forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Sony a390 + YongNuo YN-560 II + możliwy wyzwalacz ?

bambucha4 - Nie 26 Sie, 2012
Temat postu: Sony a390 + YongNuo YN-560 II + możliwy wyzwalacz ?
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jednocześnie fotografia jest już ze mną blisko rok, dlatego też postanowiłem zwiększyć coś w swoim ekwipunku. Jak na razie, podstawą jest korpus Sony a390 z obiektywem 18-55 mm + Tamron 70-300 f/4-5.6, a za cel postawiony mam lampę błyskową z radiowym wyzwalaczem. Dlatego, po czterech dniach szperania po internecie natknąłem się na lampę błyskową YongNuo YN-560 II.

Pytanie jest takie: Czy kombinacja a390 + YN-560 II będzie dobrą kombinacją. Jeżeli tak, to jaki radiowy wyzwalacz będzie do tego pasował ? Oczywiście myślałem nad Jianisi PT-04TM?

Jeżeli nie będzie pasować, to jaka lampa w tej samej (lub mniej więcej) cenie/jakości będzie spełniała powyższy warunek ?

Pomimo, że nie jestem dobry w doborze sprzętu, a w fotografii nadal się rozwijam, czekam na rady i odpowiedzi specjalistów.

Pozdrawiam!

mozer - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4, chcesz, żeby radio przenosiło automatykę, czy wystarczy Ci praca w manualu?

Już mówiłem, nie znam się za bardzo na wszystkim co jest związane z lampą błyskową.

Nadal mam ubzdurane we łbie, że radio (które chcę aby współgrało z lampą i a390) wyzwoli zewnętrzną lampę naciskając spust migawki, bez względu na przenoszone informacje.

A mi praca wystarczy w manualu, więcej zabawy, więcej frajdy.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4, no to ja mogę polecić RF-602, którego używam z Canonem, ale jest też wersja dla Sony. Dodatkowy plus to taki, że można go również użyć jako pilota do aparatu.
Wyzwalacze z przeniesieniem informacji kosztują przynajmniej 4 razy więcej.

kozidron - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4 napisał/a:
Oczywiście myślałem nad Jianisi PT-04TM?

a dlaczego akurat to ?

kozidron. Bo taki mi się nasunął gdy szukałem lampy błyskowej.

Co masz na myśli "pilot do aparatu" ?

Ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy połączenia Sony + YN560 II działa w pełni nawet manualnie ?

mozer - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4, no analogicznie jak pilot do telewizora - naciskasz przycisk i robi się zdjęcie ;)

bambucha4 napisał/a:
Ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy połączenia Sony + YN560 II działa w pełni nawet manualnie ?

To jest w ogóle manualna lampa - zawsze będzie działać bez pomiaru światła (tzn. bez pomiaru przedbłyskiem, zastane będzie mierzone do ustawienia ekspozycji).

Cytat:

no własnie nigdy czegoś takiego nie miałem w rękach(mam na mysli to akurat radio nie lampę :wink: ) , dlatego pytam.

bambucha4 napisał/a:
Co masz na myśli "pilot do aparatu" ?

bambucha4, zajrzyj na jakakolwiek stronę z radiami, masz dokładny opis na czym to polega, nie chciałbym reklamować zadnego sklepu. Generalnie, urzadzenie pozwala na radiowe wyzwolenie migawki w aparacie. Pełni funkcję bezprzewodowego wężyka spustowego: umożliwia ustawienie autofokus'a, wykonywanie zdjęć seryjnych czy pstrykania na bulbie.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

kozidron napisał/a:
pstrykania na bulbie

A tego to jesteś absolutnie pewien? Nie mówię, że tak nie jest, ale nie sprawdzałem.

Dobrze, na razie doszedłem do wniosku przy waszej pomocy, że lampa YN560 II z mocowaniem do Sony będzie funkcjonować w trybie manualnym.

Tylko jest jeszcze jedno "ale". Czy gdy odstawię tą lampę od aparatu na i podłączę ją poprzez np. RF-602 z aparatem to ta lampa będzie błyskać podczas robienia zdjęć ?
Tu chodzi mi o bezprzewodowość a za czym idzie, mobilność.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4, o rety, no do tego właśnie służy to rf-602. Jeszcze raz - tak, będzie działać jak piszesz :)

mozer napisał/a:
A tego to jesteś absolutnie pewien? Nie mówię, że tak nie jest, ale nie sprawdzałem.

moje radia tak mają, nie posiadam rf-602

mozer, na pytanie odpowiedziałem ogólnie.

No cóż, pięknie dziękuje za tę informację, i wybaczcie z góry za moją "ułomność" ale nikt od razu Einstein'em nie był.

Zatem jutro poniedziałek to akurat będzie czas na zakup zarówno lampy i wyzwalacza, a reszta obsługi powinna sama przyjść :)

Dziękuję jeszcze raz za pomoc, pozdrawiam i udanych zdjęć życzę :)

mozer - Nie 26 Sie, 2012

kozidron napisał/a:
mozer, na pytanie odpowiedziałem ogólnie.

Nie chcę żeby wyszło, że się czepiam, ale ogólna odpowiedź w tym wypadku oznacza, że każdy taki pilot ma taką funkcję. ;)

bambucha4, jest też nowsza wersja rf-603, poczytaj czym się różni. No i może znajdziesz coś lepszego innych firm. To co podałem to jest ekonomiczne rozwiązanie.

mozer napisał/a:
Nie chcę żeby wyszło, że się czepiam, ale ogólna odpowiedź w tym wypadku oznacza, że każdy taki pilot ma taką funkcję. ;)

to fakt, masz rację, dałem ciała :oops:

mozer napisał/a:
To co podałem to jest ekonomiczne rozwiązanie.

ekonomicznych i w miarę przyzwoitych jest kilka rozwiązań, to zalezy w co się bardziej celuje. Jezeli sprzeczać się o jakieś 30 ziko to taniej i równie dobrze mozna sie rozejrzeć za produktami aputure.

kasiakaaz - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4, zwróć uwagę na stopkę. Jeśli kupisz YongNuo do Sony, to wprawdzie zamontujesz ją na aparacie, ale może być taka sytuacja, że odbiornik bedzie tylko na stopkę ISO. Wtedy, jeżeli chcesz zamontować lampę poza aparatem musisz jeszcze dokupić kostkę/przejściówkę Sony na ISO. Druga wersja kupić lampę ze stopką ISO i gdyby chciał zamontować lampę na aparacie - dokup kostkę/przejściówkę ISO na Sony. Kwestia, której opcji będziesz częściej używać. Chyba, że znajdziesz odbiornik pod stopkę Sony, ale zwróć na to uwagę.

Ja wiem, że istnieją inne możliwości innych firm, ale póki co cena lampy i radyjka nie miażdży mojego budżetu, nawet patrząc, że będzie miało się do dyspozycji manualny tryb pracy.

I jeszcze jedno pytanko, można mnie oczywiście za to "opieprzyć". Manualna lampa YN-560 będzie działała dla jakich trybów pracy lampy błyskowej w aparacie ? Jak to jest ?

EDIT: Zwrócę na to uwagę, patrzę na każde mocowanie gorącej stopki, ale dzięki za podpowiedź!

kozidron napisał/a:
mozna sie rozejrzeć za produktami aputure.

No - potwierdzam, właśnie zaposiadam Aputure. Działa całkiem przyzwoicie.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4 napisał/a:
Manualna lampa YN-560 będzie działała dla jakich trybów pracy lampy błyskowej w aparacie ? Jak to jest ?

Przepraszam, ale ja nie rozumiem tego pytania. Lampa błyska z taką mocą jaką ustawisz.

mozer napisał/a:
bambucha4 napisał/a:
Manualna lampa YN-560 będzie działała dla jakich trybów pracy lampy błyskowej w aparacie ? Jak to jest ?

Przepraszam, ale ja nie rozumiem tego pytania. Lampa błyska z taką mocą jaką ustawisz.

Tutaj chodzi mi o jedną rzecz: podpinam lampkę do Soniaka, i co należy ustawić w aparacie, jaki tryb pracy lampy błyskowej?

kasiakaaz napisał/a:
No - potwierdzam, właśnie zaposiadam Aputure. Działa całkiem przyzwoicie.

No właśnie ja niestety jestem "skazany" na stare trigmastery, które już nie są produkowane, niestety wraz z kolegą mamy ich chyba z około 10 i wymiana całości by pewnie kosztowała. Wyszedł nowy model, który oczywiście nie jest kompatybilny ze starymi (norma) i trzeba grubo się nagimnastykować, żeby dopaść jeszcze stare w sklepach.

bambucha4 napisał/a:
Tutaj chodzi mi o jedną rzecz: podpinam lampkę do Soniaka, i co należy ustawić w aparacie, jaki tryb pracy lampy błyskowej?

bambucha4, to jest nowa wersja starej 560, stara ma trzy tryby pracy M, s1, s2 w zalezności od potrzeby. Z tego co widzę w nowej jest tryb Multi Mode, który jest dedykowany do zdjęć stroboskopowych.

W aparacie no cóż, koło na M, to jest lampa "manualna".

Czyli jeżeli ustawię koło na M, i podłączę ją do aparatu to przy naciskaniu spustu migawki, będzie błyskać, dobrze zrozumiałem ?
dcs - Nie 26 Sie, 2012

bambucha4,

Używałeś M kiedykolwiek?

bambucha4 napisał/a:
Czyli jeżeli ustawię koło na M, i podłączę ją do aparatu to przy naciskaniu spustu migawki, będzie błyskać, dobrze zrozumiałem ?

tak

Używałem M, gdy pożyczyłem od kolegi Heliosa, wiem na czym polega.

kozidron Dziękuje za pomoc!

bambucha4, rzeczywiście zwróć uwagę na to co napisała kasiakaaz.

Co do wyzwalacza zwrócę na pewno uwagę bo wiem, że co do lampy mam już pewność dzięki wam :)

kozidron napisał/a:
ja niestety jestem "skazany" na stare trigmastery, które już nie są produkowane

Tak z ciekawości, które?

Naniosło mi się na myśl jeszcze jedna rzecz a mianowicie czas błysku. Dla YN560 II wynosi 1/200-1/20000s. Czy oznacza to, że jest możliwy czas błysku równy czasowi otwarcia migawki (dla przykładu 1/4000s) ?

Czy może jest jakiś kolejny odważny by wytłumaczyć "jełopowi" o co tu chodzi i na czym to polega ?

Bo niestety, wszystko co z lampami u mnie polega...

hijax_pl - Nie 26 Sie, 2012

Nie - czas błysku to nie to samo co czas synchronizacji.
Do krótkiej synchronizacji potrzebujesz funkcji HSS.

kasiakaaz priv

bambucha4 a może chcesz przeczytać instrukcję do lampy, która chcesz kupić ?

bambucha4 napisał/a:
Naniosło mi się na myśl jeszcze jedna rzecz a mianowicie czas błysku. Dla YN560 II wynosi 1/200-1/20000s.

bambucha4 długość trwania błysku i czas synchronizacji to są dwie różne kwestie :wink:
Do tego jeszcze dochodzi czas na jakim może pracować radio, bo nie wiem co do końca wybrałeś.

Usjwo - Pon 27 Sie, 2012

bambucha4

Tak dla informacji sa trzy wersje:

manual YN560
manual Y560II
YN560EX

Przeczytaj manuale i zobaczysz co mozna z takich lamp wyciagnac. Roznica miedzu wersja I i II nie jest duza (wyswietlacz zamiast przyciskow i LED'ow i tryb stroboskopowy), wersja EX to juz wiekszy skok bo ma TTL (ale chyba nie ma jeszcze wersji do S).

Wyzwalacze radiowe (te tansze):
RF 602
RF 603

RF602 to juz wymierajacy gatunek (u nas juz nie do dostania w sklepie, chyba ze na zamowienie). RF603 nadajnik i odbiornik mozna uzywac zamienie, kupujac dwa komplety mozesz wyzwolic 3 odbiorniki, ma tez gniazdo PC. Ja bym juz nie wchodzil w RF602

bambucha4 - Pon 27 Sie, 2012

Przeczytałem wszystko o rzeczach których mi podałeś, ale zostaję przy manualnym YN560 II, jednak zainteresował mnie ten RF603 <- chociaż to przenosi automatykę.

Najpierw zakupię lampę błyskową, później zajmę się RF603. Tylko może być problem z mocowaniem dla Sony ;)

Usjwo - Pon 27 Sie, 2012

bambucha4 napisał/a:
jednak zainteresował mnie ten RF603 <- chociaż to przenosi automatykę.

RF603 nie przenosi automatyki, jest nowy YN622C ktory dziala z automatyka, ale nie ma napewno pod S

kasiakaaz - Pon 27 Sie, 2012

Ale z czego ma tę automatykę przenosić?
mozer - Pon 27 Sie, 2012

kasiakaaz, z pomiaru przedbłysku TTL? W Sony nie ma czegoś takiego? ;)

Do YongNuo?
mozer - Pon 27 Sie, 2012

kasiakaaz, a, o to Ci chodzi. No do YN560EX czemu nie? ;)

mozer, dobrze wiesz o co chodzi... :razz: :wink:
mozer - Pon 27 Sie, 2012

kasiakaaz, teraz to serio się już zgubiłem :)

mozer napisał/a:
kasiakaaz, teraz to serio się już zgubiłem :)

Raczej cały czas jest mowa o YongNuo bez EX. :cool: :wink: