|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Zestaw bezcieniowy
anwu - Sro 22 Sie, 2012 Temat postu: Zestaw bezcieniowy Witam,
Zakładam sklep internetowy i potrzebny mi do fotografowania zestaw bezcieniowy. Czy możecie coś doradzić?
Wstępnie orientowałam się, że do tego typu fotografii bardziej polecają światła błyskowe nie stałe, to prawa?
Jeżeli chodzi o sam zestaw to narazie znalazłam coś takiego:
http://fotozakupy.pl/lamp...-x-200-ws,9346s
i do tego tło:
http://allegro.pl/tlo-fot...2568638443.html
lecz też nie wiem jaki materiał wybrać do tła.
Co o tym myślcie?
Czy zainwestować w softboxy czy te parasolki starczą?
kasiakaaz - Sro 22 Sie, 2012
anwu, co będziesz fotografować i jakich gabarytów?
anwu - Sro 22 Sie, 2012
Generalnie artykuły zabawkowe i papiernicze, myślę, że do 150 cm max lecz większość do 60 cm.
Zdjęcia będą wykonywane Canonem 600 D z obiektywem Tamron 17-50mmm f/2.8 VC
mozer - Sro 22 Sie, 2012
anwu, do małych przedmiotów tło polipropylenowe kiepsko się nadaje, bo możliwe, że widoczna będzie faktura materiału. W takich sytuacjach lepiej zastosować tło kartonowe.
Parasolki spokojnie wystarczą, softboksy to już przesada wg mnie
Jednak użyłbym dwóch białych parasolek.
anwu - Sro 22 Sie, 2012
Czyli ten zestaw co wybrałam nadaje się do tego, czy coś innego polecacie? A jeśli chodzi o większe przedmioty to ten materiał może być? czy coś innego polecicie? Musi być to coś rozkładanego jednak gdyż małe "studio" będzie robione w domu i potem składane
mozer - Sro 22 Sie, 2012
anwu, no tak jak mówiłem - wydaje mi się, że bardziej jednorodne światło uzyskasz z 2 takich samych parasolek (białych). Materiał niby jest ok, ale jak się pogniecie to ciężko go przywrócić do stanu pierwotnego. Statyw do aparatu rozumiem masz?
komor - Sro 22 Sie, 2012
Do większych przedmiotów takie jedno tło jak z linku zawsze możesz wziąć, bo drogie nie jest, ale do mniejszych rzeczywiście lepiej coś innego. Możesz gdzieś w lokalnym sklepie/hurtowni z materiałami do reklamy kupić jakąś fajną płytę z mlecznego białego tworzywa.
Do tego zestawu lamp dokupiłbym też rzeczywiście drugą białą parasolkę, będzie większa elastyczność, a koszt nieduży.
anwu, jeżeli to będzie małe studio, to rozważ zakup 2-3 speedlightów (Np. Yongnuo). Mniejsze gabaryty i mniej prądu zjadają. Przy okazji przydadzą się w teren. Mz lampy przez Ciebie wybrane, to przerost formy nad treścią - jeśli masz mało miejsca. Do speedligtów też możesz zastosować softboksy, parasolki i inne modyfikatory. Inną kwestią jest, jak sobie poradzisz ze światłem błyskowym. Tu trudniej przewidzieć efekty niż przy stałym oświetleniu, które możesz na bieżąco modyfikować i od razu je obserwować. Dlatego możesz zakupić energooszczędne, fotograficzne żarówki o sporej mocy. Wada takiego oświetlenia, to zdecydowanie "mniej światła" i konieczność użycia statywu.
mozer - Sro 22 Sie, 2012
Albo lampa studyjna ze światłem pilotującym.
anwu - Sro 22 Sie, 2012
A do mniejszych przedmiotów warto zainwestować w namiot? np
http://allegro.pl/profesj...2555733886.html
co do statywu to jak narazie nie mam. Miałam w planach kupić ale znajomy powiedział mi, że do tego aparatu nie jest niezbędny do robienia takich zdjęć
anwu napisał/a: | A do mniejszych przedmiotów warto zainwestować w namiot? np |
Jeśli może Ci przeszkadzać tło - typu jakieś meble itp., a do tego jeśli zamierzasz fotografować błyszczące przedmioty, na których widać odbicia, np. biżuterię - to tak. Jeśli błyszczących przedmiotów nie zamierzasz fotografować, bardziej przydatny mz będzie niewielki stół bezcieniowy.
komor - Sro 22 Sie, 2012
anwu, choćby i najtańszy, statyw zaoszczędzi Ci czas, nerwy i plecy. Jeśli masz całą serię podobnych towarów, które chciałabyś sfotografować z tego samego kąta i tym samym światłem – statyw jest niezastąpiony.
anwu - Sro 22 Sie, 2012
Niestety na sam początek mam dość okrojony budżet i w speedlighty zainwestyować nie mogę. Jeszcze coś takiego znalazłam, odnośnie lamp stałych. Co o tym myślicie?
http://fripers.pl/product...-FreePower.html
mozer - Sro 22 Sie, 2012
anwu, speedlighty wyjdą w podobnej cenie co zalinkowane przez Ciebie wcześniej lampy. Ale może do domu to i wygodniej mieć zasilanie sieciowe.
Światło ciągłe da Ci długie czasy, więc wtedy już musisz mieć statyw do aparatu.
anwu, te małe/niskie lampki są za słabe do takiego dużego namiotu, więc mz zbędne. Te o większej mocy i na wyższym statywie mogą być. Tyle, że w takim przypadku z dużym prawdopodobieństwem potrzebny Ci będzie statyw. Fripers jest ok, mogę polecić.
mozer - Sro 22 Sie, 2012
mozer napisał/a: | znajomy powiedział mi, że do tego aparatu nie jest niezbędny do robienia takich zdjęć |
O masz, słuchaj się znawców-znajomych ;P
anwu - Sro 22 Sie, 2012
a możecie zaproponować jakiś zestaw z tymi speedlightami? Przy tym oświetleniu robi się na tle czy na namiocie?
mozer - Sro 22 Sie, 2012
anwu, zasada działania jest taka sama jak lamp studyjnych, więc można i tak, i tak.
Zestaw? Np. 2xYongnuo YN-560, 2xstatyw oświetleniowy, 2x uchwyt do lamp systemowych, 2x biała parasolka.
anwu napisał/a: | a możecie zaproponować jakiś zestaw z tymi speedlightami? |
Kupujesz namiot i statywy oświetleniowe. Mogą być te tańsze statywy - zakładamy, że wiatr ich nie wywróci. Będą Ci też potrzebne uchwyty na speedlighty, najlepiej takie z otworem na parasolkę. Przy czym zwróć uwagę, aby pręt/rączka parasolki wchodziła w uchwyt pod kątem mniejszym niż 90 st. Przy okazji, jak Ci się spodoba można w ten sposób zamontować również inne modyfikatory, np. softboksy. Speedligty - najtaniej, to chyba Yongnuo. Są to lampy manualne, ale poradzisz sobie. Yongnuo o LP 58 jest najmocniejsza, ale i najdroższa - np.taka - starsza lub nowsza wersja: taka. Słabsza to np. taka. Poszukaj sobie najtańszej, ale ze sprawdzonych sklepów. Do Canona możesz też kupić z TTL-em, ale będą droższe.
Do tego przydałoby się bezprzewodowe sterowanie radiowe. Przy założeniu, że kupisz 2 lampy - nadajnik i 2 odbiorniki. Mogą też być np. Yongnuo. Do tego akumulatorki (eneloopy), co najmniej x 2 komplety, a najlepiej 4 i ładowarka lu dwie. Teraz siadaj, kalkuluj, licz i myśl, co będzie bardziej przyjazne w użytkowaniu, przydatne i tańsze.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 21:09 ]
anwu napisał/a: | Przy tym oświetleniu robi się na tle czy na namiocie? |
Można tak i tak...
mozer - Sro 22 Sie, 2012
Cytat: | Do tego przydałoby się bezprzewodowe sterowanie radiowe |
Yongnuo mają fotocele, więc można na razie oszczędzić wyzwalając wbudowaną.
kasiakaaz napisał/a: | Przy czym zwróć uwagę, aby pręt/rączka parasolki wchodziła w uchwyt pod kątem mniejszym niż 90 st. |
Yyy... dlaczego? O co chodzi?
mozer napisał/a: | Yyy... dlaczego? O co chodzi? |
Zwróć uwagę jak usytuowana jest lampa, gdy parasolka wchodzi w otwór pod kątem 90 st., a jak, gdy jest nachylona względem parasolki pod mniejszym kątem. Lampa nigdy nie jest w centrum parasolki, tylko wyżej. Jak jest mniejszy kąt, mz światło jest lepiej rozpraszane, bo lampa jest skierowana do środka parasolki. Choć są tacy, którzy twierdzą, że to bez znaczenia.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 21:18 ]
mozer napisał/a: | Yongnuo mają fotocele, więc można na razie oszczędzić wyzwalając wbudowaną.
|
W zasadzie tak, mały pokój - małe studio - brak przeszkód - duże prawdopodobieństwo, że fotocela wystarczy.
mozer - Sro 22 Sie, 2012
kasiakaaz, niby tak, ale nachylenie musiałoby uwzględniać wysokość głowicy podłączanej lampy, żeby było idealnie
mozer napisał/a: | ale nachylenie musiałoby uwzględniać wysokość głowicy podłączanej lampy, żeby było idealnie |
mozer, niby tak, ale... Wprawdzie lepiej, to mniej niż idealnie, ale lepiej niż dobrze...
dcs - Sro 22 Sie, 2012
Już widzę te bliki na plastiku.
Wolałbym ciągłe.
komor - Sro 22 Sie, 2012
kasiakaaz napisał/a: | zwróć uwagę, aby pręt/rączka parasolki wchodziła w uchwyt pod kątem mniejszym niż 90 st. |
A są w ogóle inne niż takie, jak opisujesz?
komor napisał/a: | A są w ogóle inne niż takie, jak opisujesz? |
Są.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 21:52 ]
dcs napisał/a: | Już widzę te bliki na plastiku.
| dcs, jak założy z przodu białą szmatę z dziurą, to blików nie będzie.
cybertoman - Sro 22 Sie, 2012
dcs napisał/a: | Już widzę te bliki na plastiku.
Wolałbym ciągłe. | Ciągłe nie daje blikow?
komor - Sro 22 Sie, 2012
cybertoman napisał/a: | Ciągłe nie daje blikow? |
Łatwiej się pozbyć, bo jest „live view” rozkładu oświetlenia. Ale cóż, w określonej klasie cenowej i jakościowej nie przejmowałbym się tym, chyba, że jakieś specyficzne produkty. Ciągłe się grzeje, żre prąd, modyfikatorów też wymaga droższych, jeśli coś więcej niż parasolka…
dcs - Sro 22 Sie, 2012
cybertoman,
Sensor Pręcikowo-Czopkowy je rejestruje przed zrobieniem zdjęcia /cienie też/.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 22:30 ]
komor,
Mam taką niepotwierdzoną teorię, że część przepałów /np w prezentowanych kiedyś przez ciebie portretach -białe fragmenty z utraconym kolorem skóry/ to wina Fresnela i odbłyśnika wewnątrz softboksa.
cybertoman - Sro 22 Sie, 2012
komor napisał/a: | Łatwiej się pozbyć | Jasne. No ale w efekcie koncowym nie widac przeciez jak latwo czy trudno pozbyto sie blikow. Ale fakt - z ciaglym "sensor PC" rejestruje wszystko znacznie wczesniej. Ale foliami polaryzujacymi nie da sie tak latwo pobawic, co ulatwia zycie w "metalach", bo sa takie sceny ze nawet z ciaglym nie da sie ustawic tak, by wyeliminowac wszystkie bliki.
komor - Sro 22 Sie, 2012
dcs napisał/a: | Mam taką niepotwierdzoną teorię, że część przepałów /np w prezentowanych kiedyś przez ciebie portretach -białe fragmenty z utraconym kolorem skóry/ to wina Fresnela i odbłyśnika wewnątrz softboksa. |
Jeśli masz na myśli te ze światła typu rim, to niestety jest to często goły speedlight obrócony o 90 stopni (znaczy, żeby palnik w pionie obejmował pionowego przecież modela), którego za mało skręciłem, albo zapomniałem skręcić po zawężeniu kąta odbyśnika. Skóra ludzka zwykle nie jest aż tak błyszcząca moim zdaniem, żeby bliki były problemem, tylko po prostu za duża ilość światła. W zeszłą sobotę znowu to zrobiłem, a ponieważ staram się naświetlać tak trochę ETTR, to migające mi na podglądzie przepały ignoruję i czasem dopiero w komputerze okazuje się czasem, że przegiąłem.
To wszystko nic i w ogóle się tym nie przejmuję, bo nie jestem purystą przepałowym. Gorsze jest to, że na sobotnią wycieczkę strobistową do parku zabrałem specjalnie filtry ND na wypadek, gdyby modelki koniecznie jednak chciały zdjęcia w słońcu, i kiedy rzeczywiście doszliśmy do zdjęcia na trawie, to zamiast wyciągnąć ten cholerny filtr, to ja się zastanawiałem: ustawić f/8 czy przepalić mocno i skorygować w LR. Wybrałem obydwie opcje i tylko ta pierwsza się udała. A ND8 siedziało sobie w plecaku…
dcs - Sro 22 Sie, 2012
Pierwsze lampy jakie kupiłem pod ludzi to były sunpak 120j.
Potem sunpak 622 bare bulb i Norman. -Tylko bańki.
jaad75 - Czw 23 Sie, 2012
mozer napisał/a: | Yongnuo mają fotocele, więc można na razie oszczędzić wyzwalając wbudowaną.
| Manualne Yongnuo? A 600D ma manualne sterowanie błyskiem wbudowanej? Do tego produktowa z blikami z pop-upa...
mozer - Czw 23 Sie, 2012
jaad75, przecież błysk można odbić chociażby sreberkiem...
broczek - Pią 24 Sie, 2012
anwu,
Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z oświetleniem polecam Tobie książkę "Światło w fotografii. Magia i nauka" - Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua.
Dowiesz się mi. jak ustawić lampy aby nie było wspomnianych blików; jaki efekt daje światło ciągłe, a jaki błyskowe; jak fotografować, szkoło, metal, białe na białym, itd.
Na prawdę fajna pozycja dla amatora.
Fichte - Pią 24 Sie, 2012
Tu jest dość obszerny art na temat fotografii produktów z kilkoma niezłymi przykładami oświetlenia, może się przydać: http://studiofotograficzn...stawu-0010.html
komor - Sob 25 Sie, 2012
jaad75 napisał/a: | Manualne Yongnuo? A 600D ma manualne sterowanie błyskiem wbudowanej? |
YN560 ma fotocelę z dwoma trybami: na pierwszy i drugi błysk. Czy działa z wbudowaną – nie wiem, bo moja wbudowana się zacięła od nieużywania ale z zewnętrznym speedlightem działa.
kozidron - Sob 25 Sie, 2012
komor napisał/a: | Czy działa z wbudowaną – nie wiem, bo moja wbudowana się zacięła od nieużywania |
działa
|
|