forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Kopiuj Wklej

dcs - Sro 05 Wrz, 2012
Temat postu: Kopiuj Wklej
.
Przeglądając wczoraj na głównej komentarze pod testem Fujinona XF 35 mm f/1.4 R znalazłem jeden zaczynający się od:

"Poniżej cytuję (z forum OC) zebrane wady X-Pro1:

[ dalej cytowany z forum.olympusclub.pl post ]

"Znalazłem gdzieś na forum, zebrane przez kogoś najważniejsze wady Fujifilm X-Pro1: /.../"

... i poniżej skopiowany w całości mój post z forum.optyczne.pl.

Nie wiem, dlaczego autor nie podał jego źródła. Może nie chciał, a może zagubił się w odmętach internetu i zapomniał skąd skopiował.

Napisałem tam do niego post, w którym przypomniałem mu o stronie źródłowej tekstu i podałem do niej link.

Moderator forum zareagował natychmiastowo.
Usunął skopiowany tekst zastępując go linkiem do strony na forum optyczne.pl.

*Autorów zacytowanych dwu zdań nie podaję celowo.
Wkład ich niewielki, a niniejszy post mógłby być odebrany jako atak w nich wymierzony.
W podanych miejscach można znaleźć.

hijax_pl - Sro 05 Wrz, 2012

dcs, powiem tak - typowe... Jakoś tak przyjęło się, że przestrzeń internetu jest przestrzenią publiczną a co za tym idzie - że wszystko jest darmowe. I bardzo ciężko idzie zmiana przyzwyczajeń osób starszych, ale też młodzieży, dla której pojęcia prawa autorskiego, prawa cytatu są po prostu obce.
To też styl wychowania - pamiętam jaką zgrozę w oczach kolegi (wychowanego nie w Polsce, ale w praworządnym, protestanckim kraju skandynawskim ;) ) wywołał widok ściągi na jakimś kolokwium. Nie tylko to, że się ściąga (czyt. oszukuje) ale też to, że tak łatwo i bezmyślnie robimy sobie krzywdę... Ech stare czasy...

Dziś na co po niektórych uczelniach wyższych każda poważniejsza praca przelatuje przez serwis plagiat by wyznaczyć procent cytatów. Niby są kary, niby ostrzeżenia, limity cytatów a i tak zdarzają się przypadki przepisywania jota w jotę nieraz całych rozdziałów...
Pomijam milczeniem przypadki oddawania skserowanych (dosłownie!) sprawozdań na laboratoriach :D

Pewnie ze dwa pokolenia minąć muszą by się wszystko unormowało...

No. Napisałem sobie :)

komor - Sro 05 Wrz, 2012

hijax_pl napisał/a:
Pewnie ze dwa pokolenia minąć muszą by się wszystko unormowało...

Za dwa pokolenia nie trzeba będzie kserować sprawozdań na laborkach na studiach – ten poziom wysiłku będzie obowiązywał przy habilitacjach. :cool:

maziek - Pon 10 Wrz, 2012

No, czyli się unormuje, za wyjątkiem habilitantów ;) . Oni będą musieli poczekać jeszcze jedno pokolenie!