|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - prośba o wybór obiektywu na start Canon 600D - zdjęcia Alle.
GoldenMan - Czw 06 Wrz, 2012 Temat postu: prośba o wybór obiektywu na start Canon 600D - zdjęcia Alle. Witam,
Posiadamy z żoną "zaawansowanego kompakta" Canon PowerShot SX 20 IS, nie bardzo spełnia nasze oczekiwania. Chcemy wejść w świat lustrzanek, lecz z wiedzą na ten temat jesteśmy "w powijakach":
- amatorska fotografia,
- wybraliśmy body Canon 600D (bez żadnych KITów),
- obiektyw na start: do zdjęć w zamkniętym pomieszczeniu, pokoju niezbyt dobrze oświetlonym - ciuchy na Allegro, oraz części komputerowe i laptopy (przede wszystkim te błyszczące nie tylko matowe),
- żona pstryka zdjęcia "z automatu", nie dokonuje ustawień manualnych,
- kwota: najlepiej do 3000 zł. z czego ponad 2000 zł. pójdzie na body,
- najlepiej nowy obiektyw.
- alternatywa na przyszłość: lustrzanka do wszystkiego oparta na 2-3 obiektywach maksymalnie.
Zajmijmy się jednak startem. Przeglądaliśmy opinie, artykuły, zapisy na forum, zdjęcia, itp. różnych obiektywów, zastanawiamy się, czy:
wybrać:
1. obiektyw Canon EF 50mm f/1,8 II,
czy lepiej dołożyć i wystartować z:
2. obiektyw Canon EF 50mm f/1,4 USM,
czy polecacie zacząć od zupełnie innego obiektywu ??
z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
GoldenMan, zamierzasz się bawić w obróbkę zdjęć? Wywoływać RAW, czy pstrykać tylko JPGi?
Jesteś świadomy, że obiektyw 50 mm daje dość wąski kąt widzenia? Wiele motywów nie obejmiesz. Myślę, że na początek warto jednak "kita" mieć. Generalnie to ja bym obecnie polecał raczej Nikona D5100 - ma lepszą matrycę, a obiektyw 50/1.8 w tym systemie jest jednak lepiej wykonany.
GoldenMan - Czw 06 Wrz, 2012
Mozer
Wprawdzie nie miałem doczynienia z RAW, ale nie wykluczam, że zacznę zabawę z RAW, gdy poznam o co w tym chodzi.
Odnośnie wyboru obiektywu - wpisałem w google frazę: lustrzanka, jaki obiektyw na start Canon - większość polecało albo ten 50 mm, albo kit Canon 18 - 135 mm. Oglądaliśmy zdjęcia, jakie wychodzą tymi obiektywami i podejrzewaliśmy, że do zdjęć z celem na Allegro w niedoświetlonym pokoju będzie raczej 50mm w miarę jasny.
Odnośnie wyboru producenta body - przy porównaniach czy Nikon D5100 czy Canon 600D - zadecydowało, że Canon ma większy wybór, lepsze i tańsze obiektywy (podobno), Nikon ma podobno świetny kitowy (chyba 18 - 105mm). Poza tym mamy Canona aparat (kompakta) i tak trochę znamy tą firmę. Sprawdzaliśmy w RTV AGD Euro obydwa aparaty nam się dobrze trzyma.
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
GoldenMan, bo 50 mm to jest dobry obiektyw, ale raczej do kreatywnej fotografii - np. portretów.
GoldenMan napisał/a: | Canon ma większy wybór, lepsze i tańsze obiektywy |
Nie powiedziałbym - Canon nie ma w ofercie porządnych, tanich stałek szerokokątnych, a Nikon ma.
W dodatku w Canonie sa większe problemy z AF z obiektywami firm trzecich.
W zasadzie nie wiem co może przemawiać za Canonem w tym momencie - chyba tylko przyzwyczajenie jak się już jest w tym systemie lub wybór jakichś specyficznych szkieł.
Piszę to ja - canoniarz
Oczywiście zdjęcia robić się da również 600D, ale ja bym go obecnie nie wybrał mając
taki dylemat. Przede wszystkim ze względu na dużo gorszą matrycę.
Do zdjęć na allegro (produktowych) to raczej w lampę błyskową zewnętrzną zainwestuj. Takich fot nie robi się na wysokim ISO.
lotofag - Czw 06 Wrz, 2012
GoldenMan napisał/a: | Oglądaliśmy zdjęcia, jakie wychodzą tymi obiektywami i podejrzewaliśmy, że do zdjęć z celem na Allegro w niedoświetlonym pokoju będzie raczej 50mm w miarę jasny. |
Do prostej fotografii produktów to wystarczy byle obiektyw z zestawu "klasy" 18-55/3.5-5.6 (i tak jeszcze się go domknie), do tego statyw, jakieś tło (nawet z kawałka szmaty czy folii) i oświetlenie.
"Jasny obiektyw" nie równa się "jasne zdjęcie", bo zapewne takie coś chodzi Ci po głowie sądząc z powyższego cytatu Chyba, że wyobrażałeś sobie użycie przysłon f/1.4-1.8 "bo w pokoju ciemno", co do zdjęć przedmiotów też jest bez sensu z racji na małą GO. Chyba Ci te ciuchy i komputerowe graty nie będą uciekać i czas może być dłuższy, prawda?
IMHO zabierasz się do tematu od tyłka strony, więcej da Ci na razie zapoznanie się z podstawami fotografii niż kupno jasnej 50ki.
moronica - Czw 06 Wrz, 2012
GoldenMan, nie ma czegos takiego jak system o lepszych i tanszych obiektywach, akurat canonowski 50/1.8 jest tanszy niz u nikona (choc ponoc i gorzej wykonany) ale za to nie ma w tym systemie 35/1.8 a u nikona jest, w dodatku i tani i dobry. na tej wielkosci matrycy akurat 35mm bedzie duzo bardziej uniwersalny. poza tym to co dla jednych jest tanie dla innych moze tanie nie byc. taki canon 400/5.6 za 5000zl akurat jest w swojej klasie szklem tanim. nie ma sensu generalizowac tylko rozpatrywac konkretne obiektywy
przesiadka z kompaktu jakiejkolwiek marki na lustrzanke tej marki akurat ani nie ulatwi ani nie utrudni. zasady rzadzace fotografia sa te same bez wzgledu jakiego aparatu uzywasz a ergonomia i tak bedzie kompletnie inna
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
lotofag, ahhh, ciągle zapominam o tym, że ludzie się naczytają o "jasnych obiektywach" i takie kwiatki wychodzą
no do fotek do allegro to najwazniejsze sobie kupic jakies lampki i namiot
Albo nawet i tego nie potrzeba, tylko pomysł jak wykorzystać to co pod ręką
lotofag, no moga byc lampki biurkowe i namiot z pudelka kartonowego plus statyw oczywiscie
mozer - Czw 06 Wrz, 2012
Do tego to w zasadzie i lustrzanki nie potrzeba
Ja to przy takich "pstrykach na aukcję" nawet namiotu z pudełka nie używałem
Kawałek materiału/folii jako tło rozłożone gdzieś na stole albo łóżku, światło najczęściej zastane (czytaj: słoneczko za oknem), kawałek białego papieru lub tworzywa jako blenda, statyw i wyzwalanie pilotem, czasem polar na obiektywie, kokodżambo i do przodu ;>
Podsumowując,
Odebrałem, jakbym siadł na firmę Nikon swoim wyborem body, ale na wstępie zaznaczyłem, że po prostu nie bardzo się znamy na fotografii nawet amatorskiej i bazowaliśmy na opiniach, które znależliśmy na necie.
Proszę wobec tego o pomoc w doborze, i body, i obiektywu (nie ważne jakiej firmy) dla naszych potrzeb obecnych. Przyszłe potrzeby to po prostu aparat do wszystkiego z 2 góra 3 obiektywami - na chwilę obecną potrzeby nie do końca określone, gdyż nie zaczęliśmy jeszcze przygody z lustrzankami. Oczywiście nie interesuje nas pułap od 3000zł wzwyż za obiektyw w przyszłości.
Kwota na start to 3000zł. Oczywiście, gdy wyjdzie ciut więcej, to się odczeka i dołoży, a w przypadku mniejszej kwoty, zacznie się zbierać na kolejny (jeszcze nieokreślony) obiektyw, ew. jak wspomniał Mozer na kupno lampy błyskowej.
Wolałbym unikać KITowskich obiektywów, ze względu na fakt - często zaznaczana opinia z netu - że jak człowiek zapozna się ciut z fotografią, KIT idzie z miejsca na sprzedaż. Wykluczam wobec tego obiektyw KIT, a przygodę zacząć z czymś w miarę tanim, co pozwoli na określenie - jakich typów obiektywy trzeba jeszcze dokupić do tego, co się już posiada.
dcs - Czw 06 Wrz, 2012
GoldenMan,
D5100 + 35/1.8 G.
dcs dziękuję za konkretną odpowiedź.
Tylko, jak wspomniał Mozer, dodatkowa lampa błyskowa do zdjęć na Allegro jest obowiązkowa ??
Jak tak, to teraz zacznie się wybór lampy czego nie przewidziałem
kasiakaaz - Pią 07 Wrz, 2012
GoldenMan napisał/a: | dodatkowa lampa błyskowa do zdjęć na Allegro jest obowiązkowa ?? |
GoldenMan, poczytaj TU .
dcs - Pią 07 Wrz, 2012
Zastanawiam się, czy większą trudność będzie ci sprawiało użycie wbudowanej, czy ustawienie w odpowiednim miejscu zewnętrznej /nie na aparacie/.
mozer - Pią 07 Wrz, 2012
Oczywiście, że nie jest obowiązkowa, ale najłatwiej będzie uzyskać pożądane efekty, a lampa i tak się przyda w innych zastosowaniach. Można też rozważyć światło ciągłe - wtedy dodatkowo będziesz widział rozkład świateł. Tylko światło ciągłe się grzeje, a także bywają problemy z kolorystyką (szczególnie w świetlówkach) - najlepiej znaleźć żarówki o ustalonej temperaturze barwowej (typowo 5500K).
moronica - Pią 07 Wrz, 2012
GoldenMan, jeszcze nie wiesz, co i jak, ale juz wiesz, ze obiektyw kitowy poszedlby na sprzedaz. mysle, ze ponownie zbyt slepo ufasz internetowym generalizacjom. bedac kompletnie zielonym jak pouzywasz troche tego 35mm mozesz szybko dojsc do wniosku, ze w zasadzie brakuje ci czegos dluzszego... i brakuje ci czegos krotszego... i brakuje ci czegos uniwersalnego, takiego na spacerki... zestaw do wszystkiego z "2 gora 3 obiektywami" to raczej jednak zazwyczaj opiera sie na zoomach i ewentualnie stalkach a nie na samych stalkach gdyz wtedy jednak prosi sie o wieksza ilosc obiektywow. obiektyw kitowy to obiektyw jak kazdy inny, patrz na parametry a nie na to jaka ma ksywe. a tak poza tym to zadbanego 18-105 dosc latwo pozniej sprzedac za kwote, jaka sie za niego dalo w zestawie. i uwazam, ze na start i rozeznanie sie czego tak naprawde potrzeba nadaje sie bardzo dobrze
GoldenMan - Pią 07 Wrz, 2012
Mozer, Dcs z tą lampą pomyślę po zakupie, jak coś niecoś się zorientuję i zobaczę pierwsze fotki.
Kasiakaaz ... z tym namiotem może być problem, gdyż ... patrz fotki ... jak zobaczy taki namiot nasza kotka, to będą nici ze zdjęć dziękuję za poradę, pomyślę nad tym namiotem
B o g d a n - Pią 07 Wrz, 2012
GoldenMan napisał/a: | Posiadamy z żoną "zaawansowanego kompakta" Canon PowerShot SX 20 IS |
GoldenMan napisał/a: | do zdjęć w zamkniętym pomieszczeniu, pokoju niezbyt dobrze oświetlonym - ciuchy na Allegro |
GoldenMan napisał/a: | żona pstryka zdjęcia "z automatu", nie dokonuje ustawień manualnych | Czytając powyższe jest rzeczą oczywistą, że: GoldenMan napisał/a: | PowerShot SX 20 IS, nie bardzo spełnia nasze oczekiwania |
Fotografując w warunkach słabego światła na automatyce aparat ustawia wysokie ISO co daje duże szumy na zdjęciach. Ponadto trudniej aparatowi ustawić poprawnie ostrość, a kompakty szczególnie mają z tym problem w takich warunkach.
Uważam, że powinniście poćwiczyć ustawienia ręczne (świadome) parametrów ekspozycji - ustawić niskie ISO, np. 100, przejść na ręczne ustawienie ostrości oczywiście zaopatrując się wpierw w statyw. Zdjęcia można robić ustawiając samowyzwalacz albo, jeśli jest możliwość wyzwalać z pilota, oczywiście ze statywem. Statyw warto kupić taki, który będzie służył przyszłej lustrzance. Bez niego w takich warunkach ciężko robić zdjęcia jeśli chcesz bez systemu doświetlenia.
Może warto pomysleć o zmianie pokoju do zdjęć? Kupić blendę, która posłuży do doświetlenia przedmiotów itp.
Uważam, że warto spróbować z tym kompaktem.
Do zdjęć produknowych gdzie przedmiot i tak powinien być cały w ostrości, nie jest potrzebny jasny obiektyw bo i tak rzeba na nim ustawić przysłonę f/5.6 - f/8.
Jeśli lustrzanka do tego, to sądzę, że warto jednak zacząć od obiektywu w zestawie, typu 18-55, 18-135 czy w Nikonie 18-105. Canonowski 18-55 kosztuje w zestawie niewiele i warto go mieć nawet jako zapasowy.
mozer - Pią 07 Wrz, 2012
GoldenMan napisał/a: | jak zobaczy taki namiot nasza kotka, to będą nici ze zdjęć |
O, to podwójna funkcjonalność będzie
Mój kot ostatnio próbował wejść do softboxa
kasiakaaz - Pią 07 Wrz, 2012
GoldenMan, nie chodzi tylko o namiot, poczytaj w zalinkowanym przeze mnie temacie generalnie o oświetleniu.
dcs - Pią 07 Wrz, 2012
B o g d a n,
Nikt mu nie każe robić z bliska.
Robiłbym tą trzydziestką piątką z większej odległości - żeby wbudowana lampa dobrze oświetliła i kropował.
dcs napisał/a: | Nikt mu nie każe robić z bliska.
Robiłbym tą trzydziestką piątką z większej odległości - żeby wbudowana lampa dobrze oświetliła i kropował. | O wbudowanej lampie bym nie wspominał. Da efekt płaskiego zdjęcia i odległość niewiele tu zmieni. Ponadto musi się nauczyć obróbki zdjęć, najlepiej z RAW aby nie stracić na ich jakości przy docinaniu.
Przednie światło nie wyodrębni kształtu i faktury przedmiotu - wyjdzie płasko ... jak z kompakta.
hm.,
czy obiektyw 35/1.8 G byłby uzupełnieniem 18-105mm czy w pewnym sensie 18-105mm byłby powieleniem 35mm/1,8 G ??
w sumie za dostępną kwotę, mógłbym kupić na start oba ... używane + nowe body D5100
GoldenMan napisał/a: | czy obiektyw 35/1.8 G byłby uzupełnieniem 18-105mm czy w pewnym sensie 18-105mm byłby powieleniem 35mm/1,8 G ?? | Według mnie i jeden i drugi warto mieć i żaden nie powiela drugiego.
Jasna stałka jako uzupełnienie sprzętu przyda się np. do fotografowania ludzi.
Wracając do oświetlenia - pracując dla tej galerii z poniższego linku, na żadnym zdjęciu nie użyłem światła błyskowego: http://retrodrobiazgi.blo...rapbooking.html
B o g d a n ... i chyba tak dokonam zakupu. Sprawdzę uprzednio koszt nowego body z tym kitem + ta stałka 35, jak mocno poza mój budżet, wówczas na używki "zapoluję".
tak w ogóle, chyba skazany jestem na składanie kompów i reperację notebooków, gdyż fotografia ... ech, myślałem, że jestem w lesie z podstawami fotografii, ale to nie las, a ... amazońska dżungla chyba i na samym jej środku właśnie się znajduję, ech. podążę tą ścieżką tego body i tych dwóch obiektywów, ale nie zadaję więcej pytań, gdyż znów się pogubię
w każdym bądź razie, dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc w doborze "szkiełek", korpusu, oraz praktycznych wypowiedzi dotyczących podstaw fotografii.
|
|