|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - lornetka na balkon
pepowina - Pon 20 Sie, 2012 Temat postu: lornetka na balkon Witam
To moj pierwszy post na tym forum, wiec wybaczcie moja niewiedze w temacie, ew banalne pytania.
Mieszkam na XVI pietrze, mam spory balkon i doszedlem ostatnio do wniosku- ze kupno lornetki bedzie niezlym pomyslem. Lornetke bede uzywal tylko na balkonie- nie planuje zadnych wypadow turystycznych ze sprzetem, wiec wielkosc tak naprawde w tym przypadku nie ma znaczenia Jezeli chodzi o budget- nie chce wydawac wiecej niz 500zł. Zastanawiam sie takze czy w moim przypadku nie lepszą opcja bedzie np luneta, ale chyba komfort ogladania jest lepszy jednak w lornetce...
dziekuje z gory za odpowiedzi i pozdrawiam
kemot - Pon 20 Sie, 2012 Temat postu: Re: lornetka na balkon za 5 stówek z rozsądnych lornetek to tylko nikon ex 10x50 mam i bardzo polecam ,
chyba ze cos z wiekszym powiększeniem ale to już na statyw. Np. 16x50 to juz tylko ze statywu oglądam.
Guliwer - Pon 20 Sie, 2012
Na balkon, to się aż prosi lunetka ze zmiennym powiększeniem np. Celestron Ultima 65.
http://fotozakupy.pl/lune...65-prosta,7929s
Z tym, że lornetka daje obraz 3D, a luneta 2D.
Poza tym do lunety potrzebny jest statyw. Celestron oferuje tańsze zestawy lunety ze statywem i nawet z walizeczką http://fotozakupy.pl/lune...-mm-zoom,11155s , ale myślę, że warto jednak szarpnąć się na Ultimę 65 i na początek dokupić tani statyw imadełko, czy taki na stolik balkonowy.
Coś takiego, ale mocniejszego, żeby sprzętu nie rozbić. http://www.nowyelektronik...e=opis&nr=60454
Jeśli chodzi o lornetkę, to wzmiankowana Action EX 10x50 będzie dobrym wyborem w tym przedziale cenowym. Można rozważyć 12x50, bo jeszcze z ręki da się patrzeć, zwłaszcza, że na balkonie można "okcie" oprzeć o coś.
kivirovi - Pon 20 Sie, 2012
Tylko Action EX 10x50, a bedzie wspaniale.
Arek - Pon 20 Sie, 2012
Dokładnie. W budżecie mieścisz się i spokojnie możesz wchodzić w sprawdzony model jakim jest Action 10x50 EX. Jeśli obiekty do obserwacji masz dalej niż bliżej, można rozważyć model 12x50 z tej samej serii. To się da jeszcze utrzymać z ręki.
Swoją drogą też polecam rozważyć zakup lunety. Od pewnego czasu na moim balkonie stoi coś takiego i sprawia się świetnie.
Dale - Pon 20 Sie, 2012
Arek napisał/a: | Swoją drogą też polecam rozważyć zakup lunety. Od pewnego czasu na moim balkonie stoi coś takiego i sprawia się świetnie. |
Szanowny Panie Arkadiuszu a cóż to takiego ? proszę pochwalić się nam tutaj na forum !
Arek - Pon 20 Sie, 2012
Bez tego Panie poproszę
Luneta jest w moim arsenale od dawna - pisałem już o niej kilka razy. To "od pewnego czasu" tyczyło się bardziej balkonu, bo jestem świeżo po przeprowadzce
Wracając do meritum mam Pentaxa 80ED w zestawie z lantanowym okularkiem Vixen LVW 13 mm. Bardzo miły zestaw.
pepowina - Pon 20 Sie, 2012
dzieki za wszystkie podpowiedzi. poczytalem sobie jeszcze doglebnie forum, podobne tematy i zdecydowany jestem jednak na lornetke Nikon Action EX 10x50 CF lub 12x50 CF. Rożnica w cenie miedzy tymi modelami- to tylko 25zł. Tak jak juz wspomnialem - lornetka praktycznie bedzie uzywana tylko na balkonie, na wysokim pietrze (XVI), w zasadzie ten budynek goruje nad innymi w moim miescie, dlatego obaszar do obserwacji jest spory.
No i mam teraz dylemat- czy wziasc jednak bardziej uniwersalny model 10x50 czy zaryzykowac i zainwestowac w 12x50 mimo ze duzo osob pisze ze jest mniejszy komfort - "drzenie reki" bedzie dosyc mocno wyczuwalne hmmmmmm
kivirovi - Pon 20 Sie, 2012
przez 12x nic więcej niż przez 10x nie zobaczysz, a wieczorem, to nawet mniej
Guliwer - Pon 20 Sie, 2012
Jeśli to ma być jedyna lornetka, to lepiej kupić 10x50, bo "uniwersalna", jaśniejsza i bardziej przydatna do ew. obserwacji nieba.
Mam 10x i 12x i nie widzę różnicy w drganiach obrazu, ale to sprawa indywidualna. Jeśli chcesz stabilnego obrazu, to lepsza będzie 7 albo 8 x. Do podziwiania widoków wystarczy.
Do podglądania gołych bab, to jednak luneta. Jak u Arka.
DAREK P - Pon 20 Sie, 2012
10x jest fajne, ale może okazać się że będziesz odczuwał niedosyt.
Ideałem byłaby lornetka 7-10x i luneta
Arek - Pon 20 Sie, 2012
I to jest bardzo dobre podsumowanie. Ja do przeglądowego rzutu okiem używam 8x30, a jak już coś wypatrzę (znaczy się ową gołą babę) to wtedy Pentax 80ED Widoki jak u krótkowzrocznego ginekologa!
andrzej83x - Wto 21 Sie, 2012
kivirovi napisał/a: | Tylko Action EX 10x50, a bedzie wspaniale. |
zgadzam się, jest to dosyć solidny sprzęt.
kivirovi - Wto 21 Sie, 2012
Tak jak to Arek podsumował, lornetka jest lepsza do obserwacji przeglądowych. Jeśli chcesz sie porozglądac po okolicy bez konkretnego celu itp. Uzywając dobojga oczu i korzystając z bardzo jasnego obrazu takie przeglądy, nawet długotrwałe, przez lornetke to przyjemność.
Luneta ma przewagę, jeśli interesują cie jakies konkretne detale, zwłaszcza odległe. Np tylko wieże albo konkretne okna . Koszt jest ok. 2x większy, biorąc pod uwagę, że na początek wystarczy ci tania głowica mocowana do balkonu.
Ja jestem nadal za lornetką.
Guliwer - Wto 21 Sie, 2012
Swarovski Optik ma fajne lornetki reklamowane m.in. jako dodatkowe wyposażenie lunety.
Mają oznaczenia CL Companion i parametry 8x30 i 10x30, w dodatku w różnych kolorach.
Abs - Sro 22 Sie, 2012
pepowina napisał/a: | ...
No i mam teraz dylemat- czy wziasc jednak bardziej uniwersalny model 10x50 czy zaryzykowac i zainwestowac w 12x50 mimo ze duzo osob pisze ze jest mniejszy komfort - "drzenie reki" bedzie dosyc mocno wyczuwalne hmmmmmm |
Jeśli nie planujesz zakupu lornetki i lunety to moim zdaniem lepsza byłaby 12x50. Mimo wielu zalet Ex 10x50, miłośnik dużych zbliżeń będzie czuł niedosyt choć to udany sprzęt zwłaszcza w astronomii przeglądowej. Z kolei 12x50 w mieście da większy zasięg gwiazdowy niż 10x50 a dostrzegalność szczegółów z tak dużej wysokości będzie nieco większa.
Generalnie różnice obu lornetek nie są kolosalne - jedna daje nieco większy power druga pole i jasność.
bzymm - Czw 23 Sie, 2012
nikt nie wspomniał o chochli ?
topowy sprzęt do oglądania niższych pięter
goornik - Czw 23 Sie, 2012
Tak, ale nie każdy ma tak mocne nerwy i słaby wzrok.....
A tak poważnie: najrozsądniejsze było by dozbieranie kilku zł na statyw i wówczas model 12x50 jest zupełnie uzasadniony.
A może masz statyw, tylko nie spodziewasz się jak bardzo jest on przydatny w lornetkowaniu?
Arek - Pią 24 Sie, 2012
Większość ludzi 12x utrzyma bez problemów. Sporo osób utrzymuje z ręki nawet 15-16x. Więcej to już definitywnie statyw.
kivirovi - Pią 24 Sie, 2012
Lornetkowanie z reki ma urok takiej spontanicznosci, bierzesz lornetkę z szafki wychodzisz na balkon i patrzysz. Bez rozstawiania, bez przygotowywania. Po prostu i już.
A statyw to fajna rzecz ale do niego to lepiej wziąć od razu 20x80.
sigmiarz - Pią 24 Sie, 2012
i co na to sąsiedzi z naprzeciwka ?
Guliwer - Sob 25 Sie, 2012
sigmiarz napisał/a: | i co na to sąsiedzi z naprzeciwka ? |
Z prawnego punktu widzenia, to chyba można gapić się na ludzi przez lornetkę/lunetę.
Niemniej taki osobnik może być postrzegany jako podglądacz, człowiek wścibski, policjant, agent, detektyw, albo jakiś "kapuś z XVI piętra".
|
|