forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Wybór filtra UV 67mm, Nikkor 18-105

adaSC - Czw 30 Sie, 2012
Temat postu: Wybór filtra UV 67mm, Nikkor 18-105
Witam

Szukam odpowiedniekgo filtra UV do obiektywu nikona 67mm, Proszę o pomoc bo gdyby zależało mi tylko na ochronie obiektywu kupiłbym pierwszy inszy filtr UV, chodzi o to zeby dobrać odpowiedni nie pogarszający efektu.. a nawet polepszający :D

w teście wygrał, Hoya 72 mm HMC UV-0 wziąłbym go od razu tylko czy bedzie sie spisywał rónie dobrze na 67mm ??
Poza tym nie jestem super znawcą, ale znalazłem np. na allegro filtr Hoya 67 mm HMC (C) i nie wiem czy to jest ten sam ??

Jesli nie bedzie to klopot fajnie ja puścicie linki z dokładnie takim filtrem jaki wygrał teście optyczni tylko 67mm bedę wdzięczny i w takiej cenie co podali bo jakoś nie tak łatwo znaleźć

Pozdrawiam !

mozer - Czw 30 Sie, 2012

adaSC, nie kupuj filtra. Na cyfrze jest zbędny. Lepiej w polara zainwestuj.
hijax_pl - Czw 30 Sie, 2012

adaSC napisał/a:
w teście wygrał, Hoya 72 mm HMC UV-0 wziąłbym go od razu tylko czy bedzie sie spisywał rónie dobrze na 67mm ??
Tak, ale...
mozer napisał/a:
nie kupuj filtra. Na cyfrze jest zbędny. Lepiej w polara zainwestuj.
:)
mozer - Czw 30 Sie, 2012

A tak poza tym:
adaSC napisał/a:
a nawet polepszający

Takie cuda to tylko w krainie Nibylandii.

hijax_pl - Czw 30 Sie, 2012

mozer napisał/a:
Takie cuda to tylko w krainie Nibylandii.
No jak trochę ociepli, czy doda dramatyzm do nieba dzięki swej tabaczkowości - to czemu nie? ;)
adaSC - Czw 30 Sie, 2012

mozer, traktuj mnie jak laika, błyśnij swoją wiedzą i rozwiń dogłębnie to co napisałeć:

"nie kupuj filtra. Na cyfrze jest zbędny. Lepiej w polara zainwestuj"

z mojej strony, 3x dlaczego ?

czekam na wyczerpujące rozwinięcie twojego posta w pełni wyczerując wiedzę i doświadczenie jakie posiadasz na ten temat ?

Czekam z niecierpliwością, Pozdrawiam

mozer - Czw 30 Sie, 2012

adaSC, bo matryca cmos/ccd jest właściwie niewrażliwa na promieniowanie UV, więc nie ma z takiego filtra żadnego pożytku.

PS. No chyba, że zamierzasz robić zdjęcia wysoko w górach.

adaSC - Czw 30 Sie, 2012

mozer,

Ok jesli filtr UV nie poprawia jakości (to wiemy) i nie jest potrzebny przy matrycy cmos, co z ochroną obiektywu?

co wiecej zakładając UV jakiego kolwiek, bo każdy w pewnym sensie uchroni przed uszkodzeniem pewngo stopnia, ten najtańszy może zdecydowanie pogorszyć na przykład jakość zdjęć pod słońce..
co wiec radzisz w tym przypadku..

bo chronić obiektyw warty ok.1000zł na pewno warto..

moim zdaniem w takim przypadku najlepiej założyć UV dobrej jakości np. ten Hoya 72 mm HMC UV-0 w moim przypadku 67mm żeby praktycznie nie było różnicy z czy bez filtra... !

Dlatego próbuję uzyskać odpowiedz typu ten jest doby, a tej jest tutaj po tyle, a tu jest Hoya 67 mm HMC UV-0 po tyle poleca ! Rozumiesz ?!

Pozdrawiam

mozer - Czw 30 Sie, 2012

adaSC, każdy filtr spowoduje utratę jakości. Szczególnie zwiększy się podatność na bliki. Zamierzasz rzucać tym obiektywem? Focić rajdy lub żużel? Soczewki nie są aż takie miękkie.

Nie będę Cię przekonywał - jak już się tak upierasz przy tym filtrze, to możesz kupić Hoyę HMC albo Marumi. Marumi ma tę zaletę, że ma cienkie oprawki, co przydaje się przy szerokich kątach. Pamiętaj przy tym, że takie tanie filtry czyści się dużo trudniej niż soczewki obiektywu.

[ Dodano: Czw 30 Sie, 2012 22:50 ]
Cytat:
bo chronić obiektyw warty ok.1000zł na pewno warto.

Wierz mi - ludzie używają obiektywów wartych 10 razy więcej (albo i lepiej) bez filtrów...

nienietaktak - Czw 30 Sie, 2012

adaSC, na żadnym obiektywie nie mam filtra UV, a mogę Cię zaprosić na oglądanie ich powierzchni. Ani jednego uszkodzenia. To nie plexi, żeby od razu miało sie porysować ;)
dcs - Czw 30 Sie, 2012

Sam siebie zacytuję :mrgreen:
dcs napisał/a:
Tulipan ochroni przednią soczewkę przed uderzeniem/otarciem, a "do torby" jest dekielek.

moronica - Czw 30 Sie, 2012

a ja powtorze, ze latwiej obic o cos obiektyw tak by filtr popekal i zarysowal soczewke niz obic o cos lysy obiektyw bez szkody
adaSC - Czw 30 Sie, 2012

No i git panowie, w końcu kokretne porady poparte doświadczeniem..

wiec co stosujecie do czyszcznia np. dobre zestawy itd.

moronica - Czw 30 Sie, 2012

sciereczke z mikrofibry, taka jak dodaja do okularow
broczek - Pią 31 Sie, 2012

ja jeszcze wyziewy z otworu gębowego, jak są duże zabrudzenia, to najpierw się z uchlam, dopiero potem chucham
Katana - Sob 01 Wrz, 2012

Mam filtr hoya PRO1 digital i jakość zdjęć na pewno się nie pogorszyła po jego założeniu. Ramka cienka więc nie przeszkadza na 17mm. Moim zdaniem filtr jest przydatny w gorszych warunkach, szczególnie gdzie jest kurz, pył, morska woda itd.
Ale czyszczenie filtru hoya to jest dramat, już nigdy nie kupię filtru tej firmy.
Jako ochronny radzę kupić filtr marumi z powłokami WPC, łatwiej to czyścić, transmisję światła ma dobrą, średnio usuwa promieniowanie UV ale czy to jest aż tak niezbędne?

hijax_pl - Sob 01 Wrz, 2012

Filtr UV do niczego nie potrzebny o ile nie planujemy wycieczki w wysokie Alpy czy też zajmujemy się reporterką z zawodów żużlowych ;)

A do czyszczenie czy też obiektywu czy też filtrów Hoyi to polecam porządny płyn do czyszczenia optyki. Sam używam płynu Chemax 3 i jakoś problemów z czyszczeniem jeszcze nie miałem.

adaSC - Sob 01 Wrz, 2012

hijax_pl, odradzasz kupno filtra.. a sam mówisz ze nie masz problemu z czyszczeniem i posiadasz nawet plyn do czyszczenia optyki ??

chyba, że czyścisz tylko soczewki obiektywu.. ale wtedy skąd wiesz ze chemax bedzie łatwo czyścił filtry hoyi ?? ojojojjj ehh

Bo mam filtr polaryzacyjny Hoyi.
adaSC - Sob 01 Wrz, 2012

hijax_pl, GREJT :) to napisz jakiego używasz.. kiedy go zakładasz? i czy nie pogarsza jakości zdjęć..

Standardowy z tzw szarej serii (już niedostępnej).
Zakładam z reguły wtedy, kiedy warto go założyć i nie powoduje degradacji jakości zdjęć.

adaSC - Sob 01 Wrz, 2012

żadnych kontretów.. dlaczego mnie to nie dziwi..

Pozdrawiam, można zamknąć temat..

mozer - Sob 01 Wrz, 2012

adaSC, przecież dostałeś linka do artykułu nt. kiedy używać filtra. Czego chcesz więcej? Ludzie dają rady a ty tylko potrafisz krytykować...
muzyk - Nie 02 Wrz, 2012

Hmm... ja używam filtrów UV jednak nie celem redukcji promieniowania UV, tylko ochrony soczewki przed uszkodzeniami.
Owszem, rzadko, ale czasem zdarza się o coś brzdęknąć obiektywem, więc... lepiej zniszczyć filtr niż soczewkę (nie wieszać na mnie psów za takie teorie!), stąd też, jak już ktoś napisał, że każdy filtr ma nieznaczny wpływ na jakość zdjęcia; w myśl tej zasady staram się używać filtrów markowych, ufając, że w kwestii nieznacznie negatywnego wpływu na obrazek, wpływ ten w owych markowych jest mniejszy niż w "nołnejmach".

Przykład takiej ochrony.
Plaża w St Peter Ording nad Morzem Północnym. Wieje mocno i o piasek na soczewce nie trudno, stąd lepiej, żeby ten nie miał styczności bezpośrednio z wartościowym szkłem, które bądź co bądź w razie "W" wymienić znacznie trudniej niż filtr.

inquirindo - Nie 02 Wrz, 2012

adaSC ,UV(0) jest z serii UV(C) czyli nie ten sam , z tabeli producenta :
UV(0) zabezpiecza w 99,7% ,UV(C) 97% , osbiscie go uzywam i jest ok, ostatnio w trakcie ok 30-tu ujec szerokim katem w pomieszczeniu na dwoch ujeciach zlapal promien za okna ,lecz to nie problem , to jest to 3% :wink:
Czyszczenie chuchanie i pucowanie , do skutku, czasami sporo .
po pokazach lotniczych bylo troche roboty , lub jak wrocisz z nad morza sam zobaczysz .
Sprawdzaj i czysc na bierzaco , zeby sie nie denerwowac przy kompie pozniej :wink:
pozdrawiam.

moronica - Nie 02 Wrz, 2012

muzyk napisał/a:
więc... lepiej zniszczyć filtr niż soczewkę

a jak ci ten pekajacy filtr porysuje soczewke, ktora normalnie bylaby na tyle gleboko ze nic by sie jej nie stalo?

mozer - Nie 02 Wrz, 2012

Generalnie wszystko wg mnie rozbija się o koszt wymiany przedniej soczewki. Nie jest to kwota aż tak zawrotna, żeby nie dało jej się przeżyć w takiej wyjątkowej sytuacji uszkodzenia. Trzeba mieć naprawdę pecha, żeby przy założonej osłonie uszkodzić przednią soczewkę.
komor - Nie 02 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
przy założonej osłonie

I to jest klucz. Sporo osób nie zakłada osłony lub nie dostaje jej w komplecie kitowym. Lub w przypadku Canona nie dostaje jej dla wszystkich szkieł nie-L, bez względu na to, ile kosztują.

mozer - Nie 02 Wrz, 2012

komor, warto też pamiętać, że zamiennik osłony kosztuje 20-30 zł - sporo mniej niż filtr UV ;)
hijax_pl - Nie 02 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
sporo mniej niż filtr UV
Mniej i potrafi często poprawić jakość zdjęcia ;)
inquirindo - Nie 02 Wrz, 2012

Osłonka tak , lecz tez trzeba bacznie uważać , Zwłaszcza w tłumie . Lecz tańsza niz obiektyw.
komor - Nie 02 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
komor, warto też pamiętać, że zamiennik osłony kosztuje 20-30 zł - sporo mniej niż filtr UV ;)

Ja to wiem, Ty to wiesz. Sprzedawcy udają, że nie, bo lepiej sprzedać filtr. :)

mozer - Nie 02 Wrz, 2012

komor, dlategóż napisałem to do kupujących, a nie do sprzedawców ;)
muzyk - Nie 02 Wrz, 2012

moronica napisał/a:
a jak ci ten pekajacy filtr porysuje soczewke

Hmm, może. Staram się jednak nie wbijać gwoździ obiektywem. :wink:
W jednym drogim obiektywie zrezygnuję z filtra :razz:
oczywiście z przysłony nie.

mozer - Nie 02 Wrz, 2012

Cytat:
oczywiście z przysłony nie

Mądra decyzja :D

muzyk - Czw 06 Wrz, 2012

mozer napisał/a:
Mądra decyzja :D

Mimo wszystko trochę ryzyko, ale... póki co da się obejść bez filtra. :cool:

mozer - Pią 07 Wrz, 2012

muzyk, chyba sam nie zauważyłeś co napisałeś o przysłonie ;)