forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka czy bezlusterkowiec do 1500 zł

czaja - Nie 19 Sie, 2012
Temat postu: lustrzanka czy bezlusterkowiec do 1500 zł
Witam,

Od dłuższego czasu poszukuję aparatu dla siebie. Ostatnimi czasy nasiliło się szukanie i czas zaczął naglić bo muszę coś kupić max do wtorku lub piątku jeśli w sklepie stacjonarnym (Avans, EUROAGDRTV, Media Markt, Auchan, Real, Foto Joker, AB Foto) bo wyjeżdżam na wakacje i chcę już mieć nowy aparat do pstrykania.
Kwota jaką chcę przeznaczyć na aparat to 1500zł MAX na nowy z gwarancją lub używany ale na gwarancji. Aparat ma być w miarę uniwersalny czyli zarówno zrobi fotki na urodzinach imieninach, weselach czy też na wakacjach. Nie musi mieć jakiś tam nagrywań w stereo czy Dolby lub nawet HD czy tam Full HD, ma to być po prostu aparat do pstrykania. Zaznaczam też że aparat musi ten posłużyć mi przynajmniej parę lat więc odpada kupienie czegoś teraz do nauki a za rok zmiana. Przeglądając forum odrzuciłem z tego wszystkiego kompakty bo nawet mam taką małą zabawkę Samsung NV15 która jak dla mnie robi marne zdjęcia mimo iż ostatnio próbowałem uczyć się na niej manualnie robić fotki to i tak jakość była dla mnie bardzo słaba tego. Dlatego teraz wybór padł na podstawową lustrzankę lub może trochę lepszy bez lusterkowieć.
Aparaty jakie miej więcej biorę pod uwagę to:
Nikon D3000
Canon 1100D
Sony alfa 200

Olympus PEN E-PL1 lub E-PL2
Sony NEX C3 lub używka NEX5
Samsung seria NX
Panasonic seria G lub GF

Chciałbym żeby jak coś na przyszłość aparat oferował szkiełka w dość przystępnych cenach, brat kazał szukać czegoś ze stabilizacją w body co chyba ma olympus, ale też nie myślę nad tym żeby kupować nie wiadomo ile obiektywów.

Wielkość aparatu też nie ma tu wielkiego znaczenia.

Za każdą wypowiedź oraz radę na temat będę bardzo wdzięczny.

PS. Jak by coś ktoś mógł coś innego godnego uwagi zaproponować w tej cenię tęż będzie mile to widziane.

sigmiarz - Nie 19 Sie, 2012

uzywka pentax k-x albo k-r jak na taki budżet,
albo Canon z serii G, ktoś tu się ogłasza na G11 za 800pln
według mnie Canon G świetny aparat na wakacje.

czaja - Pon 20 Sie, 2012

A co z tego dobrze było wybrać ??:
Używany Nikon D3100 z obiektywem 18-55
Sony NEX 3 z obiektywem 18-55 Używany na gwarancji
Sony NEX C3 z obiektywem 16mm nowy
Sony NEX 5 z obiektywem 16mm nowy

Oglądając porównania ze strony dpreview.com bardzo fajnie wypadły te NEXy. Może warto w to zainwestować bo raz że poręczny a dwa że dobra matryca

dcs - Pon 20 Sie, 2012

D3100 z 18-55.

NEX-C3 też z 18-55.

hijax_pl - Pon 20 Sie, 2012

NEXy fajne, ale nie ma jak na razie nic ciekawego co można byłoby do nich dokręcić.
No chyba, że ktoś ma zacięcie hobbystyczne i dokręca tak jakieś perełki optyki sprzed 60lat... ;)

moronica - Pon 20 Sie, 2012

a ja bym odradzala wszelakie 18-55 chyba ze jestes pewien, ze nie dolaczysz do sporej grupy poszukujacych teleobiektywu nie do jakiegos konkretnego celu tylko dlatego, ze im zooooomu brakuje. wysyp ich ostatnio na forum
czaja - Pon 20 Sie, 2012

Nie no raczej te 18-55 wystarczy mi bo nie fotografuję jakiś ptaków czy coś. Zoom przydał mi się tylko jak byłem na meczu kilka razy ale nie powiem że się nie przyda bo jeszcze w tym roku się wybieram na jakieś spotkanie na stadionie. NEX c3 z 18-55 jest po za moim pułapem cenowym. Nie wiem jak to jest z tym D3100 czy wart jest swoich pieniędzy ja po zakupie raczej przez jakiś czas wolał bym zostać przy kitowym obiektywie ze względu na fundusze ( małe zarobki ) Jeszcze brałem pod uwagę PEN E-PL1 E-P1 lub jeszcze był E-PL2 ale już raczej jego nie uda mi się zakupić chyba że naprawdę był by wart czasu i pieniędzy to poczekał bym.
Wczoraj miałem okazje sobie jeszcze popstrykać tym moim szajmsungiem nv15 na imprezie samochodowej i co mnie najbardziej zdenerwowało bo do kiepskiej jakości fotek już przywykłem ?? Wyjazd i przejazd motoru z silnikiem odrzutowym na zakończenie imprezy a tu bateria padła i musiałem pstrykać i kręcić telefonem.

dcs - Wto 21 Sie, 2012

czaja,

Rzuć okiem na specyfikacje:
http://www.optyczne.pl/po...3=1225&add4=928
Ewentualnie przeczytaj testy /linki na dole/.

Może wpadnie ci w oko jakaś funkcja lub rozwiązanie które chciałbyś mieć, a występuje tylko w jednym z tych aparatów /odchylany ekran, ilość klatek na sekundę etc./

czaja - Wto 21 Sie, 2012

Nie będę ukrywał że przejrzałem te porównanie i jak dla kompletnego amatora/laika nic mi te cyferki nie mówią no po za wymiarami i wagą.

Też nie ma co tu dużo ukrywać ale na początku zdjęcia będą robione na automacie i na pewno w jpg( i pewnie na tym zostanie ) więc nie wiem na czym skupiać uwagę.

Po prostu chciałbym żeby ktoś kto użytkował różnego typu aparaty doradził co najlepiej kupić żeby być zadowolonym.

Ogólnie na internecie nie da się znaleźć jednoznacznej opini na temat aparatu który jest wart zakupu dla amatora no po za tym że jednak bez lusterkowce i lustrzanki robią lepsze zdjęcia od kompaktów.

dcs - Wto 21 Sie, 2012

"odchylany ekran, ilość klatek na sekundę..." -?

Nie wiem, co jest dla ciebie istotne.

Wybieraj pomiędzy D3100 i NEX-C3
/jak już napisałem ten drugi najlepiej z 18-55/.

Preferujesz kadrowanie przy użyciu wyświetlacza, czy wizjera?

czaja - Wto 21 Sie, 2012

Jak na razie to większość zdjęć robiłem poprzez ekran tylko kiedyś w starym kodaku kilka razy użyłem wizjera a tak w samsungu go nie mam i w telefonach go też nie mam.

Jakoś mi na odchylanym ekranie nie zależy a jeśli chodzi o klatki na s to nawet nie wiem po co to jest.

NEX C3 to raczej tylko z obiektywem 16mm jest w moim zasięgu.

Ewentualnie w tej kwocie może warto kupić Olympusa E-PL1 14-42 i do tego wszystkie potrzebne graty typu karta pamięci, torba może nawet jakiś obiektyw stały by się zmieścił w tej cenie 1500zł

hijax_pl - Wto 21 Sie, 2012

czaja napisał/a:
to raczej tylko z obiektywem 16mm jest w moim zasięgu.
Mam nadzieję, że wiesz iż jest to obiektyw stałoogniskowy (inaczej mówiąc bez zooma) ?
krzysztoff77 - Wto 21 Sie, 2012

Będąc na Twoim miejscu i podpierając się jako takim doświadczeniem proponuję Ci zainwestowanie w NEX-a. Odrzucając na bok ich urodę (stosunek wielkości obiektywu do body) nie można w sumie doczepić się ani do jakości zdjęć jakie oferuje ta matryca w porównaniu do D3100, ani tym bardziej do funkcji filmowania. Pisałeś, że oprócz robienia zdjęć używasz aparatu również do filmowania. NEX ma tutaj tą zaletę iż w przeciwieństwie do chociażby D3100 podczas rejestracji filmu pracuje w trybie ciągłego autofokusa tzn. tak jak inne aparaty cyfrowe podczas zmiany kadru automatycznie ustawia ostrość. W D3100 i innych lustrach (nie licząc Sony z półprzepuszczalnym lustrem-to osobny temat) najlepiej robić to ręcznie poprzez pokręcanie obiektywem. Nie muszę chyba pisać, że dla wielu osób taka opcja jest co najmniej upierdliwa :smile: Odpowiedz sobie sam czego oczekujesz, na czym do tej pory się skupiałeś i jakich funkcji od sprzętu oczekujesz.
komor - Wto 21 Sie, 2012

czaja napisał/a:
Nie no raczej te 18-55 wystarczy mi bo nie fotografuję jakiś ptaków czy coś.

Oj, lepiej sobie sprawdź jak niewielki zakres zooma to jest…
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

dcs - Wto 21 Sie, 2012

czaja,

NEX C3 tylko z obiektywem 16mm -nie bardzo.
E-P -w porównaniu z lustrzanką też słabo.

"ilość klatek na sekundę" -szybkostrzelność /zdjęć na sekundę/.

http://allegro.pl/aparat-...2566274495.html -pownna być gwarancja.
http://allegro.pl/lustrza...2558551816.html
http://allegro.pl/sony-al...2546141187.html
http://allegro.pl/sony-ds...2546309215.html
http://allegro.pl/nikon-d...2570196634.html
http://allegro.pl/canon-5...2571965975.html

bezlusterkowce:
http://allegro.pl/nowy-ol...2557785785.html

http://allegro.pl/zestaw-...2572464411.html

http://allegro.pl/nikon-j...2569574725.html

http://allegro.pl/czerwon...2575759752.html -dobra cena

http://allegro.pl/lumix-g...2568849187.html -tego nie zdążysz kupić, a szkoda

sigmiarz - Wto 21 Sie, 2012

czaja napisał/a:
Oglądając porównania ze strony dpreview.com bardzo fajnie wypadły te NEXy. Może warto w to zainwestować bo raz że poręczny a dwa że dobra matryca

według mnie to tylko zabawki, matryca dobra ale reszta odstaje,
chcesz mieć dobry aparat za małe pieniądze ? kup pentaxa k-r albo Canona 550d

czaja - Wto 28 Sie, 2012

Jako że miałem kupić aparat przed wyjazdem a pech chciał że miałem zawalenie w robicie i nie udało się więc temat powraca. Puki co nie ma strasznego ciśnienia na zakup aparatu.
Pytanko do znawców kiedy najlepiej kupić aparat tzn kiedy najlepsze są promocje na aparaty ??

Przeglądając allegro oraz komentarze i dane różnych aparatów na optyczne wpadło mi w oko kilka aparatów które nieźle wypadły oraz niektóre widziałem w sklepach na promocjach.

Lustrzanki :
Canon 1100D można kupić już za około 1550zł nowa
Nikon D3000 cena w sklepach poniżej 1400zł nowy

Bezlusterkowce:
Olympus PEN E-PL2 znalazłem poniżej 1500zł nowy
Samsung NX11 też poniżej 1500zł

Warto któryś z tych aparatów wybrać ?? Czy lepiej poczekać aż coś się trafi lepszego ??

Chciałbym nowego nikona d3100 ale budżet ograniczony a jednak wolę kupić nowy aparat.

dragossani - Wto 28 Sie, 2012

@czaja: Pomyśl o tym jakie obiektywy do tego zakupionego aparatu podepniesz. To ważniejsze niż sam aparat.
czaja - Wto 28 Sie, 2012

Puki co każdy z nich z kitowym obiektywem ewentualnie do bezlusterkowców z czasem jakaś stałka żeby mieć sprzęt kieszonkowy
hijax_pl - Wto 28 Sie, 2012

Stuki..
czaja napisał/a:
Puki
;)

czaja napisał/a:
z czasem jakaś stałka żeby mieć sprzęt kieszonkowy
To sprawdź gdzie jakie stałki do każdego z tych aparatów dostaniesz. I czy nadal będzie to sprzęt "kieszonkowy".
czaja - Sro 29 Sie, 2012

To zależy kto jakie kieszenie ma ale najbardziej mi chodziło że PEN ze stałką może być podręcznym aparatem widziałem wczoraj w sklepie E-PM1 i nie był jakoś olbrzymi. Chociaż do pstrykania kieszonkowego mam iPhona 4.
Ale mniejsza o większość.
Powiedzmy że te aparaty co podałem były by z obiektywami kitowymi czy warto którymś się zainteresować czy lepiej poczekać aż może jakaś promocja wskoczy na coś innego ??

hijax_pl - Sro 29 Sie, 2012

Ja bym poczekał na promocję Sony RX100...
dcs - Sro 29 Sie, 2012

hijax_pl,
Mam wrażenie, ze w RX100 obiektyw nie "nadanża" za matrycą -w sensie nie wyrabia i jest taki sobie.

hijax_pl - Sro 29 Sie, 2012

Dokładnie sie nie przypatrywalem ale wrażenia z obcowania z tym kompakcikiem mam bardzo pozytywne. Jedyny minus to cena.
czaja - Sro 29 Sie, 2012

byłem dziś w auchan i euro rtv agd w auchan jest canon 1100d za 1550zł natomiast w euro miałem okazje pooglądać sobie różne aparaty i co mogę stwierdzić że te kompakty i bezlusterkowce kanciaste bardzo źle mi się trzyma lepiej mi się trzyma aparaty typu właśnie lustrzankowego z takim garbem dla ręki. Miałem okazję pobawić się NEX C3 i 5N aparaty fajne nawet nieźle leżą w ręce ale cena za duża. Sony HV20 i HV10 też wyglądały nieźle ale źle mi się je trzymało
krzysztoff77 - Czw 30 Sie, 2012

No więc zrobiłeś krok naprzód. Pomacaj jeszcze raz jakąś lustrzankę. A najlepiej weź ze sobą kartę pamięci i poproś o zrobienie kilku zdjęć. Najpierw kompaktem, potem bezlusterkowcem, a na końcu lustrzanką. Oprócz jakości zdjęć zwróć uwagę na szybkość ustawiania ostrości, użyteczne ISO, wygodę obsługi itd. Prawdopodobnie po takich praktycznych oględzinach (jak przy zakupie samochodu wręcz :smile: ) będziesz już wiedział czego chcesz. Tak się składa, że dziś miałem okazję pobawić się NEX-em. Może i robi ładne zdjęcia i filmy ale..... cała reszta nie dla mnie jednak.
czaja - Sob 15 Gru, 2012

Panowie opłaca się kipić nikona 1j1 lub 1v1 nowego za okolice 1tys zł bo ostatnio widziałem promocja na te aparaty jest. Tak samo teraz nikon D3100 jest do kupienia za 1500zł. Najbardziej mi się podobały zdjęcia które robiłem sony nex F3 ale niestety puki co jeszcz jeszcze za ponad 1800zł.

A jak by co to jak jest z obiektywami do takich nikonów 1 bo kitowy to jest tylko 10-30 a chciałbym jakiś jeden stały i jakiś minimum 18-55 lub trochę większy.

PS. Chyba że ktoś doradzi coś lepszego do 1500zł ewentualnie mogę wstrzymać się jeszcze do końca roku tylko nie wiem na jaki model zwrócić uwagę ??

moronica - Sob 15 Gru, 2012

czaja, bezlusterkowce Nikona maja malenka matryczke w porownaniu do nexow czy d3100
muzyk - Sob 15 Gru, 2012

Cytat:
PS. Chyba że ktoś doradzi coś lepszego do 1500zł

Canon 600D - przynajmniej w Niemczech kosztuje 499 euro z 18-55 II IS.
Ten 18-55 II IS ciemny jak noc, ale... przynajmniej ma dość szeroki kąt, do tego stabilizację.
a przy 18-35 mm sprawuje się całkiem nieźle. Nawet ze statywu przy zdjęciach nocnych :wink:

moronica - Sob 15 Gru, 2012

a w Polsce 2000 z groszami za sam korpus, troche daleko do 1500zl
muzyk - Sob 15 Gru, 2012

Cytat:
a w Polsce 2000 z groszami za sam korpus, troche daleko do 1500zl

Hmm... to nie wiem.

Jakieś bezlustro Olympusa?

czaja - Nie 27 Sty, 2013

Teraz na promocji w podobnej cenie jest Nikon D3100 i Sony A37. Co lepiej kupić z kitowym obiektywem ??
Misio-Jedi - Pon 28 Sty, 2013

Ja wybrałem D3100. A37 też mi się podobał ,ale nie byłem przekonany do tego "półprzezroczystego lustra"
czaja - Sro 30 Sty, 2013

znalazłem coś takiego http://versusio.com/pl/sony-slt-a37-vs-nikon-d3100 .
Tylko że dalej mi to nic nie mówi no niby na puknty sony ma przewagę 5pkt.

Jak to jest z tą stabilizacją obrazu w sony czy dzięki niej wbudowanej w przyszłości mozna kupić taniej obiektywy do pstrykania ?? Coś mi brat podpowiadał o tym na przykładzie jego starego pentaxa.

moronica - Sro 30 Sty, 2013

czaja, zapomnij o versusio, roi sie w nim od bledow. specyfikacje to sam sobie mozesz porownac w zaufanych zrodlach, chocby na optycznych
jaad75 - Sro 30 Sty, 2013

czaja napisał/a:
znalazłem coś takiego http://versusio.com/pl/sony-slt-a37-vs-nikon-d3100 .
Tylko że dalej mi to nic nie mówi no niby na puknty sony ma przewagę 5pkt.
Daruj sobie czytanie takich bzdur.
czaja napisał/a:
Jak to jest z tą stabilizacją obrazu w sony czy dzięki niej wbudowanej w przyszłości mozna kupić taniej obiektywy do pstrykania ?? Coś mi brat podpowiadał o tym na przykładzie jego starego pentaxa.
Generalnie nie o to chodzi. Można mieć stabilizację z każdym podpiętym obiektywem i to jest główna zaleta. Teoretycznie nowe obiektywy wyposażone w stabilizację powinny być droższe od tych bez stabilizacji, ale w praktyce okazuje się to nieprawdą. Poza tym, stabilizacja jest istotna tylko w wycinku zastosowań fotograficznych i ewentualnie filmowaniu z ręki, nie napalaj się na nią aż tak.
czaja - Sro 30 Sty, 2013

przeglądałem allegro i np ceny używanych obiektywów do sony wydają mi się tańsze niż tych do nikona.

A jak patrzeć na ranking chip.pl ??

Sony w nim zajmuje miejsce 6 a Nikon aż 54

http://www.chip.pl/rankin...ts%3Alist=53855

Różnica w zakupie tych aparatów to nie duże pieniądze.

Chciałbym kupić aparat który mi starczy na dość długo np. ze względu na to że nie za często go używam, a po za tym jak dla mnie to nie mały wydatek.

czaja napisał/a:
przeglądałem allegro i np ceny używanych obiektywów do sony wydają mi się tańsze niż tych do nikona.
Skoro patrzyłeś na interesujące Cię obiektywy, to być może tak jest, kwestia jeszcze jakości konkretnych szkieł. Które Cię interesują?
czaja napisał/a:
A jak patrzeć na ranking chip.pl ??
Najlepiej nie patrzeć.
czaja napisał/a:
Różnica w zakupie tych aparatów to nie duże pieniądze.

Chciałbym kupić aparat który mi starczy na dość długo np. ze względu na to że nie za często go używam, a po za tym jak dla mnie to nie mały wydatek.
Oba te aparaty są kiepskie i nie kupiłbym, ani nie polecił z czystym sumieniem żadnego z nich.
Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Sty, 2013

Chip to portal "typowo fotograficzny" :razz: Się załamię :sad:
Misio-Jedi - Sro 30 Sty, 2013

jaad75 napisał/a:
Oba te aparaty są kiepskie i nie kupiłbym, ani nie polecił z czystym sumieniem żadnego z nich.

Dla forsiastych - lipa
dla biedaków - cód, miód i orzeszki

wszystko jest względne

mozer - Sro 30 Sty, 2013

Misio-Jedi, to nie do końca prawda - w podobnej cenie możesz kupić starszy model z ciut wyższej półki. W ostateczności możesz nawet taniej kupić używany...

Chyba, że jesteś gadżeciarzem - wtedy oczywiście musisz mieć najnowszy model ;P

dcs - Sro 30 Sty, 2013

ale beznadziejny, ciągnący się od sierpnia temat.

Najwyraźniej czaja co jakiś czas sprawdza aparaty do 1500zł na alle., promocje w sklepach, bzdurne rankingi i porównania i podaje mam listę aparatów do ~1500zł które znalazł.

Przez ten czas czaja prosił o pomoc w wyborze pomiędzy:
Nikon D3000
Canon 1100D
Sony alfa 200
Olympus PEN E-PL1 lub E-PL2
Sony NEX C3 lub używka NEX5
Samsung seria NX
Panasonic seria G lub GF
Używany Nikon D3100 z obiektywem 18-55
Sony NEX 3 z obiektywem 18-55 Używany na gwarancji
Sony NEX C3 z obiektywem 16mm nowy
Sony NEX 5 z obiektywem 16mm nowy
PEN E-PL1 E-P1 lub E-PL2
Olympusa E-PL1 14-42
Canon 1100D nowy
Nikon D3000 nowy
Olympus PEN E-PL2 nowy
Samsung NX11
E-PM1
nikon 1j1 lub 1v1 nowy
i ostatnio Nikon D3100 [tym razem nowy] i Sony A37

pioroon - Sro 30 Sty, 2013

Cóż za lustracja, strach się bać :)
Zamknąć i nie otwierać...chyba nie będziemy rozważali dalej rankingów chipa ...

Misio-Jedi - Sro 30 Sty, 2013

Czaja chyba nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji :wink:

Czyja to wina że w tym przedziale cenowym jest aż taki wybór ?

Co innego gdyby do wydania było kilkadziesiąt tysięcy, wtedy byłby albo Nikon D4, albo Canon 1D albo Pentax 645d i po kilku postach byłoby wiadomo co autor kupuje.

Misio-Jedi napisał/a:
Czaja chyba nie spodziewał się hiszpańskiej inkwizycji :wink:
Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji! :wink:
hijax_pl - Sro 30 Sty, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=FytQkOosE9s ;)
lotofag - Sro 30 Sty, 2013

Misio-Jedi napisał/a:

Czyja to wina że w tym przedziale cenowym jest aż taki wybór ?

Jeszcze wypadałoby wiedzieć czego się chce ;)

czaja - Sro 30 Sty, 2013

Pisałem już wcześniej że ma to być aparat do pstrykania zdjęć z imprez rodzinnych wypadów wakacyjnych itp. Nie będzie używany zarobkowo czy do pstrykania zdjęć nie wiadomo czemu i zachwycaniu się itd. Fotografia to nie moje hobby więc nie wymagam nie wiadomo czego. Wcześniej miałem jeszcze kompakt do pstrykania ale po ostatnim weselu ktoś usiadł na torbę z aparatem i zbił się wyświetlacz więc jestem teraz zmuszony do zakupu aparatu. Wybór aparatu ma być przemyślany bo nie wiem jak inni ale ja zarabiam 1000zł na miesiąc więc taki wydatek dla mnie jest sporym wydatkiem ale zawsze staram się dążyć do zaplanowanych celów którym ostatnio postawionym jest zakup aparatu. Budżet to 1500zł ale jak trzeba to te 100zł dołożę. Warunek taki że ma aparat być nowy nie chcę używki bo z tym różnie bywa. Wydam 1500zł i padnie po kilku miesiącach. A tak przynajmniej 2 lata gwarancji mam i spokoju.

Jeśli nikt nie potrafi mi pomóc w wyborze sprzętu proszę zamknąć temat i tyle bo widzę ze osoby które nie zajmują się fotografią hobbystycznie lub zawodowo, na tym forum nie mogą liczyć tu na pomoc.

muzyk - Pią 01 Lut, 2013

czaja napisał/a:
Warunek taki że ma aparat być nowy nie chcę używki bo z tym różnie bywa.

Zatem, musisz brać pod uwagę najtańsze z obiektywem ala 18-55.

Canona 1100D wielu gani na wejściu, bo plastik i w ogóle... ale sam zobacz testy, czy jakość zdjęć Ci odpowiada. Pamiętaj, by 18-55 był z IS.

Jeśli bezlusterkowiec, to Olympus może - ma stabilizację matrycy, szybki af.

Może Panasonic - stary i pierwszy GF1 jeślibyś dostał jeszcze nowy ...
owszem, używalne ISO to ok 400-800.
Jest solidnie wykonany.. Do tego jakiś 14-40 czy coś w ten deseń.

P.S.
Co do używek...
kupowałem 4 lustrzanki XXD Canona używane - najmniejszy przebieg poniżej 2000 wyzwoleń, największy ok 25000.
Z żadnym z tych aparatów nie miałem najmniejszych problemów, no może raz w 30D obluzowany był gumowy krążek zębaty na górnym kółku - kropelka kleju i po sprawie.
Także, nie odżegnywałbym się do końca od używanego.

czaja - Pią 01 Lut, 2013

Wczoraj wieczorem przestudiowałem porównanie tych trzech aparatów na optyczne.pl Canon 1100D Nikon D3100 iSony A37. Najwięcej pkt zdobył sony z nich średnia to 4,68pkt trochę mniej Nikon 4,65pkt a Canon już znacznie odstawał 4,39pkt. Więc biorę pod uwagę teraz sony i nikona. Tylko teraz pytanie co wybrać. czy opłaca się wziąć sony ze względu na to że ma więcej Mpix trochę większą matrycę i stabilizację w puszce czy zapłacić mniej o te 50zł i wziąć nikona który ma wizjer lustrzany. Po za tym czytałem że sony ma szybszy AF co by mi się przydało przy robieniu zdjęć z meczu lub wyścigów samochodowych.
muzyk - Pią 01 Lut, 2013

Ostatecznie weź te aparaty do ręki i sam się przekonaj, a nie na podstawie średniej.
Misio-Jedi - Pią 01 Lut, 2013

Doładnie tak.
Te aparaty są do siebie tak podobne że można rzucać monetąktóry wybrać.
Trzeba poprostu potrzymać włapkach, obejżeć i już wiadomo.
Mi bardziej podszedł Nikon, ale Sony też fajny :)

RB - Pią 01 Lut, 2013

Misio-Jedi napisał/a:
Doładnie tak.
Te aparaty są do siebie tak podobne że można rzucać monetąktóry wybrać.

Uppsss... niby a37 oraz 1100d i d3100. No, dość nie bardzo, jak na mój gust.

hijax_pl - Pią 01 Lut, 2013

RB napisał/a:
No, dość nie bardzo, jak na mój gust.
Ojoj co się dzieje :roll:
Jeszcze niedawno pisałeś, że to jeden pies co wybrać :mrgreen:
(nie chce mi się szperać po archiwum)

komor - Sob 02 Lut, 2013

Ale RB zawsze podkreślał żeby zajrzeć w wizjer przed zakupem. A „jeden pies” pisał w kontekście obrazowania przy przeciętnie standardowych umiejętnościach użyszkodnika.
RB - Sob 02 Lut, 2013

Tak właśnie jest, jak komor prawi... obrazowaniem i punktami to się ten akurat pytacz (z takimi potrzebami, umiejętnościami i chęciami aby więcej potrafić) niech w ogóle nie przejmuje. Ale niech 'postuka' w aparat i popatrzy w wizjer... bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.

BTW - niekiedy warto zajrzeć do tego archiwum, zanim się coś napisze :mrgreen:

hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013

RB napisał/a:
bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.
Poza kazusem SLR vs SLT IMHO tak samo przeciętne aparaty. Ale to niestety nie są w stanie zauważyć co po niektórzy... Ergonomia jest pojęciem abstrakcyjnym o ile się jej nie doświadczy.
czaja - Nie 03 Lut, 2013

Aparat dziś zakupiony. Lepiej w ręku trzymało mi się Sony A37, jakoś lepiej leżał jak dla mnie niż Nikon. Dodatkowo do sony w komplecie było: Karta 16GB i mały statyw taki z giętkimi nóżkami. Byłą myśl jeszcze nad nexem F3 ale w porównaniu w ręku A37 i Nex lepiej mi się trzymało A37.

Tak że dziękuje wszystkim za wszystkie rady :)

RB - Nie 03 Lut, 2013

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.
Poza kazusem SLR vs SLT IMHO tak samo przeciętne aparaty.

Racja. Cóz, problemem jest własnie czy kwestia SLR - SLT to jest 'tylko' czy 'aż' :-)

hijax_pl napisał/a:
Ergonomia jest pojęciem abstrakcyjnym o ile się jej nie doświadczy.

I dlatego wszyscy pytacze zamiast tełoretyzować przez n tygodni powinni łaskawie ruszyć się i... obejrzeć. I w zasadzie tu ich wybór powinien się kończyć, w tej klasie sprzętu , zastosowań i oczekiwań oczywiście.

czaja napisał/a:
Dodatkowo do sony w komplecie było: Karta 16GB i mały statyw taki z giętkimi nóżkami.

ten pierwszy Extras ma sens, ten drugi to taki gibaniec co się do tego aparatu w zasadzie zupełnie nie nadaje.