|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr ND 77mm w wersji slim - gdzie kupic?
allcon - Wto 21 Sie, 2012 Temat postu: Filtr ND 77mm w wersji slim - gdzie kupic? Witam. Ponieważ filtr ND500 który niedawno zakupiłem nie sprawdza się w tym do czego chciałem go używać zacząłem zastanawiać się nad zakupem czegoś jaśniejszego. Kupiłem ND8 ale to znów za jasno. Najlepszy byłby jakiś w okolicach x64 ale szukałem i w PL można dostać jedynie B+W za grubo ponad 5 stówek. Pytanie kieruję więc do Was - czy ktoś się orientuje czy gdzieś w naszym pięknym kraju można dostać np taką hoyę http://www.vistek.ca/stor...-ndx64-dmc.aspx lub coś podobnego w niższej cenie niż B+W? Drugie pytanie to czy tego rodzaju filtry występują w wersjach slim? Jak założę to na sigme 10-20 razem np z polarem to na 10mm będzie już pewnie winieta? pozdrawiam
candy - Wto 21 Sie, 2012
Ja kupiłem LCW i też jest super,nie wiem czy mają też wersje slim:
LCW
allcon - Wto 21 Sie, 2012
Kupiłeś fadera czy nd500? Jesli fadera to którego i czy działa poprawnie z szerokim kątem?
candy - Sro 22 Sie, 2012
Kupiłem zwykły ND.
Fader nie działa z szerokimi kątami,zresztą zobacz sobie właśnie na stronie producenta jest opis ile EV zyskasz z jakim kątem(max +EV tylko na dłuższych ogniskowych - i to jest normalne)
allcon - Czw 23 Sie, 2012
Ja do tego nd500 tez nie mam większych zastrzeżeń ale szukam czegoś jasniejszego. Co do działania (albo raczej nie działania) z szerokim kątem to wiem o tym bo opisywałem to jakiś czas temu tu na forum. I co wychodzi na to że trzeba ściągać z UK?
|
|