forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon PowerShot S100 , ale nie ten zoom :(

sick_track - Sro 22 Sie, 2012
Temat postu: Canon PowerShot S100 , ale nie ten zoom :(
Witam!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, poradę.

Chcę kupić cyfrowego Canona kompaktowego, bez wymiennego obiektywu.do 1300zł (może być używany na gw.)
i jestem prawie laikiem w tym temacie.

Przejrzałem kilka modeli i wybrałem już

www.optyczne.pl/index.htm...p=dowolny&sort=

Spełnia prawie wszystkie moje wymagania, tzn światłosiła 2.0, bo zależy mi na robieniu zdjęć również w słabych warunkach oświetleniowych, większa matryca 1/1.7 cala, no i idealna jak dla mnie ogniskowa.

Byłbym już w stanie go wziąć, ale niestety mały zoom.

Czy jest coś z większym zoomem?

Napiszę w skrócie i przenośni - chciałbym PowerShota S100 z zoomem co najmniej 10x :)

lotofag - Sro 22 Sie, 2012
Temat postu: Re: Canon PowerShot S100 , ale nie ten zoom :(
sick_track napisał/a:
światłosiła 2.0, bo zależy mi na robieniu zdjęć również w słabych warunkach oświetleniowych,

f/2 jest tylko na krótszym końcu jakbyś nie zauważył i zapewne od razu "ciemnieje". To nie jest obiktyw ze stałym światłem - 5.2-26mm f/2.0-5.9.
sick_track napisał/a:

no i idealna jak dla mnie ogniskowa.

Byłbym już w stanie go wziąć, ale niestety mały zoom.

To w końcu idealna ogniskowa (czy raczej zakres ogniskowych) czy "mały zóm"? ;)
Najlepiej zacząć posługiwać się wyłącznie pojęciami ogniskowa/zakres ogniskowych - jest to zawsze jednoznaczne. "Mały zóm", "duży zóm", "pierdylionkrotny zóm" to nic nie mówiące pojęcia oznaczające jedynie stosunek najdłuższej do najkrótszej ogniskowej (czyli możesz mieć np. obiektyw "standardowy" 18-55mm i teleobiektyw 70-200mm - oba w tej nomenklaturze to "zóm x3" a jakże inne kąty widzenia dają), za to ładnie wyglądające w sklepowych tabelkach z "parametrami" zaraz obok ilości megapikseli. Sama nazwa zoom to po prostu określenie obiektywu zmiennoogniskowego.