|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Niepełna komunikacja eos 50 D z speedlite 430ex
szlachetny - Czw 06 Wrz, 2012 Temat postu: Niepełna komunikacja eos 50 D z speedlite 430ex Witam wszystkich serdecznie. Mam taki problem, kupiłem lampę speedlite 430ex do eosa 50D i wiem, iż nie wszystkie funkcję chodzą z poziomu aparatu w tym zestawieniu. Jednak, jak można wyczytać w instrukcji lampy, powinna ona rozpoznawać wielkość matrycy i dobierać zoom palnika do rzeczywistej ogniskowej, a pracuje jak przy pełnej klatce. Mam obiektyw 17-40 f-4 L i zoom lampy porusza się tylko w zakresie 24 – 35, a powinien w jakimś 28 – 70 , czy coś koło tego. W czym może być przyczyna, że lampa nie przelicza ogniskowej?
Usjwo - Czw 06 Wrz, 2012
a na wyswietlaczu masz ikone, ze lampa jest compatybilna z camera? W 580 jest to zaraz za wartoscia zooma, taki prostokat z przycietymi bokami?
Poza tym moze na wyswietlaczu jest wyswietlana wartosc po przeliczeniu? Az musze sprawdzic jak to jest w 580.
szlachetny - Czw 06 Wrz, 2012
Tak, mam taką ikonę, że lampa automatycznie dobiera zomm. Chodzi tylko o to, żę zoom lampy powinien byc przeliczony o to 1.6 cropa, a nie jest. Kiedy zmieniam zoom w obiektywie, palnik porusza się, jak przy pełnej klatce.
komor - Czw 06 Wrz, 2012
Przed chwilą sprawdziłem 580EX II oraz 430EX II na 50D i podaje zawsze ogniskową bez przeliczania na cropa. Czyli jeśli obiektyw ma 30 mm to wyświetlane jest 30 mm (ale ikonka cropa oznacza, że strumień będzie odpowiednio zawężany w stosunku do pełnej klatki).
szlachetny - Czw 06 Wrz, 2012
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli ta ikonka załatwia wszystko to OK., bo rzeczywiście się wyświetla. Byłem przekonany, iż na wyświetlaczu zostanie podana przybliżona ogniskowa po przemnożeniu.
|
|