forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do zbliżeń Canon

aiko - Wto 21 Sie, 2012
Temat postu: obiektyw do zbliżeń Canon
Witam, czy mógłby mi ktoś polecić obiektyw bądź filtr do robienia zbliżeń (prowadzę blog kulinarny - fotografia żywności) do Canona?
komor - Sro 22 Sie, 2012

Zakładam, że do małej matrycy APS-C.

Obiektywy makro:
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM – (test), nowszy, ze stabilizacją, top class
Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM – (test), starszy, bez stabilizacji, też bardzo dobry
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM – (test), dedykowany do małej matrycy, bliższa odległość przedmiotowa, ale też uzyskuje zbliżenie 1:1
Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 – (test), ciekawa propozycja bo dwa w jednym – trochę portretowy, trochę makro

ewentualnie, jeśli nie potrzeba dużych zbliżeń w skali 1:1 to nadadzą się też np.:
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro – (test), starszy model, tańszy
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM – (test), nowsza wersja, ze stabilizacją

W zależności od budżetu oraz decyzji, czy potrzebujemy prawdziwe makro, można podjąć decyzję który z wymienionych zakupić. Ja osobiście żarełko robię drugim od góry (Canon 100/2,8 Macro) wspomagając się czasem Sigmą 17-70 w wersji starszej, jak muszę zrobić szersze ujęcie a nie chcę ruszać statywu (bo zaraz wrócę do poprzedniego kadru i chcę, żeby był identyczny).

FotoTomek - Sro 22 Sie, 2012

A ja mam inną propozycję do rozważenia. Jeśli nie potrzebne są zdjęcia bardzo wysokiej jakości/rozdzielczości to może warto zamiast kupować drogi obiektyw, zastanowić się nad jakimś kompaktem. Tak się składa, że małe matryce w aparatach kompaktowych świetnie nadają się do makro. Większość (wszystkie :?: ) aparaty taki tryb ma. Może się okazać, że kompakt wyjdzie taniej, a efekty nie będą gorsze.
No i jeszcze jedno. Jeśli jeszcze nie masz, to koniecznie kup sobie statyw.

moronica - Sro 22 Sie, 2012

FotoTomek, ale tu nie chodzi stricte o makro tylko o zywnosc a tu mysle, ze od skali odwzorowania duzo wazniejsza bylaby plastyka oraz oswietlenie, jak np tu

aiko, jakie juz posiadasz obiektywy?

FotoTomek - Sro 22 Sie, 2012

No fakt. Jeśli to mają być fotki takie, jak na twoim przykładzie, to byle kompaktem się ich nie zrobi. Niemniej, warto, żebyśmy dokładnie wiedzieli, co aiko chciałaby osiągnąć i jakim sprzętem dysponuje.