|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - [Sony Alpha 200] Problem z jakością zdjęć (chyba)
kylo - Czw 30 Sie, 2012 Temat postu: [Sony Alpha 200] Problem z jakością zdjęć (chyba) Witam,
pojawił się u mnie dziwny problem - po powrocie z wakacji zauważyłem że wszystkie zdjęcia na których jest głeboki cień lub mniej światła, pojawiają się dziwne warstwy kolorów. Zamiast płynnego przechodzenia z pixela na pixel aparat zapisuje fotki tak jakby działał w trybie ograniczonej palety kolorów.
Poniżej przykłady:
w lewym dolnym rogu w miejscach zacienonych
po lewej i po prawej pod samochodem
Macie jakiś pomysł? To nie problem optyki - z drugim obiektywem jest tak samo. Może z softem coś nie tak?
Przywróciłem mu ustawienia fabryczne i też bez zmian.
ashley - Czw 30 Sie, 2012
A to sa fotki bezposrednio z aparatu czy z jakiegos programu typu photoshop czy inny? Bo chyba tego podpisu na dole aparat sam nie dodaje?
Wyglada to na gowniana kompresje.
mozer - Czw 30 Sie, 2012
Photoshop CS3. Daj oryginalne pliki. Najlepiej RAW jeśli w takowych robisz.
kylo - Czw 30 Sie, 2012
heh... dobra dodam wieczorem oryginały. RAWów nie mam (na wyjeździe się oszczędda MB )
mozer - Czw 30 Sie, 2012
kylo, ale widziałeś to samo w tych oryginalnych plikach? Prawdę mówiąc nigdy nie widziałem, żeby posteryzacja wychodziła na zdjęciach prosto z aparatu...
ghost - Czw 30 Sie, 2012
to jeszcze jaką masz jakość jpgów ustawioną w aparacie?
kylo - Czw 30 Sie, 2012
Wszystko z jakością jest na maks - jakość: wysoka, rozmiar obrazu Large 10M.
Obiecane oryginały - http://kylo.hostit.pl/temp/DSC08029.JPG
http://kylo.hostit.pl/temp/DSC08147.JPG
Cytat: | Prawdę mówiąc nigdy nie widziałem, żeby posteryzacja wychodziła na zdjęciach prosto z aparatu... |
No ja też nie widziałem.. nawet się tu zarejestrowałem z tego powodu
mozer - Czw 30 Sie, 2012
kylo, no coś jest nie tak. Może zrób jeszcze jakąś próbkę w RAW.
kozidron - Pią 31 Sie, 2012
jak to prosto z puszki to
o kurcze, po obejrzeniu tego zrobiły mi sie wielkie oczy
Zrób fotkę raw, może ktoś lub ty mimowolnie grzebałeś w ustawieniach jpg.
Jak w rawie będzie to samo, to przewal jeszcze raz firmware, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy co mógłbyś zrobić sam.
Po exifie widzę, że masz Software / Firmware Version = DSLR-A200 v1.00.
MC - Pią 31 Sie, 2012
Bo chyba nie było innego fw.
kozidron - Pią 31 Sie, 2012
MC napisał/a: | Bo chyba nie było innego fw. |
całkiem mozliwe, powiem szczerze że jeżeli to fotki prosto z puszki to pierwszy raz coś takiego widzę i to przy iso 200.
kylo - Pią 31 Sie, 2012
kozidron napisał/a: |
o kurcze, po obejrzeniu tego zrobiły mi sie wielkie oczy
|
dzięki za uznanie
RAW- http://kylo.hostit.pl/temp/DSC09025.ARW - ten sam problem jak widać
mozer - Pią 31 Sie, 2012
kylo, a przywróciłeś ustawienia fabryczne?
kylo - Pią 31 Sie, 2012
Tak
mozer - Pią 31 Sie, 2012
Ja się obawiam, że to jakaś poważniejsza awaria przetwornika A/C (chociaż ciężko mi sobie wyobrazić na czym ona miałaby polegać) czy czegoś równie istotnego. Skonsultowałbym się z serwisem.
kylo - Pią 31 Sie, 2012
dzięki, zrobiłem to już rano - zobaczymy czy pomoc techniczna dla klienta Sony działa. Mam trochę czasu to ich wypróbuję Jak nie to serwis face to face.
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:32 ]
Byłem w serwisie. Diagnoza - fotki wskazują na uszkodzenie matrycy. Zostaje autoryzowany zatem bo się gość tym nie zajmuje. Mówił że to rzadkie i losowe uszkodzenie i czasem zdarzają się tacy "szczęśliwcy". To chyba będzie mało sensowna naprawa? Orientujecie się w kosztach takiej zabawy może? Pewnie wyjdzie że lepiej kupić lepsze body.. ;]
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:32 ]
Byłem w serwisie. Diagnoza - fotki wskazują na uszkodzenie matrycy. Zostaje autoryzowany zatem bo się gość tym nie zajmuje. Mówił że to rzadkie i losowe uszkodzenie i czasem zdarzają się tacy "szczęśliwcy". To chyba będzie mało sensowna naprawa? Orientujecie się w kosztach takiej zabawy może? Pewnie wyjdzie że lepiej kupić lepsze body.. ;]
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 19:38 ]
Cytując serwis - "demontaż i naprawa obwodów przetwarzania sygnału, regulacja". 369zł ;]
|
|