forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Co zamiast Leica V-LUX 1 AD2012 ?

wwant - Czw 23 Sie, 2012
Temat postu: Co zamiast Leica V-LUX 1 AD2012 ?
Witam
W 2006 roku wymieniłem aparat, nabyłem Leice V-Lux 1, zoom 24x, nie zdecydowałem sie na lustrzankę Canon/Nikon z wielu powodów:
nie chcę nosić torby z obiektywami, aparat ma być względnie niewielki (ale akceptuję noszenie go w osobnej torbie - nie musi być "kieszonkowy"); chcę miec podgląd zdjęcia na LCD zanim je zrobię: nie lubię podnosić aparatu do oka, bo noszę okulary; chce móc kręcić krótkie filmy; lubię duży zoom; lubię wysuwany LCD by robić zdjęcia mając aparat daleko od swojej głowy; nie jestem zainteresowany obróbką zdjęć w Photoshopie; ...

Z aparatu byłem bardzo zadowolony, no ale po 6 latach czas na zmiany.
Na moje potrzeby wakacyjno - rodzinno - imprezowo - urlopowe był w sam raz, używany do celów reportażowych w stylu "tu byłem i to widziałem", a nie "zobaczcie jaka wspaniała gra światło-cień w konarach drzew".

Szykuję się do wymiany na nowszego super-zooma, poszukałem i widzę, że dostępne są np. takie:

Canon PowerShot SX40 HS
Fujifilm FinePix HS30EXR
Kodak EasyShare Max Z990
Nikon Coolpix P500
Sony Cyber-shot DSC-HX100V
Leica V-LUX 3 (Panasonic Lumix DMC-FZ150)

Poczytałem opisy i recenzje, ale ciekawi mnie Wasza opinia.
Kupując który z tych aparatów "poczuję różnicę" że zamieniłem na coś "lepszego" w kontekście moich ww skromnych potrzeb artystycznych?
A może jakis inny nie z listy?
Cena nie jest dla mnie istotna, nie interesuje mnie też zmaksymalizowanie relacji cena/jakość.

A może polecicie mi coś innego? Przez 6 lat nie śledziłem rozwoju aparatów w ogóle.

Pzdr
wwant