|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Praktica ltl , plc
pogu - Czw 30 Sie, 2012 Temat postu: Praktica ltl , plc Witam
Mam 2 pytania:
W instrukcji wyczytałem że do Praktici ltl potrzeba baterii 1,35v , jednak na interii piszą że 1,5v może być. Więc można dawać te 1,5v? Na forum korex wyczytałem że zenity (ttl, 12xp itp) mają zasilanie światłomierza mostkowe więc można stosować baterie 1,5v , ale czy w Praktici też tak jest? Oczywiście chcę otrzymać pomiar nie przekłamany.
I drugie pytanie:
W Praktici Plc3 jest już potrzeba obiektywów elektric. Co jednak jeśli przykręcę np. heliosa?
W moim rozumieniu otrzymamy pomiar światła przy przymkniętej przysłonie, i poza tym wszystko będzie ok. Czy dobrze rozumuję?
Dziękuję za odpowiedzi.
[ Dodano: Sob 01 Wrz, 2012 09:17 ]
Nikt nie pomoże?
palindrom - Sob 15 Wrz, 2012
Używam 3 szt. baterii 1.5V zamiast PX21 do Praktiki LLC i pomiar nie jest przekłamany. Przynajmniej nie na negatywie, bo slajd robię czym innym
Pomiar w manualu powinien być realizowany na przymkniętej przysłonie i tyle.
hijax_pl - Sob 15 Wrz, 2012
palindrom, ło matko, Ty żyjesz?
palindrom - Nie 16 Wrz, 2012
Nie, ustawiłem bota
... Segmentation fault
32q9832452(#*$W96nfc#W*(%^(#
WoWo1 - Sro 19 Wrz, 2012
W aparacie Praktica PLC3 jak założysz obiektyw "nieelektryczny", przełącz dźwigienkę przy korbce na pełne kółko. Przełączysz się wtedy na pomiar na przysłonie roboczej. Jeżeli masz obiektyw z przełącznikiem A/M to dodatkowo musisz przestawić go w pozycję M.
Co do baterii to w PLC3 doskonale sprawdzają się pastylkowe 3x 1.5V dociśnięte szeroka sprężynką
|
|