forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Prąd w lampie.

Wojmistrz - Wto 21 Sie, 2012
Temat postu: Prąd w lampie.
Znudziło mi się ładowanie akumulatorków. Miałem ponad 40 sztuk eneloop, cycleenergy i recyko+, ciągle dokupuję i ciągle za mało. Głównie giną gdzieś w dziecięcych zabawkach (ci co mają małe dzieci wiedzą o co chodzi), albo znikają na sesjach. W warunkach domowych niby nie problem, są ładowarki, ale jednak wolę kabelek do prądu. Mógłbym oczywiście zainwestować w lampy studyjne, ale nie chcę przerabiać wszystkiego co mam, bo przygotowałem pod lampy błyskowe (większość DIY).
W czym problem. Niby mogę podłączyć się z zasilaczem 6V i mocą powyżej 1A w miejsce baterii, ale wygląda to kiepsko, nie można zamknąć klapki itd. Pomyślałem o podłączeniu się w miejscu battery packa. Mam lampki YN-560 i YN-565EX. Będę potrzebował zrobić/kupić tego kilka sztuk. Czy ma ktoś jakiś schemat takiego bp, albo zna model z kabelkiem sieciowym?

Usjwo - Wto 21 Sie, 2012

Ostatnio czytalem na canon-desce ze battery pack to nie tylko baterie, ale takze przetwornica i na wyjsciu jest wysokie napiecie ktore laduje kondensator bezposrednio. Czy to prawda nie wiem, potrzebny bylby schemat
ghost - Wto 21 Sie, 2012

w rozwiązaniach minoltowsko sonowskich właśnie tak jest. battery pack daje kilkaset volt.