Raynox dcr-250 - ludzie go chwalą.
mozer, chodzi Ci o takie pierścienie: http://allegro.pl/piersci...2545595942.html ?
jak wygląda sprawa z winietowaniem oraz jakie rozwiązanie sprawdzi się najlepiej przy fotografowaniu owadów (czytaj z trochę większej odległości) ?
mozer - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai, tak, sam mam takie tylko do Canona.
No z owadami to trochę ciężka sprawa, bo 50 mm daje rzeczywiście dość bliską odległość przedmiotową. Wtedy jednak lepiej kupić takiego Raynoxa, bo pierścieni dla skali 1:1 do obiektywu 100 mm musiałbyś przyczepić od cholery - konkretnie prawie dwa takie zestawy
Nie wiem jaka skala Cię interesuje.
mozer napisał/a: |
Nie wiem jaka skala Cię interesuje. |
sam nie wiem ^^ na razie chyba kupię te pierścienie i zobaczę jak mi się spodoba, zresztą aktualnie owadów i tak będzie coraz mniej
mozer - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai, to jest dobry pomysł, bo pierścienie to nie jest wielki wydatek, a jak kiedyś np. kupisz sobie obiektyw makro, to też mogą Ci się przydać do zwiększania skali
dcs - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai,
Można kupić telekonwerter makro 2x do tej pięćdziesiątki.
dcs, telekonwerter to już trochę za drogo jak na zabawę w coś po raz pierwszy
dcs - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai,
http://www.ebay.com/itm/1...=item5894b81630
hijax_pl - Pią 17 Sie, 2012
Nikolai napisał/a: | telekonwerter to już trochę za drogo jak na zabawę w coś po raz pierwszy | Najtaniej to wyjdzie pierścień odwrotnego montowania. To znaczy z jednej strony bagnet F a z drugiej gwint 52.
W ten sposób do korpusu zapniesz bezpośrednio odwróconego nikkora 50/1,8
Dość duża skala odwzorowania, brak pomiaru światła i kłopoty z ustawianiem ostrości - czyli wszystko co Cię czeka w macro za dużo większą kasę
mozer - Pią 17 Sie, 2012
hijax_pl napisał/a: | brak pomiaru światła |
No chyba obiektywy makro jednak pozwalają mierzyć światło?
Nie wiem czy zaczynanie od tak dużych powiększeń to dobry pomysł...
hijax_pl - Pią 17 Sie, 2012
Tysz fakt
Jednak zaczynanie od 30zł też ma swoje zalety
Jeśli chodzi o pierścienie to ja akurat uważam, że tę kasę lepiej przeznaczyć na Raynoxa.
Nikolai - Sob 18 Sie, 2012
a czy do Raynoxa potrzebuję jakąś przejściówkę, tulejkę czy coś ?
mozer - Sob 18 Sie, 2012
Nikolai, on ma uniwersalny adapter typu snap-on pasujący do średnic obiektywu z zakresu 52-67 mm.
dcs - Sob 18 Sie, 2012
Nikolai,
http://raynox.co.jp/engli...dexdcr250eg.htm
Nikolai - Sob 18 Sie, 2012
pytam gdyż w jednym z sklepów pisze "W większości przypadków niezbędna jest tulejka dedykowana do aparatu"
moronica - Sob 18 Sie, 2012
tulejki sa czesto potrzebne by raynoxa uzyc z kompaktem
mozer - Sob 18 Sie, 2012
Sprzedawcy zakładają, że nikt normalny nie robi zdjęć makro lustrzanką
moronica - Sob 18 Sie, 2012
mozer, raczej zakladaja ze jak ktos czyta opis na stronie sklepu zamiast producenta badz na portalu fotograficznym to zapewne ma kompakt
mozer - Sob 18 Sie, 2012
moronica, to był żart
hijax_pl - Nie 19 Sie, 2012
mozer, jeśli tak zakładają, to znaczy, że podchodzą profesjonalnie do klienta
|
|