forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki Sutter

Baloo - Sro 29 Sie, 2012
Temat postu: Lornetki Sutter
Witam, czy ktoś miał do czynienia z lornetkami tej firmy? Jaką prezentują jakość, są cokolwiek warte czy to szmelc? Interesują mnie głównie modele 10x60 i 12x60, do pooglądania nocnego nieba. Nie mogę znaleźć żadnych opinii.

Sutter 12x60
Sutter 10x60

Abs - Czw 30 Sie, 2012

Jest całe mnóstwo nieznanych nazw lornetek, zwłaszcza tych z aukcji o tanim, chińskim rodowodzie. Nie znam tej marki ale na podstawie zdjęcia i ceny raczej zaklasyfikowałbym je do powyższej grupy (mogę się mylić choć nie sądzę). Chcesz dostatecznie dobrą lornetkę to musisz wydać minimum te 200-300zł, np. na Nikona VII. lub Skymastera. Oczywiście okazje się trafiają ale rzadko i głównie na rynku wtórnym.
Baloo - Czw 30 Sie, 2012

Szukałem, szukałem i wyłuskałem kilka zdań po niemiecku, które niestety potwierdzają, że to marna jakość. Nastawiam się na tego Nikona czekając jednocześnie na opinie o nowym StarLight'cie ale rozglądam się, czy a nuż nie trafi się jednak coś ze 100zł tańsze ale przynajmniej warte swojej ceny. Póki co nie zanosi się na to.
Abs - Pią 31 Sie, 2012

Bywają na giełdach BPC/Tento - solidne konstrukcje warte swojej ceny. Jeśli idzie o produkty nowe to szukanie czegoś lepszego od Nikona za mniejsze pieniądze jest pewnie stratą czasu. W mojej ocenie na rynku budżetowym trochę z Nikonem konkuruje (głównie ceną) Delta i dobry egzemplarz Bressera Bak4 10x50. Radzę jednak dozbierać.
Baloo - Pią 31 Sie, 2012

Tak zrobię, jak wpadnie pare groszy to kupię najprawdopodobniej tego Nikona VII, chyba że skusi mnie jeszcze DO StarLight, jeśli okaże się, że trochę lepszy od SkyMastera. Choć do niego znów trzeba by jakiś statyw, więc pewnie jednak skończy się na Nikonie.