forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Wizjer a ukulary.

Marx76 - Nie 26 Sie, 2012
Temat postu: Wizjer a ukulary.
Panowie noszę okulary i wiem, że nie zawsze przysłaniam okiem cały wizjer bo się po prostu przez okulary nie da. Aparat trzymam prawą ręką i tą też uruchamiam spust migawki, natomiast lewą ręką robię sobie "zasłonę" by lepiej widzieć przez wizjer w związku z tym mam pytanie czy nie wpływa to na jakość zdjęć jeśli przez wizjer wpada za dużo swiatła ?
Pozdrawiam.

mozer - Nie 26 Sie, 2012

Marx76, to może wpłynąć jedynie na dokładność pomiaru światła - tzn. możesz mieć zdjęcia niedoświetlone. Chociaż jak zasłaniasz ręką to nie powinno się nic takiego dziać, chyba że masz ostre światło od tyłu.
Marx76 - Nie 26 Sie, 2012

Właśnie no to zwróciłem uwagę, zdjęcia były nie co za ciemne - nie wiele ale zauważyłem różnicę, ale chyba tylko wtedy gdy nie przesłoniłem ręką. Dzięki
B o g d a n - Pon 27 Sie, 2012

Marx76, ja myslę, że nie musisz robić zdjęć mając okulary na nosie. Możesz wyregulować sobie ostrość kółkiem przy wizjerze, w zależności od aparatu są różne zakresy takiej korekty +/- ale może się zmieścisz. Na czas robienia zdjęcia okulary przesuwasz na czoło i pstryk. :wink:

Jeśli masz problem z wpadającym światłem przez wizjer, zawsze możesz kupić sobie większą muszlę oczną, która lepiej przysłania i jest bardziej komfortowa.

maziek - Sro 29 Sie, 2012

Ja celuję przez okulary i muszlę mam zdjętą, bo inaczej nie widzę całego pola wizjera. Może tam i są jakieś niedociągnięcia z naświetlaniem ale moim zdaniem one gubią się w ogólnych niedociągnięciach pomiaru ekspozycji. W moim wypadku korekta dioptrii na wizjerze nie wystarcza, ale nawet jakby wystarczała, to i tak celowałbym przez okulary, bo to jest wygodniejsze i nie ślepnie się w momencie, kiedy okulary są zsunięte (co bywa istotne w fotografii ruchliwych obiektów, jak siamoloty czy źwierzęta).
Marx76 - Czw 30 Sie, 2012

Dzięki za wszystkie odpowiedzi , ale zastanawiam się nad zmianą szkła w wizjerze na niestety mocniejsze, choś muszę to jeszcze przemyśleć. Mam jeszcze pytanie czy mocniejsze szkło w wizjerze ma taką samą skalę regulacji jak te słabe? czyli od zera w górę, czy w takim przypadku np: od (1+ do 2+) Pytam ponieważ z aparatu czasem korzysta żona a ona nie ma wady wzroku.
Pozdrawiam.

D5100 18-105