forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do 6000zł

rytek - Pią 24 Sie, 2012
Temat postu: Zestaw do 6000zł
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość.

Obecnie posiadam Olka E-300 z 2 obiektywami z zestawu (40-150 i 14-42) oraz 25/2.8.
"Wpakowałem" się trochę bez dokładnego przemyślenia sprawy w 4/3 jakieś 3 lata temu. Nie przewidziałem, że system Olympusa stanie w miejscu, a tu klops.
Planuję zmienić system, pytanie tylko, na jaki?

Wymagania, jakie postawiłem kandydatom:
- możliwie wysokie używalne ISO - praca do ISO800 (które i tak już dość mocno szumi) to w wielu wypadkach zmarnowane ujęcie. Nie zawsze można zabrać ze sobą statyw i nie zawsze można z niego skorzystać. Dlatego im wyższe używalne ISO, tym lepiej.
- dostępność obiektywów: tutaj moim faworytem jest nikon, ponieważ ma chyba wszystko, co mnie interesuje: bardzo dobre 35mm f/1.8, w miarę uniwersalny kit 18-105 i w miarę znośny tele w niskiej cenie 55-300 (to i tak na początku sobie odpuszczę).
- długa praca na baterii (mam 2 baterie do e-300, które starczają mi na około 700 fotek) i czasami potrafi mi zabraknąć prądu :)
- ogólna jakość zdjęć powyżej przeciętnej (tutaj D7k i K-5 są moimi faworytami)
- filmowanie - używać nie zamierzam, więc to raczej tylko taki zbędny dodatek

Moi kandydaci (body):
- Nikon D7000 - boję się jednak, czy nie dołączę do grona niezadowolonych z pracy AF
- Pentax K-5 - fajne body, ale nie mogę znaleźć odpowiednich szkieł, które zmieściły by się w budżecie (spacerzoom + stałka odpowiadająca temu z nikona jest sporo droższa)
- Canon 60D - jakoś nie wyrwał mnie z "kapci", pachnie wydmuszką :) , odstaje jakościowo wyraźnie moim zdaniem od dwóch powyższych.
- Canon 7D - Tu jest lepiej, zwłaszcza pod względem wykonania body, ale cena jest już wysoka.
- ??? Nie mam pojęcia co by mnie jeszcze mogło zaspokoić. Od razu nadmienię, że nie interesuje mnie sony, za dużo tam tych elektronicznych bajerów, nie podoba mi się też EVF. I tak, miałem w ręku a57 i nie przypadło mi to wyjątkowo do gustu.

Dodam, że interesuje mnie tylko sprzęt nowy.

Generalnie waham się pomiędzy d7k a k-5, ten pierwszy to mnóstwo narzekań na złą pracę af, a ten drugi to system z moim zdaniem dość drogimi obiektywami, w którym nie mogę się odnaleźć.

Może macie jakieś propozycje, bądź wiecie coś, o czym ja nie wiem? Co byście wybrali i dlaczego?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Rytosław.

lotofag - Pią 24 Sie, 2012
Temat postu: Re: Zestaw do 6000zł
Skoro Pentax jest dziwny i drogi, a Canony nie wyrywają z kapci, to w sumie sam sobie odpowiedziałeś ;)
Jeszcze tak dla ścisłości - matryca montowana w K-5 czy D5100/D7000 jest rewelacyjna, ale nie wygląda to tak że od razu zauważysz na każdym zdjęciu jakąś porażającą różnicę. Te matryce dają dużo możliwości, ale są to kwestie pewnej elastyczności przy obróbce i pracy w specyficznych warunkach. Oczywiście np. wyższe czułości będą zauważalnie lepsze, ale jeśli skończy sięna jotpegu z puszki to nie jest to szczyt możliwości, nie wspominając o wyciąganiu cieni, itp.

rytek - Pią 24 Sie, 2012

Na "jotpegu z puszki" na pewno się nie skończy. Olkiem cykam od dłuższego czasu do RAWów - zazwyczaj i tak wywołuję z automatu, ale w wielu przypadkach przydaje się korekcja ręczna.

Pentax, jako body bardzo mi się podoba, tylko niestety samym body zdjęć się nie zrobi, a nowe obiektywy, które mi odpowiadają kosztują krocie, a zamienników nie widać, taka sigma 17-70/2.8-4.5 przegrywa optycznie (gdzieś widziałem temat bodaj na konkurencyjnym forum, gdzie było porównianie zdjęć) z nikkorowskim 18-105, który jest od niej o połowę tańszy... Wiem, że jest sporo obiektywów używanych, starszych, ale ja potrzebuję niestety zakupić cały zestaw w sklepie.

Kurcze, napaliłem się na D7000, tylko nie wiem, czy nie powinienem sobie wylać na głowę kubła zimnej wody i poczekać jeszcze ze 2 miesiące, aż sprawa z nowymi egzemplarzami będzie jasna, bądź pokaże się jakiś nowy model (D7100!?), pozbawiony wad poprzedników (swoją drogą w D7k te wady nie pojawiły się od początku, a czekanie pół roku na ewentualne obiektywne opinie też mi się średnio podoba).

Czy Canon może dumnie konkurować z tymi dwoma modelami? Jeszcze nie przeglądałem oferty obiektywów, bo jakoś mnie ten sprzęt nie przekonuje, ale może jednak?

lotofag - Pią 24 Sie, 2012

rytek napisał/a:

taka sigma 17-70/2.8-4.5 przegrywa optycznie (gdzieś widziałem temat bodaj na konkurencyjnym forum, gdzie było porównianie zdjęć) z nikkorowskim 18-105, który jest od niej o połowę tańszy...

17-70/2.8-4.5 to stary model, a na cenę zapewne popatrzyłeś nowszej wersji 17-70/2.8-4 HSM ;) IMHO nie bałbym się tu o konkurencję z Nikkorem 18-105...
Jest jeszcze Pentax 17-70/4, Tamron 17-50/2.8.
rytek napisał/a:

bądź pokaże się jakiś nowy model (D7100!?)

Jeśli tak będzie, to licz się z "podatkiem od nowości" ;)
rytek napisał/a:

Czy Canon może dumnie konkurować z tymi dwoma modelami? Jeszcze nie przeglądałem oferty obiektywów, bo jakoś mnie ten sprzęt nie przekonuje, ale może jednak?

Oczywiście że może, obiektywów też mnogo. Jedynie pod względem matryc zaczął od pewnego czasu odstawać in minus.

rytek - Pią 24 Sie, 2012

Lotofag, dałbyś radę wypisać jakieś dobre odpowiedniki obiektywów, które chciałem wziąć do Nikona?
Chodzi mi głównie o stałkę circa 35mm o dobrym świetle i podobnej jakości co nikkor 35 f/1.8 i jakiś niezły spacerzoom (tamron 17-50 wydaje mi się ok, ale końcowe 50mm może okazać się zbyt małe).
Najlepiej, gdybym zmieścił się w deklarowanej przeze mnie kwocie, Nikon wychodzi mnie taniej, przez co resztę kasy mogę wydać na dodatkową batkę, grip, czy nawet dodatkowe szkło (50 f/1.8).

Z góry dzięki.

Pozdrawiam, Rytosław.

dcs - Pią 24 Sie, 2012

rytek,

D7000 ma lepszy AF od K-5 -bardziej zaawansowany technicznie.

Co do jego usterkowości, to nie uwierzę że wciąż sprzedają popsute.

rytek - Pią 24 Sie, 2012

dcs napisał/a:
rytek,

D7000 ma lepszy AF od K-5 -bardziej zaawansowany technicznie.

Wiem, ale dotykają go podobne problemy co "słabszego" pod tym względem k-5.
dcs napisał/a:

Co do jego usterkowości, to nie uwierzę że wciąż sprzedają popsute.

Ja również, bo jaki miałoby to sens, ale wciąż można trafić w sklepach na leżaki z wadą, a sam Nikon nie jest na tyle odpowiedzialny, by wymieniać felerne sztuki na "zdrowe", bądź chociaż w 100% naprawiać (czytałem, że wymieniają cuda, niby jest ok, po czym problem powraca). A gwarancja kiedyś się skończy (i to w przypadku Nikona całkiem szybko).
Tu trzeba chyba bardziej liczyć na łut szczęścia niż na to, że Nikon sprzedaje już tylko pozbawione wad body.

dcs - Pią 24 Sie, 2012

Raczej mieć pecha. :wink:
ophiuchus - Pią 24 Sie, 2012

A ja się wypowiem w obronie Canona :D Jedna w pełni naładowana bateria LP-E6 wystarcza mi do zrobienia 2000 zdjęć puszką 60D ;) Sam aparat jakoś specjalnie nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć.
wwant - Nie 26 Sie, 2012

A ja nabyłem body Nikon D7000 + AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G (zrezygnowałem z płacenia za kitowy obiektyw).

... zobaczymy ... - wciąż głębokim amatorem jestem, mimo tysięcy zrobionych rozrywkowo zdjeć przez ostatnie 15 lat, kliszowe Minolty i kompakty cyfrowe, zero cyfrowych lustrzanek.
Canon 60D odpadł z konkursu piękności/funkcjonalności, mimo uchylanego LCD; D7000 wprost urzeka urodą, zakochałem się :)
Bo że możliwości ani 60D, ani 650D, ani D7000 nie wykorzystam w 5% nawet to nie mam wątpliwości, patrząc na 300+ stron instrukcji obsługi i moją niechęć do wgłebiania sie w szczególy i chroniczny brak czasu.

Umówmy się - możliwości swojego komputera też nie wykorzystuję w 5% nawet.

Ale D7000 to zabawka fajna, przyznaję. Ciekawe jakie "robi" zdjęcia :)

A może łyknę Canona 60D także?

Btw: jaki zestaw "obiektyw + Canon 60D" byłby najlepszym uzupełnieniem do ww Nikona? Do celów imprezowo - rodzinno - wakacyjno - plażowych - plenerowo - grilowanych -pijacko - knajpianych - reportażowo - twarzowych, z bandą dzieciaków biegających wokoło.

Ewentualnie: w jaki obiektyw do Nikona się w tym celu zaopatrzyć?

Do dużych zoomów mam cyfrową Leica V-Lux 1, zoom 24x.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

wwant, po co Ci drugie body z innego systemu? IMHO to zupełnie bez sensu... Chodzi Ci o obiektyw z zoomem? Bo ten 35 nadaje się do takich celów co napisałeś, więc nie wiem czego poszukujesz..
wwant - Nie 26 Sie, 2012

> po co Ci drugie body z innego systemu?

dla zabawy? traktuję to zupełnie rozrywkowo.

żonę juz jedną mam, mam już jedno body na stałe, nie mam zamiaru być monogamiczny w innych systemach, nie widzę żadnych przeciwskazań poza finansowymi.

to jakis problem miec Nikona i Canona i mieć fun, czy w czymś się pogubiłem ?

> IMHO to zupełnie bez sensu...

ok, o konkretne opinie mi chodziło :)

> Chodzi Ci o obiektyw z zoomem?

no tak, nie znam sie kompletnie na obiektywach Nikona, a przypuszczam, że zoom by się czasem przydał.

moronica - Nie 26 Sie, 2012

biorac pod uwage twoja "niechęć do wgłebiania sie w szczególy i chroniczny brak czasu" to tym bardziej nie rozumiem, po co ci drugie body

do wszelkiego reporterskiego uchwycania chwil, zwlaszcza w klopotliwym swietle, masz juz obiektyw. teraz sam musisz sobie odpowiedziec, czy bardziej brakuje ci czegos szerszego czy czegos dluzszego?

mozer - Nie 26 Sie, 2012

wwant, nie no - jak chcesz się pobawić, to sobie kupuj ;)
Tylko jeśli masz sprzęt w jednym systemie, to możesz sobie dowolnie konfigurować szkła, lampy itp. na korpusach. Szkieł i lamp z Canona nie przełożysz tak łatwo do Nikona i vice versa. Nie mówiąc już o bateriach i innych duperelach.

wwant napisał/a:
przypuszczam, że zoom by się czasem przydał

Nie jestem pewien, czy wiesz co znaczy zoom. To nie to samo co przybliżenie. Zoom to zmiennoogniskowość. Tak dla pewności to piszę ;)

rytek - Nie 26 Sie, 2012

wwant, gdybym był na Twoim miejscu, do takich celów, które przedstawiłeś, szukałbym np. czegoś takiego: http://www.optyczne.pl/in...052&typ=0&moc=0
Chyba, że potrzebujesz czegoś "dłuższego", to wtedy, no właśnie, czego dokładnie oczekujesz i w jakich pieniądzach? Bo można tanio (vide kit 18-105, który aż taki tragiczny nie jest) i można dużo drożej.

Z pewnością pakowałbym się w dodatkowy system z tego powodu, a jeśli miałbym za dużo pieniędzy i konieczny byłby drugi aparat, do dorzuciłbym chociażby d90 z w.wym. 18-105 i miałbym zestaw awaryjny.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

rytek, przeczytaleś test obiektywu, który linkujesz? ;)

Poza tym kolega nie kupił 18-105 w zestawie, a teraz proponujesz mu jego dokupienie? To się nie opłaca.

rytek - Nie 26 Sie, 2012

Zachowałem się trochę bezmyślnie, za co przepraszam.
Obiektyw podałem w dużej mierze jako przykład, czego ja bym poszukiwał.
Nie zmienia to faktu, że wypadałoby, żeby kolega określił, czego dokładnie oczekuje i podał górną granicę ceny, wtedy ktoś doświadczony i obeznany z tematem mógłby szybko wskazać dostępne wyjścia. Ja, jeśli chodzi o tematy techniczne, to mam na chwilę obecną nieco blade pojęcie.

wwant - Nie 26 Sie, 2012

> wypadałoby, żeby kolega określił, czego dokładnie oczekuje i podał górną granicę ceny.

nie ma granicy ceny,
zdjęcia: ludzi w ruchu w promieniu do 50m (ale nie chodzi o tor Formuły 1), najczęściej dobrze doświetlonych, często w plenerze (ale i sale sportowe czasem) lub:
zamknięte pomieszczenia, ścisk, odległość do 10-15m.

> Tylko jeśli masz sprzęt w jednym systemie, to możesz sobie dowolnie konfigurować szkła, lampy itp. na korpusach. Szkieł i lamp z Canona nie przełożysz tak łatwo do Nikona i vice versa. Nie mówiąc już o bateriach i innych duperelach.

nie przejmuję sie tym za bardzo.
mam 2 "komórki" (telefony) i nic nie pasuje między nimi; "niedopasowanie": to jest standard w dzisiejszym świecie.
(= mogę mieć Canona i Nikona i zaakceptuję, że nic między nimi nie pasuje.)

no i jestem amatorem, generalnie :) <wielu by dodało: i ignorantem>

Usjwo - Pon 27 Sie, 2012

wwant napisał/a:

mam 2 "komórki" (telefony)

Ostatnio bedac na urlopie, zauwazylem ze wiele osob uzywa dwoch komorek, czy to jakas nowa moda? Mozna zrozumiec telefon sluzbowy i prywatny, ale dwa prywatne?

To takie OT i nic do autora watku, tak poprostu mnie to zdziwilo.

RB - Pon 27 Sie, 2012

ujswo, pomyślisz o tym konstruktywnie, gdy np. oprócz ukochanej żony dorobisz sie atrakcyjnej kochanki :-)
komor - Pon 27 Sie, 2012

Usjwo napisał/a:
Ostatnio bedac na urlopie, zauwazylem ze wiele osob uzywa dwoch komorek, czy to jakas nowa moda? Mozna zrozumiec telefon sluzbowy i prywatny, ale dwa prywatne?

A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny? Uwaga RB oczywiście życiowa.

Co do dwóch telefonów prywatnych, to widzę, że ostatnio nasiliła się presja ze strony operatorów na wciskanie klientom nowych umów (czyli nowych numerów) przed zakończeniem poprzednich. Mojego tatę już prawie namówili na nowy śfietny smarkfon za złotówkę – na rok przed upływem poprzedniego cyrografu. Ten nieistotny fakt, że chodzi o nową umowę, nowy numer i drugi abonament do płacenia (oprócz tego poprzedniego) ledwo wspomniano podczas rozmowy.

Aha, jeszcze jedno, od młodych dziewczyn, z którymi czasem umawiam się na strobistowanie wiem, że posiadanie kilku kart SIM od wszystkich operatorów to w zasadzie norma w przedziale wiekowym 18-22. :)

Ad rem. wwant, cieszymy się Twoim szczęściem, ale posiadanie dwóch różnych puszek typu D7000 i 60D nie ma absolutnie sensu, nie tylko finansowego. Co innego, gdybyś miał w jednym z systemów jakieś drogie i specjalizowane szkło i specjalnie do niego trzymał aparat, a całą resztę miał w drugim systemie, ale tu mówimy o półeczce amatorskiej, jeśli więc koniecznie chcesz mieć dwie puszki, to lepiej z jednego systemu. Pytanie tylko, czy aby na pewno masz taką potrzebę?

mozer - Pon 27 Sie, 2012

Ja jako amator drugą puszką wożę przede wszystkim jako backup, rzadko korzystam z obu na raz. Chyba nie muszę pisać, że taki backup kiepsko się sprawdzi, gdy masz go w postaci body z innego systemu ;)
Usjwo - Pon 27 Sie, 2012

komor napisał/a:
Usjwo napisał/a:

A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny?

bo jak ktos nie pracuje, to raczej nie ma sluzbowego telefonu :smile:

komor napisał/a:
Uwaga RB oczywiście życiowa.

Tylko trzeba pamietac zeby ten drugi wylaczac w odpowiednim czasie :mrgreen:

EOT, bo nas mod op..oli.

wwant - Pon 27 Sie, 2012

komor napisał/a:

Ad rem. wwant, cieszymy się Twoim szczęściem, ale posiadanie dwóch różnych puszek typu D7000 i 60D nie ma absolutnie sensu, nie tylko finansowego. Co innego, gdybyś miał w jednym z systemów jakieś drogie i specjalizowane szkło i specjalnie do niego trzymał aparat, a całą resztę miał w drugim systemie, ale tu mówimy o półeczce amatorskiej, jeśli więc koniecznie chcesz mieć dwie puszki, to lepiej z jednego systemu. Pytanie tylko, czy aby na pewno masz taką potrzebę?

nie chcę;
pytanie było teoretyczne, aby rozwiać moje wątpliwości i ewentualnych czytelników.

no to jeszcze poproszę: czy jest sens kupić sobie małe body Nikona, jakiś lekki "entry level" (który? najtańszy? nowy model? stary?), żeby na każdą wyprawę weekendową (lub do knajpy lub tam gdzie można łatwo w mordę dostać) nie dźwigać D7000?
dużo się zyskuje / traci na jakości / ergonomii? (pomińmy aspekt finansowy tego rozwiązania)
take body oczywiście mogłoby - oprócz tego - służyć za backup w przypadku wyprawy w miejsce na Ziemi, gdzie będzie sie w życiu tylko raz i jest ono bardzo daleko.

komor - Wto 28 Sie, 2012

Usjwo napisał/a:
komor napisał/a:
A dlaczego zatem zakładasz, że to dwa prywatne, a nie służbowy i prywatny?

bo jak ktos nie pracuje, to raczej nie ma sluzbowego telefonu :smile:

Znowu błędne założenie. :)

wwant napisał/a:
no to jeszcze poproszę: czy jest sens kupić sobie małe body Nikona, jakiś lekki "entry level" (który? najtańszy? nowy model? stary?), żeby na każdą wyprawę weekendową (lub do knajpy lub tam gdzie można łatwo w mordę dostać) nie dźwigać D7000?

No i to już lepiej postawione pytanie. Ale D7000 nie jest jakąś dużą puszką, żeby dodatkowy zakup korpusu entry-level wiele zmienił, biorąc pod uwagę fakt, że i tak obiektywy zostaną tej samej wielkości. To już może lepiej pomyśleć o dodatkowym małym bezlusterkowcu z obiektywem kitowym i małą, jasną, szeroką stałką?

rytek - Czw 30 Sie, 2012

Czytałem, szukałem i zdaje się, że nie zdecyduję się na d7000, a na k-5.

Czyli zestaw:
Pentax k-5 + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II .
Potem dokupię drugiego Tamiego 70-200 f/2.8 i wydaje mi się, że mi wystarczy.
17-50 jest całkiem ostra, jasna, więc może obejdzie się bez stałki :)
Wiadomo, że na 35mm nie będzie tak dobry jak nikkor 35 f/1.8, ale tragedii chyba nie będzie. Chyba, że zamiast tele kupię jakąś najpierw stałkę 35 lub 50, np FA 50 f/1.4 lub Sigma 30 f/1.4.

Co myślicie o takim zestawie?

wwant - Czw 30 Sie, 2012

Może by to przenieśc z "Tematy" do "Wazne tematy" gdzie będzie na stałe na górze?
Skad pomysł, ze pierwsza lustrzanka to 3000 max?
Nawet jak ktoś ma taki limit to może być ciekawy jaki sprzęt jest ciut wyżej.

moronica - Czw 30 Sie, 2012

wwant, nie chodzi o to, ze pierwsza lustrzanka nie moze byc za wiecej niz 3000zl (osobiscie wykreslilabym to "pierwsza" z tych watkow, przeciez rownie dobrze moze to byc druga czy trzecia), tylko o to ile jest takich pytan. praktycznie codziennie ktos pyta sie o zestaw za ~2000-3000zl. poza tym im wieksze sumy wchodza w gre tym wieksze prawdopodobienstwo, ze szukajacy jest bardziej swiadomy swoich potrzeb i sam sobie wyluska z testow, opinii i porad to, co budzi jego watpliwosci
rytek - Czw 30 Sie, 2012

moronica, jak sprawuje się Twój T 90/2.8? Chodzi mi głównie o jakość wykonania, pracę AF i ostrość na nominalnej przysłonie.

rytek, wykonany nie jest zle o ile uwaza sie przelaczajac z AF na MF i nie przeszkadza ci wysuwajacy sie tubus. ja mojego swego czasu sporo uzywalam z zamontowanymi na tym tubusie dwoma lampkami (oczywiscie w trybie ostrzenia manualnego) i wytrzymal mimo swojej plastikowosci

malo nim robilam na f/2.8, zreszta w makro malo sie robi na pelnej dziurze. AFu rowniez sie w makro zazwyczaj nie uzywa. przyklady:

f/8

f/20

jak widzisz im blizej obiektu tym mocniej trzeba przymykac by miec chocby tych kilka mm glebi ostrosci

podejrzewam, ze to bylo na pelnej dziurze (obiektyw "ciemnieje" im jestesmy blizej 1:1)

f/5.6

rytek - Czw 30 Sie, 2012

Wielkie dzięki a zdjęcia.
Nie było problemów z doborem dobrej sztuki? Chociaż to chyba nie ma znaczenia, bo podobno serwis tamrona dostraja za darmo. Z drugiej strony, czy te ewentualne problemy z FF/BF mogą dawać się we znaki przy ostrzeniu manualnym?

zamawialam przez net, nie testowalam, nie dal mi nigdy powodow do narzekan ;)
mozer - Czw 30 Sie, 2012

rytek napisał/a:
czy te ewentualne problemy z FF/BF mogą dawać się we znaki przy ostrzeniu manualnym

Jeśli nie korzystasz z potwierdzania ostrości, to raczej nie ;)

nienietaktak - Czw 30 Sie, 2012

rytek napisał/a:
T 90/2.8?

To zacny kawał szkła. Żałuję, że sprzedałem. Do macro, gdy nie chcesz pokazać jak wygląda DNA muchy, jest w sam raz.