forum.optyczne.pl

Lornetki - Ceny lornetek w USA

artur25 - Sro 14 Cze, 2006
Temat postu: Ceny lornetek w USA
Znalazlem kilka stron internetowych w USA, na ktorych mozna kupic nowe lornetki np. leica trinovid 8*42, zeiss victory 8*42 za ok 700$, docter nobilem 15*60 za ok 500$. Czy takie ceny sa mozliwe czy to sciema?
Arek - Sro 14 Cze, 2006

W USA, ze względu na niższe podatki i cła, zawsze było znacznie taniej.
artur25 - Sro 14 Cze, 2006
Temat postu: Ceny lornetek w USA
Dzieki za odpowiedz, no to zamiast placic 5000zl za leice wystarczy przy korzystnym kursie dolara wydac 700$ i miec takie cudo.(mam kolege w USA wiec moze przywiesc mi te lornetke nie placac cla i podatku w naszym kraju).
ptasiarz - Pią 21 Lip, 2006
Temat postu: Re: Ceny lornetek w USA
[quote="artur25"]Znalazlem kilka stron internetowych w USA, na ktorych mozna kupic nowe lornetki np. leica trinovid 8*42, zeiss victory 8*42 za ok 700$, docter nobilem 15*60 za ok 500$. Czy takie ceny sa mozliwe czy to sciema?[/quoNie wiem na jakich stronach te rewelacje, ceny lornetek w USA rzeczywiście są niższe ale nie aż tak,polecam sklep internetowy z NY bhphotovideo.com lub opticsplanet.com, tak niskie ceny zdarzaja sie na aukcjach,trzeba jescze pamiętać o kosztach przesyłki 40-100$ a gdy lornetka przyleci wtedy celnicy już wiedzą i dostajesz pismo znakazem opłaty celnej,w wiekszości przypadków po tych opłatach cena jest taka sama jak w całej UE a za 700$ mozna kupic zeissa conquest nie victory.
terenowiec - Czw 14 Wrz, 2006
Temat postu: lornetki w usa
jak to jest z tym clem, czy lornetka po wyladowaniu jest rozpoznawana przez celnika (jakim sposobem)jezeli przysyla to prywatna osoba z usa. czy paczki sa przeswietloane i do kazdej paczki jest komenyz ze to jaest lornetka a to kilo kokainy? prosze o odpowiedz, bo przymoerzam sie do zakupu w usa nikona monarcha za 199$!!!!
ptasiarz - Czw 14 Wrz, 2006

Nie wiem jak to jest w przypadku prywatnych przesyłek, wiem że takie przesyłki narażone są bardziej od oficjalnych na uszkodzenie a nawet zaginięcie i nie będziesz mógł uzyskać odszkodowania, wszystkie towary i dokumenty ich dotyczące należy zgodnie z prawem przedstawić w urzędzie celnym ,przy zakupach przez internet formalności tych dokonuje zwykle firma kurierska lub sam sprzedawca.W amerykańskich e-sklepach dużo tańsze są lorneteki z niższej półki cenowej, np. nikon ex 10*50 po opłaceniu cła i transportu kosztuje ok 800 zł, 300zł mniej niż u nas więc chyba warto zapłacić cło i zamówić sprzęt w sklepie przez internet 8)
akagi66 - Pią 10 Lip, 2009

a przy zakupie na terenie UE - cła o ile wiem nie ma , a co z vatem ? Zwłaszcza jeśli chciałbym kupić tzw tax-free
Isis - Pią 10 Lip, 2009

nie wiem jak to z wysylka do Polski wyglada, ale jesli zamawiam cos dla siebie do UK i cena produktu wraz z przesylka wynosi wiecj niz 100$
to zeby odebrac paczuszke musze najpierw jechac po nia do glownej siedziby royalmail w moim regionie, a nastepnie uregulowac spore clo narzucone jako bonus!! ;( chyba, ze wysylajacy w opisie paczki zaznaczy "gift" i poda jej falszywa wartosc, wtedy nie ma problemu z clem... ale ubezpieczeniem to juz pewnie inna historia.

akagi66 - Czw 08 Paź, 2009

kupiłem lornetkę z UK ( hawke ED 8*42 ) zero cła i vatu.