forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Mały domowy wynalazek Canon KIT z przeniesieniem styków

elvis000 - Sob 01 Wrz, 2012
Temat postu: Mały domowy wynalazek Canon KIT z przeniesieniem styków
Postanowiłem skonstruować sobie TANI obiektyw do makro wpadłem na pomysł przerobienia KITa canona i oto co wyszło co wy na to?

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

Katana - Sro 05 Wrz, 2012

Do czego są przykręcone śruby mocujące bagnet?
Czy pierwotne styki nadal są podłączone? Wtedy byłby to pierwszy obiektyw, który można zamocować na 2 sposoby :grin:
Czy obiektyw podłączony do aparatu nie ma dużych luzów? Ja miałem nowszego kita i przednia soczewka na której było ostrzenie miała spore luzy, jakoś nie wyobrażam sobie mocowania na tym mechanizmie całego obiektywu.
Zasadnicze pytanie, czy to działa?? Jeżeli tak to niezły sposób na tanie makro, ale chętnie zobaczyłbym efekty pracy tego wynalazku.

tarapa - Sro 05 Wrz, 2012

Czy aby jednak AF w takim zastosowaniu to nie przyrost formy nad treścią?
Bawiłem się odwróconym kitem przymocowałem do body gumką od słoików ;) ) i szczerze powiem że niewyobrażam sobie pracy z AF przy takiej głębi i jego samej mechanice.

komor - Sro 05 Wrz, 2012

tarapa, AF nie, ale przydać się może przymykanie przysłony, a ta w Canonie sterowana jest elektronicznie.
mozer - Sro 05 Wrz, 2012

Ja zrozumiałem, że chodzi raczej o sterowanie przysłoną i zapis danych do EXIFa.

elvis000, pochwal się efektami lepiej i opisz jak działa.

elvis000 - Sro 05 Wrz, 2012

Obiektyw działa z każdej strony :)
Ostrzenie af jest bezskuteczny trzeba ostrzyć ręczne ale aparat potwierdza ostrość przysłona działa super .
polutowałem po prostu kable i przykleiłem droge mocowanie od strony soczewki postaram się wstawić kilka foto z tego wynalazka :)

[ Dodano: Sro 05 Wrz, 2012 20:43 ]

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

ashley - Czw 06 Wrz, 2012

No to pieeeeknie!
Jedno pytanie, czy da sie regulowac przeslone? Bo to jest najwiekszy mankament w tym rozwiazaniu makro. Potwierdzenie to pikus. Jak koledzy zauwazyli wszystko lepiej na oko wychodzi. Fajnie bo byloby to niezla alternatywa dla HELIOSA z pierscieniami. Tylko teraz trzeba gdzies wyczaic dwa kit-owe obiektywy i poprobujemy.

dcs - Czw 06 Wrz, 2012

elvis000,

Dobra robota.

Mogłeś zrobić coś takiego http://www.novoflex.com/e...pter-eos-retro/

Byłoby do użytku z wieloma obiektywami.

elvis000 - Czw 06 Wrz, 2012

dcs, już myślałem o czym takim tylko muszę kupić starą uszkodzoną 300 canona żeby wykręcić z bagnet i jakiś stary obiektyw

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 2012 16:57 ]
ashley napisał/a:
No to pieeeeknie!
Jedno pytanie, czy da sie regulowac przeslone? Bo to jest najwiekszy mankament w tym rozwiazaniu makro. Potwierdzenie to pikus. Jak koledzy zauwazyli wszystko lepiej na oko wychodzi. Fajnie bo byloby to niezla alternatywa dla HELIOSA z pierscieniami. Tylko teraz trzeba gdzies wyczaic dwa kit-owe obiektywy i poprobujemy.
tak da się regulować przysłonę
dcs - Czw 06 Wrz, 2012

elvis000,

Robiłem koleżance pierścień makro do m4/3.

Kupiłem części z rozbiórki.

dark_wojtek - Pon 04 Lut, 2013

To urządzenie przenoszące elektronikę było by genialne z połączeniem mieszka macro.
Jest ktoś w stanie coś takiego zrobić ??

hijax_pl - Pon 04 Lut, 2013

dark_wojtek napisał/a:
Jest ktoś w stanie coś takiego zrobić ??
Tak - są takie osoby. Poszukaj na guglu...
dark_wojtek - Pon 04 Lut, 2013

Myślałem że są też tutaj takie osoby ale też poszukam na guglu

[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 21:29 ]
Szukałem i jakoś nie znalazłem. Może źle szukałem :(